Sajam je mjesto dje neshto pokushavate da prezentirate (prodate) ali tv promociju koristite samo u sluchaju da putem sajmova niste obezbijedili dovoljno aranzmana!!!Zbog toga sam i napisao onaj komentar!!!To bi odprilike bio totalni promashaj!!!
Printable View
Sajam je mjesto dje neshto pokushavate da prezentirate (prodate) ali tv promociju koristite samo u sluchaju da putem sajmova niste obezbijedili dovoljno aranzmana!!!Zbog toga sam i napisao onaj komentar!!!To bi odprilike bio totalni promashaj!!!
Da,ali meni je uvjek smješno kad kažu NAŠ ŠTAND JE BIO NAJPOSJEĆENIJI NA SAJMU.
Nikad Crnogorski vlasnici hotela,
ne mogu privuci Njemce, Holandjane i Skandinavce kao oni sami,
ali umjesto da prodajemo HOTELE STRATESHKIM PARTNERIMA,
mi ih prodasmo chobanima stra TESHKIM,
koji guzicu ne umiju ochistit Rusi, Kusi i Repati,
oce da se OBOGATI,
e nece moci preko noci.
A zasto bi ti to bilo smijesno i sta je to tako smijesno ako je istina? Na sajmu u Pragu je isto bio posjecen, a nijesu davali ni prsute, ni rakije. Tebi sve ponesto smijesno pa i to sto kaze Nenezic da ocekuje turiste..... Zar bi ti manje bilo smijesno kad bi rekao 'mi mislimo da niko nece doci nemojte dolaziti'?
Smijesno je jedino kako oni koji zive od turizma ne shvataju sta ce ih snaci ako se brzo ne opamete i sa cijenama i sa uslugom.
Hari,eto mi izdajemo godina u HN kuću u kojoj ima sve.I to nam je recimo prošle godina bila puna,ove godine imamo najave od jula do 1.oktobra.Gosti su sa strane sve.
Uslovi su im odlicni.Imam i porodice koje godinama dolaze kod nas.
I nije problem do mene,no je problem sa recimo sad šetalištem u Igalu kojim prolaze kamioni pod utovarom,pa cijene po restoranima i kafićima,parking mjesta po gradu...
Što ćeš mi reć da će neko doć u Petrovac koji nije bio ovako raskopan ni za vrijeme 2 Sv.rata?
Sa aerodruma KASTRUP-KOPENHAGEN,
javljaju o padu putnika od 16% za prvih 4 mjeseca,
ovi moji iz taxi branze isto kukaju, preko 30 % pad prometa u odnosu na proshlu godinu.
Samo na vrijednost nepokretne imovine,
Danska je izgubila preko 500 milijardi DKK.
Da ne pricham o industriskoj proizvodnji i djelovima za autoindustriju, o pomorskom transportu itd, itd.
Josh se Danska drzi na 2,9 % nezaposhljenih od 3 miliona aktivnih, na 5,4 miliona stanovnika.
Sve mi lijepo docekamo na nasim standovima sa prsutom, sirom, maslinama, vinom, lozom....i ispratimo sa sajmova sa stampanim katalozima Nacionalne turisticke organizacije. Na katalozima zemlja prekrasna zelena, more plavo...Zainteresujemo potencijalnog gosta, on se obrati nekoj od agencija ili turistickih organizacija za dodatne informacije prije svega o cijenama (do sada je bila praksa ni na jedan sajam nijesmo izasli sa utvrdjenim cijenama za nastupajucu sezonu) posto dajemo informacije tipa da ce cijene biti na nivou prosle godine. Doticni zainteresovani gost se onda interesuje kod Montenegroairlinesa za cijenu avio karte, dje mu izbace cifru od 300 eura (tek u zadnje vrijeme imaju promocije dje za London, Paris, Rim... letite za 100 i kusur eura). Potom udje na razne turisticke forume poput ovog naseg dje naidje na obilje informacija o nasoj zemlji, i to iz prve ruke od zadovoljnih i nezadovljnih putnika. A tamo citavi eseji napisani rukom nezadovljnih putnika na svim jezicima engleskom, ruskom, njemackom....Nema vode, nema struje, zastoji u saobracaju - cekanja visecasovna, dosta neljubaznog osoblja u hotelima, restoranima, agencijama, prodavnicama... koje ne zna jezike, izleti koje organizuju momci u sorcevima (uglavnom iz Bosne i Srbije) na budvanskom setalistu uz pomoc prirucnih info-punktova na kojima je samo nalepljeno ime "agencije", program i slike izleta ove lijepe nase koji se realizuju uz pomoc vodica koji to i nijesu najvecim djelom nego gledaju da proguraju dan i uzmu dnevnicu od 50-60 eura. O cijenama, buci, prasini i raskopanim ulicama u jeku turisticke sezone da i ne pricam.
Od silnih informacija koje pokupi zaboli ga glava i odluci da ode negdje dje lete low cost kompanije, u all inclusive aranzman (imas vodu, imas struju, spavanje i hranu), dje se izleti prodaju u agencijama ili kod predstavnika grupe i dje ce na miru moci da odmori kada udje u svoju hotelsku sobu. Ukratko tamo dje je dosadno. ;)
Globetrotter, Milovane i rain_wind_storm, slazem se sa vama, svi znamo da je situacija daleko od savrsenstva.
Sto predlazete da se uradi ?
Hari, mene raduje kada ministar turizma najavljuje dolazak turista. No, u zadnje vrijeme ga nisam cuo da spominje neke konkretne ugovore koje je ministarstvo turizma ili neka tur. organizacija na ovim sajmovima sklopila sa ino agencijama ili organizacijama (npr. nesto poput onih penzionera iz Austrije), sto izaziva skepsu u javnosti.
U vezi tvog komentara kako bi ministar mozda trebao okrenuti plocu i davati izjave za javnost kako nam niko nece doci ove sezone. Mozda bi to dovelo do panike medju hotelijerima i ugostiteljima i navelo ih da drasticno smanje cijene i poboljsaju kvalitet usluge. Ovako smo svjedoci da se cijene povecavaju :confused:
just for the record, boca kisjele vode 1.5l se u canju prodaje za 3 evra.
pod jedan, pobit ovakve.
Treba angazovati konsultantske kuce koje su specijalizirane za menadzment u turizmu(posto mi je ovih nasih pun k***c) i napravit kompletno novu strategiju razvoja turizma u narednih 5-10 godina. Onda naucit nase ljude sto znaci snizavanje cijena, postavit plafon cijene, regulisat infrastrukturu itd, itd...
Nazalost, kao drzava sa aspiracijama za clanstvo u EU, ne mozemo se vise sluziti ovakvim metodama. Evropljani su jako osjetljivi na ovakve "edukativne" metode :rolleyes:
Mozda bi efektnije bilo spomenuti mjesta gdje cu cijene stravicno visoke u javnosti ili medijima.
Nije tu samo problem, jase bas sad nalazim u C.Goru, i mogu vam reci da nam je sve razoreno i ne dovrseno,Igalo,H/Novi i cijela Boka,kazu mi ljudi takoje i cijelom obalom, preplasismo ovo malo turista sto imamo,svaki dan pune novine ubistava, ili kolima ili pistoljima nekakve osvete,pa sto nas cudi kakva ce nam sezona biti
bas sam se razocarao,ja kome je C.Gora u srcu....
Iskreno radujem se turistickoj katastrofi, jer nas narod ne uvidja greske dok se dobro ne opece,a na zalost cesto ni tada !
Da mi je viđet da naši penzioneri odu u Španiju na ljetovanje...
Eh druže moj, a ti meni ne vjerješ. ja volim Crnu Goru više od svega i baš zato što je volim ukazujem na probleme. Ako zatvorimo oči, problemi neće nestati ;) Imaš veliki pozdrav iz moga kraja :)
Prije neki dan iz Iberostara ode 27 turista jer nijesu mogli podnijeti prašinu sa gradilišta na Zavali. Odšteta koju ćemo morati platiti za ovo može biti velika. Vjerovatno će neko reći, a i ti turisti su sojetljivi ali za svoje pare mogu što hoće! Ne da više nikad ne bi došla u takvu zemlju, nego bi svima savjetovala da ne idu.
Dva dana poslije toga ispred ulaza u Hotel Splendid pucnjava.
Sezonu smo otvorili baš lijepo.
Mojsije u potpunosti se slazem s tobom, s tim sto bih dodao da ovog Nenezica treba najurit iz turizma za sva vremena, zbog svih "rekordnih sezona" koje smo sa njim izvukli, zbog toga sto nam turizam u drzavi vode soferi koji su osnovali svoje agencije "Gardasevic", "Mijovic", "Monteline", "Olimpia Express", "Dalmamont"....koji su radeci u autobuskim kucama poput "Montenegroexpress-a vozili izlete po Crnoj Gori, pomislili da su ispekli time zanat i da turizam nije da citiram "Sveto pismo" pa i sami krenuli u biznis, te im ovakav haos i odgovara. Zbog toga sto se za vrijeme njegovog "ministrovanja" Crna Gora pretvorila u evropski turisticki divlji zapad gdje se sve moze, zamalo ne rekoh kao u Albaniji, pa se sjetih da tamo ukoliko hoces da povedes goste na izlet moras imati Sporazum o poslovnoj saradnji zakljucen sa nekom njihovom agencijom.
Mi danas imamo situaciju da nam svaki dan iz Dubrovnika dolazi desetine autobusa na izlete, koji ne uzmu cak ni nase vodice, nego ih po nasim gradovima vode njihovi vodici.
Za razliku od toga mi kad idemo za Dubrovnik, prvo sto moramo da platimo je na granici voucher za ruske turiste koji iznosi 50 eura, stajaliste kod zidina na "Pilama" nekih 10-20 eura da se putnici samo iskrcaju za 5 minuta i isto toliko kad se vracamo po njih, zadrzavanje ne moze biti vise od 5 minuta, njihovog vodica 100 eura za 45 minuta obilaska Starog grada - bez ulaska ni u jedan muzej, parking ili na Babinom kuku ili u luci Gruz koji se placa po satu i na kraju kad se vracamo na granici platimo putarinu u iznosu od 10 eura.
Nase Ministarstvo nije bilo u stanju da naplati cak ni lokalno vodjstvo po Kotoru ili Cetinju od 50 eura po grupi - i ujedno da zaposli nase mlade i obrazovane ljude koji su dobili licence za turistickog vodica i koji bi te goste sigurno kvalitetnije servisirali obzirom da su domaci nego sto to cine hrvatski vodici.
Eh Druze moj, uvijek sam ja tebe vjerovao uvijek si i bila u pravu100% no velim neko ce se sjetit i pogledat sta je realnost. Nista nam ne vrijedi trosit novac na Marketing, dok god nespremno docekujemo Sezonu, Cemu sluzi ono sto ucinjese sa Igalom,kada se podje put na kraj Igala gdje je ono blato, boze mili koliko ima smeca,flasa i prljavstine,cista zalost!! no kosam ja, ali mi je zao,jer je ovo moja zemlja.
Iskreni podrav.
Turizam se gradi , kao i sve druge grane privrede i usluznih djelatnosti, od STRUCHNJAKA sa deceniskim iskustvom, koji su savladali i teoriju i praksu i koji precizno znaju , shto treba ponudit Njemcu, shto Dancu, a shto Italijanima, koji imaju svoje turistichke biroe i charter kompanije, koji imaju svoje vodiche po gradovima CGe i stoje na raspolaganju 24 h dnevno, za sve potrebe pojedinca, koji moze da se razboli ili povrijedi.
Javashluk koji sad vlada, sa presijedanjem u Beogradu, Bechu ili Budimpeshti, za 500 eura, sa chekanjem po 5 ura po aerodruma, mene i moju familiju je demotivisalo ove godine.
Davne 70 tih proshlog vijeka,
sam birao hotel i aerodrum Cilipe, Tivat ili Podgoricu za 400 €, dvije nedjelje sa punim pansionom u Boki, HN, bez presijedanja direktno iz Kopenhagena.
Mi smo morali odredit destinacije za MASOVNI TURIZAM,
i destinacije za ELITNI TURIZAM,
ali domaci AMATERI su pomijeshali, brave, koze i goveda u isti obor pa ih muzu ruchno i muchno, uz muziku bagera i miris freshkog asvalta.
Sad je kasno,
ali SLOVENCI su najbolji dokaz, da se u sred Crne Gore,
moze uspjeshno poslovat CIPAN CIJELE GODINE, samo treba imat ZNANJA i ISKUSTVA.
Istra i Dubrovnik su najbolji primjeri,
kako se to radi na svijetskom nivou, ali mi vishe gledamo interese kumova i rodjaka, nego interese DRZAVE CRNE GORE.
Kad bi Danci pravili puteve i asvaltirali, samo kad sunce grije, mi bi i danas vozili po makadamu.
Davno su izmishljeni gasni breneri , koji sushe, griju i tope asvalt prije novog nanosa, pa sve da lije kisha kao iz chabra, ta kola sa brenerima to isushe za minut sa 10km na sat, u shirini mashine za prostirku asvalta.
Ali nashim ljudima se nidje ne zuri,
jer za ovijeh shest decenija moga zivota, ne pamtim, da je neko odgovara zbog JAVASHLUKA I NERADA,
boli njih junachki q.rac,
i za TURISTE I ZA CRNU GORU,
brinu oni o SOPSTVENOM PUPKU I SHUPKU.
Samo pred izbore se napere,
da ih slikaju, kako kidaju vrpcu po peti put za istu dionicu.
Mene su djeca iz istih razloga odustala proshle godine od putovanja u CGu,
ja se pridruzujem vecini ove godine, i ostajem sa njima u Dansku, jer vishe ne mogu ni ja, da podnosim taj javashluk i aroganciju REZIMA, a stizao sam u CGi i za vrijeme "klanja po kucama" logora i progona onih druge vjere i nacije.
Najbolji komentar :D
Ne vidim zasto "sminkati" sliku kada mi svakodnevno prisustvujemo nevjerovatnim primjerima ljudske gluposti, nekulture i djelimicno anarhije (npr. totalno nepostovanje zakona) koje radimo zarad turizma.
Mozda bi stvarno trebali za pocetak ukinuti sve marketing kampanje i utrositi taj novac na uklanjanju mnogobrojnih nedostataka.
Dubrovački vodiči su pametno zaštitili svoje interese. Više je razloga za to. Prvi je taj da je stvarno smiješno što su sve vodiči koji su dolazili sa strane pričali o Dubrovniku. Ni najosnovnije stvari nisu poznavali. Pa je tako nerijetko Minčeta bila Lovrijenac, a Lovrijenac Revelin, Knežev dvor je bio Carina a Sponza karantena...i slične gluposti. Drugi je razlog onaj najbitniji - novac. Vodiči žive od toga i to samo nekoliko mjeseci godišnje.
E sad, greška je Crne Gore (vodiča, koga li već) što dozvoljava da naši vodiči zarađuju na vašim ljepotama. Logično bi bilo i jedino ispravno da se crnogorski vodiči organiziraju i traže od države ili lokalne vlasti da im zaštite interese.
Kod nas je, koliko ja znam, dozvoljeno da strani vodič doprati autobus do Dubrovnika ali ne i da vodi grupe ljudi u ture po Starom gradu. Zašto to ne biste i vi napravili? I, koliko ja znam, cijena razgledanja Grada nije ni blizu 100 eura za 45 minuta nego je, ovisno o broju turista, od 500 do 670 kuna (oko 70 do 90 eura) za puna dva sata. Moguće je da netko vara ali postoji službeni cjenik a vodič je dužan ispostaviti ovjereni račun.
Stajalište na Pilama plaćaju svi, neovisno o kojoj se agenciji radi i odakle dolazi. Parking na Pilama je nemoguć zbog ogromnog broja autobusa pa se zato autobusi šalju u luku Gruž ili na Babin kuk gdje im se, što je sasvim normalno, naplaćuje parking. Recimo da ja kao građanin Dubrovnika plaćam parking gdje god da se parkiram sa svojim automobilom jer se SVI parkinzi u svim djelovima grada naplaćuju.
Ovo za cestarinu mi je prvo da čujem. Tko to naplaćuje, Hrvatska ili Crna Gora?
Kako bilo, vjerujem da turističke agencije Crne Gore od svojih tirusta naplate sva davanja koja moraju dati da bi došli na izlet u Dubrovnik tako da...;)
Kako to rade komsije...
http://www.b92.net/putovanja/vesti.p...&nav_id=361683