Originally Posted by
Fidel Castro
Mozda budem uskoro u prilici da nabavim laptop vanka pa me zanima jel' se sto izmjenilo od prethodnih stranica na ovoj temi...
Koliko mi se cini trziste je nikad gore, ponuda osakacena, cijene napumpane.
Sto se mene tice, mislim da trazim manje-vise isto.. a u kratkim crtama to bi bilo...
- Ryzen over Intel
- 16gb rama
- portable (ne mora da bude 800gr ali nista preko kilo ipo, do 1.8kg max i to ako bas mora)
- solidan panel (i sto se tice osvjetljenosti i sto se tice (s)rgb-a.. refresh rate nije toliko bitan, 4K nikako)
- solidna tastatura i trouch pad (iako ovo moze da bude i subjektivno ali su losi obicno i objaktivni)
od drugih sitnica koje su pozeljne ali nisu obavezne:
- web kamerica (a da nije 'potato' kvalitet sa kraja 90ih)
- tastatura sa normalnim 'travel'-om, da nije preplitka, po mogucnosti da nema 'numpad' sa strane
- citac kartica
- mogucnost punjenja preko USB-C kabla
Mislim da je to manje-vise to. Nisam pominjao velicinu ali 14-ica je ono sto bi se najbolje uklopilo. 13-ice su ipak premale a 15-ice i vece vec ne bi usle u kriterijum kompaktnosti i tezine.
Sto se tice koriscenja... najvise bi bilo za 'media consumption' ali je potrebna i neka snaga za povremeno koriscenje Photoshop-a i slicnih programa... Ne bi bio za koriscenje bilo kakvih 'tezih' programa poput 'Premier'-a i sl. niti bi se koristio za igranje, posebno ne AAA naslova vec eventualno nekih laganih igrica za gubljenje vremena.
Najvise sam gledao Zenbook 14, Zephyrus 14, Dell XPS 13/15.
Iskljucio bi Macbook Air i ostatak Apple ponude.
Ako ima kakva (nova) preporuka ili se nesto pojavilo u medjuvremenu i sl... ostavite komentar ispod.
Za kraj moze i eventualna ponuda kod nas iako nisam ni mislio da je pominjem posto je kod nas sve nekih 2-3x skuplje nego vani a o izboru da ne pricam...