http://www.cafemontenegro.com/index....24&news=111010
Printable View
Neznam šta bi se sve moglo podrazumijevati pod nekom vrstom introspekcije.
Generalno gledano iz tog ugla neki dio nečijeg religiskog tumačenja može biti čisto preuzeta tradicija neke religiske institucije , introspekcije ili neka mješavina.
Meni se čini da je to moje "fizičko nepostojanje Đavola" rezultat usklađivanja (introspekcija) religiskih tumačenja sa fizičkim svijetom (nauka - posebno fizika) i nekim opštim sistemom vrijednosti (moral)...
Ukratko. Imaš neku "sveobuhvatnu jedinstvenu apsolutnu stvarnost" i modele razmišljanja koji su u skladu ili neskladu sa njom. Harmonija i disharmonija postoje kao odnosi ali ova druga nema fizički sistem sa kojim bi barem pokušala da se uskladi.
Ona je samo u nekom smislu negacija, nesklad, nekoherentan odnos.
Nijesam mislio na neku free-form filozogfiju već na nešto egzaktniji oblik filozofije nauke.
Ona se kao side-efekt javlja u nauci a dio je filozofije. Takođe se javlja kroz gnostiku kao dio filozofije.
Razrađen je model ponašanja dimenzije "vrijeme-kretanje" ali nije do kraja njena suština.
Slično kao kod gravitavije ,ima jasan i precizan model i ponašanje ali ne fizički prenosilac te sile. Postoji i drugačije razmišljanje da fizički prenosilac ne postoji i da nije potreban već je sama geometrija prostora nosilac sile što sa druge strane "pasivnoj geometriji" daje aktivnu ulogu i mijenja joj smisao.
Neću ulaziti u ovaj psihološki dio da "ljudi ne priznaju lako da nešto ne znaju" da se ne rasplinem već samo u odnos mašte-imaginacije i spoznaje-nauke.
Neko saznanje dolazi postepeno prvo kao umjetnost kroz gomilu maštovitih vizija o nečemu, manji broj postaje u nekom širem ne religiskom smislu vjerovanje i na kraju mali broj ili samo jedan model uđe u nauku.
Sredinom devetnestog vijeka je primijećeno pomjeranje putanje Merkura. Umjesto fiksne elipse Merkurova putanja se pomalo pomjera. Perihel ,najudaljenija tačka elipse, se po malo pomjera u krug pa putanja liči na "cvijet".
Jedno objašnjenje je bilo da vrlo blizu Sunca postoji još jedna hipotetička planeta "Vulkan" koja utiče na ovo pomjeranje. Postojala su vjerovatno i razna druga objašnjenja.
Ne nalaženje "Vulkan"-a je moglo nekome biti dobar vodič da postoji neka još neotkrivena osobina gravitacije ili brzine koja utiče na pomjeranje Merkurovog perihela.
Reorija relativnosti je dala objašnjenje uzroka ovakvog ponašanja planete Merkur. Isto se ponašaju i ostale planete samo u znatno manjoj mjeri pa stvar nije bila detektovana.
Svaka religija se djelimično bavi i razradom morala sto nije čisto religiska stvar već više spada u neku opet svakodnevnu filozofiju.
Nevolim neke nevjerovatne slučajnosti pa mi objašnjenje uticaja tog moralnog dijela u monoteističkim religijama izgleda logično.
I danas šta bi bila praktična uloga religiskih institucija posmatrajući ih kao najveće i najstarije NVO organizacije.Humanitarna i socijalna aktivnost je prirodna.
Da. Svak ko je crne boje kože na nekoj teritoriji je rob. To je otvorilo put rasizmu i nacionalizmu ali je rasprostranjenost robovlasništva bila procentualno manja.
Moguće ako nije o tome ranije mislio. Ja bih rekao smišlja a ne izmišlja ali svejedno.
Ne sa samim religiskim konceptom Boga već sa običajima i moralnim shvatnjaima koje ne mora ali religija obrađuje.
Prvo malo procitajte duhovne literature svi....
, malo razmišljate o postanju, kako je iz ničega stvoreno sve, zašto svi ljudi na svijetu razlikuju dobro i zlo ma gdje se rodili, zašto bi svi željeli da vječno volimo, da smo vječno srećni itd, a nasuprot tome da nas nikada ništa ne boli, da smo daleko od stradanja muka duhovnih i fizičkih.Sve su to od Boga data osjećanja ljudima, a nije nam Bog kriv što jedni drugima zlo činimo i nesreći drugoga se radujemo. Nekada je postojao raj na zemlji po kojoj danas hodamo,kako god ga neko zamišljao, ovako ili onako, ali to je bilo stanje mira i sreće i duhovne i fizičke, pa su neka teta i čiko tamo htjeli i preko toga...(nadam se da znate o kome pričam)....e od tada je sve krenulo zlo i naopako. A onda, prije 2000 i kusur godina isti taj Bog koji iz nebića pretvori nas u biće, posla sina svojega da uredi stvari i da nas nauči kako da živimo i djelamo do onog dana kada prestaje ljudska istorija, i kada će se sve vratiti, Bogu hvala!, na ono vrijeme prije nego su onaj čika i teta bili bezobrazni..
Prije nego se to desi, naravno ljudi moraju ispuniti neke uslove...prvenstveno svodi se na jedno....puno ljubavi u srcu za svakoga i za sve, puno žrtve za svakoga i za sve i puno zahvalnosti za Onoga koji nam izliva ljubav neizmjerno do dana današnjega kao što otac, svoju djecu miluje i tješi, i (tužan ali ne pokoleban!) zatvara oči pred nestašlucima našim tokom života.
LJUBAV je ODGOVOR na sve, osvrnite se oko sebe i čeznite za pravdom i ljubavi!!
Zašto? Koje konkretno?
Odkud ti to da je sve stvoreno i to iz ničega?
Nije tačno.
Zato što su ostali izumrli.
A možda i ne.
O kome govoriš? Slično biće još nijesam zapazio.
Vjerovanje u Boga je iracionalno. Nema logike i nema dokaza. Ne da vjerujem ili mislim da ne postoji, već sam 100% siguran da ne postoji.
Ali zato postoje Ljudi Gušteri, to je racionalno. :D
Kazes nesto ruzno za Zevsa prije 100000000 godina, odma te salju na lomachu, danas niko ne zna ni ko je to, ja slucajno znam da postoji jedan heroj u DotA-i koji baca neke gromove, a oni primitivci mu se klanjali, tako ce doc vrijeme i sa ovim danasnjim bogom...
Nego mora postojat neko vjerovanje, sta bi bilo da niko ne vjeruje u pakao/raj bilo bi sve vise ubistava i ostalih sranja, pa oni koji vjeruju neka nastave :)
Oni koji vjeruju iz straha od pakla samo neka nastave, sto se tice ostalih bolje da odrastu vec jednom. Meni je smijesno koliko skola ima posvecenih religiji i raznim bogovima (Isus, Alah, Jahve itd) i ljudi provode cijeli zivot uceci o necemu sto ne postoji. I sto je najgore oni misle da su nesto naucili. Bave se svim tim teoloskim pitanjima koji veze sa realnoscu nemaju, i misle da su pametni. I tako potrose svoj zivot i ne urade nista produktivno. Religija je u 21-om vijeku opasna.
Istoga trena čitam šta kažeš da pročitam pod uslvom da već nisam pročitao i da sadrži nekakve smislene dokaze koji ukazuju na postojanje boga
svi....
Pametniji ljudi od nas su razmislili i reprodukovali u laboratoriji stvaranje života,
ko to kaže
mi smatramo za veliko zlo kanibalizam
za neka plemena je potpuno normalno da pojedu mozak svog preminulog da bi upili njegovu pamet
za nas je normalno da posječemo hektare šuma dnevno, a za indijance je to ZLO
za nas je normalno da ubijamo i jedemo krave, za hinduse je to ZLO
Pričaš li ti to o onom istom svemogućem bogu koji je stvorio čovjeka prema svom liku ??
Tvoj Bog je dozvolio čovjeku da sjebe čitavu njegovu radnu neđelju ?
Vidim bio je uspješan u pm
a osim toga "Bog koji iz nebića pretvori nas u biće", to NAS komotno izbriši
malo si zaboravio na stare civilizacije koje su imale kulturu i duhovnost i znanje dok smo se mi čudili gromu, spavali po pećinama i kresali koze kada zagorimo a mašinu za rađanje boli glava
Prazna prica zasnovana na tudjem misljenju. Da dodam jos na misljenju ljudi koji ne znaju za bolje, koji ne znaju nista o svijetu u kojem zive. E to ti je duhovna literatura.
Razmisli ti malo o pitanju koje svi vjernici izbjegavaju kad ih pitam. Ako je sve stvoreno ni iz cega odakle je onda bog stvoren? I zasto je moguce da je bog oduvijek postojo, bog za kojeg nemas dokaz ,a nije moguce da je zivot oduvijek postojao, zivot za koji imamo dokaz? O tome razmisljaj.
Dobro i zlo nije svuda isto. Uostalom postavio sam temu o zlom Biblijskom bogu. Pogledaj klipove i bice ti jasno da je taj izmisljeni bog ustvari najvece zlo koje su ljudi mogli da zamisle. Sve od laganja do kanibalizma je bog radio i dozvoljavao pa ti vidi.
Svi zelimo da budemo srecni jer je to svim zivim bicima u prirodi. To nema nikakve veze sa bogom. Bol je pokazatelj da nesto nije u redu ili fizicki ili psihicki. A ako nesto nije u redu onda to mora da se ispravi. Sreca i radost je pokazatelj da je sve u redu. Sva ziva bica teze samoocuvanju i poboljsavanju svog zivota. Reci ti meni zasto toliko volimo zivot ako nas posle zivota ceka raj? To nema nikakvog smisla. Trebali bi da jedva cekamo da umremo.
Jos vjerujes u Adama i Evu? Zna se dobro koliko je Zemlja stara. Zna se kako je izgledala kad je nastala i da nije bio Raj vec je blize bilo paklu zbog svih vulkana i sve te lave i vatre. Zna se za evoluciju.
Ali da ti udovoljim pa da kazemo da su postojali Adam i Eva. Dakle bog je stvorio Adama i Evu ali ih nije stovrio tako da razlikuju dobro i zlo. Rekao im je da ne jedu odredjenu jabuku. Postavio je zmiju kod drveta. Sveznajuci bog je znao tacno sta ce da se desi. A kako Adam i Eva nisu razlikovali dobro i lose nisu mogli nikako da donesu racionalne odluke. I bog ih je kaznio jer su ucinili nesto lose iako nisu znali da je to lose. Shvatas li ti da to nema nikakvog, ama bas nikakvog smisla? Veze sa realnoscu, nikakve dodirne taske sa logikom. I ti u to vjerujes? :yipiiii:
Ovo je vec...wow mislim je li moguce da neko jos vjeruje u ovakve stvari? Ocigledno cisi cuo za ostale "bogove" koji su rodjeni isto kad i Isus, koji su zivjeli i radili iste stvari i cak imali 12 pratilaca itd. Nije Isus prvi koji je dosao sa tom pricom. Ali ti si previse zaludjen svojom vjerom da bi prihvati orazum i cinjenice.
Bas kao i bog koji kaznjava neduznu djecu za grijehe njihovih roditelja i porodice, koji prijeti ljudima da ce da jedu meso sopstvene djece, koji dozvoljava zrtvovanje zivotinja, ljudi, mucenje, ubijanje, kradju, laganje, pedofiliju, zlostavljanje djece, koji prijeti paklom i vjecitim mucenjem koje nema ama bas nikakvu svrhu osim ako bog u tome uziva. Mnogo price o ljubavi za nekog ko dozvoljava i radi ovakve stvari.
Idi na temu koju sam postavio "Dokaz da je Biblijski bog zao" ako smijes!
I jos nesto. Ako tvrdis da je tvoja vjera prava vjera, eto ne moras da dokazes da sam ja u pravu i da tvoj bog ne postoji, samo mi dokazi da ja nemam leteceg nevidljivog psa pored sebe.