Originally Posted by
wulfy
Ukratko, Jugoslavija je bila daleko od neke dobre države, ali (jedno ali sve pokvari) je postojala kao institucija (državna). Ovo danas (Crna Gora, Srbija, Bosnai Hercegovina, Hrvatska, ...) su... ne znam, neka udruženja, a institucije postoje u tragovima. Većina onih koji su jugonostalgičari zapravo (nesavesno) ne pate za Jugoslavijom već za sređenim društvom (u kojem postoje institucije).
To (kulturno) bogatstvo da se u školi izučava ,,bitka na Bistrici Lesne'', ,,Gorski Vijenac'', ,,Glava šećera'', ,,Jama'', ,,Krvava bajka'', ,,veče na školju'' (ovu sam morao recitovati na predstavi), ... poredim sa onim što danas u školi izučava moje djete.
Subotom je bila obaveza da se ide u bioskop, davali se dječiji filmovi: Družba Pere Kvržice, Orlovi rano lete, Tom Sojer, Vuk samotnjak, vlak u snijegu, kapetan Mikula mali, ...
Kada smo kod skulptura evo primjera iz mog grada (Budva), Stevan Luketić je napravi tri za Budvu, jedna je bila u hotelu ,,Avala'' kojoj se ne zna ,,strv'' od kada je rekonstruisana, ,,Sunce'' je 2001 god. otišlo u staro gvožđe, živi su jedino ,,ljubavnici'' na Slovenskoj plaži (u blizini batzena ,,Rondo''). Ili, to je ta razlika kada postoji i ne postoji država kao institucija (ma kako se zvala).