Hibrid
Printable View
Hibrid
Zavisi od kilometraze koja se prelazi, ako je to kao u mom slucaju ispod prosjeka ja ne bih uzimao hibrid, jednostavno mi nista ne trebaju te baterije i kompleksni sistem. Ako se prelazi 20 hiljada godisnje, uvijek bih ljudima rekao da uzmu hibrid prije dizela.
Od kada računaš da ti standardi važe?
Ili hoćeš da kažeš da se prije EV(ajde prije 2015) brodovi nijesu zapaljuvalini tonuli?
Mogući razlozi su zapaljenje tereta (i vozila na benzinski i dizel motor su teret), brodski motori, vremenske neprilike. Ne kažem da nije EV prouzrokivao požar, ali ako to nijesu pronašli veštaci iz raznih osiguravajućih kompanija (ja ga nisam uspio pronaći) , mi treba da verujemo video na instagram?
Samo objektivnost, pa kakva god da je.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Zanimljivo, treba se zabrinuti kada jedna velika ekonomija ima problema u prodaji.
Koliko sam vidio u DE je ukinuta subvencija na kraju 2023 umesto na kraju 2024, možda je i to razlog.
Sa druge strane možda je ovo bio loš januar jer pored svega očekuje se rast prodaje od oko 20% na godišnjem nivou.
Kombinacija vise faktora.
1. Inflacija je daleko iznad onoga sto se prikazuje u javnosti. Ko god ili zivi u DE ili ima nekoga tamo ima potvrdu iz prakticno prve ruke.
2. Zahvaljujuci ovome gore dolazi do straha, kada je strah u punom jeku ljudi manje trose a EVs su i dalje dramaticno skuplji od ICE automobila.
3. Zahvaljujuci 1 i 2 pa na to jos dodamo da vise nema subvencija eto jos manje razloga za kupovinu EVs.
4. EVs su long term nenormalno skuplji za odrzavanje (baterije) te samim tim ne bas toliko isplativi u poredbi sa ICE. Ne zaboravi da u DE prosjecan radnik ne zivi u kuci (otezano jeftinije punjenje baterija), ima drasticno vecu cijenu elektricne energije nego sto mi imamo u ME, u vecini slucajeva mjesecno prelazi barem 5-6k kilometara (znaci svaka baterija je van garantnog roka za ~3 godine za takve ljude). Dodaj na to da im je cijena energije otisla u nebo zahvaljujuci situaciji sa Rusijom...
4. Vjerovatno jedan od jacih faktora... Dobar dio ljudi se budi i shvata da EVs nisu bas tako cisti kao sto je propaganda govorila, naprotiv. Samo kod mene u firmi imam par zestokih pobornika EVs koji su se magicno probudili po ovom pitanju.
EVs su buducnost, neminovno je ali ne u ovoj formi (sa baterijama kakve jesu) i ne u situaciji gdje dobar dio svijeta sa malim GEO politickim promjenama na jedvite jade izlazi na kraj sa "$$$ pristupacnom" elektricnom energijom.
5. Pad vrijednosti.
100%
To je ono sto pokusah cistom racunicom objasniti par stranica ranije. U normalnim okolnostima je EV jednostavno neisplativ a veliki dio neisplativosti je upravo to, prakticno ga je nemoguce preprodati za iole normalnu vrijednost.
ICE kupis, vozis, padne vrijednost debelo ali je opet moguce prodati i povratiti dobar dio ulaganja. Kod EVs se moze na to zaboraviti, pa cak i ako nije puno presao, barem kada su u pitanju obicni automobilcici za nas smrtnike, luksuzni EVs i hyper EVs su vec neka druga prica al' mislim da toga ne moramo ni da se dotichemo. :D
Dok su baterije 80% - 100% samog EVa (a da se ne lazemo u nekim slucajevima je nova baterija i skuplja nego sami auto...) sve je ovo jedna mrtva trka.
I jos jedna stvar, apsolutno niko nece ni da pomene gubitak prilikom punjenja koji iznosi oko 10%.
Zamjena baterije na BMW i3:
https://i.postimg.cc/y6cyRG0v/IMG-1079.jpg
Voziti elektricni auto je stvar prestiza i ugleda...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Bugi trendsetter. Strujira, voli.
Sent from my S23 Ultra using Tapatalk
Auto salon koji je oko Nove godine izgorio, poslastica za Takumija
https://www.instagram.com/reel/C3Sqb...o1dGQ1MDFoZA==
Evo cijena modula baterije U USA za I3.
Baterija se sastoji od 8 modula.
Cijena po modulu je 4700 dolara.
Obično se ne mijenjaju svi moduli već jedan ili par njih, tako da zamjena baterije može sa bude od 4700 do 35000 a nikako 70.000.
Ali ajde...
+ sales tax
+ labour
Cijena je naduvana jer ih nije volja da se petljaju oko toga.
Sent from my S23 Ultra using Tapatalk
https://www.b92.net/automobili/vesti...nav_id=2480848
Domet 800km, težina 3000kg.
Novi tip baterije, nema više litijum jonskih baterija..
Za sada i zvuči i izgleda potpuno OK.
Potpuno OK, 1000 kila baterija.
Kad se uzdije nece ga ugasit za 3 dana
Progorece asfalt
Sent from my phone
Koliko je kilo baterije na reciklazno
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Oko 20 eura je akumulator pa ti vidi.
Ne, ne važi za fizička lica samo za firme...
Na žalost...
Šteta...
Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk
Ne znam ko je lik (jako mi lici na Daku Davida) ali definifivno cit ovaj topik…
https://www.facebook.com/share/r/4dS...ibextid=5F9MXn
Mozda su Hrvati provalili da je u pitanju Daka
Sve mu je tačno, naročito kada kaže da 15kw struje košta 20e. I koš kaže pa to je preskupo
Vidi se da mu računanje ide od ruke [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Zanimljivo je kako izvučeš ove pacijente [emoji1787]
15kW struje kod nas košta 3,24€ ako realno računamo.
15kw struje kod nas ne kosta 3.24 nego 1.65eur, kw/h je 11 centi.
Za 1.65 eura dobije se malo vise od jednog litra benzina i sa tim litrom se moze preci 10-15km a elektricno auto ima potrosnju od 15kw na 100km.
Sto ce reci da elektricno auto trosi 7-10x manje para za gorivo, pod uslovom da se puni na kucnoj uticnici tokom cijele noci (kao mobilni telefon).
Aha, 11 centi. Baci pogled na racun.
Ali sigirno nije 20e kako je gospodin iz klipa rekao.
1 Kw kod nas po skupoj struji je 15c, po jeftinoj 9c.
Ako puniš kod sebe po skupoj košta
2.3e
Ako puniš kod sebe po jeftinoj košta
1.3e.
Takođe ako bi punio na punionici u CG koštalo bi te 15kw između 3.6 i 5.5e (zavisi od punionice).
Ako bi i Hrvatskoj punio kući koštalo bi će slično kao kod nas u zavisnosti od tarifnog paketa, možeš blago jeftinije ili skuplje da prođeš.
Ako bi punio u Hrvatskoj na punionice koštalo bi te između 5.7 i 7.5e.
Tako je.Inače bilo koji energetski štedljiv uređaj je isplativ jedino ako ste svakako odlučili da kupite novi,pa onda date više para da bi ste štedjeli.Ako imate uređaj/auto koje više troši i želite da kupite EV/el.uređaj da bi ste štedjeli-e onda je računica drugačija,tačnije komplikovanija
Sent from my 2201117TY using Tapatalk