Postoji li mogucnost da supruga ako nema nista na svoje ime izbjegne placanje poreza ako nije sudski razvedena? Radi se o garsonjeri od 20m˛
Postoji li mogucnost da supruga ako nema nista na svoje ime izbjegne placanje poreza ako nije sudski razvedena? Radi se o garsonjeri od 20m˛
Ako ste se na racun oboje vas oslobodili jednom onih 20m2 za nju i 20m2 za tebe koje sleduju za prvu nekretninu onda ne... Morace da plati
Sent from my LIO-L29 using Tapatalk
Zgrada lipa zabjelo ulica blazene ozane. Je li zgrada legalna? Ima li gradjevinsku I upotrebnu dozvolu? Zna li neko? Stanari su imali puno problema, parking, struja, kanalizacija, lift. Kakva je ova zgrada? Ima li problema?
Bila je neka prica oko lipinoga stecaja i stecajne mase dje su neki stanovi usli u tu masu, a neki ne, to je sve sto znam. Trebalo bi da jes legalno, ali je stecaj bio problem.
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Legalna zgrada medjutim problem je sto je dosta prodatih stanova koji su ostali na investitora zbog hipoteke ili slicnog otisli u stecajnu masu i zavrsili kod sestre firme od neke banka, koliko me sjecanje sluzi posle su povoljno prodavali tu kvadrat
Pitanje. Napravljen je predugovor sa izvadjenim listom nepokretnosti za stan starim dva mjeseca? Da li je potrebno da list nepokretnosti bude kraceg datuma?
Svasta moze da se promjeni za dan a ne za dva mjeseca... Izvadi novi mislim da se tako i zahtjeva kod notara
Sent from my Note-N9750 using Tapatalk
Jeste to radili kod notara? Jer notar vadi list tog dana preko programa…
Možeš sama na netu pogledati stanje na današnji dan. Po broju parceke.
Ok je, u predugovoru su mi napisali datum greskom, bio je izvećadjen na dan potpisivanja predugovora.
Pisao sam prije nekoliko mjeseci tekst na temu dokumentacije potrebne za izgradnju kuće u Crnoj Gori.
Možete je pronaći na sajtu mojpovrataknaselo.me ili ako ukucate ključne rjieči na Gogle "dokumentacija potrebna za izgradnju kuće u Crnoj Gori"
Neću ga linkovati zbog politike foruma.
Imam nekoliko pitanja:
Zanima me da li u praksi stranci sa stalnim nastanjenjem u CG i urednom dokumentacijom da to dokažu, bivaju oslobođeni plaćanja 3% poreza na promet nepokretnosti za 20m2 stana po članu domaćinstva? Od notara sam dobio odgovor da po zakonu imaju ista prava na poreske olakšice kao i državljani, pa me interesuje u praksi da li se sprovodi to?
Takođe, pošto žena i ja nismo zvanično vjenčani, šta bi od papira trebalo da se "dokaže" da smo porodica, pa da oboje dobijemo olakšicu za po 20m2?
Ima li ko iskustva sa plaćanjem tog poreza, da li zaista mora da se plati u roku od 15 dana ili to može da se odloži na par mjeseci?
Sent from my OnePlus 8 Pro using Tapatalk
Dokaz o prebivalistu i kucnoj zajednici... Ne mora bas odma tj ne ide procedura tako brzo...
Sent from my P40+ plus using Tapatalk
u PG, kod fontane u centru
https://podgorica.me/stranice2/10
imaš dolje pri dnu - izjava o kućnoj zajednici
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
Stici ce ti na adresu odluka pa vidi s njima. Teoretski moze ici blokada racuna upis hipoteke itd itd
može li mi neko reći, ako prodam sadašnji stan i kupim novi, da li i dalje imam pravo na oslobađanje od dijela poreza na promet nepokretnosti jer će mi i dalje to biti jedina nekretnina(mada ne više ista) ili se već smatram preprovdacem i moram platiti puni iznos od 3% na kupoprodajnu cijenu? hvala
Imaju ako je prva nekretnina bila npr.45m˛ i bili su oslobođeni poreza,pa onda kupe stan od 80m˛(i to im je jedina nekretnina),a ima ih 4-oro u kućnoj zajednici oslobođeni su poreza na 35m˛ jer se ne plaća porez za 20m˛ po članu domaćinstva.Tako mi je drug izboksovao.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ali to se oslobadja samo kad se kupuj eprva nekretnina, kvadrature i ostalo nema veze. Mora da je nešto muljao :D
To je malo drugacije, ovo moje se odnosilo vise ako se to pravo prvi put iskoristi za suprugu i djecu(znaci 20+20)kasnije po zakonu za bilo sta da kupe nemaju pravo na oslobadjanje
molim vas za jedan savjet.
kada se proda stan, kako se obezbijediti da se svi računi (struja, voda, komunalije, održavanje ulaza) prebace na kupca. ok stavi se ta stavka u ugovor ali se često to ne ispoštuje.
ovom pitam jer je mom ocu prije par godina došlo na izvršenje za vodu i održavanje ulaza, pošto novi vlasnik to nije prenio na sebe a nije ni plaćao.
da li mogu poći sa kupoprodajnim ugovorom kao dokazom, nakon roka koji se vodi u ugovoru a tiče se promjene vlasnika i sivh pratećih računa, i tražiti da račun skinu sa mene pa neka rade šta hoće sa tim računima?
Imam pitanje: Kipljen stan u izgradnji na kredit. Investitor kaže da su dobijeni PD brojevi i posjedovni list, priključen na struju, vodu... E sad zanima me upotrebna dozvola... još nije zgrada skroz završena, 30ak stanara je uselilo već, uknjižili. Pored svega ovoga što se tiče papira koliko mi je bitno da li je izadata upotrebna ili ne?
Da li su poceli da stizu racuni za struju? Ako nije tu sve ok pisat ce nelegalni potrosac...
U principu neke velike razlike nema za tebe kao stanara ali upotrebna dozvola znaci da je sve 1/1. To je nazalost kod nas samo formalnost jer svaki investitor ima neke,, svoje ljude " za taj dio
Hvala.
Još jedno pitanje: Isto stanje kredit dobijen teče e sad ide procjenitelj i potpisivanje ugovora i prebacivanje hipoteke na mene. Procjenitelj koga preporučujete, možda? I šta meni zavisi od njega kad je kredit već odobren i teče?
Dobije se spisak procenitelja pa s biras od njih...
Ekipa, moze pomoc. Imam kucu na Cetinje na moje ime, prebivaliste i licna mi je na Cetinje. Zivim u PG, eo preko 3 godine. Skoro smo kupili dvosoban stan u PG, na moje ime je. Koja mi je najbolja opcija sto se tice poreza, posto racunam da ce me zaklat, da prebacim prebivaliste u PG i navedem stan ka prvu nekretninu (ako moze) ili kako vec.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Koliko me sjećanje služi 10 posto je popust na primarni objekat stanovanja. Meni je za stan u zetagradnjinu zgradu u bloku 6 od 52 kvadrata koji mi je primarni objekat stanovanja porez za prošlu godinu bio oko 90 eura. Imam popust za suprugu i sina po 10 posto dodatno.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Imaju te u sistemu da si već vlasnik neke nekretnine, tako da ne možeš iskoristiti olakšice za rješavanje stambenog pitanja, koje nose oslobađanje od plaćanja dijela poreza na promet u visini od 20m2 po članu porodice.
Da su ti se stan ili kuća vodili na nekog drugog, završio bi to čas posla. Ovako, jedno 2500 ti ne gine u narednih 15 dana.
Sent from my OnePlus 8 Pro using Tapatalk
Mislim da ga interesuje porez godišnji za posjedovanje,čim spominje primarni i sekundarni stamb.objekat.
Tu bi mu moga neko objasniti,ali mojom logikom da više procijenjena nekretnina mu bude primarna a jeftinija(npr luća na CT) sekundarna i na nju plaća nekih 150% uvećan godišnji porez,dok na ovu skuplju može i da snizi na osnovu članova porodice.
Možda mi ova logika i nije ispravna,ali u tom slučaju sve važi samo obrnuto[emoji6]
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Fala momci, godisnji porez za nepokretnosti, za promet nijesam placao.
Imate li savjeta?
Eto je joni objasnio. Malo konfuzno, ali jeste.
Jedino da staviš na papir koliki bi bio porez u slučaju da je stan primarna nekretnina a kuća sekundarna i obratno. Primarna se obračunava po jednoj stopi plus za svakog člana porodice umanjenje po 10% +20% za vlasnika nekretnine kad živi u nekretnini. U slučaju dvočlanog domaćinstva, to znači 20% za vlasnika nekretnine koji živi u njoj plus 10% za drugog člana domaćinstva. Porez se umanjuje i po osnovu starosti objekta po 1% za svaku godinu, ali za novu zgradu to trenutno nema uticaja, ali ima na kuću. Svakako ukupno umanjenje ne može da pređe 60% iznosa poreza, čini mi se. Ako prebaciš boravište sa Cetinja u Podgoricu, onda nema umanjenja od 20% za vlasnika kuće na CT koji živi u njoj plus plaća se porez po stopi za sekundarnu nekretninu. Sve to treba uzet u obzir prilikom računanja.