Putovanja nikad nisu bila jeftinija, sto se tice nas iz CG. A vecina koja kuka trosi dnevno na kafe i cigare 5 eura i domet im je Zlatibor...toliko
Printable View
Putovanja nikad nisu bila jeftinija, sto se tice nas iz CG. A vecina koja kuka trosi dnevno na kafe i cigare 5 eura i domet im je Zlatibor...toliko
O tome i ja pričam, kome su prioritet putovanja, taj ima vremena i uživa u planiranju, nalaženju povoljnih varijanti, štednji za ista, itd...
Uvijek se može povoljno putovati samo kad se ima volje i minimum kompjuterskog znanja i poznavanja nekog stranog jezika...
Ne slazem se bas sa tobom.... Danas su plate po 300-400e, a da odes do Berlina, a neka je i karta 35e, ako ides sa curom, minimum ce te izaci 400-500e, osim ako neces da se hranis Hamburgerima i da spavas u Hostelu sa migrantima iz Azije....
Svako ovo putovanje bez obzira je li Berlin - Budimpesta ili Milano, to je minimum po osobi 300e
Niko nije ni rekao da osobe koje primaju po 300-400 mogu da putuju đe žele... Al ih ima masu koji troše više od toga mjesečno na kafanu i cigare, a žale se da se ne može niđe poć... Ko prestane da se truje cigarima i propušti 1-2 izlaska mjesečno, za 3 mjeseca lagano uštedi 300e da pođe 3-4 dana neđe po Evropi... Posebno mladi ljudi, od kojih dobar dio živi sa roditeljima i nema troškove za smještaj i hranu...
Ocete li mi objasnit drugu stvar- dje radite to pa mozete 3 puta godisnje van sezone ( mimo praznika) da uzmete po 2-3-5 dana slobodnih
Kao što sam rekao ranije, ne govorim za ljude koji primaju toliko, izdržavaju porodicu i jedva sastavljaju kraj sa krajem...
Pričam o ljudima koji troše mjesečno po 1000e, a niđe dalje od Zlatibora i BG nisu bili... Nego da se ne ponavljam, ko je ukapirao - ukapirao je...
Ako radis u turizmu imas od Oktobra do Maja slobodno koliko oces :)
E to je vec drugo:)
Srecan put svima koji putuju i mirno more, i ja sam jedan od njih i u vijek sam prije za to da cojek nedje ode i vidi nesto no da sjedi u Bokeljsku ;)
p.s. Mojsije upamti da su drugovi bili u komunisticko vrijeme, a za ovo ne smaraj imas drugi topic.
Imam 20 dana godisnje slobodno da iskoristim, a mogu samo feb-sredina aprila, sredina avgusta- sredina septembra. O ostalom mogu da sanjam i da sam bolestan a ne na odmor da idem
Isto pitanjd, ajde pare se i snadju, ali kako se organizovati sa poslom da te nema 4-8 dana...
Slažem se, ima dosta ljudi koji fino zarađuju, ali zbog (loše) organizacije posla nažalost su limitirani kad mogu koristiti odmor...
Ja sam zaista srećnik što mogu gotovo kad god poželim uzeti odmor... Doduše, kako uglavnom putujem motorom, najviše me ljeto-jesen zanimaju za odmor :)
21 dan godisnjega, prekovremene sate tokom sezone prebacim u jedno 15-20 dana slobodnih, dodas vikende... sve u svemu oko 50-60 dana godisnje u put, samo da podrzi. Cuuti dobro je, cuvaj taj posa, ne talasaj puno.
Nije losa organizacija posla, vec je takvo stanje. Vecina poslova su vezani za turizam, gradjevinsku sezonu i drzavnu upravu. I onda niko ne pusta radnike kada zaradjuje novac. A to je od sredine aprila do sredine avgusta(ovi vezani za turizam malo duze) onda je sve mrtvo sredina decembra januar. Moras poslati radnike na odmor svakako i onda je to uglavnom februar ili mart kada je malo mirnije. I opet u krug
A ja pored diplome univerziteta, i jos dodatnih skillova nemam vezu pa ne mogu nac posten posa, da me ne zajebavaju za 250e na ugovore i *****...
Sent from my HUAWEI NXT-L09 using Tapatalk
Razumijem ja tebe, u crnogorskim okvirima to je normalno, međutim u normalnim zemljama radnici imaju svoja prava, i imaju pravo da idu na plaćene odmore, bolovanja, pa i na neplaćene odmore ako tako žele... Loša organizacija je ako ti treba 100% kapaciteta svih tvojih radnika u svakom trenutku da bi posao funkcionisao neometano... To znači da nemaš dovoljno radnika, već da postojeće opučaš od posla zarad veće zarade, tj smanjenja troškova... Ali to je već jedna sasvim druga tema... :)
Nemoj da se što uvrijediš, isto imam diplomu i poneki dodatni skill, nemam nikakve "veze" niti ikome kažem "dobar dan" ako to ne želim... A radim u banku koja je poznata po zapošljavanju preko veze... Uglavnom, može se... Je li to teži put? - jeste... Radi na sebi, budi bolji na intervjuima, i budi strpljiv...
S obzirom kada sam ja bio u dvadesetim, nisam se nadao ni da cu mrdnuti odavde. Ali da ne trolujem.
Trenutno nam je veci problem Ministarstvo inostranih. Ovo sto pominju Tajland, Japan, Malezija... Nikome iz okruzenja ne trebaju vize osim nama. Za Tajland morate da nadjete nekoga u ZG jer ne primaju vise DHL i oko 35 eura je. Mozete jos da vidite u Madjarskoj, mada mislim da i tamo mora "licno" tj ne moze postom, mora neko da donese. Malezija(Kuala Lumpur) ambasada u BG. Oko 45 je viza isto mora "licno" da se preda. Japan(Tokio) morate bas licno. Mislim da je 60 i to je definitivni put do BG, srecom se za dan zavrsava
Zasmeta mi kad pogledam dje mi sve treba viza i onda pogledam kome ne treba, i skoro sve su drzave iz okruzenja tu.
CG se nadje sa Sirijom, Somalijom i glupostima
Incognito, Mojsije i ostali, vi ste nazalost izuzetak koji potvrdjuje pravilo u CG. Nemojmo se praviti blesavi, pa zaboraviti da veliki broj onih koji bi putovali (mladih ljudi), uopste nema posao, a oni koji ga imaju, tesko da predju preko 400. Ovaj topic je specificna nisa, pa se stvori drugacija slika. Kao sto neko napisa, pise 10 ljudi, a to je daleko od bilo cega a posebno reprezentativnog uzorka. Ali da nikad nije bilo bolje povezanosti CG sa svijetom, i to je mnogo dobra stvar.
Nego, nemojmo zatrpavati ovaj topic nepotrebnom diskusijom, taman kad se ima korisnih savjeta za procitati.
Hosteli su postali urbana stvar, gledam sad za Milano idu mi 2 druga kad i ja i familija i kao hoće nešto jeftinije ... Pristojan hostel u sestokrevetnoj spavaonici nema ispod 35-40eur po osobi u februaru...
Ali zato se ode na airbnb i uzme se za 45eur studio.
Mi smo za 55eur uzeli jednosoban stan na 5min od metroa.
Svako ima svoje prioritete i guess. Ranije dok sam izlazio za noć me nije moglo okrpit 40-50eur nikako. Makar 6-8 puta mjesecno u kafane. I kad sam slabije poslove radio za kafanu se moralo imati. Kladionica svaki vikend 20-30 makar nekad 100. Dobije se jednom dvaput mjesečno nekad ne dobije nikako.
Ne nosim markiranu gardarobu ni telefon od 800eur, ni auto od 20 000.
I onda gledam ljude odu u BD na ljetovanje za 7 dana pukne 500-600eur ili vozis auto za koje ne možeš da plaćaš održavanje jer su ti 4 zimske 400eur a mali servis 12 ili još gore dodjes sa curom za Zhb za Novu:
40eur smještaj x 4 dana - 160
Da se izadje 31 i 1 100eur minimum
Da se pojede još 100eur minimum
Goriva 20eur
380eur daš za doček a možeš u Prag u Atinu, Budimpešti ako se ranije isplaniras čak i agencije imaju dobre ponude nekad...
Jesti moraš pa moraš jbga, mi smo sad išli do Dubrovnika za katolički Božić ... Taman 25eur goriva, stan da parkingom 10min hoda od starog grada, supermarket ispod stana i kuhinja da se sprema kao da si kući ... Svratili u Lidl i H&M I na razlike u cijeni smo zaradili :)
Malome smo uzeli u H&M robe za 160eur na popuste što mi u pg ne bi moglo 350-400. Uzeo sam ja 2dzempera i 3 pantalona za 60eur, to u CG može jedino na buvljak za te pare...
Nego treba nekad misliti malo i ne plašiti se od svijeta. Veli mi drug srećom nijesi na NK table da ti neko ne slomi auto lololol
Lishe trgovine nema te firme koja radi punim kapacitetom 12 mjeseci. Onda se u neki mrtvi mjesec zamoli gazda za produženi vikend pa se ostane duže poslije i to se odradi. Nedje se mora zakucit godišnji bar 10 dana itd.
Ja sam se jedne godine zaebao i ostao u BD poslije sezone da radim ... Nidje nikoga, nikad dan da prodje, pada kiša svi smoreni...
I dogovorim se sa gazdama da ljeti ne plaćaju još jednog radnika već da mi daju duplu platu a da ne moram raditi zimi :)
Sent from my Lenovo P70-A using Cafe Del Montenegro mobile app
I to je apsolutno tacno. Apsurdno je da neko potrosi 400-500 za docek za dvoje na ZB ili BD, i da se zali da nema para da odje nedje.
Elem, da se vratimo na temu. Jel ima neko da zna neku dobru kombinaciju za Grenland sa Islanda? Produzili bi tamo iz Rejkjavika 3-4 dana, ali cijene tura su u krv, ako ima neko info iz prve ruke neka javi.