Dobro je da su svi aplicirali
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Dobro je da su svi aplicirali
Cekaj, salis li se to? Po kom osnovu mogu tek tako da zatvore devizni? Sta ima veze odakle si, ako zivis u drugoj zemlji/imas boravisne papire te druge zemlje?
Dodatno Hrvatska nije na crnoj listi, nego na 'sivoj listi':
https://www.fatf-gafi.org/en/countri...rey-lists.html
Ocigledno se u CG bankarskom sektoru zaposlilo dosta neznalica, koje znaju samo da koriste skriptu, ali ne i logiku i zdravi razum. Mozga bez.
Brzo-potezna armija zombija kojima ruka ide odmah na 'obarac' (gasi racun, blokiraj, stopiraj otvaranje racuna i sl.), umjesto prvo da promisle malo, razmisle, analiziraju ima li nesto logike, smisla, kakav ce to uticaj da ima i sl.
Neko bi sad rekao analiza rizika, kojeg rizika, da klijentu koji koristi racun vise godina, i sa kojim recimo nije bilo nikakvih problema, zatvoris racun.
Ne salim se. Mislim da sam kod njih 13-14 godina ako ne i duze. Negdje 2020. sam morao, iz samo njima poznatog razloga, da zatvorim stare racune i otvorim novi (stari: nerezident, novi: rezident - tad mi nisu znali objasniti uopste kako mogu da imam racun rezidenta al' ajd). Oficijalno iz vise banaka imam informacije da svi koji imaju tri ili vise uzastopna boravka mogu da otvore racun rezidenta (to nisam znao do danas - vjerovatno je to i bila osnova prebacivanja racuna na "redizentski" u 2020.), al' eto izgleda da to ne vazi bas za sve banke.
I evo sada saznajem da moram u kratkom roku da:
1.) Zatvorim sve racune kod njih
2.) Podignem svu ustedjevinu ili prebacim na neki drugi non-NLB racun (predlazu da dignem u keshu... nigdje veze sa vezom)
3.) Za sve to imam rok do kraja sledece sedmice
Razlog, navodno... "Hrvatska je na "black listi", ne mozete vise da uopste primate novac jer imate privremeni boravak!"
Isto tako, navodno ne mogu ni da otvorim novi racun. Samo me zivo interesuje kako toliko drugih non HR stranaca uredno otvara racune u CG al' ok.
---
Raspitah se jutros u vise banaka (CKB, Erste, Hipotekarna) i niko ne zna nista o ovome, mogu da otvorim racun kod njih mada recimo u Erste traze popunjavanje nekog upitnika. Naravno treba porijeklo novca ako hocu da prebacim na racun kod njih (podrazumijeva se i to nije nikakav problem).
Niposto dizanje u kesu, jer svaku uplatu stariju od 12 mjeseci, neces moci vise da 'dokazes', ni uz papire. Nazalost tako su to udesili, koliko god suludo zvucalo. Samo sa racuna na novi racun. Fino savjetuju klijente, kao da ljudima hoce namjerno da naprave problem.
Ma naravno, nisam lud. Pogotovo jer se radi o pofinoj sumi ustedjevine.
To me je i fasciniralo najvise, da mi savjetnik savjetuje da dignem kesh. U jednom trenutku sam bukvalno upitao dal' se sali.
Na kraju krajeva dokazi o porijeklu novca su tu, lako se sve prebaci na suprugin racun a NLB i njihovo klepanje po zdravom razumu bye bye.
Ako su sve te informacije pristigle usmeno na šalteru banke od lokalnog službenika, ne znam koliko je pouzdano . . . kakvo maltretiranje.
Proslonedeljno iskustvo sa nlb. Uzimam neko auto i trebam da na racun firme te uplatim 2800eura(uvoznici su u pitanju). Nlb najbliza, idem tamo. Veli ne moze, ako je preko 1000eura morate imati racun kod nas. Dakle, ili da otvaramo racun, pa da dodjete sledece nedelje ili da radimo dokumentaciju za to al to je veca procedura. U Hipotekarnu odoh, 8e provizija, niko nista ne pita.
Trazi ti njima napismeno razloge zbog kojih ovo rade
Nije tu nista logicno
Bolje saldiranje (isplata pri zatvaranju) u keshu i uz taj papir kao dokaz uplatis kod druge banke.
Posto oni inace imaju proviziju za dizanje gotovine.
A tek provizija za prenos u drugu banku bi bila velika… mozda malo niza ako to odradis preko mBank.
Dobro je da jos neko vidi koliko smara NLB i da ih napusti [emoji122]
Hvala svima na komentarima.
Naravno da sam poslije svih zavrzlama trazio i pismeno (email) obrazlozenje te da mi se jos jednom sve potvrdi mailom.
Veoma je moguce da je i specijalista za poslovanje sa fizickim licima jednostavno neupucen ali svakako poslije ovakvih peripetija gube klijenta.
---
Jel' mi moze neko ko je korisnik Hipotekarne banke reci kako je zadovoljan sa njihovom ebankim aplikacijom i debitnim karticama? Generalno ebankim koristim za placanje skoro pa svih racuna, povremene konverzije valuta (dolar > EU i obrnuto), kao i klasika provjere uplata/isplata.
Pitam jer cu 99.99% da predjem kod njih posto nakon sastanka jutros djeluju ubjedljivo najkorektniji.
I zaboravih ono najvaznije. Jel' se moze u Hipotekarnoj mijenjati dnevni/mjesecni limit pute ebanking aplikacije?
HB je top, sam kupuješ npr dolare…
Limite na karticu mijenjaš lagano.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...126d37356d.png
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d4d29c17ad.png
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a9736e41fe.png
Koristi li ko NLB Pay da se placa preko telefona? i koja je procedura, treba mi google
nlb pay ili kako? hvala
Edit: mislim preko telefona da platim racune u peodavnicu, kafic i slicno...
Ne treba ti ništa NLB.
Dodaj u Google Wallet
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Malo vijesti od juče, iz komšiluka:
NBS: Srbija postala deo SEPA - Ekonomija - Dnevni list Danas
Quote:
Srbija je od danas zvanično deo geografskog obuhvata Jedinstvenog područja plaćanja u evrima (SEPA), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Kako se navodi u saopštenju, NBS je preduzela korake da usaglasi svoje platne sisteme i regulativu sa standardima Evropske unije (EU).
Srbija je ovim postala 41. članica SEPA, što predstavlja važan korak na njenom putu evropskih integracija, dodaje se u saopštenju NBS.
Kao rezultat toga, svi učesnici u platnim šemama Evropskog saveta za plaćanja moći će da šalju odnosno primaju transakcije SEPA transfera odobrenja (SEPA Credit Transfer – SCT), instant transfera odobrenja (SEPA Instant Credit Transfer – SCT Inst) i direktnih zaduženja (SEPA Direct Debit – SDD) ka učesnicima odnosno od učesnika u SCT, SCT Inst i SDD platnim šemama iz Srbije kada srpske finansijske institucije pristupe navedenim šemama.
Pristupanje srpskih finansijskih institucija SEPA platnim šemama, prema kalendaru Evropskog saveta za plaćanja, biće omogućeno od novembra 2025. Najraniji datum operativne spremnosti za pružaoce platnih usluga iz Srbije jeste maj 2026. Tačan datum biće saopšten kasnije, navodi se u saopštenju NBS.
„Priključenje području SEPA je priznanje za našu zemlju jer pokazuje potpunu usklađenost sa svim relevantnim propisima EU u ovoj oblasti i još jedan dokaz našeg evropskog puta. Republika Srbija je u domaći platni promet, koji predstavlja daleko najveći deo svakodnevnih plaćanja građana i preduzeća, tokom proteklih godina uvela najsavremenije servise zasnovane na transakcijama izvršenim u nekoliko sekundi i razvila savremenu domaću platnu karticu, a vodeći računa i o nezavisnosti i pouzdanosti nacionalnog platnog sistema. Pridruživanje SEPA, za koje smo odavno spremni, sada nam daje priliku da i platni promet sa zemljama EU učinimo efikasnijim, a NBS će i dalje taj proces sprovoditi, vodeći računa o svim pomenutim principima”, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Đorđo Andreoli, generalni direktor Evropskog saveta za plaćanja, rekao da uključenje Srbije u SEPA predstavlja značajan korak napred u poboljšanju integracije plaćanja širom Evrope i pokazuje kontinuiranu posvećenost Evropskog saveta za plaćanja harmonizaciji elektronskih plaćanja izvan EU.
Malo novosti sa CG scene. Nije instant payment sistem, ali "gotovo odmah" su sredstva po uplati prenijeta primaocu.
CBCG pokrenula novi platni sistem, uplate do 1.000 eura gotovo odmah dostupne - CBCG
Quote:
Centralna banka Crne Gore pustila je danas u rad novu generaciju nacionalnog platnog sistema – RTS/X, čime je pokrenuta najznačajnija funkcionalna i tehnološka promjena u domaćem platnom prometu od njegovog uspostavljanja 2005. godine.
Ovo je jedan od koraka u novoj fazi sveobuhvatne modernizacije platnog sistema Crne Gore, s ciljem njegovog usklađivanja sa evropskim praksama i obezbjeđenja bržih, sigurnijih i dostupnijih plaćanja svim korisnicima – građanima, privredi i institucijama.
Novim sistemom uveden je online kliring, odnosno usluga koja omogućava da se međubankarske transakcije, odnosno uplate i isplate u iznosima do 1.000 eura obrađuju tokom cijelog dana, bez čekanja na dosadašnje fiksne kliring cikluse, što korisnicima omogućava gotovo trenutno raspolaganje sredstvima.
Zahvaljujući novoj funkciji online kliringa, jednom kad se novac pošalje – transakcija se ne može poništiti, što dodatno jača predvidivost i pouzdanost platnog sistema.
Za građane, to znači da su stvoreni uslovi da kada, na primjer, dobiju uplatu u iznosu do 1.000 eura, novac stigne na njihov račun u roku od nekoliko sekundi ili minuta u zavisnosti od banke čiji su klijent.
Za privredu, posebno za mala i srednja preduzeća, online kliring omogućava raniji pristup sredstvima po osnovu manjih transakcija, što im olakšava svakodnevno upravljanje obavezama i likvidnošću. Na primjer, preduzeće koje primi potvrdu o naplati od klijenta može istog trenutka isplatiti dobavljača ili pokrenuti novu isporuku, što doprinosi efikasnijem poslovanju i bržem obrtnom ciklusu kapitala.
Sistem je u potpunosti usklađen sa nedavno uvedenim međunarodnim standardom ISO 20022, što omogućava preciznije i strukturiranije informacije u svakoj platnoj transakciji, automatsku obradu naloga bez manuelne intervencije, bolje usklađivanje sa regulativom, veću zaštitu od grešaka i zloupotreba, mogućnost automatskog povezivanja transakcija sa fakturama i unapređenje knjigovodstva.
Primjena ISO 20022 standarda donosi i dodatne benefite – novi format poruka omogućava razmjenu preciznijih i strukturiranijih informacija o transakcijama, lakše povezivanje platnog prometa sa računovodstvenim sistemima i viši nivo automatizacije u poslovnim procesima. Ovaj standard već koriste najznačajniji platni sistemi u Evropskoj uniji, uključujući TARGET i SEPA infrastrukturu.
U narednoj fazi, do kraja 2025, planirano je proširenje operativnih kapaciteta sistema, uključujući produženje radnog vremena, kao i mogućnost obrade naloga tokom neradnih dana i vikendom, čime će se dodatno unaprijediti fleksibilnost i dostupnost platnih usluga.
Paralelno s implementacijom sistema RTS/X, Centralna banka Crne Gore aktivno radi na uspostavljanju sistema za instant plaćanja – TIPS Clone, koji se razvija u saradnji sa centralnim bankama regiona i Bankom Italije, a koji će biti pušten u rad u julu 2026. godine. Za razliku od DNS sistema u kojem se poravnanje vrši u unaprijed definisanim dnevnim ciklusima, TIPS Clone omogućava izvršenje međubankarskih plaćanja u roku od svega nekoliko sekundi.
TIPS Clone sistem je regionalna platforma koja će u zemljama Zapadnog Balkana omogućiti instant plaćanja u realnom vremenu, 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a koja je tehnički i funkcionalno identična TIPS platformi Evropske centralne banke, čime se dodatno jača interoperabilnost sa evropskim tržištem.
Modernizacija platnog sistema predstavlja ključnu komponentu digitalne tranzicije crnogorske ekonomije i unapređenja konkurentnosti. CBCG će i u narednom periodu, u saradnji sa ostalim institucijama, bankama i međunarodnim partnerima, nastaviti da gradi moderan, pouzdan i evropski usklađen finansijski sistem – u službi građana i privrede Crne Gore.
Idemooo
Ovo treba proslaviti
Dal to vazi i plate [emoji849]?
Dal to znac cim uplati poslodavac,banka odmah proknjiziti uplatu ako je iznos do 1000€?
Sent from my RN12 Pro using Tapatalk