Lijevom po ograničenju i to e to 😂😂😂
Printable View
Lijevom po ograničenju i to e to 😂😂😂
ne sprdajte se auto put i gradski bulevar nije isto...iako bi vi svi da glumite neke poznavaoce....ja inače gledam da se sklonim onima koji brze voze ali ako me počnes po bulevarima podgorickim zaskakati da te pustim da prodjes onda zainat necu...eto tako :D
Ja onda samo maknem nogu s gasa.
Naravno da niko normalan ne govori o vožnji po gradu. Jer nije isto neki gradski bulevar gdje je ograničenje 50km/h i isključenje na svakih 100-200m, ili put ka aerodromu i Zeti. Veće ograničenje brzine + manje isključenja + neuporedivo veća distanca između njih.
E sad, ne znam zašto se kritika na račun guslanje lijevom trakom ka Golubovcima automatski pretvara u "e neću se ja u inat nikom sklanjat kad vozim bulevarom Stanka Dragojevića".
A ako smatrate da je inaćenje sa degenericima u vožnji neka vrsta rješenja, onda nijeste puno pametniji od njih. Na kraju, sve i da nije pitanje pravila, jeste korektnosti. Ako je neko džukela, degenerik, inatlija, nekorektan isl - ne morate biti i vi.
Tako da samo se inatite, spuštajte nogu s gasa i izvodite slične akrobacije. Samo se nemojte poslije pitat što nam je korektnost i kultura u vožnji = nula.
Mislim da je najniža maksimalna brzina na autoputu 80km/h ili 100km/h. Osim ako se izvode radovi ili uslovi na putu to zahtjevaju (nevrijeme, magla isl.).
Mitro, i ja mislim da je 80kmh na autoput, minimalna brzina.
Takumi, koliko ja skromno znam, na prave autoputeve, usponi i krivine su tako dizajnirani da max dozvoljena brzina treba da bude 120/130, a ne 100.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Samo da ne pomijesate pojmove "najmanja/najniza maksimalna brzina" i "minimalna brzina" jer imaju potpuno drugacije znacenje a vidim da se oba pojma pominju u vise navrata...
Koliko je meni poznato, naš zakon o bezbjednosti saobraćaja ne reguliše najnižu maksimalnu brzinu na autoputu. Druge zakone nisam gledao. Ali mislim da je neka dobra praksa da najniža maksimalna brzina na autoputu bude 80km/h tj. 100km/h.
Uglavnom je najveća dozvoljena brzina 120km/h, na određenim dionicama 100km/h, a u Njemačkoj zna da bude i no-limit 🙂 Ne računam tunele, gdje je obično 70-80km/h.
E sad, autoput se i projektuje za te brzine. Drugo su vremenske prilike, radovi na putu, gužve isl.
Najniža dozvoljena brzina na autoputu je 40 ili 50km/h. Sve ispod toga je za isključivanje iz saobraćaja ili zaustavnu. Na stranu pravila, opasno je ako neko ide ispod 40 na sat tamo gdje svi voze 80-120km/h. A ne tako mali broj i preko 🙂
Znaci na naš autoput ćemo moć sa skuterima od 50cc lagano ;)
Cujes termina - najniza maksimalna brzina, lele. :lol:
Pa najniza dozvoljena...wulfy napisa da je 40kmh ali koja je poenta staviti desnu traku bez dodatnih ogranicenja, a srednja je sa minimalnom brzinom kretanja 50 (!?)
Znaci desna je od 40-100 ali to logika ne nalaze da se vozi 100 desnom, srednja je od 50-100 a lijeva od 80-100 (!?)
I treba nam tako kad dozvolismo sahte po autoputu koji je tako napravljen da zbog mnogo krivina i nagiba maksimalna bude 100 na sat! A kostao nas je toliko da smo mogli napraviti bez ogranicenja, po 300 da se vozi ko ima jaca auta - da je srece...
Na ovom auto putu sve preko 100 je opasno. Vidjecete zasto.
Ima negdje u temi precizno, maksimalna brzina na autoputu zavisi od nekoliko uslova, a to su: koliki je uspon/nizbrdica, koliki je radijus krivine, kolika je širina saobraćajne trake. Od Smokovca do Pelevog Brijega je solidan uspon tako da se ne bih čudio da maksimalna brzina bude 90 km/h.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Vozio sam Kangua 1.5 od Smokovca do Mateševa, na par mjesta sam morao prebaciti iz 6-e u 5-u brzinu. Osim toga lagano sam održavao oko 110 na sat.
https://instagram.com/highlander_brushes/
Za koliko bi se trebalo stizati sa Zlatice do kolasina, i kolika je distanca?
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Dovoljno je vidjeti kako se ponasaju auta sa stranim tablicama ovdje i sve vam je jasno,nije mi se desilo
jednom da se ne pomjeri udesno, ili ako ide po maksimalnom ogranicenju na prvo blicanje desni zmigavac i desno.
A kod nas bukadzije dodaju gas da ih ne preteknes i busaju se ko si ti,
idem po ogranicenju,ovo je bulevar.
Pa u pravu su, bulevar je, pun raskrsnica, kruznih tokova…
Zamisli ides iz pravca Kalije i hoces da skrenes lijevo put Aluminijskog, znaci vozis se lijevom trakom, usporis lagano a neko ti blica da mu se sklonis…
Na bulevaru je dozvoljeno obilaženje sa obje strane vozila, za razliku od autoputa. Tako da, nema niko posebnu obavezu da se skloni vozilu koje se kreće većom brzinom od sopstvene, ukoliko u drugoj kolovoznoj traci ima prostora za bezbjedno obilaženje.
Nije to tako frende, nego jednostavno u cistim situacijama, dje nema sumnje,
i obicno su to lamine od auta i propalice od ljudi. Neostvareni frustrirani i ovo
im dodje situacija dje da se kao oni nesto pitaju. Nikad u zivotu mi se to nije desilo
sa dobrim autima, jer skuplja auta voze obrazovani ostvareni ljudi koji su
putovali i znaju da se ponasaju nemaju komplekse.
Aha, i teoriji. U praksi skupo auto vozi Milisav iz predgradja koji vraca 2 kredita i ne zna da se potpise.
Postoje vozači koji bi gazili preko drugih kad imaju prednost ili su u pravu. Profil koji vidi pješaka da prelazi van pješačkog ili na crveno i onda namjerno zalijeće auto. Ili kad se drugo vozilo uključuje/prestrojava, takav obavezno dodaje gas da mu neko ne ukrade prednost. Uz obavezno nabijanje u zadnji branik i full sVirenu. Pa onda ovo s lijevom trakom pod izgovorom da je bulevar. Itd itd.
Prosto, tuđe nepoštovanje pravila i džukelizam ne smiju služiti kao izgovor za našu sopstvenu bahatost i bezobrazluk. Zakon primarno moramo poštovati, ali i neka nepisana pravila i dobre prakse. Dokle god na taj način ne kršimo zakon. Jer ma sto god mislili, tolerantnost i širina nijesu znakovi slabosti. Čak i ako druga strana u tom momentu nije zaslužila takav tretman.
Ali ako je nekom primarni cilj da iznervira drugog vozača (čak i najgoreg degenerika, kojem se želi osvetiti za nešto), onda za tu osobu poštovanje pravila predstavlja samo izgovor 🙂
Dva puta Bg table u roku 2km su mi napravili karambol. Prvi je dao migavac desno i poceo da uposorava na vidikovac,stao na sred ulice i krenuo da ga zaobidjem(isprekidana linija) i nastavi da vozi uporedno sa mnom.
Druga zena da se prikljuci,ja stao na magistrali da je pustim(i ako ne smijem),ona nece da krene i ako je kolona iza mene i kaze mi da idem a pola druge trake zauzela.
Ja reko majko,Bg ce doci glave.
Sent from my Poco X3 Pro using Tapatalk
Meni samo nije jasno,ko uči ove ljude da je lijeva traka na bulevar "brza traka". Evo jedna hipotetička situacija,na koju bih samo volio da dobijem odgovor. Bulevar od Voli LDC-a prema Kaliji. Ograničenje 80. Vozilo 1 se krece lijevom trakom 80km/h. Vozilo 2, nalazi se iza vozila 1,i blica mu,jer vozi brze. Vozilo 1, daje žmigavac i sklanja se desno. Vozilo 2,daje gas i vozi 100km/h. Na kružni kod Auto Čačka stoji policija sa radarom. Radar hvata vozilo 2 da ide brzinom preko ograničenja. Policija zaustavlja vozilo 2 i:
1) Pišu kaznu jer je vozio preko ograničenja,
2) Izvinjavaju se vozaču,jer je lijeva traka "brža traka"?
Ako može odogovor na ovo?
Sent from my SM-N9700 using Tapatalk
sto se ti sjekiras oce li platit kaznu? pomjeris se desno i miran si :)
ja se pri brzinama od 80-100km/h ne osjecam prijatno ako nekoga moram da preteknem sa desne strane...zato se na tim medjugradskim bulevarima ponasam taman kao na autoputu...
ako sam u prekrsaju platicu kaznu i cao...
pretpostavljam da i u kruzni vozis sve spoljnom... ;)
kroz grad su opet manje brzine, cesto se skrece lijevo desno i sl pa to ne dolazi do izrazaja kao ssd prema dg ili zeti
apsolutno stvar kulture svuda u svijet...ako ti vozis po ogranicenju, neko ti blica, sklonis se i ne interesuje te sta se desava sa radarima i policijom.
Nikad se ne drzim lijeve trake(osim ako skrecem nedje), ogranicenjem desnom trakom, lijeva je slobodna za obilazenje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kad ti neka budala zakoči da te nasadi pitaću te jesi li vozio po pravilima i ko će biti krivac za saobraćajku.
https://instagram.com/highlander_brushes/
Ja bulevarom uvijek vozim lijevom trakom, suprotno od traka za ukljucenje i suprotno od pješačkih staza. To je izmišljeno pravilo da postoji brza i spora traka na bulevaru, niđe veze.
stvar je kulture da gledaš u retrovizore i da se skloniš ako neko hoće da te pretekne, i ja nekad kuliram i vozim i ispod ograničenja ali se sklonim ljudima, druga stvar brzinomjeru znaju da lažu poprilično pogotovo u vw/audi korporaciji, pa oni koji voze 80 misle da su po ograničenju a voze u stvari 70 itd.
Ljudi, slušajte Boba Marlija i nema nervoze 🇯🇲🇯🇲🇯🇲
I dalje ne mogu da vjerujem da postoje mozgovi koji vjeruju da lijeva traka bulevara sluzi za preticanje.