Ja svaki dan procitam da zivino bolje a o malim zelenim da ne pricam
Printable View
Italija danas 55 novo zarazenih, Sjevera Korea danas +165, Iran +14
i sad me zanima, posto za desetak dana mi dijete ide do Milana low cost letom pa tamo prespava i onda ide dalje neđe ka španiji....ima li kakve kontrole na tim aerodromima? Haos! Dosta mi je sičije no još da se o jadu zabavim oko presijedanja u Italiji...ao brate!
ITALY OUTBREAK (Feb. 23 Updates):
55 new cases in Italy, including 2 new cases in Venice, a 17-year-old male in Valtellina, and a couple in Turin who visited their child at the Regina Margherita Hospital yesterday.Current total cases in Italy:
- 90 cases in Lombardy region (including 1 death).
- 26 in Veneto region (including 1 death).
- 9 in Emilia Romagna region.
- 6 in Piedmont region.
- 3 in Rome (including 2 recoveries).
At least 26 patients are in critical condition.
Ovome nijesam pridavao nikoliko pažnje ali sad bgm nije više svejedno.
Jutros pođoh do Tuzi, pjace, za neke sitnice. Kad viđeh koliko je naroda unutra, razminut se ne možeš, svakakvih nacija, samo sam nalijevo krug sa ulaza i doma.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Nimalo naivan virus, kosa na glavu mi se diže kad se počne poredit sa sezonskim gripom... Naša granica je ka' švajcarski sir, još uvjek nikakvih kontrola, kao da se ne pridaje značaja ovome a gotovo svi virusi (sars, ptičiji, svinjski...) su smiješni već sad pri koroni.
Sto je najgore dzaba kontrole eto neka kineskinja imala virus ali bez bilo kakvih simptoma otisla da posjeti familiju i sve ih zarazila
Procenat smrnosti je priblizno isti . Jednostavno je ovo pandemija koja recimo moze da se desi i sa obicnim gripom . Jefdins razlika za sada je vakcina koja kod obicnog gripa stiti skoro 90 posto a nju primaju bas oni koju su najosetljiviji za letalan ishod stari i bolesni
Citah nedje da obicni grip ubije 400 000 ljudi godisnje
Čitam juče da se virus na zaraženim površinama može zadržati do 9 dana.
Od zaraze do pojave prvih sistema može i preko 15 dana da prodje a od zaraze do simptoma osoba je zarazna.
Što znači tehnički sledeće, ako dohvatis neku zaraženu površinu, recimo neko se dobro iskašljao i onda onako svojski premetao banane, ili dohvatio kvaku ili od stepenica onu dršku ti možeš da se zarazis i sledece 15 dana da raznosis to po svijetu.
Ja sam zadnje mjesec ipo od kad je ovo krenulo bio u Katar dje su stotine hiljada Kineza i Azijata na aerodromu i u samoj Dohi a i u Australiji dje su recimo pozatvarali većinu onih kineskih četvrti jer tamo zive milioni kineza.
Procedura je sledeća - masku uvijek na aerodromu i u avionu nosim iako bi ona propustila virus jer je virus manji nego za šta su maske pravljenje.
I one male bočice dezinfekta svako 15-20 minuta do sat.
Do lica, nosa, očiju i usta se ne dohvacas i moliš boga da u avion pored tebe ne sjedi neko ko kašlje
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Trenutno stanje oko 53000 zarazenih, u kriticnom stanju 11500 oboljelih
Smrtnost bas nije lako odrediti jer cesto se radi o hronicnim bolesnicima ali ono sto ja procitah je oko 3% kod COVID19.
Kod obicne gripe smrtnost ide od 0.3% do 0.5%.
Sve u svemu smrtnost je veca do deset puta.
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Srmrtnost je oko dva do tri posto . Toliko bi bilo i kod pandemije gripe . Ono sto je zeznuto je vrijeme inkubacije . Evo sac vidjeh fa je Gandalf napisao . Ali zdrav covjek moze da se zarazi naravno ali ili nista nece osjetiti ili ce imati temp i malo makaksalost i nista pisebno ali ce prenositi virus svo vrijeme inkubacije i bolesti . I oni vec bolesni id drugih bolesti nastradase
Nije smrtonosan kao SARS ali je masu smrtonosan kad se uporedi sa običnim gripom.
Centar za kontrolu bolesti kaže za 2019:
The CDC estimated that flu sickened 49 million people, hospitalized 960,000 and killed about 80,000 people.
Znači da je stopa smrtnosti oko 0.16% uporedivsi sa 2.1% koji ima korona to je ozbiljan broj.
Znači od korone na svako 100 zaraženih umre makar 2 ...
Znas Gandalfe kako kazu za statustiku ? Sta mislis koliko od gripa kod nas umrre godisnje ? Da bi usao u tu statistiku mora biti uradjen test i podvrdjen virus a mnogo puta se ti ne uradi jet covjek umtre od svoje osnovne bolesti . A sve to je kad nema pandemije , u njoj nebi toliko mala srtnost bila .
Bitno je da nase Ministarstvo vanjskih ne izdaje nikakva saopstenja o tome dje nije preporuceno putovat
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jasno naravno za statistiku ali na žalost kad su ovakve stvari u pitanju moramo koristiti ono što imamo...
Za sezonu 2018 do proljeća 2019 sezonski grip je odnio 30 zivota.
Te sezone registrovana su 492 slučaja gripa.
Što znači da je u CG ta stopa bila 6% na registrovane slucajeve.
Oni koji imaju blaže simptome ne obraćaju se ljekaru itd itd.
Kod nas je i stopa vakcinacije od sezonskog gripa izuzetno mala pogotovo kod najugroženije populacije - starije osobe i hronično oboljeli.
Ali kao što rekoh gore ovo su podaci iz CDC - tako da hajde da uzmemo da su ispravni jer ipak je to najeminentnija i najozbiljnija institucija na planeti.
Ja najozbiljnije i na ovoj drugoj temi pisem ljudi misle da sam neozbiljan.
Sve su prilike da će ova sezona biti sjajna jer će veliki broj putnika koji bi birali Aziju generalno a posebno Jugoistočnu Aziju kao turističku destinaciju izabrati - Balkan.
Obično imamo oko 80ak hiljada kineza regularno(sve su prilike da će ovaj broj ove godine biti izuzetno mali) i ko zna koliko još iz ugroženih zemalja preko kruzera.
E sad kad krene zaplivavanje na granicama hoće li da mi kaže neko da će naši graničari uspjeti da odrade skrining svakog turiste tj. Putnika?
A mi imamo situaciju da recimo veliki broj turista sleti u Sarajevo ili Dubrovnik pa ide ovamo renta karovima a znamo da zastoji na granicama znaju da budu i po 3-5 sati.
Ne znam vise u kojoj sam temi pisao ali niste svjesni koliko je tesko kad imate pandemiju . Dugo godina sam bio jedino zdravstveni radnik koji je ucestvavao u lijecenju karantinskih bolesti ( ne znam da li sada ima neko sa slicnim iskustvom ) . I to od ebole u Zairu davne 95 . Nikoga nije interesovalo to moje iskustvo a ja nisam od onih koji se gura . Sem toga isao sam volonterski .
Znate li kako je raditi sa maskom ali ne onom tankom , sa naocarima koje se urezuju u kozu kao i maska , sa plasticnim vizirom loji stiti istatak lica . Kako je tesko ukljuciti infuziju sa duplim rukavicama a znate da svaki dodir sa krvlju uglavnom znaci smrt bar kod ebole .
Pogledajte film Variloka Vera ako izuzmemo one glupisti sa erotikom zbog kojeg je trebalo refitelja ubiti uglavnom je prikazan kako je bilo . E da li sada bilo koja od Balkanskih drzava to moze da uradi ? Plus protik ljudi tada i sada .
Znate li sta znaci karantin ? Da li ste svjedni koja logistiks treba za njega . Imate recimo karantin a smece ide gdje ? I sve ostalo . A ko bi radio u njemu ? Sestre kojima je plata 400 evra jel ili doktori koji imaju 700 ?
Ne da Bog da se to desi na Balkanu ogradili bi nas bodljikavom zicom jer mi sigurno ndbi bili j stanju da se izborimo .
Treba li da radis i untes zbog toga i onda neki bolesni redotelj snimi film gdje sicse j,,, i eto malo radio i umro .
Razmislite koliko smo soremni a pandemija je kao zemljotres bice samo ne znamo kada
https://www.cnbc.com/2020/02/23/coro...40percent.html
Kolega starki na drugoj temi objavio.
Od ovoga me iskreno najviše strah
Brisel, Istanbul, Frankfurt, Riga, Zagreb... Nikakva kontrola... Kod nas nijesam primijetio, a ne znaci da nema...
Jedino su u Rigi i Frankfurtu na razglasu (ne na svim letovima) objavili da ako ima neko ko je putovao u posljednjih 14 dana u Kinu da se sam javi...
Situacija u Italiji
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2159134
Tapatalk
To sto ne vidis kontrolu ne znaci da je nema . Ugkavnom prate termoviziskim kamerama i to iz posebno sobe . Samo one sa preko 37,9 odvajaju . To je jedino sto mogu da urade .
Plus uvjek treba imati u vidu i ekonoski dio i paniku i sve sto ide uz to .
Vec sada su minusi u milijardama samo za avionkompanije a to onda orati i aerodrome i kontroke leta pa hotele i citav onda lanac
Jbg svijey je globalno selo
Evo kako je na aerodromj u Torinu... Manualno mjerenje temperature... Znam sa ovakve kontrole izazivaju cekanja ali radje bih ovako da je to organizovano... But it's just mehttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...eb4dcdeba2.jpg
Samo ljudi da vam kažem da u Crnu Goru nema maski u prodaji. Ako dođe ovaj virus, a mislim da je Italija preblizu da bi se to spriječilo, fino će se narod zaštiti. To što je bilo ođe pokupovano je. Kažu nema ih nidje u regionu.
Zvah dva poznanika koji su u tom poslu, oba mi kažu da imaju maske bili bi milioneri.
Bruka!
Ako ko zna đe ima da se kupi neka javi (može i na PM)
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Pazite vježbu :D
https://twitter.com/CarlHerberger/st...28241334566913
ahahahahahahaha..Citam i ne vj.
Kakvi ste vi panicari.
A i mislite da bi vas maska nesto spasila.
Jes sad treba da kod nas na aerodrom stoje i mjere temperaturu ljudima i dizu paniku.Zimska sezona ultra losa,sad i ljetnju treba da sami sebi da unistimo sa panikom itd.
Umiru ljudi koji se zaraze virusom jer imaju 90god i koji su pored virusa inace bolesni od svega i svacega.
p.s Preporucujem gas maske i redovno pranje rukica i onaj djavo za deInfekciju.
Svako dobro.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Meni nije jasno ovakvo panicarenje uglavnom mladih ljudi na forumu...
A ja mislio ja panicar... hahahaha.
Ovo je postalo ozbiljno. Suvise se lako siri da bi ga izolovali.
Pod uticajem virusa ljudski imuno sistem kod nekih ljudi poludi i pocne da napada i zdrave celije.
I onda nas imuno sistem rastura nasa pluca. I kod onih koji se izlijece ostanu oziljci na plucima.
Postojanje detaljnih analiza kako se virus sirio u pojednim slucajevima znaci da Evropsko zdravstvo ovo shvata ozbiljno.
To potvrdjuju I ovi karantini u Italiji. Ovo je kupovina vremena. Trude se da uspore sirenje koliko mogu….dok se ne napravi vakcina.
Nase zdravstvo je u raspadu. Zamislite samo jednog bolesnog…..koji ode u onu guzvu da ceka prijem kod izabranog, pa mu on da neku terapiju I posalje ga kuci.
Pa kad mu bude losije, zakazu mu nekog specijalistu za 2-3 mjeseca.
Dok nasi ukapiraju sta se desava bice stotine zarazenih. A onda ce doktori i medicinske sestre da se razbijeze tj. uzmu bolovanje.
Penzioni fond trlja ruke.
Ajde, ko se prvi zarazi, samo tiho, kakvi dom zdravlja, kbc... direktna linija skupština i sl. Patriotizam level 1000000000
Paničarenje ?
Druze ja sam svakog dana od aprila do oktobra na Max 1m razdaljine od više desetina da ne kažem stotina turista iz svih krajeva svijeta(tu računam i ove što svraćaju za informacije padobrance što uskaču i to )
Vjeruj mi da ti ne bi bilo svejedno.
Kao što ti ne bi bilo svejedno da si u avionu 14 sati dje cirkuliše isti vazduh a pola putnika kinezi.
Pa onda razmišljaš oces li pokupiti virus pa donijeti kući makanji od par mjeseci ili par godina.
Da vidiš kako bi paničarenje bilo