Saobracajna infrastruktura - Problemi i rjesenja
Idemo redom.
- od ovoga ,,crvenog” (jadransko-jonski) autoputa se odustalo 2017 god. kada je na sastanku u Dubrovniku dat prioritet tzv. blue highway (kod nas brza cesta po primoriju) kojim se zaobilazi BiH, a poslije toga je odobreno da se pelješki most finansira sredstvima EU u vrjednosti 80%. Dakle, taj ,,crveni” je praktično bez ikakvog smisla dok BiH ne izgradi svoj dio (a BiH dio nije u planovima bar za narednih dvadeset godina). Projektovanje tog puta ima smisla (da se zna tačna trase), a izvođenje radova nema.
- što se tiče mosta/tunela na Verigama (gornja žuta varijanta) ona je u planovima, te postoji idejno rješenje za istu, te se dosta parametara (kilometraža, petlje, objekti, cijena,…) može izvući. Manje više je to poznato, nepoznanica je da li graditi tunel ili most.
- prvi planovi za jadranski autoput koji su se pojavili u vreme vlade Anta Markovića (SFRJ) su podrazumjevali ovu varijantu preko Radovića (donja žuta varijanta), te je prostorni plan sa početka devedesetih imao tu varijantu. U sledećem prostornom planu se prešlo na ovu varijantu preko Veriga zbog cijene izgradnje mosta/tunela. Ipak (mislim da je u vladi Zdravka Krivokapića) je odlučeno da se vrati u planove predhodna varijanta, opet zbog cijene (ovoga puta eksproprijacije), te bi se cijena skupljeg objekta kompezovala manjom cjenom eksproprijacije. Uglavnom, prije projektovanja treba uraditi studiju izvodljivosti za obije varijante te onda usvojiti konačnu varijantu. Neće se raditi obije ,,žute varijante”.
Edit: @ chucknorris i @BAR su ,,upali” dok sam kuckao ovaj odgovor, ne odnosi se ovo moje objašnjenje na mapu iz posta iznad, već na onu iz ,,Vijesti” iz posta koji je postavio @retype_htc
Sent from my iPhone using Tapatalk