Pa kazu 5w30 (5c - 30c) 40w 45+ itd.
Mada nebitno sto ti kazes? 5w30 ili 5w40? Necu ulje da mi bude voda na ovaj pakao.
Necu vise da dajem za novi motor 5000e :D
Printable View
Znaci ako kazu 5C-30 onda…tj. od 5 do 30 stepeni. :lol:
Daj ime majstora, ili servisa.
A kako da ti dam odgovor kad nisi naveo model auta, godiste i motor?
Jedno pitanje, kakve veze ima sa uljem vanjska temperatura, je li 20, 30, 40 ili 50 stepeni ako znamo da je radna temperatura ulja izmedju 100-130 stepeni?
Brojevi se odnose na viskoznost ulja na tim temperaturama jer se ulja prave da bi posluzila tokom cijele godine.
U sustini mozes da uspes 20w50 i koristis ga ljeti a kad dodje zima promijenis sa 5w30 jer bi 20w50 bilo gusto na hladnom paljenju i u tom samom startu ne bi podmazivalo jednako dobro kao 5w30.
Drugi broj znaci da ce ulje zadrzati predvidjenu viskoznost na toj spoljnoj temperaturi i svakako bi 0w50 bila bolja opcija ukoliko ga ima i ako je cijenom slicno 5w40. :D
:lol:
Znači ja sam pogrešno čuo da niži drugi broj označava kraće vrijeme za koje će postići odgovarajuću viskoznost(na nižim temp) a ne samu viskoznost?!?
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Sto ne uspes onaj prah za hladnjak? Da ne gubi vodu?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Tak prah je meni na G2 začepio i što je trebao i što nije trebao.Mogu zamislit na nova kola što sve može da se desi
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Opet nista.
Dobro, sipaj 5-40.
Mogu da probam i.kod njega cim mi se ukaze prilika. Strasno sam postao nepovjerljiv zbog ovih pojedinih HNovskih majstora.
Isao sam kod ovog Rusa u Radanovice https://maps.app.goo.gl/tKf7gPPED63gLXcw8
Kod njega sam posao na preporuku jer ne mogu vise da gatam ko valja a ko ne, a poslah i bratovog tasta kod Rusa prije no ja podjoh, coek je picajzla teska :D i eto bi zadovoljan te i ja podjoh.
Sve u svemu ok, ovo drugo sto je popravljeno je sve top.
Zahvaljujem na info, evo cim se zaletim do majstora predocicu mu ovo sto si mi rekao pa cemo vidjet. Cim sredim problem javljam koja je muka bila.
Inace nije bio vruc, ne otvaram cep od vode kad je vrelo auto da se ne izgorim, nego sam ga bukvalno upalio i pomjerio 100m dalje u ladovinu. A nije ovo prvi put da vidim ovo.
Vucem dosta vec ovu nesrecnu vodu (inace 3ce auto za redom da me prati problem s vodom, pakao). Mislim da sam primjetio jos prosle god u avgustu kad sam planirao da idem kod Takumija na opravku.. pakao
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Evo šta kaže Chatgpthttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5f0d76cb2c.jpg
Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
Obicne ljude ovo ne treba u zivotu da interesuje, ljude koji su entuzijasti ili voze kakve trkalice nabudzene i generalno gaze auta itekako treba da interesuje.
Pogotovo ti bizbi, ako ti je Mini ona verzija sa Supercharger-om
Bratov najobicniji golf 6 1.6tdi koji je cipovan u ATM sa 105 na 140-150ks kad sjedne cetvoro odraslih ljudi i kad se malo pritisne po ovakvim vanjskim temperaturama ide i do 131-2c.
Kazaljka za rashladnu tecnost ne mrda sa normale, nema nikakvih upozorenja i slicno...A to je za ulje vec temperatura previsoka, dje se ulje jako brzo razgradjuje, stvaraju se depoziti, habanje djelova itd ako se nastavi vozit takvim tempom.
A zimi ne dolazi ni do 120c...
5w40 se bolje ponasa od 5w30 na visokim temperaturama i to je tako.
ali naravno krs ulje 5w40 sigrno nece bit bolje od nekog vrhunskog 5w30...
Ko voli da ga tera u obrtaje, neka trazi ulje sa visokom koncentracijom cinka...Takva ulja se mnogo stabilnije drze pri velikim temperaturama.
Zbog razno raznih euro normi i cuda takva ulja su sve redja i redja...ali ih ima
Znaci trazite ulja sa visokom koncentracijom ZDDP(Zinc Dialkyldithiophosphate)
Recimo Motul 300V serija ulja, Vavoline VR1 Racing, Mobil 1 itd...
Ali to se ne moze sipat bas u ove euro 6 dizelace sa dpf-om...benzinjare mogu bez problema
Novi motor = ono sto fabrika kaze za taj motor.
Pustite ulja, ima problema sa gubljenjem antifriza. :P
Jesi li probao CO2 test, mada danas mi jedan majstor rece, po starinski, da vidim ujutru na hladno paljenje da li ima vode na auspuh.
Koliko ti nedostaje tecnosti na predjenih 100km? Da li uvijek vozis na 2000rpm ili ima natezanja, tj. mozes li odvesti 100km na malim obrtajima pa izmjeriti koliko dosipas tecnosti?
Sipajte gradaciju koju fabrika preporucuje, uz specifikaciju koju fabrika preporucuje i manite se kemijanja glupih.
Je li moguće da majstori za Twingo 1.2 75ks iz 2003. godine traže oko 1000e za zamjenu dihtunga glave? Par majstora je drugu reklo tu cifru, 100e gore-dolje. Pa nije 5.0 V8...
Sa djelovima?
Sa djelovima
120 ravnanje glave sa gumicama
40 dihtung glave
ulje i filter 50 eura
Antifriz 20 eura
Sarafi 40 eura
ostalo ruke
Radili ga prije i moje vožnje ga nije muka bila i stigao ga taj dobri rad posle dosta godina. :D
Radilica moze malo da se polira trla vrla klip 1 lezajevi se istopili a auto radilo kao sat moze ovo da se napravi itd. Da se ne bi isto ponavljalo...
Sve novo od nule i to je to.