Mene i zena vise zna da se ne javljam na pozive na viber :D
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Printable View
Mene i zena vise zna da se ne javljam na pozive na viber :D
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
ne samo u paradiso. u bilo koji butik dje su malo ‘jače’ cijene na rate se uzima. čim izadje novi iPhone ili Samsung onda trk pa i to na rate. onda roditelji dvije godine po 60e mjesečno plaćaju. izlazi se u elitne kafiće a popiju 2 pića za čitavo veče, ali tu je stori na IG da znaju ljudi dje se śedi. sistem vrijednosti kod nas ne postoji
Sent from my iPhone using Tapatalk
Paradiso, kad već pomenuste, kad im daju prvu ratu oni su već u +, a druga treća četvrta rata ihaha. Sretno im bilo, ali djeluje mi da je dosta butika počelo da doprema robu sa istog mjesta đe i oni, i odmah nisi više interesantan. Garderoba dosta kičasta, kvalitet sve gori i gori, a imam par čizmi od njih od prije 7-8god još su u voznom stanju. Ali - dok je državnog sektora - e viva.
Kad pomenuste Paradiso. Bila sam u Okov u Bazar proljetos i vidim u izlog paradiso neke fine patike, udjem probam, ali neudobne. 65eur na sniženje. Zapamtim marku, doma odem na net i nadjem da su turske i koštaju 12 eur!!! Ne bi više ušla u Paradiso, mada nisam ni ranije nešto svraćala jer mi je sve ličilo na kič i šund.
A danas se ljudi fale kad kupe nešto na rate kao da je to za pohvalu.
Slicna stvar se meni desila samo sam ja kupila sandale u Paradiso (40-50 eura), posle toga ih vidjela kod Kineza za 10-15.
Od tad (jedno 10ak godina) ne ulazim u Paradiso.
Meanwhile in Deutschland
*Bruto
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d5c2675309.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...65bdba0f15.jpg
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2219953
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Mogao bi fino zivjet gore sa 6k evra stvarno :-)
Pogotovo jer su vecinom cijene robe siroke potrosnje i manje nego kod nas.
Послато са SM-N986B помоћу Тапатока
A sad bi nasi advokati kritikovali kako su to lazne cifre jer je bruto u pitanju a to je kod nas nebitna stavka...
De mi reci, bolan, koliko ti to meni para na ruke dajes, ebe se meni za osiguranje, zdravstveno, penziju i ostale bakrace....
Eh.
Apotekari cEpaju, maltene kao piloti. Ko bi rekao da se sekretarice dobro kotiraju, kao graf. dizajneri[emoji16]
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
plata u zeljezari 1988 godine 700 maraka ili eura isto je
a 2020 potrosacka korpa po Monstatu umanjena sa 120 artikala na 90 kosta oko 700 eura
pa mogu stvarno reci standard je odrziv.... :))))
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Malo im je bilo, 4500 radnika tada...
Sad, 32 godine kasnije, u cijelom Nikšiću nema 4500 ljudi sa platom od 700€...
Sent using Tapatalk
Moj tata veli da su dinar/marka/evro uvijek bili obezvrijedjeni u CG. I zaista je (bilo) tako. Nekakvi kompleksi biju ovaj narod pa to ti je. I uvijek su nekakvi hajvani kreatori svakodnevnice.
Na sajtu vodovoda računi u novom formatu i sa novim stavkama za plaćanje. Uveli su fiskni dio za vodu u iznosu 1.09€, naknadu za kanalizaciju su podijelili u dvije stavke koje su ukupno skuplje makar 50% u odnosu na prethodnu zajedničku stavku, a ta povećanja računa su nezavisna od najavljenog povećanja cijene kubika za 50%. Da ne pominjemo nerealno obračunatu potrošnju od 5 kubika za svakodnevno tuširanje i možda dvije mašine nedeljno.
Povecana je cijena 53 % ne racunajuci PDV, a najavili su bili povecanje od 19 %. Dje je sad Krivoklapic, i Mamlazovic (zvani bez revansizma), da nam pokazu kako su oni drugaciji od prethodnih. Niko ne poteze pitanje cijena struje, vode, odvoza smeca, telekomunikacionih usluga, pitanje stope PDV-a, cijena osnovnih zivotnih namirnica, nego polako ljudi ima vremena, kad pocrkate od gladi onda ce vam biti bolje. Inace ovo sto se nama distribuira ne bih nazvao vodom, nego bih upotrijebio drugi izraz koji necu napisati jer bih izasao iz kulturnih okvira. Puno kamenca, hlora, cesto neispravno za pice (po njihovim zvanicnim saopstenjima) ali zato kad treba da se naplati odmah su tu.
Zaboravio sam da je od decembra i račun za odvoz smeća i korišćenje deponije uvećan 50%.
Prije 4-5 godina sam se bas zagrija da idem u DE i aktivno trazio zaposlenje. Iz informaticke sam struke i imam specificno usmjerenje, kada je bila online prijava za jedan posao trebalo je unijeti zeljenu platu, preko slider-a se iznos stavljao, uglavnom, za moj strucni profil nije moglo ispod 36.000 godisnje staviti, nedje racunaju da nema toga kadra ispod tih para, znaci minimum 3000 mjesecno.
Gledao sam prosječne zarade u Americi za poslove sa nekim osnovnim sertifikatima za IT reviziju ili bezbjednost informacija, prosječna zarada je 100 hiljada+ dolara godišnje bruto. Ne znam da li se kod nas ti sertifikati imalo cijene i koliko ih ljudi uopšte posjeduje.
Pođi kod dreke, burića, celebije, radovica i ostalih vele investitora da im rečeš za te sertifikate ima da te izmrsikaju jer imaju tipove iz visih skola iz regiona koji sve to imaju a sve naplacuju 300-500€ mjesecno, jos su i clanovi inzenjerskih komora
Agregate kupuju na "alibabu" sa sve sertifikatom i atestom i ugrade ih, da ne pricamo o ovim koji su se usemili sa turskim firmama i sta se sve ugrađuje za 1200€/m2 i više za krajnjeg kupca
Poslato je nadam se :D
Nemaju direktan uticaj, ali svojim necinjenjem / neaktivnoscu prave jednako stetan efekat, kao ovi sto svojim direktnim akcijama prave stetu gradjanima. U toj ravni nema razlike uopste, pa neka nastave da se fotografisu i prosipaju jeftini marketing, koji mozda i prolazi kod nekoga, ali ne i kod onih koji posmatraju stvari iz vise uglova.
Tjeme svih tih uglova posmatranja smo mi i svake 4 godine,ili manje,to tjeme ugla određuje sve u toj trigonometriji
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Za ovoga sto se igra gradonacelnika znamo kakav je, a ova dvojica se predstavljaju da su drugaciji, ali sustinski nista ne rade, sto logicki navodi da nijesu bolji od ovih drugih, barem to nijesmo vidjeli jos. Sve sto su do sad uradili je sustinski nista, a nije da nemaju mogucnosti i varijanti, samo treba volje. Isto vazi i za nove ekonomske eksperte - sta su to do sad napravili da bude gradjanima bolje, gledajuci potpuno objektivno - nista, osim sto su zaduzili narod grdne pare da bi se iste trosile na tekucu potrosnju, sto je totalni promasaj. Na polju zdravstvenog stanja, sve isto, jos se igramo pandemije, jos se rade neki PCR testovi (koji su po najnovijim informacijama od same WHO izgleda vrlo diskutabilni), iznose se neke brojke svaki dan, dok vrijeme prolazi, a para sve manje u dzepovima gradjana. Sve je isto, samo njega ima ;)
Pozdrav.
Zna li ko kakve su plate programera (svih vrsta) u Crnoj Gori i generalno kakvi su uslovi kod nas?
Ako ima ko lično iskustvo bilo bi dobro da ga podijeli;)