Originally Posted by
beatnological
Ne salim se. Mislim da sam kod njih 13-14 godina ako ne i duze. Negdje 2020. sam morao, iz samo njima poznatog razloga, da zatvorim stare racune i otvorim novi (stari: nerezident, novi: rezident - tad mi nisu znali objasniti uopste kako mogu da imam racun rezidenta al' ajd). Oficijalno iz vise banaka imam informacije da svi koji imaju tri ili vise uzastopna boravka mogu da otvore racun rezidenta (to nisam znao do danas - vjerovatno je to i bila osnova prebacivanja racuna na "redizentski" u 2020.), al' eto izgleda da to ne vazi bas za sve banke.
I evo sada saznajem da moram u kratkom roku da:
1.) Zatvorim sve racune kod njih
2.) Podignem svu ustedjevinu ili prebacim na neki drugi non-NLB racun (predlazu da dignem u keshu... nigdje veze sa vezom)
3.) Za sve to imam rok do kraja sledece sedmice
Razlog, navodno... "Hrvatska je na "black listi", ne mozete vise da uopste primate novac jer imate privremeni boravak!"
Isto tako, navodno ne mogu ni da otvorim novi racun. Samo me zivo interesuje kako toliko drugih non HR stranaca uredno otvara racune u CG al' ok.
---
Raspitah se jutros u vise banaka (CKB, Erste, Hipotekarna) i niko ne zna nista o ovome, mogu da otvorim racun kod njih mada recimo u Erste traze popunjavanje nekog upitnika. Naravno treba porijeklo novca ako hocu da prebacim na racun kod njih (podrazumijeva se i to nije nikakav problem).