Vijesti, 13. avgust 2010.
OD SLUČAJNOG OTKRIĆA SPELEOLOGA NA GOLIJI, DVIJE PORODICE OČEKUJU KRAJ VIŠEDECENIJSKE AGONIJE
Vjerenici pronađeni u jami poslije 40 godina?
Podgorica/Nikšić - Da li ostaci dva tijela u jami na planini Goliji pripadaju vjerenicima Tomašu Kankarašu i Milki Aligrudić koji su nestali prije više od četiri decenije, pitanje je čiji odgovor njihovi rođaci sa nestrpljenjem očekuju.
Potraga za njima započela je 26. jula davne 1969. kada im se gubi svaki trag, a prekjučerašnji pronalazak ljudskih kostiju u jami kod sela Javljen, koju su istraživali članovi međunarodne speleološke ekipe mogla bi da okonča 41-godišnju agoniju dviju porodica.
“Tomaš i Milka su bili vjereni već dvadesetak dana i pripremali su vjenčanje, kada su na Goliju pošli u posjetu njenim roditeljima”, rekao je njihov rođak, advokat Petar Kankaraš.
Njeni roditelji su izdigli stoku na planinu i oni su riješili da ih posjete. “Znamo jedino da su 26. jula 1969. nakon što su obišli tazbinu sišli u selo podno Golije, gdje su se susreli sa starim učiteljem Mirkom Bijelićem. On je posljednji koji ih je vidio žive. Nakon toga im se gubi svaki trag”, kazao je Kankaraš “Vijestima”.
Porodice su uzalud tragale za njima. Kankaraš je ispričao da je međunarodna speleološka ekspedicija koja već pet dana boravi na Goliji, preksinoć prilikom spuštanja u jamu pronašla ljudske ostatke, kao i ostatke odjeće koji su ukazivali da se radi o muškom i ženskom tijelu.
“Speleolozi, među kojima su bili i članovi iz Vojvodine i Srbije kazali su nam da su pored odjeće našli i prsten koji je u unutrašnjem dijelu imao inicijale M.A.. Ta činjenica nas je i navela da pomislimo da se radi o našem rođaku i njegovoj vjerenici, jer znam da je takav prsten Tomo njoj dao na dan vjeridbe, na kojoj sam bio prisutan”, kazao je Kankaraš.
Na pitanje “Vijesti” da li pretpostavlja šta se moglo dogoditi njegovom rođaku, Kankaraš je odgovorio da ne bi mogao davati izjave prije policijske istrage, ali da se prema njegovom mišljenju najvjerovatnije radi o ubistvu.
“Tomaš je radio kao policajac. Pronalazak njihovih ostataka u jami koja se nalazi na svega 30 metara od puta za Gacko ukazuje na moju sumnju da je to bilo ubistvo. Najbolje mjesto za skrivanje tijela ubijenih u tom rejonu je upravo pomenuta jama. Druge logične mogućnosti na koji način su njihova tijela dospjela tu gdje jesu, nema” kazao je Kankaraš.
Tomaš je službovao po Nikšiću, Baru i Podgorici.
Kankaraš je “Vijestima“ kazao da će nakon vađenja ostataka iz jame koja se nalazi na njihovom imanju, sigurno biti utvrđeno o kome se radi i da će Tomaš i Milka konačno biti sahranjeni kako dolikuje.
“Nadam se da će policija, sada nakon toliko godina, uspjeti da rasvjetli ovaj tragični događaj i da će porodica konačno saznati istinu”, kazao je Kankaraš.
Tomaševi rođaci, koji su sinoć formalno prijavili nikšićkoj policiji svoje sumnje, ispričali su “Vijestima” da su speleolozi dolazili u maju i tada im je jedan mještanin kazao da postoji jama u koju, kako on misli, niko do sada nije silazio. Oni su tada jamu samo ubilježili na mapi. Navodno im je prekjuče ostalo vremena jer su istraživanje druge pećine završili ranije, pa su sišli da provjere i tu jamu i tamo zatekli dva leša.
Tomaš je rođen 1937. godine, a Milka je bila nekoliko godina mlađa. Njena porodica iz zetskog sela Balabani obaviještena je o pronalasku kostiju i trebalo bi sjutra takođe da dođu u Nikšić, rekli su Kankaraši.
Policija bi zajedno sa specijalizovanim medicinskim i forenzičkim ekipama i članovima porodice danas trebalo da izvadi posmrtne ostatke, kako bi počeo postupak identifikacije i istraga o njihovoj smrti.
N.PAJOVIĆ - S.MANDIĆ
Ubicu pravda nije stigla, a možda je i živ ubica
IZ JAME U GOLIJI IZVAĐENI POSMRTNI OSTACI TOMAŠA KANKARAŠA I MILKE ALIGRUDIĆ
http://www.dan.co.me/gfx_bb/hronika_agonija14082010.jpg
Kraj agonije duge četiri decenije Članovi Gorske službe spasavanja Miško Kosić, Budimir Backović i Nenad Stolica, u prisustvu inspektora nikšićke policije i krim tehničara, juče su iz Jame Golubara, sa dubine 35 metara, u golijskom selu Javljen izvadili ostatke kostiju, kako se pretpostavlja Tomaša Kankaraša (32) i Milke Aligrudić (23), koji su nestali 27. jula 1969. godine.
Kosti i predmeti pronađeni u jami otpremljeni su na ekspertizu u Forenzički centar u Danilovgradu.
Agoniju dugu četiri decenije, kako kaže Tomašev stariji brat Stevan, koji se sve ovo vrijeme budio i odlazio na spavanje sa mišlju da će umrijeti sa ranom na srcu, te da neće saznati šta se desilo sa njegovim bratom i snahom, razriješili su članovi međunarodne speleološke ekipe koji su prije tri dana po povratku iz susjednog sela Zlostup svratili u Jamu Golubnjaču, da ispitaju taj teren. On naglašava da su speleolozi sasvim slučajno svratili u tu jamu, te da nikad niko u nju nije ulazio.
- Jedan od članova ekipe je rekao da je po karti znao kuda vodi put do jame u koju su se spustili njih troje - dva muškarca i djevojka. U razmaku od dva metra našli su dva skeleta, a po kostima su naslutili da se radi o muškom i ženskom skeletu. Kada su pomjerili jedan od njih, iz garderobe je ispao zlatni prsten sa monogramom M. A. Speleolozi su odmah o događaju obavijestili dr Draga Perovića, a on je istog trenutka s obzirom na to da Golijanin, i da je bio upoznat sa situacijom, pretpostavio da bi to mogli biti posmrtni ostaci mojih brata i snahe. Perović je pozvao telefonom mog brata u Nikšiću Milića i obavijestio ga, a potom je on kazao meni. Obojici nam je bilo jasno da su to skeleti naših bližnjih - priča Stevan, dodajući da su se dogovorili da sjutradan njegov sin Janko dođe iz Nikšića kako bi u Čarađe zatekli speleologe, koji su namjeravali da iz Crne Gore idu za Republike Srpsku.
- Tako je i bilo. Našli smo njih troje. Pokazali su nam snimke i burmu. Ispričali su da su u jami zatekli i pištolj, te da je na mom bratu bila i karirana košulja. Kao da sad tu sliku imam pred očima, jer zaista je bila takva - u tri boje, crnoj, bijeloj i nekoj crvenkastoj. To kažem iz razloga što su Tomaš i Milka, kod nas na planini Stozi bili dva dana, prvi put zajedno. Sjećam se toga dana, bila je nedjelja, 27. jul 1969. godine, pošli su u Javljen da čekaju mostarski autobus, jer je Tomaš u ponedjeljak trebalo da se javi na posao, radio je kao komandir straže u nikšićkom zatvoru. Pošto nije došao na posao, kolege su se raspitivali gdje je. I u planinu Stogu je stigao glas da ga nema. Brat Mišo i ja, komšije, milicija iz Nikšića, pretraživali smo teren, ali je sve bilo uzalud. Sa planine sam došao u Krstac da nešto potrgujem za kuću, sa namjerom da ću se sresti sa njima, ali od njih nije bilo traga ni glasa. Kasnije sam saznao da su svraćali kod starog komšije Marka Bjelice i produžili. On ih je posljednji vidio - priča Stevan.
Drugog dana po saznanju da su nestali, kako se on sjeća, krenuli su potrgu za bratom Tomašom i snahom Milkom i pretražili su cijelo područje.
- Nikakav trag nije ukazivao da su u jami, jer najmanje deset ljudi je prolazilo tim terenom i dolazilo do samog ulaza u jamu, ali niko ništa nije primijetio. S obzirom na to da se jama nalazi u udolini udaljenoj tridesetak metara od ceste, tu nikoga put nije mogao nanijeti, pa ni njih dvoje.
Ipak, za sve ovo vrijeme nijesmo posumnjali da bi im neko iz okoline mogao doći glave. Nadam se da ćemo konačno saznati šta se dogodilo. To kažem, prije svega iz razloga što njihov dolazak, odlazak i okolina postaju zagonetni i i pitamo se šta ih je natjeralo na to da svoj život okončaju stotinjak metara od kućnog praga - priča Stevan.
On naglašava da se odavno pribojavao da Tomaš nije živ, jer da jeste javio bi se prvo njemu.
- Ne bi toliko godina živio ni u inostranstvu, a da se ne javi. Kada je prošlo deset godina, bez glasa, znao sam da nijesu među živima. Godine su prolazile, ali ipak tokom posljednjih godinu dana živio sam sa nekim uvjerenjem da ću saznati kakva im je bila sudbina. Sve je moguće, ali mišljenja sam da takve ljubavi i gledanja kao što su se njih dvoje voljeli nije bilo nadaleko. Minut nijesu mogli jedno bez drugog. Možda baš pred smrt - priča Stevan.
L.N.
Sumnjali na bjekstvo
Tomaš se nakon četvorozazredne škole zaposlio u policiji i pohađao kurseve, nakon čega je završio osmogodišnju školu.
- Bio je najstariji od nas četvorice braće. Mirne naravi, pogodan, učio je strane jezike i znao čak šest. To je navodilo na sumnju da su pobjegli nekud preko granice ili kod Milkine braće u Pariz - kaže Stevan.
Stevan se sjeća da je vjeridba bila nekoliko mjeseci ranije, te da je Tomaš i Milka trebalo da se vjenčaju u septembru.
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika...tum=2010-08-14