-
:)
Znao sam da joj se polako uvlačim pod kožu. Još jedna klinka, mislio sam, lako će pasti na svaku moju reč. Uvukao sam joj se pod kožu, tiho, lopovskim koracima ušao joj u san, i tamo i ostao. Ostao zarobljen između njenog ponosa i moje želje. Njenog neukrotivog inata i mog egoizma. Što sam više bežao, više sam je želio. Što se više vraćala, sve više sam je terao. Igrali smo igru u kojoj nijedno nije pokazivalo emocije, držali smo se onog ko prvi kaže ''volim te'', gubi. I nijedno od nas nije izgubilo, a iz bitke smo izašli poraženi oboje. Ona je ostala ukočena dama, puna inata, a ja.. Ja sam, eto, ostao srcem tamo negde kod nje, a telom svake noći kod druge. A ona? Srce je sa sobom ponela, nije ga ostavila kod mene. A ni telo ne daje nikom. Rekla je davno, dok sam skidao pahulje s njenih usana da ona ide u paketu. Ne ide telo bez srca, a ni srce bez tela. Ja sam se nasmejao, i mangupski rekao kako divan paket, ni svestan koliko ću dugo posle da se sećam svake njene reči...
-
Spavaš li? Misliš li o tome gdje sam sad, kako sam, jesam li s nekim ili sam? Postavljaš li ista pitanja kao ja? Uzalud... Ne želim ni znati, telefon šuti, ponos radi svoje. Tvoj inat, moja tvrdoglavost i velika gomila naših gluposti. A zaboravljamo da ljubav ne čeka nikoga, neće ni nas...
-
Ljubav je samo iluzija.
Albatros, XXI v.n.e.
-
I love you. And not, not in a friendly way, although I think we're great friends. And not in a misplaced affection, puppy-dog way, although I love you. Very, very simple, very truly. You are the epitome of everything I have ever looked for in another human being. And I know that you think of me as just a friend, and crossing that line is the furthest thing from an option you would ever consider. But I had to say it. I just, I can't take this anymore. I can't stand next to you without wanting to hold you. I can't, I can't look into your eyes without feeling that, that longing you only read about in trashy romance novels. I can't talk to you without wanting to express my love for everything you are.
-
“Znam da te nikada neću imati. Ali, meni je dovoljan onaj tvoj pogled u masi. Meni je dovoljan onaj tvoj osmeh kada niko ne gleda. One tvoje fore koje samo ja razumem, one tvoje face koje su samo meni smešne. Dok god te imam ovako, nikako drugačije mi ne trebaš. Ne želim ti kvariti to s njom. Valjda je to ljubav.”
-
"Susreo sam na ulici vrlo siromasna, zaljubljena mladica. Sesir mu star, kaput otrcan, ogrtac progledao na laktovima, cipele mu vodu propustale-ali dusa mu bese posuta zvezdama." Victor Igo
-
Neki bi rekli kako nije ništa posebno. Sasvim obična. Prosječna. Kako ima mnogo boljih, ljepših. Al' nije me briga. Ona ima sve što mi treba. Zna kako me nasmijati, kako me usrećiti, zna biti podrška i potpora. Uvijek je tu. Posebna. Sa svim vrlinama i manama. Unikatna. Kad se ljuti. Kad se smije. Kad me zagrli. Kad me gleda u oči. Kad je držim za ruku. I kad se sve sabere, jednostavno je to. Definicija sreće stane u jedno ime...
-
Volim te jer si mi dala ljubav, volim ljubav, jer si mi je ti dala.
Bodler
Kad čak i dvoje najintimnijih ljudskih bića shvate da među njima ostaje beskonačna distanca, mogu stvoriti divan život jedno uz drugo, uspiju li voljeti tu međusobnu udaljenost koja omoguđuje oboma da vide drugog u cjelini. Dobar je brak onaj u kojem svaki imenuje drugoga čuvarem svoje samoće.
Gete
Ljubav ne poznaje srednji put: upropasti ili spasi.
Igo
Treba malo da međusobno ličimo, da bismo se mogli shvatiti, ali treba i da se razlikujemo, da bismo se mogli voljeti.
Pol Zeraldi
Mnoge mrzimo bez ikakvih razloga, a da ih zavolimo, tražimo čvrste razloge.
Lavater
Postoji samo jedna sreća u životu, a ona se sastoji u tome da čovjek voli i da bude voljen.
Žorž Sand
Suština ljubavi je u tome, što mi uživanje voljene osobe smatramo svojim a svoje njenim.
Lesing
Ako dvoje ljudi koji su bili stranci, kao što svi mi jesmo, iznenada dopustе da se zid između njih sruši, osjete bliskost, sjedinjenost, taj trenutak sjedinjenja jedan je od najblaženijih, najuzbudljivijih doživljaja u životu.
Nema gotovo nijedne aktivnosti, ili poduhvata, koji, kao ljubav, započinju s tako velikim nadama i očekivanjima, a koji se ipak tako redovno izjalovljuju.
Uprkos duboko ukorijenjenoj žudnji za ljubavlju, gotovo se sve drugo smatra važnijim od ljubavi: uspjeh, prestiž, novac, vlast — gotovo svu svoju energiju upotrebljavamo da saznamo kako da postignemo te ciljeve, a vrlo se malo trudimo da ovladamo umijećem ljubavi.
Erih From
Ljubav je uvijek otvorenih ruku. Otvorenih ruku dopuštate ljubavi da dolazi i odlazi kako želi, slobodno, jer bi ona to ionako činila. Ako pokušate zarobiti ljubav, shvatićete da držite samo sebe.
Leo Buskalja
Ma koliko bila okorjela nečija ćud, rastopiće se na vatri ljubavi. Ako se pak ne promjeni, to znači da vatra nije bila dovoljna jaka.
Mahatma Gandi
Ako volite svoje neprijatelje, otkrićete da duboko u korijenima ljubavi leži snaga oslobođenja.
M. L. King
Zločin je mrziti djevojku koju si jednom volio; takav završetak priliči divljačkim duhovima. Dovoljno je biti ravnodušan: onaj ko mržnjom završava ljubav, ili još voli, ili će mu biti teško prekinuti.
Ovidije
A zavoljeti sebe istinski, znači ne voljeti samo sebe.
Jevgenij Jevtušenko
Voljeti znači voljeti uprkos nečemu, a ne zbog nečega.
Han Sujin
Jezik ljubavi nalazi se u očima.
Fajns Flečher
Voljeli smo ljubavlju koja je bila više od ljubavi.
Edgar Alan Po
http://www.mudremisli.com/wp-content...aljubljeni.jpg
:couple_inlove:
-
Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo ono što daje vrijednost i i ljepotu našem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija. Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Ljepota nije ništa, vidio sam lijepe muškarce i lijepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje. Ali sreća je uvijek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi.
-
Evo o ljubavi nesto od mene:
Ljubav moze da ispasta. To shvatih gledajuci ljude oko sebe i iz svojih primera da ako nisi srecan na drugim poljima ne mozes biti potpuno srecan u ljubavi. Kad se sve oko tebe rusi tesko mozes da volis svom svojom snagom. A onda kad se sve sredi ljubav tako lako isplivava :) iz tebe.
-
To love is to suffer. To avoid suffering one must not love. But then one suffers from not loving. Therefore to love is to suffer, not to love is to suffer. To suffer is to suffer. To be happy is to love. To be happy then is to suffer. But suffering makes one unhappy. Therefore, to be unhappy one must love, or love to suffer, or suffer from too much happiness. I hope you're getting this down.
Woody Allen
-
Daljina. Mrzim tu riječ. Ispod istog smo neba, udišemo isti zrak, gledamo isto sunce i isti mjesec. Tako blizu, a tako daleko. Nedostaješ mi, sada želim da si tu. Trebaš mi.
-
Ma neka, pusti ti mene. Ne moraš brinuti. Zar ti izgledam kao neko koga možeš dva put slomiti? Ne, mila, pa ti si barem jedna od onih koji kad nešto učine, učine da se zapamti. A ja sam zapamtio. Sve tvoje. Pa čak i bol. Zato, jednom si me slomila, a drugi put - samo razočarala.
-
U ljubavnoj računici nije Prvi onaj prije koga ničega nije bilo i prije koga niko nije postojao.
Prvi je onaj ko je toliko Pravi da sobom briše sve ono što je bilo.
Kao da ga nije ni bilo.
To je onaj zbog koga brojanje prestaje.
I bivših i budućih.
http://www.attractyoursoulmatenow.co...le-in-love.jpg
-
Brate, ja sam sebe i nju previše dugo lagao da mogu bez nas. Znaš, lomio sam joj srce, terao je da veruje u laži, prkosio razumu, povređivao je. Radio i protiv njenog i protiv svog srca. A ona.. Preplakaće noć, ali sutradan, ako me vidi, nasmejaće se. Koliko sam samo voleo taj osmeh, ali znam da više ne umem da ga izmamim na njeno lice. Eto, ovih dana, mogu tek ponekad da izmamim neki jadan pozdrav i hladni osmeh.
- Kriv si.
- Je**ga, jesam. Znam ja koliko sam kriv. Ali znam i šta bih dao da mi se još jednom nasmeje. I, eto, protiv toga ne umem. Ne umem da je ne volim, ne umem da je pustim da ode. Ona je, eto, moja. I ja je drugačiju ne znam, niti želim da upoznam.
-
Želim tebe, tvoje oči, tvoju kosu, tvoje ruke, želim sve tvoje. Želim te voljeti.
– Naravno da joj nisam to rekao, nisam mogao. Ne stvara se hrabrost preko noći, previše je poraza iza mene da bih tek tako krenuo za pobjedom koja mi nije obećavala sigurnost. Te noći, ja sam vrijeme zaustavio dok je bila u mom zagrljaju, gledajući zvijezde i slušajući njene otkucaje srca, ili mi se učinilo da su to njeni a ustvari su bili moji… Ne znam, i ne želim znati. Pamtim samo zvijezde, nas dvoje i savršen spoj usana. Bila je noć i bio je Juli. Moj Juli.
-
Bila je moja, znam, i dušom i tijelom. Često pustim suzu, priznam da je volim, ja glup uvijek je odbacim kao da ništa ne vrijedi. Koristio sam je kao igračku, znao sam da će na sve pristati samo da se osjeti mojom na tren. Lagao sam je, varao, uništavao. Druže, ona se umorila, okrenula novi list, sada se smije za nekog drugog a ja tek sada vidim taj osmijeh. Pružila je sve njemu što je nekad moje bilo. I prijatelju danas znam šta sam od sebe gurao, danas mi fali. Danas znam šta sam imao i bacio, bacio zauvijek.
-
"Nasmešila si se i stala pričati ni o čemu, a ja sam osetio kako sam takvo što već dugo očekivao."
-
"..Ja sad idem van i vratit ću se tek ujutro. Bit ću vani, ne čekaj me, idi spavati, ondje ću sjediti i čučati i doći ću pijan.
Ja sad idem van i vratit ću se možda tek za tristo godina, pa zar je to neko vrijeme? Past ću ti na prozor u spodobi jednog bezprizornog razrokog fotona. Posadit ću se u obliku prašine, spale nelome s cipela, na prag tvojih vrata.
A ti onda ne budi zla i pusti me k sebi. Ne pravi mi scene. Ljubavnike ćemo pokupiti u pokrivač i izbaciti kroz prozor. I ostavit ćemo sebi svjetlo.Ma pusti me k sebi.
Ma pusti me već k sebi, pa pusti me već,zašto ti to toliko traje, to je nekoliko trenutaka, ma to je grozno dugo,pa ja ću tu usahnuti umrijeti umrijet od žalosti,ma molim te ipak otvori il' ću ti ta vrata razvaliti, kožu ću ti izgrebsti, oči ću ti iskopati
ljubavi moja!"
Sotola Jiri
-
...Predugo mi se u srcu gnijezdi jedan zagrljaj. Onaj koji utiša sve zvukove, onaj koji ispuni svaku prazninu...Predugo mi se kroz misli provlachi jedna bajka umotana mirisom jorgovana.
...
Lako se prepushtam da me nosish. Mislila sam da igram pametno, mislila sam da cesh proci...Ma, mislila sam svashta...
Lako me dobiješ svaki put... I ne znam chime me kupujesh i ne znam zashto si uvijek tu i otkud ti. Nikada nisi bio dio ni jedne moje bajke, pa ipak ti savrsheno pristaje kostim i prosjaka i princa.
Koju cesh ulogu preuzeti?!? 'Ocesh li me rastuzhiti ili nasmijati? Eci-peci-pec ...
-
Tu je sva silina emocije. Kad ne znam jesam li sretnija kada si blizu ili sam tuznija kada nisi. Kada te ispracam zajedno sa nekim dalekim pticama i prekrije me bol nedostajanja, i kada vracajuci se tamo gdje me nema, pocinjem da brojim trenutke do sledeceg zagrljaja.. I tako u krug..
Tu sam da sanjam kako ces jednom potpuno prestati da mi falis..
-
"You may not be her first, her last, or her only. She loved before-she may love again.
But if she loves you now, what else matters?!
She's not perfect - you aren't either, and the two of you may never be perfect together but if she can make you laugh, cause you to think twice, and admit to being human and making mistakes - hold onto her and give her the most you can.
She may not be thinking about you every second of the day, but she will give you a part of her that she knows you can break - her heart!
So don't hurt her, don't change her, don't analyze and don't expect more than she can give. Smile when she makes you happy, let her know when she makes you mad, and miss her when she's not there."
-
"Voleo bih da tvoji budući sinovi naslede boju moga glasa
i kćeri nose moju tugu u prslučićima od svile.
Voleo bih da ipak negde sačuvaš sve moje daleke vrhove
na horizontalama tvog dna.
I da proneseš moje prezrele oči kroz tišinu svih tuđih očiju
i tuđih stanova.
I moj oktobar kroz sve tuđe aprile."
Antić
-
Kada mi nedostaješ
Mislim tuđe misli
Kradem svoje vreme
Provlačim ga
Između oblaka, snova,
Daljine i snega...
Kada poželim
Da ti nedostajem
Odsanjam pesmu
Zatvorim oči
I na kaldrmi zamislim
Cvet beli.
Kada te nema
Jer tako hoću
Zaledim osmeh
U sebi kažem ime
Udahnem duboko
I pomislim
Tako mi nedostaješ...
Antić
-
,,Poemu Prva ljubav napisao kad sam bio prvi put u životu zaljubljen. Činilo mi se tada: u beskonačnost, u nedogled. Sasvim sam siguran da nikad neću napisati knjigu o drugoj ljubavi, jer druga ljubav ne postoji. Postoji samo prva ljubav i nijedna više. Kad se čovek zaljubi drugi put, mora onu prvu ljubav da izbriše kao da nikad nije postojala i da ta druga postane njegova prva ljubav.
To nije kao u školi: idem u drugi, treći, sedmi razred. I sedma ljubav mora biti prva ako je prava. Sve ostale se brišu. Ja to naročito govorim zbog devojčica, u ime nas muških. Devojčice nas muškarce slabo poznaju. Mi smo nežni, osećajni i često vrlo tužni kad primetimo da se neka od njih zaljubila u nas dvadeset četvrti put, a večito nas upoređuje sa nekim ko je bio šesnaesti ili osmi.
Zaboravite da brojite. I dvadeset četvrta ljubav mora biti prva, ako je prava.
I kad se jednom u dubokoj starosti sretnemo u nekom domu penzionera, pa pred Novu godinu ili neki drugi praznik odigramo zajedno jedan valcer ili tango i zaljubimo se jedno u drugo 3681. put, neka i to bude samo prva ljubav i nijedna više.''
Mika Antić