Originally Posted by
Gandalf_White
Sto se tice standarda, ja bih se slozio da pored direktne koristi kroz poreze, usluge itd. Rusi su obicnom gradjaninu CG donijeli dosta muke.
Primjer:
Od 2007 na ovamo cijene SVEGA su u prosjeku porasle za 27% dok su plate u javnom sektoru npr ostale iste.
Cijene nekretnina su nerealno i vrtoglavo porasle u Turistickim mjestima i PG (70% CG) pa tako npr. stan u BD cija je realna vrijednsost oko 1000eur po kvadratu sada se cijeni 1700 - 2000 a za vrijeme gradjevinskog buma i 2500 -3000.
Prosli mjesec sam isao da vidim neku zemlju koju sam htio da kupim na Zabljaku. Kontam jeftino je posto je 5km od grada, nema puta, struje ili vode. I lik mi govori 35 eur za tebe 30. I ja ga gledam da li je lud tip o cemu se radi, ja kontam ispod 10eur da kupim to jer ni toliko ne vrijedi, posto mora da se ulozi u dozvole, 500m puta itd itd. I ja ga pitam pa sto je toliko skupo, posto za te pare mogu finu zemlju da kupim u PG + da dovedem komunalije. Govori mi On: "Nije skupo nego jeftino legendice, tome i tome su dosli rusi i kupili zemlju 3km odavde 50eur po kvadratu". Da ne kazem da se cijene nekretnina u koju MORAS da ulozis 150-200eur po kvadratu krecu oko 1000 eur/m2.
Dalji uticaj Rusa na pad standarda crnogorskog je bahatost nasih ljudi. Vidis rusi imaju slican mentalitet kao mi, ne placa se porez, ne izdaju se fiskalni racuni, napiju se pa ga mozes ukrasti koliko hoces, vole kich (nikolovano, cinkovano, eloksiranu bravariju, sharene stvari), i onda nas narod kompletnu uslugu podredjuje rusima. Klepi ga za taxi 50eur, za pivo 3.5, za smjestaj 500 i onda dodje zapadnjak koji je nedje procitao kako je CG poznata po ljepotama i po domacinima i ne moze da vjeruje kad mu konobar donese paragon blok su cijenama koje su drugacije nego u meniju, rucno pisane. Ili kada spava u hotelskoj sobi gdje je u rezervaciji procitao da je "sa pogledom na more" a ono je pogled na zgradu od 10 spratova ili shupu Shmija cigana.
Sledeca stvar je pranje para, pa su tako po BD rusi otvorili rent-a-car, nekretnine, mini hotele itd preko kojih samo peru pare, i vjestacki obaraju ili napumpavaju cijene sto unistava male preduzetnike.
I na kraju devastacija prostora. Crna Gora ima nevjerovatne ljepote ali ih imaju i druge zemlje. Nece niko da dodje i da se popenje na vidikovac gdje mu pogled kvari ruska vila ogradjena sa 10m visokim bedemom. Ili uziva u miru i tisini prirode kada je rus u sred sume napravio "vikendicu" od 300 kvadrata gdje pravi zurku, a da dodam nema nikakvu dozvolu nego je podmazao lokalne birokrate.
Pa evo ne treba nista da se doda bez da se podje u BD i da se vidi na sta to lici. U sred ljetnje sezone, bageri mjesalice itd. Budva treba da sluzi za Ruse i Srbe, ali ostatak CG treba da se spasava i da se preorijentise na zapadne goste. Da se pruzi drugaciji nivo i kvalitet usluge.
U bilo kojoj djelatnosti nije dobro zavisiti samo od jedne vrste izvora prihoda. Tako da npr ako si farmer nedjes zasijati samo krompir jer moze da dodje bolest koja napada krompir i kiksao si, nego ces uz taj krompir usaditi jos ponesto da ti vadi sezonu ako krompir kiksa.
Smatram da CG sa ili bez ovih sankcija koja je najavila Rusija treba da u sledece 5 godina obori ucesce rusa u turizmu ispod 15%. Jer ako ne zbog sankcija koji oni nama uvode, onda zbog finansijske krize koja je neminovna u Rusiji, padom rublje, niskim cijenama goriva i Sankcijama od EU I SAD.
Ima par gradova u Spaniji (kasnije cu proguglati pa cu okaciti koji su) koji su napravljeni da sluze samo za ruske goste, za vrijeme recesije ovi gradovi su potpuno napusteni jer su Rusi "provalili" Tursku kao bolju i jeftiniju destinaciju , Crnu Goru isto, ili uopste nijesu putovali...
Prve stvari koje se ljudi odricu kada dodje finansijska kriza je turizam.