Da li postoji Srbin u Zemunu koji viče "Ovo je Hrvatska "
Printable View
Ne postoji, rekao bih...
Ali ima Srba koji viču "Ovo je Vojvodina".
I takodje osporavaju Veliku Narodnu Skupštinu u Novom Sadu 1918 godine, a time i čin ujedinjenja Bačke, Banata i Baranje sa Srbijom.
Nema ih mnogo, ali su jednake zamlate kao i oni što danas osporavaju Podgoričku skupštinu.
Samo im nemojte reći ovo je Beograd :mrgreen:
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Tvoja prica stoji dok pricas o ujedinjenjiu, ali do ujedinjenja nije doslo, doslo je do prisajedinjenja. Do prisajedinjenja one Crne Gore koja je na Mojkovcu dala sve za ujedinjenje, ali je dobila prisajedinjenje. Ta Crna Gora je umirala skoro cijeli jedan vijek i ona je sahranjena 21 maja 2006, znaci vi danas imate posla sa Crnom Gorom koja se radjala iz zlocina okupacionih srpskih trupa i domaceg olosa koji je stao na stranu tih trupa. Danas je to Crna Gora i vise nemate sta da joj ponudite, ona sve ima, vi joj nudite nesto sto joj apsolutno nije potrebno i cudite se i vrijedjate sto ona to sa gnusanjem odbija, znajuci iskrenost vasih ponuda sve i da joj treba nesto sto nudite ne bi prihvatila.
Mozete se koprcati po tih magistrala i izigravati vjernike i spontana okupljanja, no i to koliko vam se dopusti.
Nije problem većinska želja glavara i naroda za ujedinjenjem, problem je nestanak države, imena, viševjekovne dinastije, pa na kraju i crkve, a sve nauštrb Karađorđevića i Srbije, pod krinkom ujedinjenja Južnih Slovena. Ne bi Kralj Nikola dozvolio da ime Crne Gore i Crnogoraca nestane, kao što mu je unuk uradio. Crna Gora je izgubila tek stečenu državu, a Srbija je praktično dobila na upravljanje ogromnu (za svoje dotadašnje domete) kraljevinu.
ма шта кажеш :)
-
Неко ће одговор на то пронаћи у државном уџбенику, Земљопису (географији) Књажевине Црне Горе за ученике 3. разреда основне школе из 1899. године, у коме пише да
„У Црној Гори живе све сами чисти и прави Срби, који говоре српским језиком, а има их око 300.000 становника. Већином су православне вјере, а има нешто мало римокатоличке и мухамеданске вјере, али треба знати да смо сви српскога поријекла и српске народности”. Пише у уџбенику и ово: „Осим Црне Горе има још српских земаља, у којима живе наша браћа Срби. Неки су, као ми слободни, а неки нијесу, него су под туђином. Сваки Србин у Црној Гори дужан је познати и љубити своју цјелокупну домовину - све српске земље, у којима живе наша ослобођена и неослобођена браћа Срби. Ниједан Србин и Српкиња, ма које вјере били, не смију пожалити ни живот за општу српску слободу, добро и благостање. Треба да је брат мио, које вјере био, јер тешко брату без брата“.
испод си нивоа теме форума, тако да ћеш остати без одговора
Smanji doživljaj i poštedi polemiku patetike.
Niko tebi (vama) ništa ne nudi.
Ovo je "Istorija" i pričamo o njoj.
Savremeni dukljansko-gradjansko-partijski nacionalizam ima svoje korene.
On jaše na istorijskom revizionizmu, pa samo sa tog aspekta može biti zanimljiv za istorijsko sagledavanje.
Najviše volim kad vidim kako DPS-ovci govore opmne-u kako je četnik a četnici mu govore kako je ustaša, to samo govori o tome kako treba bježat iz ove ludnice.
To je taj današnji standard, ako mrziš Mila četnik si a ujedno pričaš i o ovom srbovanju oko nas u CG i osuđuješ ga onda si za njih ustaša ili šiptar, sve zavisi đe živiš.
A ako kažeš ja sam Crnogorac volim zastavu i himnu onda ti kažu nisi ti Crnogorac no Milogorac itd itd 100 razlicitih kombinacija možeš napraviti.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Kralj Nikola bi itekako oberučke prihvatio jugoslovensku krunu. To je bio njegov san, ako se tako može reći.
Likvidirao bi Crnu Goru kao što je i njegov unuk likvidirao Srbiju unutar Kraljevine SHS i formirao Moravsku, Dunavsku i Vardarsku banovinu.
Crnogorce ne bi likvidirao, jer Crnogorci nisu ni postojali kao zaseban etnos. U njegovoj Kraljevini Crnoj Gori postojali su Crnogorci i Brdjani i svi su bili Srbi.
Dakle, Nidžo bi isto bio Kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. I bio bi presrećan.
Kada se priča o ujedinjenju i prisajedinjenju, mnogi zanemaruju širi kontekst dešavanja.
Kraljevina SHS je nastala tako što su se jugoslovenske zemlje prisajedinile sa Srbijom.
Crna Gora je bila samo jedna od njih.
Sad će neko reći, ali Crna Gora je bila država i bio je red da se ujedini,a ne prisajedini.
Ja bih samo voleo da mi takvi objasne kako to zamišljaju.
Sve jugoslovenske zemlje se u tom trenutku jedna za drugom stavljaju pod krunu Karadjordjevića.
Nije bilo realno da Crna Gora sa svojim brdima ostane nekakva zasebna kraljevina okružena sa svih strana Kraljevinom SHS.
Takva država nije imala nikakvu perspektivu, pogotovo što je nestala i Rusija kao njen vekovni pokrovitelj i finansijer.
Zato je i zelenaški pokrer propao. Jer sem pukih fraza tipa " ravnopravno ujedinjenje, ruku pod ruku", nisu nudili realna i konkretna rešenja.
Naravno da bi Kralj Nikola prihvatio jugoslovensku krunu, to je barem jasno, ali ne znam na osnovu čega tako sigurno tvrdiš da bi "likvidirao" ime Crna Gora i Crnogorce, kao što mu je to unuk uradio. Time bi najprije likvidirao sebe. Mogao je on tokom decenijske vladavine sebe proglasiti Knjazom ili Kraljem srpskog naroda u Crnoj Gori, ali nije. Bio je Knjaz pa Kralj Crne Gore. Predugo je Crna Gora sa Brdima krvarila za slobodu da bi njen dinast tu slobodu iskoristio da to ime ugasi i nikako se sa tobom ne bih složio po ovom pitanju.
Pošto iz prethodnih upisa shvatih da si istoričar (možda griješim?), baš me zanima kako se u istorijskoj nauci tretira nastajanje posebnih etnosa. Koji je to momenat kad od jednog etnosa nastane drugi? Postoji li neki broj godina koji to definiše, da li je to poseban jezik, odvojeni kulturni prostor, da li je to većinski osjećaj naroda? Nešto drugo, treće? Da li postoje jasni i prihvaćeni kriterijumi ili je sve to proizvoljno i podložno tumačenjima? Npr. skupimo se nas nekoliko stotina ili hiljada i odlučimo da smo etnički Hobiti. Zašto bi nam neko to osporavao i ubjeđivao nas da nismo? Da nisu tu neki drugi interesi, mimo vraćanja zabludelih na pravi kolosjek, u pitanju? Ne trolujem, ozbiljno pitam.
U demokratiji se to zove veleizdaja i veoma je kažnjivo
U jednoj Njemačkoj (naš ideal) kazna za djelovnje u cilju rušenja ustava se kažnjava sa 10 godina zatvora, a u blažim slučajevima (to što se radi kod nas) kazna zatvora je od jedne do deset godina
U Finskoj je bilo kakva prijetnja(uključujuću usmenu) protiv države kažnjiva zatvorom
Zbog glupog nestanka edit dugmeta moram napraviti još jedan post
u Novom Zelandu zavjera u cilju rušenja ustavnog poretka je kažnjiva sa 14 godina zatvora
u Švajcarskoj
Ko u svrhu poticanja ili podrške stranih elemenata usmjerenih protiv Švicarske stupi u kontakt sa stranim organizacijama i iznese ili distribuira neistinite ili tendenciozne tvrdnje kaznit će se kaznom zatvora do pet godina ili novčanom kaznom.
Znači u Švajcarskoj bi oni za FOS-a po zakonu bili u zatvoru
Aha. Samo što je u demokratskim zemljama i ovo što rade naša ***** kažnjivo, i to zatvorom
Da ne pominjem ono podstrekivanje mase na nasilje za šta bi dotični u Novom Zelandu dobili do 14 godina ZATVORA
U odnosu na koga ? Ako si ti referentna tačka onda sam genije
Sent from my GM1913 using Tapatalk
Moj stav o Đukanovićevom nasrtaju na SPC u Crnoj Gori
Autor: Drago Pilsel / 06.01.2020
Smatram važnim, jer su neki hrvatski građani i meni bliske osobe (nažalost, nedovoljno upućene) potpisale tekst koji je sastavila beogradska ljudskopravaška aktivistkinja Sonja Biserko, da se istaknuti pojedinci i predstavnici različitih interesnih grupa “suzdrže od neistinite interpretacije i manipulacije istorijskim, pravnim i političkim činjenicama, koja za rezultat ima daljnju eskalaciju i antagonizaciju, već ionako u velikoj meri podeljenih društava u ovim državama”.
...
https://www.autograf.hr/moj-stav-o-d...-u-crnoj-gori/
Nisi Raki,ti si tipičan bukvalista,ekstremno nacionalistički ostrašćen.To je nešto što ti mnogo sužava vidike.
Ja se ne upuštam u tumačenje konkretnog dogadjaja koji mi je nepoznat .Moguće da je neko pozivao na nasilje.Eto da ti verujem.Pošten si čoek,ne bi slagao :anonymous: ali moja prethodna poruka se i ne odnosi na konkretne dogadjaje nego je načelne prirode.