Dobro postupajte sa zemljom: roditelji vam je nisu dali, od vas su je pozajmili. Mi ne nasleđujemo zemlju od predaka, već je pozajmljujemo od dece. - Indijanska poslovica
Printable View
Dobro postupajte sa zemljom: roditelji vam je nisu dali, od vas su je pozajmili. Mi ne nasleđujemo zemlju od predaka, već je pozajmljujemo od dece. - Indijanska poslovica
Prvi sat nakon ustajanja se ne priča. - stara indijanska poslovica
Ako juriš dva zeca, oba će pobjeći. - ruska poslovica
Pametan, veli, postavi zamku.
"Ako u državi filozofi ne postanu kraljevi - rekoh - ili, ako sadašnji kraljevi i vlastodršci ne postanu pravi i dobri filozofi, ako oboje: politička moć i filozofija (ljubav prema mudrosti) ne postanu jedno, i ako se silom ne isključe one mnogobrojne prirode koje teže samo za jednim, ili samo za drugim, onda, moj dragi Glaukone, neće prestati nesreće ne samo za države nego, kako mislim, ni za ljudski rod, i državno uređenje koje smo sada riječima opisali neće postati moguće niti će ugledati svjetlost sunca." Platon, Država
Jedna arapska mudrost kaže: "Svaka sreća koju učiniš nekom drugom će se vratiti tebi u još ljepšem obliku."
I nad popom ima pop. - stara srpska narodna izreka
Iscjeljenje je, suštinski, viđenje detalja u cjelini i razumijevanje njegove funkcije u cjelokupnom.
Koga čekaš, da se desiš sebi?
Odnos koji imate sami sa sobom je najvažniji odnos u vašem životu.
Ako su ljudi kulture u Evropi govorili povodom Gutembergovog otkrića u 15. vijeku: Slovo je ubilo Riječ - danas možemo mirno da kažemo: Slika je ubila i Slovo i Riječ!
Ako je video killed the radio star, onda je internet killed the video star.
Da se nadovežem na prethodni mi post
"Slika je antiteza živosti.
Problem sa živošću je taj što se ne može prevesti u sliku. Po svojoj prirodi slika ima kvalitet statičnosti i mira, što živost nikada ne može biti. Pokretne slike mogu stvoriti iluziju živosti, ali ne i sliku živosti, jer slika mora biti statična. Pošto slike imaju visoku vrijednost, one su postale važne u kulturi u kojoj su poznatost i novac dominantne vrijednosti. Kako je slika antiteza živosti, živost je ugrožena kad slika postane dominantno važna. Samo se slike mogu koristiti za prodaju dobara i usluga, i shodno tome - živost nema komercijalnu vrijednost."
Kad izađeš na binu, onda i ostani na bini. Kad završiš tačku, onda siđi sa bine.
Nije preporučljivo spuštati se padobranom na područje koje si upravo bombardovao.
Ovo je više neka lingvistička zavrzlama i manipulacija, nego što je mudra izreka, ali neka ide.
Podsjetilo me na frazu iz djetinjstva kad neko ne želi da ti direktno kaže da se nešto neće desiti, pa ti umjesto toga odgovori "Kad na vrbi rodi grožđe“.
https://i.imgur.com/rpLFHnT.png
Postoji jedna stara arapska koja kaže: "Želiš da umreš? Skoči u more i sam ćeš vidjeti kako ćeš se boriti da preživiš. Ti ne želiš da ubiješ sebe, prije želiš da ubiješ nešto u sebi."
You are what you keep seeking.
You are why you haven't found it yet.
Ako želiš znati svoju prošlost, gledaj svoje sadašnje stanje.
Ako želiš znati svoju budućnost, gledaj svoje sadašnje djelovanje.
“Ne treba učiti potomke, jer nas ionako neće mnogo slušati.
Ako nas pitaju, tada treba imati prave riječi.
Zato treba učiti sebe, jer jedino tako možemo naučiti i njih.
Vremenom će nas potomci u mnogim stvarima nadmašiti.
Važno je da to primijetimo.
Tada im treba staviti do znanja da smo i mi od njih nešto naučili.
Pohvaliti ih, jer kada imaju motivaciju, trudiće se da budu još bolji.
Svaki put kada im nešto ne pomognemo, zapravo smo im pomogli.
Zato ne gledajte televiziju, već gledajte svoje potomke i radite na sebi.
Podijelite svoja saznanja da i ja naučim nešto novo.
To će primijetiti i moji potomci.”
"Život je lakši avetnima nego pametnima."
"U društvu nesrećnih i srećni nije srećan"
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Nema "glupih" ni "pametnih", svako može da se snađe, čak i kad se niko o njemu ne stara. "Glupe" i "pametne" sami stvaramo, da bi se moglo upravljati slabijima.
"Ko se iz moje generacije dobro sjeća djetinjstva, može mnoge životne lekcije da ponovi i nauči. Djeca su mudrost nosila lako, a pokazivala je precizno i nepretenciozno. Kad bi se tokom igre posvađali i kad bi neko dijete iz grupe svom vršnjaku sasulo nešto uvredljivo, ovaj bi mu odgovorio: Jen, dva tri, sve što kažeš to si ti!. I eto priče o ljudima kao ogledalima i slično. A mi danas raspravljamo naširoko, zlopamtimo, "vraćamo s kamatom"... uperiš lijepo prst u onog ko te vrijeđa, otpjevap mu "jen, dva tri... - i nastaviš da se igraš. Lako."
Ako ti nešto dušu tišti, napusti to.
"Don't make yourself small for anyone. Be the awkward, funny, inteligent, beautiful little weirdo that you are. Don't hold back. Weird it out."
Ako nemaš želju razumjeti, niko ti nije u stanju pomoći.
Ako imaš želju razumjeti i primijeniti, nema toga, što će te zaustaviti.
"Što se mene tiče, davno sam još izjavio da smo mi našu evropsku kulturu počeli kvarenjem, razvratom."
F. M. D. ~1875, dnevnik
Sent from my 2409BRN2CY using Tapatalk
Mnogi su doktori nauka za tuđe živote, a za svoje nisu baš puno stručni.
"Onaj koji misli da je Bog neshvatljiv shvata Boga, ali onaj koji misli da shvata Boga ne poznaje ga. Bog je nepoznat onima koji ga poznaju i poznat je onima koji ga uopšte ne poznaju." - Hinduističke Upanišade
ili nešto slično, a razumljivije veli Gete:
"Najviši čovjekov domet je čuđenje, i ako ga glavna pojava navodi na čuđenje, neka bude zadovoljan; ništa više ne može da mu pruži, i ništa dalje ne treba da traži iza toga; ovdje je granica."
Ili se mijenjaj, ili se sve ponavlja.
"Sve dok moraš da
završiš, zaradiš,
uspiješ, pobijediš,
nađeš, ozdraviš, ostvariš
ne moraš da osjetiš."