Originally Posted by
wulfy
Ja sam govorio o CG terenu koji je uglavnom brdsko-planiski. Taj auto-put ide kroz ravnicu i nema skupih objekata (tuneli, mostovi, kosine, ...). Daleko najskuplji objekat je most preko Dunava (nemam cjenu, ali se sigurno za njegovu cjenu moglo napraviti solidno km autoputeva po ravnici). Praktično najskuplji objekti su petlje (denivelisane raskrsnice).
Što se trase od Smokovca do Đurmana tiče ona mora, opet, biti daleko skuplja nego kroz Vojvodinu. Po varijanti I, koja ide preko Skadarskog jezera postoje dva ogromna mosta (jedan dužine 6 km) i tunel (kroz ostrvo Vranjina). Za varijantu II je jeftinije po km, ali ima opet dosta mostava i kosina. Nije teren ni približan Vojvođanskom, osim nekih 7-8 km od Zelenike. Od Zelenike do Smokovca (obilaznica oko PG) ima dva mosta i tri petlje. Mnogo kraća dionica nego bilo koja u Vojvodini, a čak i taj ,,najravniji'' dio je napovoljniji (čitaj skuplji) za izgradnju auto-puta tako da te cjene koje važe za Vojvodinu možemo samo da sanjamo.
Što se novca tiče, i koliko koštaju pojedini objekti imam iz plana Direkcije za saobraćaj (koja će tokom 2011 god. potrošiti oko 45 miliona eura na puteve). Evo šta je planirano da se izgradi i koliko koštaju pojedini objekti:
- Most Port Milena (Ulcinj) sa priključcima (nemam sada precizan podatak dužine dionice) košta 13,9 miliona eura (ove godine će biti potrošeno 5,5 miliona eura)
- Most Kolašin preko Tare (kojim se povezuje magistralni put sa putem prema Mataševu) košta 2,2 miliona ura
- bulevar Ratac - Bar (dužina 2 km) koštaće 2 miliona eura
- obilaznica oko Žabljaka (dužina 1,5 km) koštaće 1,8 miliona eura
- Tunel Tifran (kod Berana) dužine 450 m te kosine i ostali elementi rekonstruisanog puta. Ukupna dužina (zajedno sa tunelom) 1 km. Za to će biti utrošeno 2 miliona eura.
Opet ponavljam, 2 milijarde eura, ne činite to, ne trošite neracionalno novac.