Originally Posted by
Dekix
Pozdrav svima.
1. aprila startovala je sa radom moja solarna elektrana snage 6KW "pojacana" a to je 16 panela. Posto imam nepovoljan polozaj krova istok-zapad paneli su podijeljeni po 8. na svaku stranu. Centrala radi punom snagom od 11h do 14 .30h kada istocna strana pada u sjenu i onda se proizvodnja opada isti slucaj je i u rano jutro kada je zapadna strana u sjeni, dakle puna proizvodnja je u pomenutom vremenskom rasponu kada se sunce nalazi u zenitu. Primjecujem da kako se Ljeto primiče puna proizvodnja pocinje ranije, vjerovatno zbog polozaja sunca na nebu.
Tu je jos jedan manji problem sa dimnjakom koji baca sjenu na jedan panel u vremenu oko 10h do 10. 30h pa citav "string" radi na 20%. Nisam u komentarima pronasao da se neko bavio time, a vjerujem da dosta ljudi ima taj problem. Dovoljno je da jedan panel bude u sjenki necega, dimnjak, krosnja drveta ili nesto trece i da zbog toga radi snagom od 20% i citav niz panela koji su redno povezani proizvode po 20%. Za to ima resenje tzv "solarni modulator napona" jedan mali uredjaj velicine kutije cigareta koji se instalira na "pogodjeni panel". Pogodjeni panel ce proizvoditi 20% ali ostali u stringu ce raditi 100% Uredjaj kosta oko 50 eura i lako se instalira imaj tutorijali na YT.
Ovi nasi "strucnjaci" iz Solar Granje pojma nemaju sta je "modulator napona" kada sam ih zvao da pitam imaju li to.
Sve u svemu zadovoljan sam. Centrala mi nabere preko 1 kw mjesecno, sto je za sad ok ali mi ne ostaje puno i "energetskom depozitu" za zimu, sto mi je vazno.
Pa sam zelio da pitam da li je neko od forumaša trazio od Solar Gradnje da mu dodaju naknadno jos koji panel. Na zapadnoj strani imam mjesta za jos dva panela i to bi mi pravilo raziliku kada mi istocna strana padne u sjenku, (proizvodilo bi vise)
Dosta sam citao o ovoj tematici ali kada mi je stigao racun za struju prvi od kako sam u statusu "kupac-prouzvodjac" dosta toga mi je nejasno.
Prvo, kada je nama "kupcima- proizvodjacima " tzv jeftina struja ili struja nize tarife? kada je trosimo i kada je proizvodimo.
Drugo, koliko odstupa prikazano na racunu od onoga sto mi vidimo na aplikaicji ?
Trece da li oni EPCG oduzimaju naama neke proizvedene kilovate, posto po mojoj racunici ukrali su mi 300 kv VT i 100kw NT...
Ali ne bih da se zalim dok ne procitam iskustva ovde.
Hvala jos jednom..