napravih grešku u kucanju, naknada se kreće oko 0,25% kvartalno, mada vidim da sad neke banke podižu
Printable View
napravih grešku u kucanju, naknada se kreće oko 0,25% kvartalno, mada vidim da sad neke banke podižu
Već sam pitao ranije ali moram opet - da li su mogući pregovori sa bankama povodom kamate za kredit sa ciljem da se ista spusti ispod zvanično objavljenih?
Ja sam nekoliko puta bio u situaciju da zbog dobrih preduslova dobijem uvijek najniže objavljene kamatne stope ali nikada do sada nisam uspjeo da oborim ispod objavljenih.
Čujem neke priče kako su ljudi obarali stope i po 1% niže u odnosu na publikovane sto meni djeluje nekako nerealno. Svaka banka orati konkurenciju i svjesni su do koje mjere može da se spusti kamata na nivou gradjana.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Moze da se spusti...
Sent from my iPhone using Tapatalk
dosta je faktora koji utiču na to. kamatu određuje mjera rizika (sklonost ka riziku) banke i cijena koštanja izvora finansiranja. svaki klijent koji aplicira za kredit ima drugačiju finansijsku pozadinu i situaciju: recimo, bonitet poslodavca, visina primanja, pozicija u firmi, radni staž, ukupna primanja i zaduženja domaćinstva, vrijednost kolaterala, utrživost kolaterala, iznos učešča (u dijelu stambenih kredita) itd.
realno je očekivati da je banka spremna da spusti kamatnu stopu klijentu koji ima 50% učešća, visoku poziciji u firmi, koji nema ostalih zaduženja u odnosu na klijenta koji se jedva uklapa u kalkulaciju (iznos kredita vs primanja), pokriva poziciju koja je lako zamjenjiva, nema učešće i sl.
kao što rekoh, dosta je faktora koji utiču na to (neki su navedeni gore) ali činjenica je da se odluka za eventualno smanjenje kamatne stope bazira na nekom od realnih kriterijuma
Ne piše u saopštenju, da li se odbosi samo na domaće kartice ili i strane. Kao i da li važi za poslovne kartice.
Ne pise ovdje mnogo sta.
Šta je muka sa Damjanovićem te oće da koristi licencu srbijanskog softvera za domaći platni promet?
Tražio čovek, oni dali.
To je valjda software za fakture a ne za platni promet. Nego su novinari malo to obogatili u prepisci.
Mada već imamo ovo za QR kodove pa je pravo pitanje što smo zapravo dobili.
Podatke o platnom prometu ima Centralna Banka Crne Gore.
Ovdje bi neko mogao da vidi koliko je firma A fakturisala firmi B ali ne i je li plaćeno i slično. Ako se zaržava na programu za fakture.
Uzeh u addiko neki kredit od 1000 eura preko telekom aplikacije, 1050 sa kamatom, 21 rata po 50 eura.
Ne primam platu preko njih niti sam prenosio, ali su im kamate jake za bilo kakav drugi kredit.
Mada su izgleda svuda skocile kamatne stope ali oni pokusavaju da navuku klijente sa ovim mini kreditima.
Čuh neke priče da su počeli da odbijaju zahtjeve za kredite ukoliko su ljudi imali online kladjenje tj. ukoliko su uplaćivali na betting sajtove. Je li istina ovo? :)
Prate odavno (ako ne oduvijek).
Neće odbit ako igraš, tj uplaćuješ, neke normalne sume, ali ako ode 10-20%+ (vjerovatno imaju neki konkretan parametar) primanja svaki mjesec na kladionicu, vrlo vjerovatno će odbiti.
Sent using Tapatalk
https://www.cbcg.me/me/javnost-rada/...58dhtn2v2oadgM
Novim Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, koji će se primjenjivati od 9. januara 2024. godine, u potpunosti će biti regulisana sva pitanja u vezi međubankarskih naknada, ali i ograničena visina naknada koje se naplaćuju prilikom izvršavanja platnih transakcija.
Svi saljete ovaj link, mozes li nam reci sta to iz primjera znaci.
Npr sada kada platim karticom u trgovini 100€, trgovcu se od tih 100€ uzima (za banku i njene vendore) od 1.5-3% (zavisno od prometa).
Mozes li nam reci za isti primjer koliko ce se uzimati trgovuc od 9.01.2024.
To je bas lijep vijest za trgovce ako bude tacno. Jer im je sada 1.5-3%
Siguran sam da se prilikom formiranja cijene uzimala u obzir i ova provizija i da je ona prenijeta na teret kupca, ali nešto nisam siguran da će se ista metodologija formiranja cijene primijeniti kad se provizije snize.
I sada ce bankari nas da oderu preko odrzavanja racuna i svih usluga. Vazda im je malo
Ovo 'odrzavanje racuna' bi takodje uredbom CB trebalo zabraniti.
Imadoh racune u vise razvijenih drzava, ta stavka ne postoji.
Da ne pricamo o tome sto mi banka skida 30-50c naknadu za placanja koja radim preko e-bankinga.... i ovo zabranit uredbom.
Pa neka lihvari nadju drugi nacin da zaradjuju, ako su sposobni za to.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Znam firme koje imaju 0.4% čak i 0.2%.na terminale.
Doduše za AMEX je skoro svuda 4% ili 5%.Renta se sada plaća kod CKB i HB.
Košta 15e mjesečno ukolio promet ne prelazi 1000e odnosno 3000e.
Ako pređe renta se taj mjesec ne naplaćuje.
Vjerovatno će podići rentu.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............