Dajte ljudi nemojte da se sprdate i da ste neozbiljni, on se nikada ne bi ovako ponasao prema nekome drugome pa da je sve pogrijesio, kao sto on nije !
Printable View
Dajte ljudi nemojte da se sprdate i da ste neozbiljni, on se nikada ne bi ovako ponasao prema nekome drugome pa da je sve pogrijesio, kao sto on nije !
Nemoj pogrešno da me razumiješ, ja se generalno slažem sa tvojim stavovima vezano za japanska kola, benzince itd.
Ali to što ti ili neko drugi kao majstor daje komentar na pouzdanost kola je potpuno irelevantno... Tu je toliko loš uzorak da što se mene tiče jednako je relevatno mišljenje majstora koliko je npr. neki motor pouzdan... Ka Bizbijevo...
Nema nikakve veze sa nipodaštavanjem profesije, nego je jednostavno očigledno da će svaki majstor ili vlasnik servisa nebitno, imati pristrasno mišljenje, i to ne mislim sa namjerom, nego nenamjerno...
Plastičan primjer: Da bi majstor u CG uporedjivao neku verziju Golfa i Corolle, prvo bi za početak moralo da u CG bude isti broj tih modela, pa onda da vlasnička struktura bude ista, pa onda da kod njega idu ravnomjerno sa istom tom strukturom i jedni i drugi.... Da ne pominjemo koliko je npr češće kod nas da Golf npr dolazi iz uvoza a da je Corolla iz salona... I milion drugih faktora, nego pokušavam da uprostim primjer.
Normalno, ako majstor ili bilo ko, ima neku studiju domaću/stranu na kontrolisanom uzorku, sa interneta, pa zasniva mišljenje na tome to je drugo... A ovako te priče: 2.5 tdi je smeće od motora, ovome drugom nema smrti itd. su bar meni potpuno irelevantne, taman eto kao neka anegdota zanimljivi, ali nikad ne bi auto kupio/ne kupio na osnovu toga.
Ja tvrdim da koliko god covjek misli da je mag i nenadjebiv za auta, taj covjek je gola peniscina dok ne krene sa sarafljenjem. Tada se najbolje vidi kako je neki proizvodjac pravio auto koje ce ici kod kupca, i da li se taj prozivodjac sprdao sa kupcem ili je to radio kvalitetno i dobro i postavio kupca na prvo mjesto.
Onda, ako majstor ima svaki dan po troje-cetvoro kola u garazu, na osnovu toga moze da dodje do nekog zakljucka koje je auto najbolje, koje se namjanje kvari, koje su mane tih auta i slabe tacke. Npr. ja sam pretpostavio da je Dacia Sandero kanta, ali kad sam uzeo i krenuo da popravljam istu, sve mi je bilo jasno.
Fau veeee
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8b9fdbf6c0.jpg
Pravih :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8223fa4060.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kakvo je mišljenje o Roksped servisu?
Zaobiđi
Trazih im ponudu za mali/veliki servis za vw star 3god, 1.6tdi.
Mali=200€
Veliki=1.000€
(djelovi+ruke)
Recite mi ovo, domaći inženjeri (drugovi koji veze nemaju, nego prenose što su čuli) mi kažu da ne mijenjam vodenu pumpu, koja je skoro 200€, nego kad protoči vele mijenjaj... [emoji15]
To sam čuo na par mjesta.
Meni van pameti, i neću se time voditi,
all da vas pitam ima li takvih "inženjera" i među vama... [emoji1]
Sent from my SM-N9600 using Tapatalk
Servis veliki na taj auto se radi na 210.000.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tako je na 210hil km se po service manualima.... Ja sebi uradio na 224 hil km isto 1.6tdi :) :)
A koji servis na 3 godine starosti, to se tek razradilo...plus ugradiš djelove lošijeg kvaliteta nego što su fabrički.
Ja sam radio na 210 000, 1.6 tdi prva ugradnja je bila DAYCO.
Sent from my SM-A520F using Tapatalk
Meni svi kažu fau-veu se radi veliki na 200.000km.
Mada i nije neka razlika 10k... :)Aha, eto baš cu pogledati što kaže knjiga koja je uz njega došla. A može to i na 250-300kkm vjerovatno,
ali eto, fabrika za svaki slučaj stavila tu minimalnu kilometrazu.
Svakako se djelovi ne troše isto kad se voze po EU (auto)putevima i po CG džadama.
A isto tako ni kad se vozi u Sibiru na -40C° ili u PG na +50C°.
A ovaj je bio po Francuskoj prve 2.5god života. :)
Ove pola god u CG su mu kao 2god tamo vjerovatno. [emoji16]To svakako stoji, i od dosta ljudi čuh kako im majstor rek'o nakon odrađenog servisa da su zamijenjeni djelovi kao novi,
ali što da se radi, kilometraza je kilometraza. Sad je 192kkm.
Koji proizvođač je najbolji za VW što se tiče zamjenskih djelova, koji mogu kod nas da se uzmu?
Od ulja, VW preporučuje Castrol, jel tako?
Koja gustina se sipa u 1.6/3god/200kkm?
Mene to ceka iduce godine jer ce biti 5 godina starosti a kilometrazom nisam ni na 2/3 od predvidjenih 210,000.
Jesi razmisljao u Mostar da ides u ovlaceni?
Hehe, 5god/50kkm znači, kako je to dobro. :)
Zaboraviš kad si servis uradio. [emoji4]
Kod majstora jednom godišnje, uh, top.... [emoji106][emoji16]
Mostar? Nisam o tome razmišljao, ali evo sada hoću, jer čim me to pitaš mora da idu ljudi odavde tamo?
Jel taj servis na glasu? Duplo jeftiniji vjerovatno nego Rokšped? Isplati se poći?
Hvala na savjetima!
Prvi put vozim VW i nemam iskustva nikakvog.
Što se tiče majstora, čuh za Miluna u Zetu, jel on provjeren?
Brate ja se vise ne razumijem...Ulje se sad magicno mijenja na 30k a veliki servis na 200+k km?
znaci ja sam lud sto na 150k km radim drugi veliki servis?
Prvi odradjen na 75k km i 5 godina starosti(kao da ne istrule kaisevi), drugi mi dodje sad na 150k i 10 godina starosti?
Kakvih crnih 30k sa uljem.
Preko 10k ni kilometra, a što se kaiševa tiče preko 60 000km ne bih smio. Nego nije ni interval isti na svakom motoru.
A sad kad si mu stavio super CG djelove,
onda moraš na 70-80kkm... [emoji4]
Ko mijenja ulje na 30k, mislim u CG?
Nema toga kod nas. [emoji4]
Tj čuo sam da se na Radanovice, kod Tomičića, može kupiti long life ulje koje se mijenja na 30k.
Jel radio ko servis tamo?
Skuplje u startu naravno, ali jeftinije nego 3x servis na 10k....
To su intervali u Dojclandu za taxi, dostavna vozila i za auta koja se voze iskljucivo autoputem.
Kod nas preko 15000 je ubijstvo.
Meni su te brojke nenormalne za nase uslove, na sta ce da lici taj motor za koju godinu?
U ovlascene servise sipaju long life ulja u nova kola i bukvalno nece da ti rade servis prije tih 30k km.
Mada je rok trajanja auta postao 5 godina, onda ga bacis i kupis novo
Sad je na 136k :) ali ce mu stici limit od 5 godina u maju iduce godine svakako.
https://www.mrm.ba/
Mnogo jeftinije nego kod nas. Kolega radio A6 tamo nesto oko 300€ mu je razlike bilo. Dogovoris vrijeme dodjes ostavis, dobijes zamjensko do grada da rucas, vratis se po svoje.
Kakvih gluposti ođe čovjek može da pročita...
Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Nisam siguran da je to baš tako,
da je vezano samo za DE.
Auto koji sam uzeo je uvezen iz FR,
isto mu je rađen servis na 30k.
Bord kompjuter mu pokazuje da je sledeća "inspekcija" za 20k i meni žao da mu radim mali servis sad na 10k, bolje je to ulje/filteri duplo nego što će mu ovdje staviti, zar ne.
Sad, po km koju je prešao, 60k/god, i ovaj moj jeste vožen po autoputu vjerovatno, ali zar stvarno misliš da ona auta koja se tamo voze po gradu rade servis na 10/15k?
Tu teoriju nisam cuo...
A i u DE znam dosta ljudi koji servis rade na 30k,
a žive u gradovima. Tj. svi koji poznajem rade servis na 30k tamo... :)
Mada voze nova auta, a zna se koja, Merc je simbol gasterbajtera!
Ako ne voziš Merc, nisi uspio u De....
Rekao sam Dojcland a mislio sam na Dojcland i slicne drzave.
Znaci interval je 30000 i koliko god?
Znaš kako, kad sam ga uzeo početkom godine, pod Services u bord kompjuteru je pisalo da ima još 27.000km ili 580 dana do servisa. (slikao sam to pa znam tačno).
I po servisnoj knižici se slagalo to stanje jer je pisalo da mu je servis rađen 4mj/3.000km prije toga.
Tako da su oni planirali servis na 2 godine ili 30.000km.
Znaci 30000 i 2 godine.
Nije da ne moze, ali ja ne bih presao toliko, osim kad bih vozio vani autoputem.
Zbog takvog servisa su crkavale bregaste na 1.9 TDI 105ks i stvarali se mnogi drugi problemi.
Svakih 30kkm se radi servis jedino ako se prelazi ta kilometraza za manje od godinu dana. Ja sipam longlife ulje a mijenjam svake god na 12-15k.
Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk
Sipaj obicno onda