https://www.vijesti.me/vijesti/drust...ruzene-stanare
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
https://www.vijesti.me/vijesti/drust...ruzene-stanare
Kod mene su u ulazu P+3 sprata, 16 stanova (~170€ je prihod ako se ide na 0.2€/m2) dali pocetnu ponudu na 80€ mjesecno - jednom nedjeljno da se ulaz ocisti, jednom nedjeljno da domar obidje ulaz i sredi sitnice, vodjenje papira i naganjanje sa stanarima koji nijesu redovni... Zgrada je nova...
Nema tajni. 18 stanova na 6 spratova.
80€ sa PDV-om mjesecno.
Nova je agencija sad skoro osnovana, kao sto gore rekoh, momak je radio u Ulazi Podgorice 2 godine i sad krenuo sam, kupio masine i polako osvaja koliko moze da se razradi.
Zato mi je milo njemu da dam, jer je skroz ok, posten, iskren... Djeluje mi kao mnogo bolji izbor sobzirom da je na pocetku, vise ce me on ispostovat no ovi sto imaju po 100 ulaza da odrzavaju i stizat ne mogu.
Evo vidjecemo.
Poslato sa CLT-L29 uz pomoć Tapatoka
To je istina sto kazes.Ali eto npr nelogicnosti.Ti koji imas 18stanova i 6spratova ista cijena kao kolegi koji ima p+3sprata/nova zgrada.
Mislim razumijem ja agencije njima isti posao manje vise,tj isto ih kosta 4i6 spratova..
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Jes ali njemu je sve uzeo i vodjenje papirologije, duznika, slanja racuna itd.
A meni samo za higijenu, nista drugo.
Sve ostalo ja kao upravnik radim bez icije pomoci.
Poslato sa CLT-L29 uz pomoć Tapatoka
Niko kiksas,tj vjeruj mi da si pogrijesio kad si potpisao da neces da ti stampaju i salju racune za svakog vlasnika stana.
Trebao si ovako:
Da ti odrzavaju higijenu i vode administraciju.A ti da radis sitne popravke.A to su ti sijalice(stavis led i miran si) i Kvaku na ulaznim vratima.Sto je glupost te sitne popravke.
P.s odje pisem iskljucivo kako je za vas bolje ne da kudim neke agencije.
Kazem ti.Odrekni se sitnih popravki jer su to gluposti za zamjenu administracije.Ja tako radim.
Jer ako ti ne stizu racuni znas kad cesenas narod sjetit "eee trebao bih uplatit ono odrzavanje" Nikad.
Opet neko ima i obraza pa kad mu osvane list u hodnik da je duzan ima da ga bude sramota pa ce uplatit.Da ne pricam kad stigne pismena opomena da izmire dugovanje ili c e biti tuzeni i blokirana im srestva u banci.Kad ih frka uhvati odma podju pa uplate.
Ni meni ne dolaze racuni pa placam. To je obaveza.
Jes da nije tema ali niko me ne može izgoreti kao što ja mogu sama sebe
Vodu nam donesoše račune za novembar i ostavi ih poštar svima na gomilu u ulazu na polici ispred sandučića. "Nađoh", uzeh, ostavih sa ostalima na sto, sutra da platim. Sjutradan sabiram, dolazim do računa za vodu imala me kap strefit - 1500e... Gledam opet i ne vjerujem odakle toliko.... Kad čini mi glas u pozadini pogledaj prezime. Ao.....
Narod nikako da ukapira da je račun za održavanje ulaza kao i svaki drugi račun. E sad, pošto ima naroda koji ne plaća ni vodi ni struju i može im bit, ili što se narod navikao da ne plaća održavanje ulaza jer većina stanara plaća pa sve funkcioniše, to je stvar koja se rješava šibanjem po džepu. Samo što mora da postoji neko ko će to šibanje da pokrene. Nisam znao za ovu opciju prinudne uprave, neću imat problema da budem jedan od tri potpisnika da se to pokrene, ako se baš bude moralo.
nisu mu dolazili racuni sigurno. a sto bi on razmisljao o tome da ce mu jednog dana doci na naplatu 1.5k.
Ne bi smjelo da može da se dođe do tog iznosa, samo što je vodovod leglo nesposobnih, ako se trude da rade pa ne umiju, ili korumpiranih, ako se namjenski ljudi ne isključuju zbog glasova na izborima ili kumovskih i rođačkih veza. Obično je u pitanju kombinacija obje stvari.
Ne danas, al ranije je bilo toga i sa strujom pa cekaju da zastara.
Davno mi se isto desilo da mi dodje račun 200e, isto voda, ali kako je zgrada u kojoj sam tad bila tek bila useljena i puštena u rad, odmah reklamirah račun, posle došli da provjere vodomjer i korigovaše. Svega ima, ali u se i u svoje kljuse je najbolje :D
Da se ukljucim, na brzinu...
Koliko procitah (i ovdje i u zakonu), minimalno odrzavanje je 0.20e po m2.
Zanima me kako onda dosta zgrada/stanova placa znatno manje cifre na mjesecnom nivou?
Konkretno znam vise stanova u vise razlicitih zgrada koje placaju mjesecno odrzavanje znatno manje od pomenutog.
Recimo znam stan od 60 i kusur kvadrata koji placa 5e mjesecno, drugi od 108 m2 koji placa 8e mjesecno i drugih koji su tu nedje izmedju.
Sa druge strane, zar svaki stan u svakoj zgradi placa isto (pomenutih 20c [znam da moze vise ali obicno nije]) bez obzira koliko stanova ima, ima li lifta ili ne itd.?
P.S. Racuni za odrzavanje mi ne dolaze uopste, nadjoh u sanduce racune komsije za zadnjih 4-5 mjeseci kol'ko sanduce nisam otvarao pa se usput pitam i jesu li moji kod njega zavrsili ili nisu ni dolazili... (njegove sam ubacio u njegovo sanduce, 100e duga za 4-5 mjeseci)
Zakonski minimum je 0.20c, bez obzira na set-up u zgradi/ulazu... E sad, ako zgrada nema upotrebnu dozvolu, tu nema obaveze da se skupstina oformi, pa moze neki freelance dogovor izmedju stanara (neka me ispravi neko ako grijesim)...
Pola zgrada u PG nema upotrebnu dozvolu, tako da mislim da je skupština stanara obavezna, nezavisno od dozvole. Zetagradnja novim zgradama neće da pusti lift u funkciju dok stanari ne oforme skupštinu, a siguran sam da se upotrebna dozvola ne dobija neposredno prije dodjele ključeva od stanova.
I ja nagađam, da ne bude zabune.
Cuo sam i ja za ovu praksu da se skupstina dogovori pa recimo dje je vecina stanova dvosobnih, trosobnih...dje je mjesecni racun po kvadraturi tipa 13-17 eura, da se dogovore da placaju svi jednako po 10 eura mjesecno i to tako funkcionise. Medjutim, cujem da su sad novi zakon donijeli o skupstini etaznih vlasnika dje se uvodi inspekcija, dje ce svaki ulaz da ima svog komunalnog inspektora koji ce da dolazi jednom u pola godine ili godinu da izvrsi inspekciju rada Upravnika, pa ce recimo da trazi sve ka u firmu, od izvoda placanja, do svih drugih inspekcija u ulazu vezano za stanje i sto je neophodno popravit. Pa ce recimo ako vidi na izvode da etazni vlasnici placaju ispod zakonskog minimuma kaznit upravnika jer ne primjenjuje zakon o minimalnoj cijeni od 0.20 centi po kvadratu.
Meni je kao upravniku to palo na pamet da primijenim, da smanjim cijene malo, da bude svakom prihvatljivo ali da mi je uplata sigurna, medjutim kad sam ovo cuo...stvarno mi ne treba problem.
Razlika je zbog toga sto mozdaaa neke od tih zhrada imaju garazu koja se dodatno placa.
A druga mogucnost u razlici je dogovor izmedju stanara "ajmo svi po 5e" sto nije zakonski.
A za tvoje racune ne mozemo znsti.Kontaktiras upravnika imi agenciju koja ti cisti.
Brate previse mi ti nesto izbjegavas ta placanja :D
Svasta...
Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
A da li iko zna da li se za garažu plaća neko održavanje?
Po tome svaka kuca u naselju bi morala da ima "skupstinu stanara", ili bar naselje kuca.:D Mada, to da se "mora" nesto, to je smijesno. Ono sto bi bilo obavezno u CG i sto je bitnije od svih tih kvazi "skupstina" jeste - osiguranje. Toga nema jer postoji mozda relevantna sumnja u CG os. kuce. ;)
A to oko "Skupstine" koja se na silu formira, uz potpise i neprisutnih, pa nakon potpisa vise nije ni bitna, jer je rijetkost, sve se svede na "prebaci obavezu na drugoga", i vise kontrole nema. Upravnik dobija svoj novac mjesecno (mada se veci procenat Upravnika altruisticki pismeno odrice dodatka u korist budzeta), agencija fingira neki rad prvih par mjeseci, ponesto se uradi u zgradi sto je od interesa pojedinca ili par njih, i to je to. Agencija nema pravo da tuzi stanare duznike bez potpisa Upravnika. Advokati koje angazuje Agencija kostaju budzet ulaza vise nego dugovi, I tako… ;)
Sve vec vidjeno.
Hvala Lepo
Najljepse je uc u glibav, popisan i posran ulaz, dje svijetlo nijedno ne radi godinama, dje lift ne radi, dje te svaki dan saceka po nekoliko nepoznatih osoba koja sisnja po ulazu ima li sto da se ukrade, sve je to najljepse za nula eura mjesecno. ;) Vec vidjeno i ljepota!
Naravno da nije i za sve postoji nacin i lijepa rijec. Ali, u CG je lijepa rijec najskuplja, pa sve ide na zastrasivanje tumacenjima neproucenih zakona, drekom, nasilnim nabacivanjem neukusa, itd..
Samo sam sazela ono sto se proucilo I obavilo u nekoliko god. Bez ljutnje, ali cijenim one koji su se odrekli dodatka za "rad" tj. volonterstvo u korist zajednickog budzeta.. Kalkulante I profiterstvo uz fatalisticku dreku - ne bas.
Hvala Lepo
Majo, slažem se da lijepa riječ i gvozdena vrata otvara, ali vjeruj mi kad je u pitanju održavanje zajedničkih djelova, kad trebaju pare da se daju, tu ne pomaže ni Sveti Petar.
Prosto se komšije prave avetni, nezainteresovani su, izbjegavaju, kad im priđeš lijepo ne žele ni da saslušaju iako se radi o nečem što je od opšteg interesa. Čast izuzecima.
Neće narod obavezu, nedovoljna informisanost, upravo strah od nameta raznoraznih, neki strah ili šta već, nemam pojma...
Ja sam na sve načine pokušao da pojednostavim, da porazgovaram i na sastancima i ponaosob, ali džaba, nekome se ne može objasnit,
on to samo posmatra kao nešto što će on morati svaki mjesec da plaća i on tu obavezu neće i kraj priče.
Pojedini kad su potpisivali, ruka im je drhtala ka da žiriraju, kao da stan državi poklanjaju kukavci.
E pa vidiš, nasuprot tih takvih ima nas savjesnih, mnogo više, koji pritom i svoju djecu imaju pa mi drhtimo od toga kad mi i naša djeca preskačemo preko mokraće nečije kad udjemo u ulazu, pa samim tim cipelama unosimo u kuću i još gorih stvari da ne nabrajam, koje se osim gliba tiču zaštite svih nas.
Odje se ne ide na kako ti kažeš "zastrašivanje tumačenjima neproučenih zakona, drekom, nasilnim nabacivanjem neukusa, itd.."
Nikome se ne nameće ništa, dakle donijet je zakon jasno i glasno, koji se mora poštovati.
Sad sto su ga pojedini kao ovo mi u moj konkretno ulaz "odlagali" u nedogled, dok smo god mogli, tj. dok nam nije zaprijećeno prinudnom upravom, to je druga stvar.
I ta prinudna uprava se uvodi po zakonu na način da javno na oglasnu tablu pozivaju jasno i glasno nekoliko puta, pa par opomena, i na kraju dodjemo opet na isto, da moramo poštovati zakon, a isti je donesen čak 2016te godine.
Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 2 i člana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 25. saziva, na Šestoj śednici prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2016. godini, dana 28. juna donijela je ZAKON O ODRŽAVANJU STAMBENIH ZGRADA (Objavljen u "Sl. listu CG", br. 41 od 6. jula 2016)
Link za download ovog zakona ako želiš da pročitaš:
file:///C:/Users/NR/Downloads/Zakon%20o%20odrzavanju%20stambenih%20zgrada.pdf
Jedini način da ljude naćeraju da održavaju stambene zgrade je donošenje zakona.
Hvala, imam odstampano sve odavno. :)
Stvar je u tumacenju zakona, i zastite interesa neobavijestenih etaznih vlasnika. Ja sam ukratko objasnila na sta se sve svodi, a kako ce kome da upali ubjedjivanje i edukacija, to je deseto.
Obzirom da su stanari uglavnom bili nosioci prava koristenja nad drzavnom imovinom, pa su naprasno postali vlasnici istog uz minimalne nadoknade, nisu ni svjesni da je ta imovina njihov capital, pa I zajednicki prostori. Ne shvataju da neurednoscu njihovih z. povrsina, sami umanjuju vrijednost stamb. imovine. Ja sam to objasnila na taj nacin, I vecina je razumjela. Samo sam im navela vrijednost kvadrata tu-tamo, I shvatili su.
Upravnici ne razumiju sta u stvari potpisuju sa prihvatanjem te obaveze. Mnogima je mamac 1000+e godisnje, uz kontanje da mogu profitirati njihovi rodjaci jer ce njima platiti za krecenje, za promjene ovog ili onog, uz %... Sto se cesto desava u pozadini.. Pa misle da time sto su prebacili brigu na interes dobro placenih agencija, (kao nece se zamjerati licno komsijama), a u stvari svi znaju da bez Upravnikovog potpisa ne moze da se angazuje i plati Advokat koji je u dilu sa Agencijom.. Pa kad Upravnik mora da tuzi za otudjene locale, pa za sve I svasta od ranije, kad su etazni vlasnici sa namjerom dovedeni u zabludu I prevareni za potpise….
Moranje postaje tada kalkulacija. Smije li ovog da tuzi, ili onog… Pa procjena iz humanitarnih razloga, da ne tuzi penzionere, soc. slucajeve, pa, pa , pa-pa sve…
Definitivno, ljudi su malo upuceni u obaveze, a u prava jesu svi.
Elem, nakon obrazovne intervencije, kad je zavrseno oko 80% obaveza, na ulaznim vratima smo mjesecima nalazili papirice na kojima su ljudi ostavljali tel. br. zainteresovani za stanove u ulazu.
Tek, shvatli smo, da Bez razumjevanja - nista. Strah, prijetnje.. to kod CG-ca koji ne poticu od onih sa Golog Otoka - ne pije vodu. Kod njih da.. Definitivno. Neki cudan system. kod.
Hvala Lepo
Eto volio bih da vidim kako funkcioniše to selektivno naplaćivanje po principu ovog smijem a ovog ne smijem da tužim.
:)
Kud ce nekome dusa da navali prinudnu naplatu penzionerima koji od penzija ili nekih soc. dodataka ne mogu ni redovnu terapiju sebi da nabave? Ili recimo ostavljenoj samohranoj majki bez alimentacije? Ili ocu koji jedva da skoluje studente itd.. To je hum. procjena.
Druga je oprez. Ne smeskaju se svi zbog smesne situacije.
Treca je obaveza da se tuzi I za ono stetno odradjeno od predhodnika itd. jer ukoliko ne, to je zataskavanje - saucesnistvo. Postoje obaveze Upravnika, I dobijaju se zajedno sa naslijedjenom dokumentacijom - rekoh vec.
Na papiru sve lepo djeluje, ali realnost je samo - lijepa rijec .
Hvala Lepo
Kakve su ovo teorije zavjere, ovo nema ni u Americke filmove.
Kakva profiterstva, upravnici, agencije, dilovi, penzioneri nemaju leba da jedu itd.
I sve se to javno tako radi, transparentno, i svi koji zive u stambene zgrade su majmuni.
Vrh!
Послато са SM-N960F уз помоћ Тапатока
Sve postoji, i jako fini ljudi.
Ali, kao sto rekoh, nakon x godina - ukazace se samo. Nije sve u 1000+e..
Lijepa rijec, razumjevanje, postovanje prema komsijama, objasnjenje, I sve je OK. Nabusitost I dreka se izbjegavaju.:)
Hvala Lepo
Vidim fino da ćeš se napunit od tog posla, imaš li rođaka molera :)
PS. Ovo Maja za svog upravnika ima riječi hvale :)
Smirili smo mi "naseg" Upravnika fino...:)
To Goli Otok i slicni mehanizmi nije proslo..:)
Samo pitajte koliko je zajednickih prostorija, lokala, prolaza, "otislo", ko je skupljao "potpise", koliko je kostalo itd...;)
Moleraj, stolarija, krovovi, ma x puta brave, kvake.. jos ako je veci budzet, ma da - volontiranje:D
Hvala Lepo
Ja evo pokusavam da razumijem.
Sve pominjes neke cifre od 1000+€, i neke malverzacije, to predpostavljam da sumnjas u ulaz u koji ti zivis da se nesto nekom namjesta, da se nesto desava, ili uvidjas neke nepravilnosti.
Kao svaki etazni vlasnik i ti imas pravo da imas uvid u sve finansijske konstrukcije, najbolje ti je da fino trazis i sve pretreses u sta sumnjas, a upravnik je duzan da ti podnese sve do detalja sto te zanima.
Ne znam kako je nedje drugo ali konkretno kod mene u ulazu je trenutno u proceduri da se zavrsi formalno-pravno.
Ono sto je podatak zvanicni je da je ocekivana suma na mjesecnom nivou tacno 243.00€ od kvadrata stanova i zajednickih prostorija.
Dakle, jedna cifra veoma skromna za stambenu zgradu i ulaz koji je star 35 godina, ako rezimiramo samo stanje ulaza, i to sto se nikad nista nije ulagalo.
Od tih 243.00 eura, mi treba da platimo odrzavanje higijene u ulazu koje je 80.00€ mjesecno, treba da platimo 30.00€ odrzavanje lifta.
Dakle imamo 110.00€ eura troska, bez upravnikove plate koja u ovom slucaju "na papiru" iznosi 50.00€, koja je volonterska, i koja ce biti za pokrice ostalih troskova, papirologije, priznanica, telefona i gluposti, totalno nebitno.
Znaci mi od ocekivanih uplata (AKO SVI PLACAJU REDOVNO) u iznosu od ukupno 243.00€ kad poplacamo najosnovnije, vec imamo troskove u iznosu od 160.00€, i ostaje nam 83.00€ za investiranje u ulaz, da se upristoji, tipa krecenje, postanska sanducad da se zamijene, i sve ono sto po zakonu moramo plus, a to su protivpozarni aparati, hidranti, i ostalo.
Upravnik, u ovom slucaju sam to ja, treba da bude madjionicar da ljudima za preostalih 83.00€ u najboljem slucaju, uljepsa zivot u ulazu i unaprijedi stanovanje, da ga cimaju za sve, da je odgovoran za sve, da se zamjera ako salje na naplatu (a on mora da posalje jer podlijeze kazni ako ne posalje zakasnjenje od 3 mjeseca). Itd. Itd.
Mislim da je kod nas situacija i vise nego jasna, i da je tu bilo kakva malverzacija nemoguca.
Ja sam se prihvatio toga jer je situacija kod nas bila zaista alarmantna, i niko nije htio da se prihvati te obaveze sto zbog starosne dobi, sto iz svojih razloga, pa su eto mene zeljeli i birali na regularnoj skupstini kojoj su prisustvovali skoro svi vlasnici, jednoglasno.
Ne smatram da sam najpametniji ali sam prije svega toga odradio domaci zadatak, ispricao se sa ljudima, trazio savjete, i nakon svega vidio da mogu da se nosim sa tim, da uz te skromne iznose koje imamo mogu dodatno da doprinesem sredjivajuci neka sponzorstva kroz svoja licna poznanstva, kao sto sam sredio postanska sanducad da nam panu sneba za pocetak, da odradim mnogo stvari na mjesecne rate, kako nebi cekali narednih 5 godina da vidimo ulaz sredjen, nego da ga zaista unaprijedimo u najkracem mogucem roku.
Ja sam to shvatio licno jer tu zivim sa svojom porodicom i stalo mi je da zivimo u boljim uslovima i zato zelim da taj ulaz jednom zauvjek sredimo i krenemo u neku normalnu rutinu da sve bude pod konac, pa posle ko ce da vodi evo mu slobodno neka vodi, zabolje me za mjesto upravnika, ka da nemam drugih obaveza no mlatit oko toga.
Sto se placanja i penzionera tice i to sam nedje napomenuo na pocetku, posteno je reci na sastanku etaznih vlasnika da ako neko prepoznaje u ulazu socijalne slucajeve, porodice ili bilo koga da zive tesko, da se oni oslobode placanja javno i transparentno na skupstini, a ne upravnik selektivno da naplacuje. To nije ni po zakonu, ni moralno ni fer prema ostalima, tako da je sto se mene tice jedini nacin da se neko oslobodi od placanja.
Послато са SM-N960F уз помоћ Тапатока