:lolblue:
izvini
:lolblue:
Printable View
Pasterizacijom je mlijeko vec termicki obradjeno do nivoa da se moze piti kao bezbjedan proizvod.
Izvor?
Po onome sto ja znam.. pasterizacijom se mlijeko termicki obradjuje na temperaturama ispod 100 stepeni i samim tim se ubija samo dio bakterija te je zbog toga takvo mlijeko potrebno prokuvati (da ono kljuca, na temperaturi preko 100 stepeni).
Mlijeko u tetrepaku je vec sterilizovano i dobijeno kljucanjem na temperaturama preko 100 stepeni i kao takvo nije potrebno dodatno (pro)kuva(va)ti.
Je li ovo kesa ili flasa?
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Kupio sam aparat i kafu starbucks ali mi je malo jaka, ima li nesto da ste probali da mi preporucite da se doda uz kafu, kakva cokolada od krema ili tako nesto i ako ima dje se moze kupit?
I koji je rok trajanja?
Klasicna pasterizovana mlijeka iz kesica imaju rok trajanja od 2 dana. Mislim da tu nema izuzetka. Ako je rok trajanja duzi onda je u pitanju ipak drugacija termicka obrada pa samim tim mozda i nije potrebno (ponovno) kuvanje za bezbjednu konzumaciju.
Sent from my Xiaomi Mi 9T Pro using Tapatalk
:lol:
Potrebno ga je i te kako kuvati jer je to mlijeko samo pasterizovano (na 60-70 stepeni) i time potpuno nebezbijedno za upotrebu...ono, realno, može se mijeko direkt iz sise kravine piti i neće ti ništa biti, tamo je toplo i pasterizovano djelimicno, ali trajnost mu je izuzetno kratka...dva dana...kuvnjem se produzava.....tetrapak ne konzumiram ali djeca vole kravicu i ona se ne kuva jer je sterilisana i pasterizovana:)
Vazda
ne bre, on u flase kupuje ono dodatno pasterizpvano sto traje 5 dana....ono iz kese se mora skuvati
:lol:
Pasterizacija je postupak uništenja štetnih mikroorganizama, odnosno termička obrada mleka zagrevanjem do temperatura malo nižih od tačke ključanja, (min. 72 °C do 15 minuta tretmana), nakon čega se ono brzo hladi na temperaturu od 5 °C. Takvo mleko postaje kratkotrajno ili polutrajno za upotrebu najviše do 2 dana nakon otvaranja, a ako se čuva u idealnim uslovima, upotrebljivo je maksimalno 7 dana. Razlog kratkotrajnosti je taj što se u takvom mleku i dalje nalaze poželjne materije, korisni enzimi, vitamini i minerali. Prisustvo organskih materija znači i veću verovatnoču pojave fermentacije ili kvarenja takvog mleka zbog razvoja štetnih mikroorganizama koji ne spadaju u grupu termolabilinih i koji se pasterizacijom ne mogu uništiti. Stoga je takvo mleko potrebno dodatno prokvati ukoliko ukoliko se ne konzumira odmah u celoj količini.
tačno tako...sterilise se to dugotrjno mlijeko i to kuvanjem na više od 100 stepeni duže vrijeme... čitala sam da mlijeko u tetrapaku nikako nije zdravo piti stalno...ok je popiti ga povremeno, ali ako voliš mlijeko, to u tetrapaku nema apsolutno ništa u sebi sve mu je sterilizacijom uništeno zato je najbolje piti ako imas mlijeko od krave ali ako nemap onda barem ovo iz kesice koje treba prokuvati jer u njemu se bar nešto minerala i vitamina zadrži nakon pasterizacije i kuvanja...inače ja koristim isključivo mlijeko iz kesice, tetrapak vazda imam u frizideru za rezervu ali momci vole da popiju povremeno kravicu...
Što se tiče mlijeka kupujem salio Bello od Imleka.
Bello je organsko mlijeko i košta litar 1.4e.
Ne prokuvavam ga, nego već 7 godina ide direktno iz tetrapaka.
Poslato sa ultra moderne pisaće mašine Note X
Jesu li se pojavili kod nas u marketima Quattro Plazma i Moja kravica sladoledi?
Mlijeko u kesama se naravno kuva. Ima ovo u bocama sa rokom trajanja malo dužim, svježe mlijeko, ono s ene kuva. Mi smo pili isključivo ono IMlek svježe mlijeko ali ne znam što se sa njim desilo.
Kad se mlijeko prokuva onda ste ga sterilizovali jer mu je tacka kljucanja 100 stepeni. Time ste dobili skoro isto mlijeko kao u tetrapaku tj. mlijeko sa mnogo manje korisnih i nutritivnih vrijednosti u odnosu na svjeze kratkotrajno.
Smoki ode na 40 grama... Cijena ista. Pakao sto se radi...
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Od kad sam provalio ovaj rezani bijeli hleb,rajet uvece kad kasno jedes,a hleb i dalje fin,svjez :D
Cak i za dorucak da ne moras ic odma za hleb :D
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
To jes ali pun aditiva.
Radi li u Deltu vise stand sa kubanskim cigarima?
Шта рекосте које млијеко се код нас од наших крава добија а да нису ови прашкови или да их пуне у Србију?
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Nika?
Skoro citah kao da 50 zaposlenih imaju a od 100 ljudi otkupljuju i da bi mogli još da proizvode ako bi bilo potražnje, znači da zaposle još ljudi i da otkupljuju od još ljudi...
https://www.facebook.com/groups/2300...274/?ref=share
Dobra grupa, treba podržati ove naše...
Odma uzeh pivo zora, sok neki... :)