Pa nego sta drugo/trece??
Printable View
Ja u motor sipam uglavnom 100tku na Petrol, ili 98 na Eko... Nedje sam sipao 95 na Eko, i bas se osjeti razlika u radu motora, nemirno radi, trza...
U pitanju je jedan cilindar, 660ccm, vrlo je osjetljiv u radu na kvalitet goriva... Jeste da bi mogao raditi i na 88, ali ako pričamo o mirnoći rada onda 100 ili 98...
Naravno, možemo mi ovdje sad izvoditi naučne dokaze, ali moguće da kod nas bazeni za 98 ili 100 imaju "bolji" tretman nego ovi od 95, ili u nabavci je čistije gorivo, otkud znam.. Iz iskustva mogu samo da kažem da mu najbolje leži 98 i 100...
Zato i pitah za Albaniju, gdje da sipam, ili da čekam da uđem u Grčku...
Dobro, taj dio je odavno jasan... Međutim, je li čistoća pomenutih goriva kod nas jednaka?
Inače, u service manualu za moj motor, u sekciji za gorivo fino kaže "Premium unleaded gasoline only"...
A znam to Fabija no sam mislio da ima s neku drugu pricu ili neko bolje resenje.
To sam procitao do sad 100 puta i nikakve koristi nemam od toga.
Ne vozim turbo B. ali mi izgleda dodje na isto.
U motor sipam 98 ili 100 jer su mi tako rekli a u auto 98.
Nikad nisam ni probao 95 jer nema potrebe, njega samo sipam u starog puga iz 86te.
Njemu vec 98 ne odgovara.
Ne smeta više oktana. Samo nema efekta, džaba plaćaš skuplje. Ne smije biti manje oktana od propisanog. Čistoća goriva je druga priča. Zavisi od pumpadžija, kako održavaju tankove, sipaju li vodu u gorivo,... To ne možeš nikad znati...
Ja sipam 98/100 i auto i u motor. Auto je turbo, motor je jedan cilindar. Za oba po specifikaciji pise 98. Sad me zanima jedno, je li moze to gorivo da gubi na kvalitetu zbog toga sto stoji duze u tankove nego 95? Vjerujem da 98/100 vrlo malo naroda sipa, pa se ustoji. [emoji4] Ja sam primijetio razliku sa petrolovom stotkom, ali nisam siguran da mi nije to samo u glavi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
petrolova stotka je kvalitetnija i po mješavini ne samo po oktanima, mislim da dodaju i neki aditiv u nju
Dingospo, svima pise 98 ali to nema veze sa mozgom.
Kakve se ovdje gluposti lupaju..Da ste u toku, pa onda procitate svoje komentare od sramote bi se zamakli.
Logično mi je da će se na motor više osjetiti razlika izmedju 95 i 100 oktana, iako nema turbo, zato što se vrti na 13-14 hiljada obrtaja?
u vrijeme kad je petrol imao promotivno istu cijenu za 95 i 98, sipao sam samo 98, auto je malo stekalo na niskim obrtajima. Slucajno jednom nisam mogao da sipam 98, no 95, i problem rijesen! Tako da nije neophodno da je skuplje gorivo sa vise oktana i bolje za svako auto...
Meni piše RON 95
RON se koristi u EU, oktani u USA.
RON = Research Octane Number; ima i MON, Motor Octane Number, razlika je u uslovima pod kojima se određuju. https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating#RON U EU se uvijek prikazuje RON, a u USA prosjek između to dvoje.
Logično da će bolje auto da ti ide sa 100okt. / nego 98/95.
Prodavao je neko bio 102/103oktana za
2e litar pricao mi je drug kao da je čip u auto stavio.
Ozbiljno? Sta kaze drug, za koliko onda do 100 stize?
Imas juznije i Helenikove EKo pumpe pa sitaj tamo... sta znam, nama te gorimo ugalj je skoro pa svejedno dje se sipa :D
Ovi nasi vele da je gorivo dobro:
http://www.cdm.me/ekonomija/izdati-s...rolu-kvaliteta
Hmmmm....
kakav troll ovaj Benzismen, za respect :mrgreen:
BTW nauka kaze da su vlasnici BMW-a i Priusa najgori:
http://jalopnik.com/science-confirms...wor-1120783177
Ima coek druga, nemoj tako...
Hahahah ozbiljno pretenduje da nadmasi velikog fabijana.
Not. :D
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja vas učim da znate.. :)
102^oktana 2e litar.
Tako da se ne zanosite da je sve isto.
ako vozite neke prdnjavice :) onda roknite 95 a ako vozite nesto ozbiljno onda 100.
ja necu vise ni da vozim, dok ne nabavim 102 oktana! Hocu da mojih 174 konja postanu bar 200! :(
Koliko se konja dobija tacno na 100 oktana ?
Kad bude ovaj isao za italiJuuuu zavrsicu ti popust na gorivo. :)
Toga 174 isprazni da imas samo do bezinske i sipaj mu 95 20e i kad to ispraznis uspi mu 100 pa da vidis ima li razlike.
Jel to 20€ pa propere crijeva malo prije stotke od prljavstine?
+ aditiv da ga očepi.
Malo stiskanja druga treca po gradu i eto preporod / samo da vam zakazem opet pregled.
Oli da ga cipujemo ako ima turbinu?
Ima da se pomami..
a sto ce mi druze cip, sad kad sam sipao ovo od 100 oktana?! Mislim da sam bar 100 konja dobio, a potrosnja tu oko 3 litra na 100 km. Znam da to nije ka tvoj golf, al ako se dokopam ovoga od 103 oktana, uffffff
Živa istina.
Sjedi 1
Presle su vam fore od mene.
Ja vam dajem besplatne casove. :)
Isto sam se ja sprdao tako prije drugima dok nisam probao..
Nego vama to nije potrebno kad vozite penzionerski.
Pogotovo čip jer vam u kratko vrijeme prvo strada kvačilo odakle pare za mijenjanje. :) a ne jos aditive da sipate u manjoj kolicini goriva.
Meni bi bila oko 7 na 100, sa mojim naravno.
Izvinite ako je off,
PITANJE: Treba li mi zeleni karton za Kosovo?
Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
opet vam poskupilo gorivo.....cccc ja se nebi sa tim 4.8-5.5 i sl. opterecivao sve preko 4.3L/100km mi je razocarenje....