Moja sumnja nije te prirode nego sumnja da li će drugi razumjeti značenje poruke koju neki tekst , slika , video ... nosi.
Da bi raspravljali treba da razumijemo šta je onaj drugi rekao .
Naprimjer osoba A i B:
A: "Ako je osoba X iz Nikšića onda je iz Crne Gore" P => Q
B (slijedi jedna vrsta greške): "Znači ako je iz Kolašina nije iz Crne Gore" (ne P => ne Q - netačno ) Ispravno bi bilo "Ako X nije iz CG onda nije iz Nikšića" (ne Q => ne P - tačno)
Ili naprimjer rasprava između teista i ateista oko teorije Evolucije.
Jedni tvrde da je čovjek nastao evolucijom od majmuna a drugi da ga je stvorio Bog. Ođe ima jedna nejasnoća .
Da objasnim u oba slučaja trebalo bi da postoji nešto(sila) što pokreće taj proces i logično objašnjenje toka samog procesa
Za evolucioniste
Sila je "princip efikasnosti" (minimuma energije - slično kao u drugom principu termodinamike) . Organizam koji je efikasniji ima veće šanse za preživljavanje, razvoj i napredak.
(Kao kod auta. :-) Bolje je auto koje sa manje goriva može da razvije veću snagu. Kod kupovine auta djeluje ista "sila" :-) )
Evolucija čovjeka od majmuna je opis kako je ova sila djelovala u datom slučaju
Na drugoj strani ...
Sila koja pokreće proces je "Bog"
Vjernici obično nemaju postupan logičan opis kako je ta "sila" djelovala prilikom stvaranja čovjeka. Mislim neznaju kako je Bog stvorio čovjeka.
Logička greška i nerazumjevanje je u poređenju "postupka" (Evolucija) sa "silom" (Bog) na drugoj strani. Treba da se porede sila sa silom a postupak sa postupkom a ne "babe i žabe" :D.
Sasvim mi je logično da se ljudi ne slažu i da raspravljaju .
U raspravama i toj "intelektualnoj borbi" postoje neka "pravila igre" i njima je posvećena ova tema.