The cocoon stage of Healing is..
..when all you want to do is: rest, avoid small talk and no longer take part in the chaos of other people's lives.
It's lonely but libearting.
O mrtvima i o asimilaciji karaktera životinje u nama...
“Jesi li čuo za one tamne koji, pored onih koji vladaju danom, neprepoznati idu uokolo i zaverenički izazivaju nemir? Smišljaju hrabra djela i ne uzrdžavaju se ni od kakvog zlodjela u slavu svog boga?
Među takve ubrajam i Hrista, koji je bio i najveći od njih. Jedino njemu nije bilo dovoljno da prelomi svijet, i stoga, je sebe prelomio. I zato je bio veći od svih, i moći ovog svijeta ga nisu dosegle. Ali ja govorim o onim mrtvima koji su postali plijen moći, koju su slomljeni silom, a nisu sami sebe slomili. Mnoštvo njih nastanjuje zemlju duše. Ako ih prihvatiš, ispuniće te opsjenom i otporom prema onome što vlada u svijetu. Od najnižeg i najvišeg pravili su ono najopasnije. Nisu bili vulgarne prirode, već oštre britve od najjačeg čelika. Živjeli su na visinama i proizveli ono najodvratnije. Jedno su zaboravili: nisu živjeli svoju životinju.
Životinja se ne diže protiv svoje vrste. Pogledaj životinje: kako su pravične, kako se lijepo ponašaju, kako se drže nasleđenog, kako su odane zemlji koja ih nosi, kako se drže staza na koje su navikle, kako se brinu o mladima, kako zajedno idu da se hrane i kako jedna drugu pozivaju na izvor. Nema nijedne koja će sakriti višak ulova i dopustiti da zbog toga njen brat umre od gladi. Nema nijedne koja će pokušati da svojoj vrsti nametne vlastitu volju. Nema nijedne koja će umisliti da je slon ako je komarac. Životinja prostojno i lojalno živi život svoje vrste, i ništa preko toga i ništa manje od toga.
Ko god ne živi svoju životinju, taj se mora prema svome bratu odnositi kao prema životinji. Ponizi se i živi svoju životinju kako bi prema svome bratu bio pravedan. Time ćeš spasiti sve one mrtve koji se kreću unaokolo i pokušavaju da se hrane živima. I od toga što radiš ne čini zakon jer to je taština moći.”
O narcizmu i nedostatku ljudskosti...
“Zadovoljstvo je doživljaj pozitivan za život. Smireno se napiti vode kad smo žedni je primjer pravog zadovoljstva. Teško se takvo zadovoljstvo može postići pijući najfiniji koktel. Slično tome, uživamo u svakom dobrom obroku kad smo gladni, dok najbolje moguće jelo, kad nismo gladni, može bniti bolno. Svi mi znamo kakvo je zadovoljstvo spavati kad smo umorni i pospani. Iako svi znamo za ta zadovoljsta, većina nas ne organizuje svoj život oko njih. Mi jedemo i spavamo prema satu, nezavisno od naših osjećanja. Rijetko dozvoljavamo da ožednimo ili ogladnimo; voda i hrana su nam previše na dohvat ruke. U tom smislu, materijalno bogatstvo naših života je hendikep za uživanje u životu. Ljudi koji žive bliže razini preživljavanja mogu doživjeti manje udobnosti, ali će znati za veće zadovoljstvo pri ispunjenju svojih osnovnih potreba.
Želja je ključ zadovoljstva. Koliko mnogo želje neko može osjetiti određuje koliko je živ. Mrtvi nemaju želja, ljudi u depresiji imaju malo želje, a stariji manje od mlađih. Djeca, pošto su najživlja, osjećaju više želje i imaju najveće radosti kad dobiju nešto što su jako željeli. Tada djeca ne mogu kontrolisati uzbuđenje, jer je prejako. To je tajna radosti - biti jako uzbuđen, do razine preplavljenosti. Ali da bismo doživjeli radost ne smijemo biti anksiozni u vezi sa otpuštanjem i izražavanjem osjećanja. Ili, da to izrazim drugačije, moramo biti bezbrižni i nevini kao djeca. Narcisi nisu ni bezbrižni ni nevini. Oni su naučili igrati igru moći, zavoditi i manipulisati. Oni uvijek misle na to kako ih ljudi vide i kako reaguju na njih. I stalno moraju biti na oprezu i kontrolisati, jer gubitak kontrole budi njihovo ludilo.
Siguran sam da neki od nas znaju trenutke radosti kada nam se ego povuče pa dijete u nama bude slobodno da se smije i voli. Nažalost, prebrzo izgubimo našu nevinost, a da nesreća bude veća - mi cijenimo taj gubitak kao nešto dobro. Mi ne želimo biti nevini, jer nas to prepušta ismijavanju i povređivanju. Želimo biti sofisticirani, jer nam to omogućava da se osjećamo superiornim. Čini se da su sofisticiranim ljudima zabavnije žurke, piće, pijanke, droga, biti malo divlji, poricati ograničenja.
A šta dobijaju nevini? Otvoreno srce. Jednostavna zadovoljstva i vjeru. Koliko mnogo je privlačnije biti oštrouman, znati sve o životu, i padove i visine, imati moć, biti cijenjen i uvažavan, osjećati se posebnim? Teško je oduprijeti se zavodljivosti moći, posebno onima koje su kao djecu povređivali i izdali oni koje su voljeli. Rasprodati carstvo nebesko za moć je pogodba s đavolom. A to je pogodba koju su napravili narcisi.” Alex Lowen
O... talentu i njegovom nedostatku..
Oni koji nemaju talenta očekuju da se stvari dese i bez njihovog truda.
(Erik Hofer)