SKOJ aj zdravo! Ceka me taksi.Quote:
Originally Posted by SKOJ
Printable View
SKOJ aj zdravo! Ceka me taksi.Quote:
Originally Posted by SKOJ
Nema nikakvih novih dokaza, nema nikakve polemike "u centru naucnih otkrica". Postoji jak biblijski pokret u USA koji je gurao kreacionizam u skole dok ga sudovi nisu izbacili a sad gura "inteligentni dizajn", prefarbani kreacionizam, i opet i to sudovi izbacuju iz skola.
Niko ne kaze da je Darvinova teorija definitivna istina, uostalom zato se i zove teorija, ali kreacionizam ili "inteligentni dizajn" jednostavno nisu nikakva alternativa, jer nasuprot decenijama sakupljanom moru dokaza i cinjenica koji potvrdjuju Darvinovu teoriju ne nude nista osim gole vjere. To je dovoljno za neke, ali za naucnike nije.
Interesantne diskusije kreacionista i racionalista se mogu naci na netu, ali se uglavnom sve svede na nejednake arsine dokaza. Racionalisti smatraju da je u pitanju logicka greska ipse dixit (pozivanje se na sebe samoga) i sve objasnjavajuci vjerom i dogmom dok na drugoj strani traze cvrst materijalni dokaz. Diskusije takve trajace vjerovatno i sljedeca stoljeca, pa ce jedni traziti dokaz te "karike koja nedostaje", a drugi dokaz da je Bog zaista sin Marije.
Bilo kako bilo postoje dokazi da je sam Darvin bio religiozan covjek i nije negirao Boga. Sto se tice crkve ona je vec krajem XIX vijeka u enciklici Leona XIII Providentissimus Deus taj problem rijesila objasnjavajuci da se u Svetom pismu i biblijskom tekstu ne mogu traziti prirodne pojave. U neku ruku jasno recene da se nikad ne mogu poredjivati i posmatrati kao konkurencija teorija Darwina i biblijski zapisi.
Cini mi se da je vec neko citirao Johna F. Haughta a ima i interesantna knjiga Responses to 101 Questions on God and Evolution u kojoj je mislim opisano i Darvinovo
vidjenje Boga kao tvorca koji je stvorio svijet i univerzalna prava i ostavio ga da se
dalje sam razvija. Nijesam bas siguran da on to karakterise kao deizm" ili neko drugi a cak i autori koji Darvinu pripisuju ateizam ili mozda sumnje u Boga navode da je to prije zbog smrti oca i desetogodisnje kcerke nego svojih otkrica.
Postojanjem Boga su se bavili svi ljudi od pamtivjeka a evo i danas.Po meni samo glupi ljudi ne shvataju da je inteligentna sila stvorila sve ovo jer uzmite bilo koji predmet u prirodi i vidjecete jednostavno savrsen sklop svega
a to ne moze biti slucajno.Ne vjerujte u komunisticke teorije o nastajanju svijeta sam od sebe jer je to nemoguce.
Evo i da je moguce kako objasniti to sto je nasa planeta SLUCAJNO dosla u Idealna polozaj sa Idealnom temperaturom za zivot.I kako objasniti da hemijski eleenti sami od sebe SLUCAJNIM spajanjem postaju zivi i pocinju sasvim SLUCAJNO da se razmnozavaju i hrane.To su gluposti koje se lako osporavaju.
Ko ima oci da vidi neka vidi pa sami zakljucite.
Toliko je na svijetu primjera postojanja Boga da bi mi trebale godine da ih sve zapisem a koliko ih tek ima za koje ne znamo.
Bog je razumio nasu potrebu da ga spoznamo i poslao nam je sebe kroz sina Isusa Hrista da uvjeri svijet da Bog postoji i da nam je postavio odredjena pravila za zivot i to je najznacajniji dokaz njegovog postojanja.
Ne nipodastavaj nekoga ko misli i osjeca drugacije.
"Bilo koji predmet u prirodi je jednostavno savrsen sklop svega"... Molim te, ako vec nesto tvrdis onda pojasni, ne koristi floskule jer nas nece dovesti nigdje.
Pitanje je, da ji je prvo nastala planeta Zemlja ili ljudsko bice?
Pitanje je, jesmo li se mi prilagodili planeti ili ona nama?
Pitanje je, sta znaci termin "prilagodjavanje"?
Haug
Nije mi jasno zasto upotrebljavate rijec dokaz u skoro svakom postu, ovo nisu dokazi vec u najboljem slucaju hipoteze(cak je i to prejak izraz). Ako nastavite da tvrdite suprotno ja jedino mogu da zakljucim da vi nijedan dokaz do sada niste procitali/shvatili.
Takodje mi nije jasno, ako ste vi vjernici, zasto konstantno pokusavate da nadjete dokaze. Ako vjerujete dokazi vam nisu potrebni, a ako imate dokaze(kao sto nemate trenutno) onda ne vjerujete vec ste sigurni u to sto govorite.
@Ego_and_his_own - "inteligentni dizajn" - heh a sta cemo ako je nas stvorila neka napredna rasa koja je evoluirala u skladu sa darvinovom teorijom :), tj. onda bi dokaze za nju trebalo potrazit na njihovoj maticnoj planeti... dobro ne shvatajte ovu digresiju preozbiljno ..."sta bi bilo kad bi bilo" :)
Da zakljucim ako mi moja glupost dozvoli(dedicated to profy manijak), ja nigdje nisam tvrdio da bog (ne)postoji jer nemam cinjenice koje govore u prilog
njegovog (ne)postojanja. Ako pretpostavimo da postoji, onda je jedino mjesto tj. vrijeme u kojem ga treba traziti po meni sam trenutak big banga i nastanka prostor-vremena - dakle mislim da ce nauka prije ili kasnije biti u stanju da objasni sve ostale dogadjaje pa mozda i veliki prasak(sve ovo pod uslovom da je teorija big banga ispravna :) )
...if...then...if...then...if...
treba vam veci dokaz od ovoga:
http://www.genesys-development.com/e...o/karanfil.jpg
ovo nastalo pukim slucajem? Nemojte se ljutiti ateisti, ali ja u vama zaista ne vidim viziju.
50 godina se ubise da dokazu darvinovu teoriju, danas postajem svjedok da svi ti ljudi koji su uradili sve da bi nasli dokaze(potrosili pare, vrijeme, zavlacili ljude) jednostavno nemaju nista sta bi potvrdilo takvu predpostavku. Evolucija postoji, ako pod tim terminom smatramo mijenjanje, sto vjera evo 10.000 godina tvrdi. Neka sto tvrdi nego radi toga i vjera postoji.
I sad je problrem vjera?
Ma dajte ljudi, perspektive koje nudi creacionizam su daleko vece nego darvinova knjizica. I meni je to sasvim normalna stvar da ljudi postavljaju takva pitanja, jer napredak u poznanju stvari je neminovan. Tek ce se buducnost smijati danasnosti, a diviti proslosti.
Tako i treba da bude.
ne vejrujem u boga...ne vjerujem u sudbinu....mabus....dokaza o postojanju nema....ko,kako i zashto i JE LI nas stvorio necesh saznati ma shta tvrdio i u bilo shta vjerovao...kad je nastao kuran ili kad je nastala biblija...to je debilno
pa sve i da je prije 20000 godina nastala....pisao ju je pobjednik,luzeri nisu imali mjesta u istoriji....sama chinjenica da ima pun **** razlichitih religija govori o razlichitim podnebljima i razlichitim mishljenjima...tj onim shto ti necesh da prihvatish...da nije svachije mishljenje isto....zivish u pogresnom vremenu...dobro bi bilo da si rodjen u vrijeme inkvizicije...qnem ti se bio bi dobro zapamcen u istoriji sa tom naravi koju trenutno imash....osvrni se malo unazad u istoriju i pogledaj shta je crkva radila da bi doshla do shto vece vlasti...
da se razumijemo....crkva i religije su dobra stvar....poshtovanje prema istim je josh bolja....iz prostog razloga shto danas ne bi bilo pola ljudi da vjere nije bilo
i vjerskog uticaja na narod(svakako je lakshe umrijeti i vjerovati da postoji neshto posle nego umrijeti i misliti o istom(obichan primjer))...ali,crkva je jednostavno evoluirala kao i sve ostalo na ovom svijetu,pa sad popovi voze dzipove koji su tek donedavno izashli....sestre pak gledaju sportske verzije na auto pijacama i mole "nadredjene" da im se qpi to auto jer im se svidja shto ima kozu unutra(ovome sam prisustovao vjerovali ili ne) a ti mi prichash da vjerujem....u shta? boga? prije cu da vjerujem da je/su neko ili neki likovi is outer space-a doshli i posadili nas odje i zapalili natrag,nego da vjerujem da je
neko tj bog koji je toliko pun dobrote i blagostanja dozvolio da se deshava shto se deshava na ovu planetu i da je josh tu nedje okolo....da zvijera....
Ti si sigurno bio dobar djak u skoli. Ovakvo glediste se uci u skoli. Tako si ovo napisao kao da si vidio sve to.
pitanje za tebe:
1 . Sta je inner space, a sta outer space?
Mozesh li mi dati definiciju toga.
2. koje religije danas postoje, i koje su razlike medju njima?
definicija svake i razlicitost.
3. Kad se prvi put spominje Bog?
Datum i dokument?
ja ne prosipam inteligenciju odje za razliku od ostalih....dao sam svoje mishljenje....taj outer space je jedna jednostavna ironija ne vataj se za pojedine rijechi ako ne vidish shta znache....
i shta sam ja to molim te vidio...???
Ne mogu da shvate vjerujuci i skepticni jedan drugoga, pa to ti je :)
Ne moze tvoja vjera biti prihvacena kao naucni dokaz, shvati. Ako pokazes karanfil kao "dokaz" da bog postoji ja cu ti pokazati parazitske crve kod kojih postoji opasnost da se nocu zadavis kad ih u snu povratis kao "dokaz" da ne postoji. Ni jedno ni drugo nisu dokazi...
dodao sam josh par pitanja, ubih se da dodam sliku na forum.
Shvatam ja onoga koji nece da vjeruje, nego neshvatam onog koji trazi da ne vidi djelo Boga. Moguce da onaj koji i nevidi i ne trazi.
Jer ja dok sam slikao karanfil u moru drugog bilja koje josh nije izbrojano, samo sam se mogao diviti, necemu sto traje samo tren a takvu ljepotu nosi.
Samo mogu da ucim od prirode, i da shvatim koliko je covjeku potrebno da gleda i uci.
Ono sto vjera uci jeste da cesh odgovarati za svaku rijec sto si rekao, i da ako vjerujesh u onoga ko te je stvorio i uzdash se u njega, on ce ti pomoci.
Vjernik ima obavezu da ucini ovaj svijet laksim onima kojima je tesko.
Ali po onome sto govori rijec knjige poslate od stvaraoca, svakome ce biti po istom arsinu, samo sto ce onima koji su vjerovali biti lakse jer su znali prije kraja, a teze u toku zivota jer ce trpljeti one koji misle da posle njih ni sunece nece grijati.
Nisi ti SKOJ moje dijete pa da se ja brinem oko tebe sta cesh ti raditi, ima ko da radi to. Moje je da podijelim sa tobom i drugima sebe i moj zivot. A usta cesh ti vjerovati i sta cesh misliti to je tvoja stvar.
A kraj cemo vidjeti svi, samo je pitanje gdje su nam rezervacije. Za taj spektakl izgleda nema protekcije niti cemo znati do toga dana gdje ce ko sjesti.
Kazu da je tip sjedista direktno vezan sa djelima koja radimo u zivotu, nego ko ce to znati.
Mozda je to dokaz u tvojoj profesiji ali sigurno nije u nekoj fundamentalnoj nauci koja pokusava da opise univerzum i zakone u njemu(matematika,fizika,hemija). I sva sreca sto nije tako jer da jeste sad ne bi imali priliku da komuniciramo na ovaj nacin, a ja bih studirao pravo lol :).Quote:
Originally Posted by Ego_and_his_own
Sve i da darvinova teorija nije tacna ne znaci da tvoja jeste.
Puki slucaj, ili puka vjerovatnoca... za priblizno 14 milijardi godina i isto toliko svjetlosnih godina u precniku... ne bih bio tako siguran :)
I ja sam imao isti problem sa [img] tagom ali izgleda da je vezano samo za ovaj podforum pa se obrati moderatoru za pomoc(pretpostavljam da je disable-ovano direktno linkovanje slika-ako su moderatori uopste u mogucnosti da to urade)Quote:
Pa valjda su i grmljavina i zemljotres bili djelo boga ali se prodavanje autorskih prava na elementarne nepogode smrtnicima ispostavilo kao unosan posao.Quote:
E ja vrlo tesko prihvatam da jos uvijek postoje konvencionalni vjernici :),a one alternativne da se tako izrazim itekako postujem i ne garantujem da ih u buducnosti necu zvati istomisljenicima. :p
Quote:
(citat sa drugog topica ovog foruma)Quote:
Originally Posted by Profy manijak
Pa po pitanju pobrajanja i klasifikacije polako napredujemo, do sad sam od vas nucio da su neke istinite a neke nisu, sto je ocigledno iz izlaganja tvog istomisljenika :).
(u izlaganju se pominje jedinstvenost istinite religije, posto vidim da niste vicni dokazima predlazem da pretpostavite da postoji jos jedna istinita religija i u sprovodjenju dokaza "popularnim metodama" pokazete da je to kontradikcija)
Profesiji?Quote:
Mozda je to dokaz u tvojoj profesiji ali sigurno nije u nekoj fundamentalnoj nauci koja pokusava da opise univerzum i zakone u njemu(matematika,fizika,hemija). I sva sreca sto nije tako jer da jeste sad ne bi imali priliku da komuniciramo na ovaj nacin, a ja bih studirao pravo lol :).
Pa ovdje je odgovor i na matematiku i fiziku i hemiju, sami vrh sve tri discipline i vjerovatno mnogo onih josh nepoznatih covjeku su sudjelovale u stvaranju ovoga cvijeta.
Nemoj molim te da se gadjesh milijardama.
Na tvoj komentar o istomisljenistvu....
Ti mislish da ce imati nekog uticaja na druge tvoj povrsni pogled na nesto sto cini jednog covjeka?
:)
Nagazi zemlju i nacicesh mnostvo vrsta ispod tvoga djona, svaka je razlicita od druge.
Al ti ne pazish kuda gazish, zato je istina da pogledi imaju najvise uticaja na onoga koji gleda.
A da ja tebi radim tvoj domaci zadatak, ne pada mi napamet. Knjigu u ruke i zaznoj guzicu pa trazi dokaze.
Kakva je ova omladina, bi da im je servirano sve.
Prvo ja i ti nismo kompetentni da govorimo o samom vrhu tih disciplina, nauka trenutno toliko brzo napreduje(od pocetka 20. vijeka) da je veoma tesko pratiti cak i za nekog strucnjaka a ne za nas laike, i obicno treba da provedes pola zivota usavrsavajuci se u jednoj vrlo uskoj oblasti bilo koje od navedenih da bi mozda mogao da kazes da poznajes sami vrh te discipline.Quote:
Znamo sigurno da nisu stvorile cvijet ali su posmatrale cvijet i proucavale nacin na koji je on nastao. Procavajuci nastank cvijeta i slicne pojave stekli smo neka znanja, posle smo njih iskoristili da napravimo stvari kao ta u koju sad gledas i kao ovaj forum. Ako su nasa saznanja proistekla iz tih proucavanja netacna kako onda objasnjavas da ta stvar po kojoj udaras dok citas ovo funkcionise. :D
Sto se tice milijardi poslao bih ti jedan odgovor ali se bojim da bi ga moderator obrisao :) (nemoj me pogresno shvatit nije nista uvredljivo).
Sto se tice ostatka tvog posta na njega necu odgovoriti, samo cu te podsjetit da je tema Dokazi postojanja Boga. Ja ne pokusavam da dokazem da bog
postoji vec vi, doduse ja citam vase postove i pomazem vam u vasem pokusaju govoreci vam sta jeste dokaz a sta nije.
ti ovo zovesh naukom?Quote:
Puki slucaj, ili puka vjerovatnoca... za priblizno 14 milijardi godina i isto toliko svjetlosnih godina u precniku...
Pricao je jedan covjek 1800 i neke godine ovu pricu:
"Ja sam tvoja iskra besamrtna,
- reče meni svijetla ideja -
vodiću te k vječnome ognjištu
od kojeg sam i ja izlećela;
već tegotni okov fizičeski
zbaci s sebe, osvobodi ga se,
pod tuđijem ne stenji bremenom;
on je stručak slabi i nejaki,
za mah smrtna samo iznikao,
on je ručak gada puzećega."
To izusti, reče: "Sljeduj za mnom!"
Odvede me u carstvo svjetovah.
Kako kaplja rose sa cvijeta
ili zrnce leda prozračnoga
pri pogledu svijetloga sunca
što u nebo dignu slabe zrake,
i ja, plamteć veličestvom neba,
podobno sam njima uradio:
nekakvo me svojstvo diglo tamo,
nekakav me sveti magnet tegli.
Evo slabe i malene iskre
među sunca plamteće svjetove
što bogatstvom lučah besmrtnijeh
potapaju prostor i mirove!
Da, iskra je svjetlost porodila,
okean su kaplje sastavile;
sveti tvorac veličestvom sjaje
u iskrama kako u suncama,
u smrtnima ka u božestvama -
sve mu skupa svemoguće slavi!
Šest nebesah kolovitnih pređem,
šest mlečnijeh preletim putovah,
velju sferu igrajućih šarah,
koji vječno svijetla dviženja
u pravilnim kolim' izvršuju
koja im je ruka svemoguća
načertala presvetom mudrošću.
Ah, ti tajno, Bogu tek izvjesna -
sastav ove presilne mašine
koja kreće bezbrojne mirove!
Pet nebesah nepodvižnih pređem
sljedujući zračici ideje,
beskonečno vidim ovdje carstvo
veličestva, postojanstva mirah!
Prostor im je širi rastojanja
neg' podvižnim mnogo svjetovima;
al' se vide zrakom oblačeni,
kako morski veliki ostrovi
kad ih zima snijegom obuče,
te ih plovac iz daljine gleda.
Ustav polet, iskro božestvena,
krug smo davno prešli vozmožnosti:
nebesne su prešiljaste zrake,
mogu vredit smrtnome pogledu;
nebesni je prostor beskonečan,
voobraza sila delikatna.
Kći nebesna usliša mi molbu,
i na desno krug poleta savi
put jednoga mira velikoga:
na sv'jetlom mu bregu počinemo.
Svjetlošću mi vid očih poražen,
veličestvom njegovijem čuvstva,
te ja padnem na brijeg kristalni
i zatvorim oči sa rukama;
ne smijem ih otvorit nikako.
Čujem glase besmrtne muzike
i nebesnu njenu armoniju
koja sladost blagodatnu lije;
glas njen moju dušu zabunjenu
božestvenim streca elektrizmom.
Dok me neko za ruku dohvati
i pozva me prijatnijem glasom:
"Dig se, tvari opšteg stvoritelja,
te ti hitre naslađuj poglede
u predivna stvorenija Božja;
pred velikim pretprijatijama
nek se krije ime opasnosti;
svi svjetovi bez očih su mračni."
Obodri me sin besmrtni neba
i spravi me na breg nepoznati.
E za ovo sam ja strucan i bavim se njome vec 24 godine i moram ti priznati da je vrlo jednostavna tehnologija, znam da cu te razocarati sa ovim, ali vrlo jednostavna i primitivna.Quote:
Originally Posted by [2fast4u]
Jer ovaj cvijet ima dusu i zivot, a ovo je mrtva skalamerija koja je alat.
I da nije tebe i mene nebi vrijedjela pisljiva boba!
Covjek je sposoban za mnogo vise.
Zato me cudish kako mozesh tako povrsno posmatrati stvari oko sebe. Mozesh ti mnogo bolje.
Nisam se javljao,vec sam samo citao gluposti koje iznose ateisti!Posle ovakvih DOKAZA,svaka moja rijec upucena vama o postojanju Boga je suvisna.Vi ste ljudi koji uopste ne pokusavaju shvatiti postojanje Boga.Vi cekate da ga vidite da bi u njega vjerovali,ili svjesni da ste u ovom zivotu gresni,pokusavate na jedan nama mnogo glup i smijesan nacin dokazati nesto sto je nama jasno kao sto su 1+1=2!Quote:
ne vejrujem u boga...ne vjerujem u sudbinu....mabus....dokaza o postojanju nema....ko,kako i zashto i JE LI nas stvorio necesh saznati ma shta tvrdio i u bilo shta vjerovao...kad je nastao kuran ili kad je nastala biblija...to je debilno
Zaista je Ego u pravu sto se tice karanfila,kojeg je Bog stvorio kao jedan od mnogobrojnih dokaza postojanja Boga.
Uskoro cu da iznesem dokaze poput Egovog,sa naucne strane gledista!
Sto se tice Darvina njegova teorija je pobijena,ali se to javno ne objavljuje zbog gresnika koji nemogu prihvatiti postojanje Boga,jer su ti gresnici Bogatasi ovog svijeta i nalaze se u vrhu najjacih drzava svijeta!
Kao neki od tih dokaza koji cete i vi shvatiti je sto nikad nije pronadjena lobanja covekolikog majmuna,tog Darvinovog prelaznog oblika!Kao drugi dokaz je sto nikad ni od jedne vrste nije ispalo nesto drugo:od pasa su uvjek psi nastajali a od macaka macke.
Pristalice Darvinove teorije,gresnici ovog svijeta da bi dokazali Darvinovu teoriju podmetnuli su na covjecju lobanju majmunsku vilicu i to jedno vrijeme prikazivali ljudima kao dokaz covekolikog majmuna.Ovim hocu da kazem da su oni svjesni postojanja Svemocnog i svjesni da njihova teorija pada u vodu.
Ima neke istine u ovome sto Mabus kaze... nama koji ne vjerujemo se ne moze objasniti da treba da vjerujemo. Za takav cin nama fali vjere a ne slika karanfila. Niti mi njima mozemo objasniti zasto ne vjerujemo, zaboga, njima se to cini tako lako.
Rijetko sam vidio ovako upecatljiv primjer razgovora gluvih.
Tipicni ipse dixit i pokusaji prostim metodama dokazati duboke duhovne osjecaje. Kad i pronadje krunski dokaz kao Mabus nikad ni od jedne vrste nije ispalo nesto drugo:od pasa su uvjek psi nastajali a od macaka macke. pojavi se onda mazga ili mula i onda je jedino objasnjenje da je to grijeh, pa sve od pocetka.
Ne mozemo racionalno objaniti tako prizemnu stvar zasto volimo konkretnu djevojku, kad ima i ljepsih i visih i pametnijih..... a pokusavamo objasniti Boga i da to izgleda kao 1+1=2
Bog je u vama i vi ste sami sebi Bog.
Tacka.
e pa ljudi moji. citao sam prvih 10-ak postova i onda mi je pukla glava.
ovaj kaze ovo, ovaj kaze ono, bla bla bla bla ...... pih
ne treba traziti dokaze o postojanju Boga.
ILI IMAS VJERE ILI NEMAS
srecom ja je imam
gotovo
esli ti lud, sad ce ove neokupane bradonje da ti kazu da si ti nevjernik, satanista i te sve zajebancije.