A koliko smo izgubili na osnovu toga koliko je ljudi odbijeno istom tom taxom?
Printable View
A koliko smo izgubili na osnovu toga koliko je ljudi odbijeno istom tom taxom?
Pa ljudi koji ne mogu da plate 10-15 eura, nisu ni bas ciljni turisti Crne Gore :P.
Malo njih je odbila taksa. Veccinu su odbile cijene smjesstaja. I lazz kako je hrana u CG skupa. A, jeftinija je no u Srbiju. Ona kvalitetnija. Skuplja je samo hrana koju kupuju "paradaiz" turisti. A, njih smo se i zzeljeli rijessit?
Uostalome, najzad je bilo lijepo kupat se i sunccat. ;)
Tu se slazemo :cool:
Odbila ih je kompletna ponuda.
Priča je prosta.
Ako za 235 eura , 10 dana (autobus) možeš da provedeš na Krfu u hotelu sa 3 zvjezdice uz kompletnu turističku infrastrukturu, čemu filozofija!
Kolega mi je pošao u Egipat, odsjeo je u hotelu ,,Hilton" sa 5 zvjezdica, 10 dana, pun pansion, 880 eura!
O Bugarskoj i Turskoj koje su još povoljnije da ne govorimo!
I onda neko kaže , što ih je odbilo.
Nikada se nije dogodilo do sada da sve, bukvalno sve moje kolege, ljeto provedu van Crne Gore!
I ponovo svi, bukvalno svi ,kažu da su prošli povoljnije nego ja koji sam bio ovdje i plus kvalitet i usluga nijesu za komparaciju.
Crna Gora ima hotelski smještaj i usluge sasvim solidne ali vanpansionska usluga i prateća infrastruktura su nikakve.
Našima je najvažnije da OTMU pare i samo razmišljaju o uzimanju a davanje im je nebitno.
Samo ovdje sezona traje od 20 jula do 10 Avgusta.
A hoćemo da se poredimo sa ozbiljnim državama( Turska, Grčka, Bugarska, Tunis, Egipat)
Samo neka tvoje drustvo i dalje ide u te ozbiljne drzave Tursku, Tunis i Egipat nas paradajz mozemo i sami kupiti :)
nazalost hari ako se ovako nastavi i ocemo ga samo mi kupovat
Opet Egipat :D
Tamo se Gospodar i Slushkinja kupaju na istu plazu.
880 eura je bas povoljno:). sto se tice krfa, tesko da mozemo reci da ima kompletnu turisticku infrastrukturu. putevi su im katastrofa, signalizacija jos gora, znanje jezika blago ocajno. cijene po prodavnicama su paprene, posebno voce i povrce. kafici i restorani takodje pozamasne cijene. sto se tice plaza, par njih me odusevilo na cijelom ostrvu, ostale su ******. grijanje vode je uglavnom solarno, tako da oko 11 navece mozes da se tusiras jedino hladnom vodom. truckanje do tamo je posebna prica, pogotovo ako 5 sati u paracinu cekas da poprave autobus(a tek si krenuo), pa tek onda shvate da ga je nemoguce popraviti i cekas da posalju novi iz bg-a. to jos i prezivis, a onda ti se kvar desi i pri povratku iz krfa. pri tome sofer nema pojma da vozi kroz sam krf, udje u jednosmjernu(suprotan smjer naravno) i zaglavi dvospratni autobus. i tako...
Ja sam ljetovao u Grckoj 3 puta sredinom devedesetih u privatnom smjestaju i svuda je bilo solarno grijanje vode. Ono sto znam ljubazni su Grci (treba ipak pare da uzmu) a onda bar cijene i nisu bile nesto posebno paprene. Mada nisam bio u Atini kazu da je dosta skuplja otprilike kao i BG u odnosu na ostatak Srbije.
Ma nista je to kad nijesi bio u Egipat :)
Ja znam ko neće u taj Egipat :D Pa ad mi džabe daju aranžman.
E ovo se zove ljepota za nas primorce koji ne zaradjujemo od sezone. Poalko se gužva raskrčila (fala bogu). Ujutro kad idem na rabotu plaže su mirne, more isto tako, i dalje je jako vruće i ljepo za kupanje. Ovo su naši mjeseci sad.
Fala vam turisti što ste bili i što ste pošli. Jedino ste mogli smeće koje bacate pored puta pokupiti za sobom. Praštajte za sve što sa naše strane nije valjalo, a sad pa pa odoh na plažu :D
Neko te je prepa! :)
Cijela sezona na HN plazzama je bila OK, jedino su preccerali oni s lezzaljkama (mrzim i ruccnik ponijet, nissta ljepsse od vruccega kamena :) ). Turista je bilo taman, ali usluga nidje s mjesta. Ponuda nikakva. Kako li misle uzet pare, ja ne znam? Nijesu vala ni Srbi za sve krivi. :p
VALA BAS HARI...neka i dalje idu tamo!
Da se vratim na topik:
....OVO JE PRVA SEZONA KOJA IMA DVA STRATESKA CILJA:
1.)DA SE OZBILJNO POCNE NA MIJENJANJU STRUKTURE GOSTIJU
2.)DA SE ZARADI KOLIKO SE ZARADI ALI DA OVE GODINE GRADJEVINSKA SEZONA IMA PRIORITET NAD TURISTICKOM, JER SU POLOVICNO ZAVRSENE INVESTICIJE MNOGO VELIKE I UGROZILE SU DALJE INVESTIRANJE, AKO SE NE OMOGUCI DA GRADJEVINSKA SEZONA POCNE OD OKTOBRA DO JULA2009.!
Ako je potpisano nekoliko ugovora o gradnji najekskluzivnijih hotela, od po 20 spratova i vise (Sheraton), NE BOJ SE NAC CE ONI GOSTIJU DA IH NAPUNE...POD USLOVOM DA NE VIDE NA PLAZI (A NI U GRADU, PO MOGUCSTVU) SVOJE SEKRETARICE.
I Montenegro TO MORA DA IM OMOGUCI, DA TE UGOVORE NE RASKINU DOK JOS MOGU!
PS
Pravi je problem SKUPOCA, jer se zidanje cijena za bogate obavezno *prevaljuje* na cijene u cijeloj zemlji, pa ce svi koji ne rade i koji su na *socijalnim jaslama* pasti ispod granice siromastva. Plate su skocile (420 zvanicno, plus crna ekonomija, te je prihod solidan), ALI SU CIJENE TAKO OTISLE DA SU EVROPSKE, te treba 1000 eura za skroman zivot 4-clane familije u gradu, sto jadni penzioneri NEMOGU IZDRZAT NIKAKO I BEZ PERSPEKTIVE JE DA NJIMA (I SOCIJALNO UGROZENIM KATEGORIJAMA) U BLISKOJ BUDUCNOSTI I BUDE BOLJE! Tako da ce oko 35-40% populacije ostat TRAJNO SIROMASNO!
Ali penzije se ne smiju povecavat mnogo, jer je to VEOMA opasno: KRKOBABIC CE BRZO DOVEST SRBIJU DO ZESTOKE INFLACIJE, ILI CE PENZIJE TAMO BIT SMANJENE-OVAKO KAKO JE SAD NE MOZE!!!
surovo,ali prilicno realno. e sad, ako hocemo stvarno taj elitni turizam, moramo pod hitno nesto da uradimo sa uslugom. namrgodjeni, ljuti konobari, koji ne znaju niti jedan sem nas jezik, a ni njega ne pricaju kako valja, tesko da mogu doprinijeni tom elitnom turizmu. namcorasti starosjedioci kojima smeta i kad ih neko pogleda takodje. mislim da ce najvise vremena trebati dok se ljudi tome prilagode...
S obzirom da si pravnik, da li da to shvatim kao opravdanje krsenje Vladine uredbe o prekidanju gradjevinskih radova na primorju u toku trajanja sezone? Ili nidaobogjaki - krsenje krivicnog zakona, u kojem je od proljetos nelegalna gradnja definisana kao krivicno djelo?
Ne moramo se drzat zakona kao pjan plota, a Bone?
Turska:
- hoteli su nepojmljivo bolji od nasih. Onog momenta kada se udje u bilo koji hotel sa 4 i vise zvjezdica (pogotovo ako je all inclusive varijanta, a uglavnom jesu) - zaboravite na spoljasnji svijet, neljubazne konobare, dodatni novac... Ako se izadje van hotela, uglavnom prizor podsjeca na divlje izgradjenu Budvu.
- Saobracajna infrastruktura im je bolja, tj. nema guzvi kao kroz nase primorje, sem kroz vece gradove (sto je i normalno)
- svakih 100njak kilometara se nalazi neki nevjerovatni kulturno istorijski spomenik, koji su uglavnom odlicno valorizovani. Oni sebi nikad nece dopustiti da se na nekom takvom mjestu dogadja sprdnja kao kod nas dje se do prije par godina igrao fudbal nad jedinim svjetskim primjerom podnog mozaika boga Hipnosa (reportaza Pobjede...)
- nemaju problema sa vodom i strujom
Dakle, crnogorska priroda se tesko moze naci, ali nacin na koji mi unistavamo tu prirodu i jos se time ponosimo, konstantnim sprdanjem na racun Bugarske, Turske, Egipta, Tunisa (to je valjda kao sad patriotski) - je nevjerovatan.
Ne znam sta je za tebe skoro, ali bio sam tamo pa mogu porediti. Ne radi se o sprdnji pa ni o konstatnoj isto kao sto se ne bi bas reklo da su nam Turska i Tunis u okruzenju. Jednostavno da jednostavnije ne moze biti - neka svak ide dje mu je bolje ljepse i jeftinije i tu nema nikakve kuknjave. Ako poredjuju sta je u turskim hotelima sa 5 zvjezdica neka porede i takve u Crnoj Gori, a ne sto 'oce da za 50 eura ljetuju i da se trci oko njih kao jer su nam eto dosli. Svuda je pravilo koliko para toliko i muzike, a ako ti znas da ima nedje muzike za dzabe predlozi im da se ne muce traziti.
Ne znam sta se vidjelo, ali polovinom avgusta u Herceg Novom svuda natpisi "prenociste 5 eura" Rucak i pice za 4 osobe 25 eura u Metalurgu, a ne u nekoj prcvarnici, a to sto bi svi u Budvu pa da je jos i dzabe to je nesto drugo.
Ne znam da li je put u prosperitet pjevisenje himne ili kuku lele sve ne valja i sakama u percin, ali ne sumnjam da ce oni koji zive or turizma iz svega izvesti pouke ne zbog mene i tebe vec zbog sebe.
Ovo jeste istina, i uvijek je HN bio jedno 20-30% jeftiniji od Budve, sad je to narocito izrazeno... Ali je problem - sta je to natjeralo Novljane da spuste cijenu prenocista - jer ga prosle godine u istom periodu nije bilo ispod 7-8e? Neko ce rec - uzasno los jul i drasticno manji broj zainteresovanih za privatni smjestaj, neko drugi mozda nesto pametnije... Uglavnom, "oprobana taktika" ljetovanja sredinom i u drugoj polovini avgusta se licno po ko zna koji put isplatila, vjerovatno je to i neka idealna varijanta za 80% domacih turista koji jedva skrpe za odlazak 5-6 dana na more.
A Budva ce za domaceg turistu biti iz godine u godinu sve vise i vise nedostupna, sto se mene tice nije neki gubitak, Boku ne mijenjam...
Sta su konkretni problemi na primorju u cjelini (a sve se to najdrasticnije vidi u Budvi) - sve se radi zbrda-zdola, zakoni se lagano zabilaze da bi se sto vise gradilo, i to sve krajnje neukusno; gradjani koji zive od izdavanja soba u privatnom smjestaju tokom sezone su izvisili u shpicu sezone, jer je profil prosjecnog turiste promijenjen...
Opet - ako je ova ovakva sezona donijela cak mali rast ukupnog broja turista u sezoni, i vece prihode od nekih 30%, sa tendencijom da se taj trend nastavi u sledecim godinama... Onda se moze govoriti o nekoj vrsti "opravdanja" drzave kad se pomenu oni primorci kojima je propalo izdavanje soba u privatnom smjestaju... Naravno, pod uslovom da sama drzava organizovanjem sezone posredno ponudi tim ljudima u nekom sledecem periodu neku vrstu alternative. Ali, to tesko ide, imajuci u vidu "neoliberalni koncept", i sva ta palamudjenja... A bas me interesuje stav nekog iz SDP po ovom pitanju.
I naravno - krsenje zakona, u reziji dobro poznatih likova koji vuku konce po primorju, sve pod geslom "da napravimo sto vise, da budemo sto konkurentniji, sto brze" - to ne smije da bude tolerisano.