To ti je "prozor od liskuna" unutra kroz koji magnetron emituje mikrotalase. Kad ubaciš nešto metalno u mikrotalsnu i počene da varniči, liskun progori otvrori se rupa i treba ti novi.
Printable View
hvala na objasnjenju. za grijanje u mikrotalasnoj uglavnom koristimo one staklene posude, mada se nekad stavi i neka serpa u kojoj je rucak ostao :)
jednom stavih sa svim poklopcem ali sjetih se poslije 10sek da mu je plasticna drska na poklopcu, nije bilo prekasno.
Nego, ima li neko pametan da pomogne sa odgovorom poslije koliko ciklusa susenja se isplati masina za susenje sa toplotnom pumpom (1kW) u odnosu na kondenzacione (3kW)? S obzirom na iskustvo da susenje pune masine obicno traje oko 2h, u pitanju je razlika od 4kW. Razlika u cijeni je oko 300e. Ima li ko racun za struju u blizini da podijeli iznos sa potrosenim kW da tako vidimo stvarnu cijenu?
Ako ti je razlika u cijeni 300 evra nece ti se nikad isplatiti sem ako ti se ne gasi .
Obicne trose po ciklusu susenja od dva do tri kw . Sa toplotnom oko jedan kw . Znaci usteda ti je 10-20 centi po susenju . Pa sad izracunaj . Ali imas i druge povoljnosti . Mnogo manja buka pri susenju , nema prosipanja vode posle svakog susenja ( doduse ovo se i na obicne moze resiti tako sto umjesto da voda ide u posudu stavis u odvod ) .
Znaci ako ti razlika ne igra bas neku ulogu uzmi je .
Uzeo sam Bosh masinu za susenje kad i Bitrate svoju, samo drugi model, WTH83000BY - 560€.
Daleko brze osusi stvari od stare Candy masine (koja je trajala 10 godina), i za razliku od Candy-a ne moze se iskoristiti kao grijalica u kupatilu, jer je Candy (klasa B potrosnje) toliku kondenzaciju stvarala da bi nakon 5 minuta u kupatilu dok masina radi bio sav znojav.
I iako n'internetu pricaju da ne mora da se pegla ves poslije upotrebe gore pomenute Bosch masine - mora.
@darijan
Evo koliko trosi moja(kondezaciona) za jedno susenje onako puna(ne pretrpana) za 2 sata i 46 min. , 4.3kw
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b12dec10da.jpg
brodomaketar, METZ hvala vam.
ako je cilj samo usteda para, definitvno se ne isplati uzeti ove sa toplotnom pumpom i definitivno ovo nije tacno
edit:
sad gledam na sajtu i vidim da beko ima dvije sa toplotnom pumpom sa nizom cijenom, koja je isplativa
390e - http://www.eurotehnikamn.me/bijela-t...om-ds-7433-pao
430e - http://www.eurotehnikamn.me/bijela-t...pom-ds-8312-px
Dje uzet povoljno tv, ves masina i ugradni mali frizider?
Da nije lobod,bira i ti rspadi
Standardno, tehnomax ili ima to nedje povoljnije?
Sent from my Redmi 6 Pro using Tapatalk
Kako tragah za nekim aparatom za kokice, nešto ovog tipa
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...866ef76468.jpg
a ne nadjoh ništa slično, sem kod neke žene što ovakve aparate prodaje za 44€ i nekog raspada od firsta, interesuje me dje se vidi koliko košta poštarina kad se poručuje da gear besta??
Pogledah online kataloge tehnoplusa, tehnomaxa i multicoma, tu nema ništa sem ovog firsta i još neke gluposti.
@kimmi
Ja sam imao nesto slicno davno-davno ne sjecam se ni dje sam ga kupio bio to je nesto bas jeftino bilo neka divlja marka, e sad mene se kokice iz ovakve masine uopste nisu svidjale(mislim da radi na principu vrelog vazduha bez ulja) i znam da je masina proslijedjena u komsiluk a kod nas se nastavile kokat u serpu..
Evo recept , zagrijati ringlu, u ne zagrijanu serpu staviti malo ulja i kokice(ulja toliko da svaku kokicu bar malo takne :) ) i onda ide na vrucu ringlu uz treskanje serpe, paziti ukoliko je keramicka ploca..
Nova tura obavezno pustiti serpu da se ohladi, u glavnom mi smo zakljucili da je najbitnije staviti ulje i kokice u ne zagrijanu serpu ;)
Mi imamo ovaj https://www.temaso-svet.com/mali-kuc...arat-za-kokice (nasao sam na email, kupili smo 2017 - 34.2 EUR ) radi na ovom principu koji napisa kolega i kako su suve imas problem da ih posolis, sva so pada ispod njih. Mozes da pospes malo ulja ili istopljenog puta po njima (kao npr sto zacinis salatu :) ) i onda mozes da ih ososlis jer se tek sada so lijepi za njih.
Veoma praktican aparat, svaka kokice se iskoka, ne moras da ga peres cistis jer nema sta da se gliba.
P.S.
Ako budes isao da kupujes aparata u tehnomax ili tehnopls obrati paznju kakavi su, neki su toliko glupo dizajnerski napravljeni da ce kokice biti svudje sem u posodu dje bi trebalo da zavrse :)
Taj fen za pravljenje kokica je "nezdrav" za upotrebu, vreli vazduh koji peče kokice prolazi kroz grijač namotan oko keramičkog nosača izolovan liskunima od limenog kućišta i neminovno vremenom mora da se kontaminira mikro česticama keramike i liskuna koji će završiti u kokicama. Srećom pa je to gono malo radilo pa i nismo pojeli puno kokica iz njega. Neka medicinska istraživanja su dokazala da su kokice za mikrotalasnu živi kancer zbog sastojaka kese i da je čudo kako su se uopšte našli u prodaji.
Kupite kokice za mikrotalasnu i top. A ove obicne u serpu i extra. Sto bacate pare
Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka
Imam sličan aparat evo godinu dana.I to baš taj od 40 i nešto eura.Ubijamo se od kokica i navikli smo ih jesti suve i neslane,puno su zdravije i ljepše nego masne.
Treba mi pomoc oko odabira klime za grijanje stana od 68 kvadrata. Imam MultiSplit sistem - 1 spoljna i 3 unutrasnje jedinice. Idem logikom da je za dnevni od 25m2 dosta 12-ica inverter, i za dvije sobe od 10-12m2 da se stave 7-ice. Ono sto me zanima je odabir brenda. Zvao sam nekoliko firmi i preporucuju mi Gree, Vivax...ja bih radije uzeo Fujitsu, koji je skupli nekih 500-600 Eura, u odnosu na ove dvije marke, ali ne znam jel to potrebno i oce li tipa Gree, odradjivati posao zimi da ugrije,a ljeti da ohladi?
Ako ko ima iskustva u ovome, dobrodosla je pomoc. Hvala!
Moj brat je je bio u istoj nedoumici prije par mjeseci.
Evo kao njega a citam, samo sto mu je veci stan.
Nije da nije mogao da bira, ali je na kraju kupio Gree.
Milslim da ce ti kvalitetno odradjivati posao.
Završavaće ti posao i Gree I Vivax. Sa tim da bih ja išao na opciju Vivax sa oznakom AERI. Ima grijač spoljašnje jedinice kako bi moglo da zagrijava i kad je ispod nule. To da svaki inverter grije do -15 neće da može. Posebno ne 12ica 25m2. Ima dosta faktora koji utiču na rad.
Znam ove što rade sa Vivaxom pa ih mogu pitati za neki popust ako se odlučiš.
Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk
PG,loše izolovan stan,bio legendarni Fujitsu since 2002-2003.Iako je bila ispravna,nije bila inverter i imala je duže pauze u radu zbog defrosta.Htio sam inverter novu Fujitsu 12-cu ali je razlika bila oko 300-350€ u odnosu na Vivax Aeri.Nije toliko presudila veća cijena koliko ti da je Fujitsu zastupnik u PG davao samo 2g. garancije na nju i na kutiji je bilo made in PRC.Uzeo Vivax Aeri,5g. garancije kod direktnog uvoznika za Vivax.Za sad zadovoljan
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ja imam i Fujitsu i Gree. Meni licno vise odgovara kako Fujitsu radi. Gree ima malo problema sa citanjem temperature u prostoriji pa zna da grije vise nego sto treba zimi, ili, da vise hladi ljeti nego sto treba. Kada joj kazem 25, hocu 25, a ne 22 :)
Isto tako, Gree ima veoma bucan defrost, koji se cuje na unutrasnjoj jedinici.
Vivax je samo prepakovana Midea, tako da...
Ko ti je ugradjivao Fujitsu?
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
I jos jedno pitanje, za ovaj split sistem, mogu li da se odvojeno kupe vanjska i unutrasnje jedinice? Tipa uzmem vanjsku Fujitsu,Lg,Gree...itd. i unutra od istog proizvodjaca drugacije modele,pa da mi samo ugrade. Ima li ta opcija, da ne uzimam sto mi nude, jer pretpostavljam da nude nesto najobicnije....
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Vivax,Ariston,Midea...a i još ko zna koliko njih je isto čak i pakovanje,samo se u naljepnici razlikuju.
Ovo što pomenu za Gree da kad staviš 25 hoćeš 25.E pa,imaš ti 25 ali gore kod unutrašnje jedinice,zato ona stane tada.Vivax(ne znam za druge) ima opciju "follow me".Kad to uključiš i zadaš 25 npr,onda on mjeri temperaturu u senzoru koji je u daljinskom,pa smjestiš daljinski neđe(kod noga npr [emoji1]) i ona grije dok ne postigne 25 tamo đe je daljinski.Korisno jer može da bude velika razlika u temperaturi na podu i pri plafonu prostorije.
Upoređivati Fujitsu i ove ostale midlerange je bespotrebno.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ovako, mi smo sad kupovali multisplit pa mogu podijeliti iskustvo. Inače kad kupujem sve dobro istražim. Imali smo ponude za Daikin, Micubiši, Fujitsu i Toshibu. Gree nijesmo razmatrali, medjutim nakon čitanja, priče sa inženjerima iz dvije firme za spavaći dio smo se odlučili za Gree. Dvije Viole zidne 9 i jedna parapetna 12. Dobili mso i neki dodatni popust jer je više nas iz nove zgrad ekupovalo. Kupljena je u FG promet u Dalmatinsku.
Za dnevnu i trpezariju smo uzeli parapetnu Fujitsu jer ta će se više koristiti, multisplit u spavaćem dijelu manje.
Sasvim ti je dovoljna 12 za dnevnu za tu kvadraturu. Uzmi U Crown za dnevnu 12 a za sobe uzmi viole ako bi se odlučivao za Gree. Ni nama novac nije bio neki preveliki ogranicavajuci faktor ali ovo nam se ovako bas dobro uklopilo. Vivax i Gree nijesu nikako za poredjenje. Inače se Gree radi u Daikin fabrici.
Mi smo za naš sistem uzeli 28 vanjsku jedinicu.Što se tiče kombinacija moraš uzeti istog proizvodjača a unutrašnje jedinice možeš kombinovati ali moraju biti one koje idu u multisplit..
Ako još bilo što treba a preskočila sam, pitaj.
Moraju biti od istog proizvođača. Čak i kod istog proizvođača ne možeš bilo koje. Već npr. za multisplit idu one koje su određene za taj sistem. Itd itd.
U suštini, imaš npr. od Toshibe 3,4 tipa. Od one najjeftinije koja najvjerovatnije nije bolja od Vivaxa iako je skuplja. I do one top klase koja je sigurno kvalitetnija ali i dosta dosta skuplja.
I ja bih se ponovio nečim novijim. Imam neku mideu sa ekstremno bučnom eksternom jedinicom, nije čak ni inverterska. Rado bih je se otarasio i postavio nešto drugo. Postavio bih nešto i u spavaću sobu. Je li bolje da da sprovedem i tu klimu iz spavaće sobe do zajedničke spoljne jedinice ili da stavljam? dvije zasebne spoljne jedinice?
Dodatna pitanja:
Za jednu 12icu u jednu 9ku kolikih bi dimenzija bila zajednička spoljna jedinica?
Na šta liči kad se izbuši stan da se klima iz spavaće dovede do zajedničke spoljne jedinice i da li građevinske radove poslije bušenja rade postavaljči klime ili bih morao da angažujem nekoga zasebno?
Koliko sve to zajedo može da košta?
Ovako, da li ti je stan ili kuca?
Ako vec nemas multisplit instalaciju ja ti predlazem odvojene jedinice, jer ti je to mnogo busena i stemanja i prasine.
Uzmi 18 spoljnu sa multisplit ako bi uzimao.
Racunaj do 1000 eur
Jednosoban stan, 45 kvadrata.
Ako imate prostora za to, uvijek je bolje imati vise spoljnih jedinica, nego koristiti multisplit. Sto zbog defrosta, sto zbog jeftinije kupovine, a usteda u struji koriscenjem multisplita i ne postoji. Multisplit je napravljen iz estetskih razloga, a i u varijanti kada prostor ne dozvoljava vise spoljnih jedinica.
Rado bih imao zajedničku spoljnu jedinicu jer se nalazi na balkonu, ne bih da mi spoljna jedinica klime iz spavaće sobe bude onako na fasadi zgrade, mislim da bi bila jedina na cijeloj zgradi. Em što se spoljnoj jedinici na balkonu lakše pristupa kad je potrebno, em što ne bih da slušam kako kiša udara po spoljnoj jedinici koja bi bila smještena na dva metra od uzglavlja. Sa druge strane, ne bih da razvaljujem stan samo radi sprovođenja multisplit instalacija. Makar ne prije nego što budem planirao da krečim pa onda nekako da sinhronizujem postavljanje instalacija i saniranje posljedica. Moraću da razmislim.
Svakako hvala svima na sugestijama.
Mislim da ti nije isplativo, plus je velika kutara provlačiti instalaciju do te sobe. Srušićeš pola stana:-) Možda taj Split koji ti je u dnevnoj da bude jači. 18ica. Mislim da ti je to najbolje rješenje.
GREE ti je podbrend DAIKIN-a. DAIKIN je brend br 1 u poslu klimatizacije :) Zato je i veoma skup. Moji u u kuću imaju ovaj sistem i radi bez greške evo 7-8 godina. Kupili smo u SI-ING oni su ovlašćeni zasutpnici za njih i dobili 5 gopdina garancije.
Tek nakon 6ipo godina na jednu jedinicu je crkao senzor toplote pa je stalno izvacala hladni vazduh. Opravka je bila nešto baš jeftina.
Kad je pao onaj snijeg 2012 na to smo se grijali u PG a kuća tada nije imala demit fasadu kao danas. Koliko god hladno bilo ona je radila.
Tako da je moja preporuka da uzmeš GREE. Oni rade generaciju starije modele od DAIKIN-a.
Ima li neko preporuku za veš mašinu do 400e, 1200 obrtaja, 7-8 kg veša ??
I Tigar gume su podbrend Michelina. Tako da...
Daikin prošle ili pretprošle zime kad je palo ono malo snijega nije htio da radi. Kao npr. ni Toshiba. A oboje bi trebalo da su najbolji na tržištu. Za tu Toshibu znam da je bila najlošiji model u ponudi, da li je to slučaj i sa tim Daikinom i da li i oni imaju više tipova stvarno ne znam.