Severed nije vidio prvi put moj odgovor, možda ga sad uoči, pa čekam njegov ...
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Ovo je groteskno.
Kakve veze ima samoizjašnjavanje Jugovića u Americi u 20. vijeku s pitanjem sebara i Srba? Nikakve, ali to je jedino što skočimiš zvan Baltazar može da radi kada ostane bez argumentacije - da skače s teme na temu..
U pravu si, nećemo skakati sa teme na temu, nećeš mi skakati i bježati, prosipajući doskočice Akademika Piceka i Akademika Pasuljkovića.
Praviš se budala, nijesi dobro vido moj odgovor na tvoje majmunisanje i kreveljenje.
Bila ti je nevjerovatna moja konstatacija jer su ti je prećutali Dr Picek i Dr Pasuljković.
Dakle, ovako si se kreveljio potpuno uvjeren u: poglede, viđenja, raznmatranja, teoreme Dr Piceka i Dr Pasuljkovića.
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Naravno da nije sebar mogao da se kreće. Trebala mu je propusnica, jer su Nemanjići provodili policijsku kontrolu i racije svako veče od 20h nadalje. Jedino se subotom moglo van, i to samo do 01h izjutra… Pa nije to disko klub sokole.
Mogli su oni da se kreću, i nijesu bili na lancu,
Ja ti odgovorih, no ti izgleda nijesi vidio, možda sada primjetiš moj odgovor.
Quote:
Ovo odgovaram samo radi uvaženih čitalaca. Naš Severed se dokazao da nema pojma o bilo čemu iz istorije, tako da uvaženi čitaoci ove teme ne budu zbunjeni šupljim Severedovim teorijama,
koje nikada ničim, nijednim dokumentom, nijednim faktom, nije potvrdio.
Naime ovdje smo prešli na raspravu o Sebrima, kao što sam tvrdio Sebri su bili polurobovi, zavisni seljaci.
Iz još starijih vremena vizantijski istoričari tvrde da Srbin označava roba, što je jasno pokazano na početku ove teme.
Dakle rob, sebar - polurob, sve isto, ista logika.
Viđeli smo da Sebar nije mogao imati svoju zemlju, za razliku od seljaka u Zeti koji su je mogli posjedovati.
Sad ćemo da vidimo i dokaz, nijesam naravno bezveze tvrdio da se Sebri nijesu mogli slobodno kretati.
Nijesam ja Severed, da tvrdim nešto na osnovu snova i bajki.
Dakle, evo citat iz knjige Miška Lazovića: Privatni život Srednjevjekovnih Srba ...
Quote:
Originally Posted by Miško Lazović
Zavisni seljaci mogli su postati putnici jedino ako bi ih oteli trgovci robljem (naročito je bila velika potražnja za ženskom čeljadi, koja je postajala kućna posluga širom Sredozemlja) ili kad bi pobegli sa feudalnog poseda.
http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/28-1...ne/feljton.htm
Knjigu "Privatni Život Srednjevjekovnih Srba", Miško Lazović je samo PRIREDIO, što znači da je izvukao ono što je želio iz raznih radova srpskih istoričara.
Dakle, hoću potvrdu, da li je sebar/Srbalj imao pravo da se slobodno kreće, bez dozvole, da li lažu ovaj Lazović i novosadski list Dnevnik?
Suočen sa tvrdnjom lista Dnevnik, Severed priznaje: "Van njega, to je druga stvar"
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Lazović uopšte ne govori o slobodnom kretanju – već o putovanju.
Prekini se skrivati iza Lazovića izvrtanjem njegovih riječi, već počni ozbiljno komunicirati ukoliko uopšte želiš da vodimo ovu diskusiju.
Lazović priča o putovanjima, a ti meni lupetaš o nemogućnosti kretanja.
O, sad smo kod Svetosavske, i logike DR Piceka! To je ona logika, koja kaže da je Srbin i Hrvat onaj čoek kome za to izaju potvrdu Dr Picek i Dr Pasuljković, a nije važno kako se čoek sam izjašnjava!
Ne kapiraš dobro?
Lazović kaže, i to ne on već izvori dokumenta, da sebri/Srbi nijesu bili putnici, to jest zabranjeno im je bilo putovanje bez dozvole, kaže jedino su postajali P U T N I C I (Severed, da znaš, putnik je čoek koji putuje, kreće se neđe, otišao je od kuće neđe na put), jedino ako su bili otetei, ili ako su P O B J E G L I.
Pobjegli odakle? Sa feudalčevog imanja na kojem su obrađivali zemlju i živjeli.
POBJEĆI, to znači, bez feudalčevog znanja napustiti njegov posjed, što će reći da je to jasan dokaz da su bili polurobovi, jer bez dozvole feudalca nijesu smjeli napustiti njegov posjed.
Quote:
Zavisni seljaci mogli su postati putnici jedino ako bi ih oteli trgovci robljem (naročito je bila velika potražnja za ženskom čeljadi, koja je postajala kućna posluga širom Sredozemlja) ili kad bi pobegli sa feudalnog poseda.
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Srednjevjekovnom seljaku (kao i današnjem prosječnom seljaku-sirotinji) nije trebalo da putuje, posebno ne na veće udaljenosti, jer za to nije imao razloga.
:yipiiii:
Severed čita misli i želje, srednjevjekovnim sebrima/Srbima. :yipiiii:
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Što se tiče kretanja po feudalčevom posjedu to je normalno mogao.
Van njega – to je druga stvar.
:clap:
I na kraju se slaze sa mnom da sebar nije mogao bez dozvole da napusti feudalcev posjed, to jest ne slaze se sa mnom vec se slaze sa novosadskim listom Dnevnik.
Naravno, Severed nikada nikakvo istorijsko štivo nije pročitao, suočen sa faktom, priznao je da sebar/Srbin, nije mogao bez dozvole da napusti feudalčevo imanje.
A do skora je tvrdio ovo :
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Naravno da nije sebar mogao da se kreće. Trebala mu je propusnica, jer su Nemanjići provodili policijsku kontrolu i racije svako veče od 20h nadalje. Jedino se subotom moglo van, i to samo do 01h izjutra… Pa nije to disko klub sokole.
Mogli su oni da se kreću, i nijesu bili na lancu,
Sada potučen faktima, mijenja stav :bravo: :
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Što se tiče kretanja po feudalčevom posjedu to je normalno mogao.
Van njega – to je druga stvar.
he he he
Za svaku ću stvar da te drobim komad po komad, džaba ti širenje prslih teorija, moraćemo se koncetrisat na fakta.
Viđeli smo da Sebar nije imao svoju zemlju, i da nije imao pravo da se kreće van posjeda feudalca bez dozvole feudalca.
Znači bio je polurob.
Dakle, kad srpski istoričari stidljivo kazu da je položaj Srba bio u prvim decenijama turske vladavine lakši nego pod hrišćanskim feudalcima, oni jasno vide da su kod feudalaca u Srbiji sebri/Srbi bili polurobovi.
Sebar, nema svoju zemlju, ograničeno mu kretanje, i nije polurob ?!?!
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
To da je neko bio polurob, je poznato samo tebi, i nijednom relevanom naučniku.
Znači čovjek kome je ograničeno kretanje je slobodan čovjek??? :ass: :lolblue:
Čija je to teorija? Dr Krešigoja Piceka? :lolblue:
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Ali, kad smo već kod toga, kakve ti s naukom imaš veze. Uostalom, imamo posla s likom kome je Zona Zamfirova istorijski argument za nešto:rolleyes:
Znači u Zoni Zamfirovoj su prikazani Dinarci? :yipiiii:
Onaj jezik i običaji iz Zone, nijesu postojali? Zona je naučnofanstastični film? :yipiiii:
Quote:
Originally Posted by
The Severed Garden
Dakle, da ponovim, pošt ne vidiš dobro - jel' srednjevjekovna Srbija jedina evropska zemlja u kojoj je seljak vezan za posjed?
Ne interesuje me je li jedina li ne, u Zeti su zivjeli slobodni seljaci, što je jasno pokazao Rotković, to jest ne on, on se samo pozvao na izvore.
Pošto ti pamćenje nije jača strana, da pročitaš opet izvore iz Zete, koje je priredio Rotković.
https://forum.cdm.me/showpost.php?p=532098&postcount=26
:hardrock:
Biograf Despota Stefana oko 1450. veli: "Sada nazvanih Srba" ?!!
Ovaj ukvotani citat je Konstantina Filozofa, biografa Despota Stefana Lazarevića, ovaj spis je nastao u 15. vijeku, mislim polovinom 15. vijeka, dakle oko 1450. na samom kraju srrpske srednjevjekovne države, tih godina su Turci potpuno zavladali Srbijom.
Quote:
Originally Posted by Kontantin Filozof
(О пореклу деспота Стефана Лазаревића)
Овај (деспот), дакле, засија од земље Далматије Дакије, (земље) сада названих Срба...
Što mu znači "Sada nazvanih Srba", "SADA" ???
Je li to još jedna potvrda da su stanovnici Srbije "SADA", (radi se o polovini 15. vijeka), dakle OD SKORO, nazvani kao Srbi! Dakle je li to još jedna jasna potvrda da poslije vjekova sebarstva, sebri su naimenovani SRBIMA, naimenovani su kao narod iznikao iz socijalnog sloja!
Ponavljam Konstantin Filozof kaže polovinom 15. vijeka: "... SADA nazvanih Srba ..."! :oops:
Naravno, u daljem tekstu Konstantin Filozof uopšte ne ubraja Zetu u srpsku zemlju, svi znamo da je Srbe ijekavce izmislio mnogo kasnije Vuk Karadžić u njegovom čuvenom članku iz 1836. godine SRBI, SVI I SVUDA
Evo na veljesrpskom sajtu, uživajte :cool:
http://www.rastko.org.yu/knjizevnost...stefana_c.html
Još tvrđe činjenice iz knjige M. Lazovića: "Privatni život srednjevjekovih Srba"
Quote:
Viđeli smo da Sebar nije mogao imati svoju zemlju, za razliku od seljaka u Zeti koji su je mogli posjedovati.
Sad ćemo da vidimo i dokaz, nijesam naravno bezveze tvrdio da se sebri nijesu mogli slobodno kretati.
Dakle, evo citat iz knjige Miška Lazovića: Privatni život Srednjevjekovnih Srba ...
Quote:
Knjigu "Privatni Život Srednjevjekovnih Srba", Miško Lazović je samo PRIREDIO, što znači da je izvukao ono što je želio iz raznih radova srpskih istoričara.
Na još jednom mjestu u knjizi Miško Lazović isto tvrdi:
U Zakoniku cara Dušana (1349) istaknuta je podela na zemljoradnike i stočare; pravni status i fiskalne obaveze bili su im različiti. Zemljoradnička naselja su u pravnom i teritorijalnom smislu bila jasno omeđena, sa privatnim posedima i zajedničkom imovinom: livadama, šumama, a u ponekad i vodenicama. Više sela je obrazovalo župu, koja je bila i zaokružena geografska celina. U socijalnom pogledu, stanovnik sela sa svojom porodicom i dobrima bio je u zavisnom položaju prema posedniku zemlje - vlastelinu ili crkvi. Među različitim kategorijama seljana, meropsi su najbrojniji. Opterećeni obavezama prema državi, crkvi i vlastelinu, nisu mogli da promene svoj socijalni status, niti da napuste selo.
Ovđe su činjenice još tvrđe.
Sebar nije imao zemlju, nije mogao promijeniti svoj socijalni status, niti je mogao napustiti selo.
Dakle, to su bili takoreći robovi, u najmanju ruku narod u srednjevjekovnoj Srbiji su bili nekakvi polurobovi!
http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/20-1...ne/feljton.htm
Kad se jedno crnogorsko pleme prvi put susrelo sa sebrima (Srbima)!
Karta koju je izradio češki arheolog Lubor Niederle 1910. godine, prve slovenske državice na Balkanu.
Crnogorsko pleme Vasojevići u 15.-om ili 16.-om vijeku, preskočilo je staru granicu između Dukljana i Srba o kojoj svjedoči Ljetopis Popa Dukljanina, naš slavni, najstariji južnoslovenski istorijsko literarni spis!
Ljetopis je na ovom podforumu postavio cijenjeni forumaš G R A D.;) U LjPD je objašnjeno kako je razgraničena naša stara država i Srbija!
Quote:
Originally Posted by
Ljetopis popa Dukljanina objašnjava:
Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija.
Čeh Lubor Niderle je dakle perfektno nacrtao kartu, ali što se desilo u 15., 16. vijeku??
Vasojevići su u 15. ili 16. vijeku preskočili tu staru granicu, uskočili u dolinu Lima i naišli na ljude koji sami sebe zovu Srbi!
O tome, kako su se Vasojevići ponašali u odnosu na Srbe, imamo istorijski IZVOR iz 1850. godine, ovo, što se dešavalo ne tako davno, 1850. godine, to je trajalo već vjekovima, vjekovima su Vasojevići ubijali, pljačkali i proćerivali Srbe.
Vasojevići su se iz svoje matice - Lijeve Rijeke, prije nekoliko vjekova spuštili u dolinu Lima i tamo su zatekli sebre, ljude koji su na tuđoj zemlji živjeli i obrađivali, ljude koji su sami sebe zvali SRBIMA (Srbljacima). Te Srbe Vasojevići su prezirali i vjekovima su ih ubijali i pljačkali.
Ovo je opšte poznata stvar u Vasojevićkom plemenu.
SERVUS i SEBAR oznacavaju potpuno isto!
Quote:
Originally Posted by
ssin
A što su Tesle, Martići i Vasojevići slušali Vuka?
Pa nijesu samo Vuka, vec i Njegosa i ostalu elkipu koja je pravila srpsku naciju.
A poslusali su ih zbog dosta razloga, vrlo jasnih.
Quote:
Originally Posted by
ssin
A njima su pre toga rimljani dali ime servus i otuda reč Srbin?
Naravno, SERVUS i SEBAR je potpuno isto - SLUGA, ZAVISAN COVJEK.
Quote:
Originally Posted by
ssin
A Nemanjići su sebe nazvali po svojim podanicima koji su bili socijalni sloj?
Ja ne znam da su Nemanjici idje sebe nazvali Srbima.
Nemanjici su srbovali samo u pridjevima, dakle kao gospodari Srbljem, srpskom zemljom, arhiepiskopi srpski i slicno.
Da je neki Nemanjic za sebe napisao da je Srbin, ja za to ne znam.
Ti ako imas, pokazi slobodno.