Koje sajtove da pratimo?
Printable View
Koje sajtove da pratimo?
Uzeh Tesla klimu za sobu, treba mi neki majstor da je ugradi, vrlo jednostavna montaza, na balkon i na isti zid, imate li neku preporuku za dobroga majstora?
Sent from my SM-S921B using Tapatalk
U Tivat Garbinu platih 100e skoro... vala ako je skuplje u Pg... :)
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Vala masu 100 i 120€, ali ko nam brani da je ugradimo sami :)
Mada 100! Za dva radnika, ne mogu preko 2h bacit na jednu uradnju, satnica 25-30€ moram priznat da radim za manju, podosta :)
To im je sa materijalom ta cijena, po prici jednog sto ugradjuje materijal je pola.
ovo pola sto su ruke, ima troska za gorivo, auto, alat...
po prici ovog jednog majstora, kad bi angazovao pomocnika i dao mu 20 eura, ni njemu (majstoru) ne bi ostalo bez 20 eura i zato radi sam.
I tako zajedno zakljucismo da se ne isplati ugradjivati klime drugima.
6m bakarne cijevi ,i 3 metra odvodne plasticne, 3m 3x1.5kabla i utikac? 60 eura
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Drzac spoljne jedinice. Svakako treba stati iza svog rada a ako je ugradnja 100 a materijal 50, nije bas isplativo kao sto se misli.
Isplati se sve radit, najgore su prazne jasle...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Vidio sam da je zasad šest firmi ispunilo uslove konkursa za ponuđače. Tri firme imaju svoje sajtove, na njima sam vidio da su otprilike specijalizovani sa po jedan brend: Sinclair, Samsung i Hyundai. Zasad mi se ne javljaju na telefon dva ponuđača, a jedan se javio i rekao da može da ponudi otprilike skoro sve što se nalazi na tržištu. Pretpostavljam da će biti skuplji nego da se direktno uzima od firme koja je zvanični zastupnik brenda ili tako nešto. Sa druge strane, tako postoji veći izbor.
U svakom slučaju, imam nekoliko pitanja. Pošto bih kod svojih da mijenjam postojeću klimu u dnevnoj sobi i da postavljam klime u dvije manje sobe, zanima me da li se izlazi na teren da se provjeri koliko je komplikovano postavili te klime za sobe (koje dijele zid), da se preporuči da li je bolje dvije split ili jedan multisplit sa dvije unutrašnje jedinice, ako je bolje multisplit da li je bolje da spoljna jedinica bude ispod prozora u jednoj sobi ili na spoljašnjoj strani malog balkona u drugoj sobi... U pitanju je zgrada stara nepunih tridesetak godina, koja nije pravljena uzimajući u obzir da klime treba da se postavljaju. Dodatno je pitanje i da li subvencija može da se ostvari kod više ponuđača. Tipa ako želim Daikin u dnevnoj sobi, a nešto drugo u spavaćim sobama, da li mogu Daikin da uzmem od ponuđača koji može da ponudi taj brend, a za spavaće neki drugi brend kod ponuđača koji je specijalizovan za taj brend?
Osim ovih tehničkih pitanja, imam i pitanje u vezi sa plaćanjem: Da li se plaća puna cijena pa se onda sa računima pokreće neka procedura za povraćaj u iznosu subvencije ili se plaćanje radi na neki drugi način?
Konkretno za samsung klime, vidio sam da je cijena wndfree dvanaestice 900 eura, a devetke 800 i da je to na nekom popustu. Pretpostavljam da na konkursu neće biti cijene sa popustom. Koliko bi koštalo da se isporuče i montiraju jedna dvanaestica i dvije devetke (opcija dva splita vs jedan multisplit sa dvije unutrašnje jedinice) i da se razmontira i odnese stara klima?
Uvijek se izađe na teren, sem ako nije situacija da klijent sam zna šta mu treba (obično novogradnja đe je već projektovana klima određene snage i postavljene cijevi, ili ako je zamjena postojeće klime). S tim što je sezona, svi montažeri su pretrpani, pa se obično prvo pošalje ponuda na osnovu informacija koje se dobiju usmeno, pa ako je ponuda prihvatljiva tada izlazi montažer da pogleda oko detalja. Nisam siguran hoće li moći za isti objekat da se konkuriše kod dvije različite firme, mislim da neće, ali dok ne izađe zvaničan poziv nećemo znati tačno.
Plaćaš samo svoj dio, koliko sam vidio iz nacrta, trebaće dokaz da je taj dio plaćen, ostatak plaća Eko fond direktno izvođaču.
Zašto bi se razlikovala cijena? To je popust za jednokratno plaćanje, ovdje će se malo čekati na sredstva od Eko fonda, ali nema nikakvih dodatnih troškova po ponuđača, tako da će i cijena biti ista.
Za Samsung pozovi (ili piši na Viber) na +382 69 320 303, od 8h radi salon.
12ica = 899€ + montaža (110 +pdv = 133€)
9ka = 799€ + montaža (110 +pdv = 133€)
Demontaža postojeće je 25-30€, nisam siguran.
U redu. Još samo odgovor na pitanje koja je cijena dvije devetke u multisplit verziji.
Sve ovo gore navedeno sa subvencijom 40% ispadne manje nego jedan foldable telefon...
Oprema = 1757€
Montaža multija 2/1 = 160€ +pdv (193.60€)
Instalacije = 18€+ pdv (21.78€/m)
Ukupno ispane 2081.28€ (za multi sa 2 devetke i 6m instalacija - minimum je 3m po unutrašnjoj)
Oko 200e ispane skuplje opcija sa multijem za sobe (ako su odma jedna do druge i nema više od 6m bakra)
Tako dođe.
Važi, hvala. Pretpostavljam da je multi ako ne bolja onda svakako praktičnija opcija.
[QUOTE=MeDo_JE;[/QUOTE]
Molim te,
Ove nove HT (high temperature) toplotne pumpe, sto mijenjaju kotlove i sl "grijače vode, mogu da se priključe na postojeću radijatorsku instalaciju za centralno grijanje,
Da li je to nova-nova tehnologija, trajnost, isplativost, troškovi održavanja, smislenost kod nas.. ?
Hvala
Većina sistema (95%) je projektovana da zadovoljava i prethodna generacija toplotnih (sa R32 freonom), koje griju vodu do 65C. Mi imamo nekoliko stotina (monoblock do 65C, najveći broj u Nikšiću, Beranama i Podgorici, imamo ih i u Bijelom Polju, Rožajama, Plavu, Gusinju, Kolašinu, primorje ne pominjem jer je tamo svakako blaga klima, tako da je i toplotnoj najlakše za rad) montiranih na nivou CG, od čega je 80% na radijatorsko grijanje, i do sad nismo imali nijednu reklamaciju da se neko požalio da se ne može ugrijati. Ali zato na svaki objekat izađe inženjer (ne majstor), snimi postojeće stanje, i napravi detaljan predmjer. Svaka instalacija je sa baferom ili hidrauličkom skretnicom, svaka ima dodatni elektro grijač (za "ne daj Bože"), i radi se po projektnim temperaturama (koje su prilično niže od realnih), zato možda investicija bude nešto visočija nego kod drugih, ali džaba sva ušteda ako kasnije sistem ne radi kako treba.
Tehnologija kod većine je ista kao i ranije, samo što novi freon (R290 tj propan), ima bolja svojstva i može postići visočije temperature.
Samsung ima jedan model, koji je na R32, a koji ima različitu tehnologiju (sličnija je VRF sistemima, nego toplotnim pumpama), taj model na -25C daje pun kapacitet (radi do -30C) i izlaz vode od 68C (max joj je 70C).
Očekivani period eksploatacije je 10-15ak godina, troškovi održavanja minimalni, fabrička garancija 5 godina. Isplativost varira od cijena drugih energenata i energetskih zahtjeva samog objekta, u početku svi, sa razlogom, najviše razmišljaju o računima, ali poslije prve sezone grijanja uvijek imaju isti komentar: "Počinuli smo".
Toliko je rigorozna procedura da teško da može biti namještaljke. Svaki objekat će obići inženjeri koje je angažovao Eko fond (preko UNDP-a), prije i poslije realizacije.
EE-DOM, koji je prethodnik ovog programa, a koji se realizovao prethodnih 8-9 godina je uvijek bio 1/1, tako da ne vidim razlog da ovaj put bude drugačije.