Originally Posted by
Fabia_Elegance!
Sad vidim, od 9/11/2001 nema sliding latch.
Sad je sve elektronski, svaki kokpit (pricamo o 320) ima prekidac, Norm, Lock i Unlock. Vrata imaju spijunku, iznad vrata ima mali buzzer, ima escaping door (IN/OUT). Vani se nalazi tastatura (brojevi od 1 do 0, zvjezdica, taraba), crvena LED, zelena LED i slusalica. Iznad glave pilota stoji CDLS (Cockpit Door Locking System) koji kontrolise mehanizam vrata kokpita.
Postoje 3 mogucnosti za otkljucavanje/zakljucavanje vrata kokpita:
1. NAP (normal access procedure);
Pilot ili kopilot zove stjuardesu na telefon, ona se javlja, ovi traze da im donese vodu, mlijeko, sisu...onda uzme to i ide iza vrata. Zove ih na telefon, kaze im da je stigla. Onda, ona treba da pritisne tarabu. Ovima u kokpit buzzer pisti 3 sekunde. Pilot (ne kopilot) drzi prekidac u UNLOCK i stjuardesi se pojavljuje zelena LED i vrata su otkljucana.
2. Sta ako stjuardesa kuca na vrata a da prije toga nije pritisnula tarabu/nije zvala na telefon?
...tada pilot zna da imaju problem, ne znaju da li je stjuardesa ili neki kriminalac, dogovara se sa kopilotom i prebacuje prekidac u LOCK. Tada pored tastature se pojavljuje crvena LED. Tada stjuardesa shvata da je zaboravila da ih pozove i uzme telefon, prica sa pilotom i onda pilot prebacuje prekidac u UNLOCK. Vrata su tada otkljucana i stjuardesa moze da udje.
3. E sad ide EAP (Emergency Access Procedure), i nije mi jasno zasto pilot Germanwings-a nije usao na ovaj nacin?
U slucaju da pilot i kopilot su umrli/bolesni...ne znam ni ja i ne javljaju se na telefon, stjuardesa treba da pritisne tarabu, u kokpitu buzzer ce da pisti 3 sekunde. U slucaju da nema odgvora od pilota/kopilota, stjuardesa treba da unese kod (5 cifara) i tarabu i onda ce vrata biti otkljucana za 5 sekundi.
Ne znam zasto nisu mogli da upanu unutra ako su imali ovu mogucnost?