Quote:
Originally Posted by
Buva+gacce
Da pojednostavimo, da vidiš koliko kratko može sve.
U periodu ES, imaš samo jednu ''gotovu'' godinu, obrađenu i upakovanu, i spremnu za korištenje.
2022. U njoj su s cijene u CG uvećale 17.5%, a u euro zoni rekordnih 9.2% (da, ja sve vrijeme govorim o euro zoni jer smo isključivo sa njom adekvatno komparabilni, shjeti se zašto sam onomad išao na stub srama; dok si ti naveo ''evropsku'' inflaciju, bez preciziranja o čemu govoriš, pri čemu ti grafik nema naziv a ima i eurostat i trejdikonomiks kao izvore, što je pomalo neobično, ne znam analitičara koji će navesti oboje, jer je adekvatno sam ovo prvo:))
Eh sad... Jasno sam napisao 'inflacija u EU' prije grafika. Nemoj da pomislim da uopšte ne čitaš šta se piše. :)
Pored toga, skačemo sa brzine inflacije, na inflaciju januar - jul, a onda na 'gotovu' godinu, kako nam odgovara. Da probamo makar da konsolidujemo parametre koje komentarišemo.
Ovako možemo da tumbamo i sabiramo brojeve sve dok ne dobijemo ono što nam odgovara za argumentaciju, a onda ih zaokružimo tako da je 18.4% = 17.5%, a svakako ne prikažemo nikakvu naročitu tragediju.
Quote:
Odosno, inflacija u aktivnoj fazi ES kod nas skoro duplo veća nego kod njih. Da sam uključio novembar i decembar 2021., kada je kod njh već usporavala a kod nas kretala u rekorde, rezultat bi bio još znatn gori na našu štetu.
To što je duplo veća znači da nije isključivo prelivanje, no je ES i te kako puko inflaciju kod nas,
Ahahahahahaha, kako opet imaš zanimljivo prilagođen ugao posmatranja:joy:
Znaš, to što je za period jul2022-jul2023 inflacija kod njih išla 5.3% a kod nas 6.9%, nije razlika od 1.6% procentnih poena. Jer pričaš o relativnim brojevima, a izvlačiš zaključke u apsolutnim. Što mi opet kaže da ti ni to ipak nije struka. Ili si PES ili URA:joy:, jer sam snimio da i oni vrlo često koriste takvu interpretaciju, iako je matematički totalno nemoguća, tj. neispravna.
Tačna razlika između te dvije cifre je nešto više od 30% (30.19%, preciznije).
Što je ogromna cifra. Jer su za tačno toliko u toj godini cijene kod nas rasle brže nego u euro zoni.
I jer to uvećanje dolazi na prethodne cijene, koje su u godini prije ove već rasle skoro duplo brže nego u eu. Čime se konačan ishod multiplikuje i akcelerira skoro do duplog.
Tako da, vjeruj mi, ovaj rezultat jeste strašan. I broj godina koji nam je potreban da ih isprestižemo u prosjeku je vrlo, vrlo mali. U makroekonomskom mjerenju vremena, užasno mali. Jer nam inflacijia raste desetak puta brže nego što ih stižemo GDP-om.
Ih, ih, ih! Isto tako da je inflacija kod njih 1%, a kod nas 2%, naša inflacija bi bila apokaliptičnih 100%?
To što ti zoveš razlikom definitivno nije razlika. Opet ta matematika ekonomiste, šminkaj termine i brojke dok ne dobiješ ono što želiš da pokažeš. :)
Razlika između 5.3% i 6.9% je 1.6%.
6.9% je od 5.3% veće za tačno 1.6%.
Takođe, 6.9% je veće od 5.3% 1.3 puta, iliti 30%.
U suštini biraj šta ti se sviđa.
No reci mi, kad je napolju 0 stepeni, a sjutra je duplo toplije, koliko je sjutra stepeni? :D
Quote:
Što se plata tiče, zaboravi ih, one nisu pokazatelj. Uzmi potrošačku korpu pa onda mjeri. Samo pazi, tu će ti rezultat biti još mnogo gori.
Eh sad... Umaram se pravo da ti kažem. Postavio sam plate jer sam mislio da može da se implicira neki zaključak, ali eto. Ne, ne može ni potrošačka korpa da se uzme kao pokazatelj, može odnos plata i potrošačke korpe.
Quote:
Što se tiče uvoženja inflacije iz zemalja okruženja, ne pjednostavljuj, to je i suviše složen proces da bi mogao da izvlačiš takve zaključke.
Jer je prvo i osnovno što moraš da uzmeš u kalkulaciju njihova politika izvoznih subvecija, pa onda naša akcizna, pa politike obračuna deviznih kurseva tih zemalja. Pa tek onda da vidiš koliko realno njihove inflacije stiže kod nas.
Što ti je skoro nemoguća misija. Ali, iz iskustva sa tmom da pmognem- izvozne subvencije zemalja o kojima govoriš, prvenstveno Srbije iz koje uvozimo ponajviše, su takve da nam ne prelivaju inflaciju. Npr., znaš ono, onu čuvenu situaciju koju smo gledali nebrojeno puta u prethodnih deceniju i kusur, kad litar srbijanskog ulja ili mlijeka u CG košta drastično manje nego u Srbiji.
U svakom slučaju, riječ je o strogo regulisanom procesu, ili, što bi ti rkao, zakucanom, do te mjere da apsolutno ne možeš da obračunavaš kako i koliko su se njihove inflacije prelivale kod nas.
E ta analiza već prevazilazi forumske rasprave, ali ti je zaključak apsolutno netačan. Prelivanje inflacije može biti veće ili manje, ali da bude ništa ne može nikako. Sjećam se momenta kada sa Srbijom nismo mogli da se dogovorimo oko žita, pa smo počeli da ga tražimo na drugim tržištima, sigurno ne na domaćem.
Zavisiš od uvoza = zavisiš od inflacije u drugoj zemlje, zaista jeste toliko jednostavno.
Quote:
Odnosno, za kraj sve ove priče, apsolutno jedino što pouzdano možeš da kažeš, jeste da inflacija kod nas raste drastično brže nego u komparativima, i da je ta brzina rasta uzrokovana programom ES.
Da se osiguram, ponavljam:): BRZINA RASTA, a ne APSOLUTNI IZNOS UKUPNE INFLACIJE.
Jeste, ako pretumbamo brojeve, odradimo koju matematičku gimnastiku radi argumentacije ili neznanja, zaista je rast drastičan. Ukoliko sagledamo onako kako ima smisla sagledavati, program ES je imao vrlo ograničen uticaj na inflaciju u CG. :)
Što se tiče toga jesam li PES ili URA, mislim da smo već zaključili da sam član sindikata parketara. :)