Jel ovo retorička dženaza bila? Kako moćno! ha ha ha
Printable View
Koji? Ovaj "Neznam sta je sa uzaludizmom" ?
Dobar, dobar...
A tema je odlicna... i nema slicnih nikako..
Mirise na 'Bahai', makar meni...
Kad god počnete ovako da se prepirete oko ovakvih tema od kojih se živjet ne može u poslednje vrijeme, treba vam poslat Funestis-a da vas pogasi za dva minuta.
Archi kad bi pita neke koji su bili svjedoci oni bi ti rekli: "A jes kad njega spopadne on pocne i latinski da prica".
I to ti je istina, meni je Bog dao takvu mogucnost kad mi uztreba. Nemam ja vlast nad time no mi Bog da. I sigurno se deshav to i drugima no oni ne obracaju paznju.
Skoro 20 programskih jezika znam i profesionalno ih koristim na svim postojecim platformama. A kad mistvarno treba nemam ja nikavi problem sa jezikom no sta vishe. Ugovore, Statute, pravna dokumenta i korespodencije sve sam ti ja to bio u stanju da pishem na paj ako ne i bolje od ljudi koji su zavrshili fakultete. Jes poneka greska, fali zarez il nije nesto razdvojeno ali sadrzaj dokumenta visoko profesionalan i jasan. Cak i odje isto, 5 puta sam dobijao sudske sporove i elokvencije mi nije falilo (zbog toga sto sam bio u pravu, da sam sto kriv bio zamucao bih vjerovatno). Kao pojedinac sam odradjivao i sastanke i prezentacije sa najvecim svjetskim korporacijama. Kad su mi rekli, "Darko" a to ti je ime a mi mislili citava kompanija!
Ja namjerno ovako pishem i koristim arahican jezik. Vise mi je slikovit a posto to me niko ne prisiljava a i sve manje koristim nas jezik ja sve vise i tih gresaka pravim. Ali mi je jasno da te greske nemogu izazvati nerazumijevanje bez u malom broju slucajeva. Preskakanje sa Engleskog na Nas mi zadaje probleme. Ali do sad nisam naisao na situaciju da sam imao neki problem veliki zbog toga.
Ja sam inzinjer Informatickih Tehnologija sa ogromnim iskustvom u mnogim oblastima Od Advertising-a, TV, Online, 3D animacije, CAD/CAM, Video produkcije, Fotografije, Grafickog Dizajna, Programiranja, Klijentskih i Server tehnologija, baza podataka i neznam josh cega sve ima toga masu. Bavim se elektronikom, Hemijom, masinskim inzinjerstvom (napravio sam CNC masine i odje u moju garazu imam citav pogon od strugova, mill-ova i CNC routera i 3D Printera)pravim svoje autonomne letilice za videografiju iz vazduha(6 do sad imam koje pravim i oko toga sam se u poslenje vrijeme zauzeo) i robotiku. U nekim stvarima sam vrhunski expert u nekima nisam no josh ucim. Ja to radim sto volim e me niko ne cera.
Ja sam jako znatizeljna osoba i volim da znam. Ja nisam nikakvu skolu zavrshio lise bravara.
Ljudi vele samouk, a to je Bog dao mi. I ja nemam nikakvu sumnju da ce dati svakome ko mu iskreno pristupi.
I sad cuj ti njih i sta oni govore? A da se urazume malo oni bi uzeli ovaj moj primjer i pokajali se sta pricaju ne o meni no o Bogu i promijenili se. No to je izmedju njih i Boga kako ce oni suditi. Oni su sigurno okruzeni sa masu njih koji im stvaraju takvu sliku Religije, a kad bi razmislili malo mogli bi oni uvidjeti da to nije istina.
A oce li ili nece, mi koji citamo ove knjige mi znamo da to Bog dadne ako mu iskreno pridje ili zabrani ako je ko stvarno pokvaren.
To od nas ne zavisi nista.
Da je jedan, dobro je, da je hiljadu dobro je, da je nijedan dobro je, kada ne bi bilo nametanja svojatanja ,mrznje i ratova makar u to ime. Neka vjeruje svako u sta hoce dok ne gazi drugoga. Ovako svaka diskusija se pretvori u vjecito obostrano ubjedjivanje i vidjenje mana kod drugoga koje kod sebe ne vidimo. A svako misli da je dokucio istinu, a mnogo nas je.. Mnogo istina(h), bla bla(h)..
Nijesam zadovoljan objasnjenjem. Ali bukvalno, vi ste izabrali da vjerujete u Bajke. Samo me zanima kad vec vjerujete u jednu sto ne vjerujete i u ostale ?
Sto se tice mog engleskog pricam ga kao maternji, supruga mi je sa engleskog govornog podrucja. A isto tako pricam i ruski :D Pa opet umijem sastaviti recenicu i na jeziku kojim pricamo :D
Oca mi Hebi ako ja kapiram u sta ti sad vjerujes...
Kakvi su ateisti bolesnici tek sada sam siguran u to 100%, do sada sam bio siguran 99% e ova tema mi je pomogla da shvatim to.
A kako su tek bolesni ovi sto gledaju samo kako ce podjelit' ljude bilo da ih dijele po nacionalnosti, boji, vjerskim ubdjedjenjima, politickim vizijama itd.
I to sve na neke procente... o zali boze neistrosenih kondoma...
Svi ljudi su bolesni. No se vjernici nadaju da ce im Bog zlo iz srca ukloniti i zalijeciti ih. Nema toga vjernika o kome je pisano da se nije kajao i sebe kritikovao. Od Solomona, Davida, Job-a Muhameda i Isusa...
Sustezanje, samokontrola je ono na sta smo svi pozvati. A ko se raspusti pa dozvoli sebi da iz njega izlazi sta god bez ikakve kontrole taj je zaista u problemu velikom a i oni oko njega iako on to mozda i ne zapaza.
Svadje, prepirke pa na kraju i ubistva i svako zlo na ovi svijet zbog takvih stvari se deshavaju.
Vjernici, kad ih lakomislenost njihova prevari i zanesu se oni uvide pa se pokaju i gledaju da kako to isprave ili izvinjenjem ili kakvim drugim nacinom.
A ovo nije samo Religija potvrdila vec i Psihologija.
Ovo ti dosta tacno, nepotpuno ali prilicno tacno.
A onda se vracamo na staro... Heh. Zar je to ta podjela? Vjernici i nevjernici? Znaci vjernici uvide gresku na vrijeme i pokaju se? Zar stvarno mislis da je to tako? A to za pokajanje NAKON izvresnog 'grijeha' vec ne bi komentarisao... Jer mi je to jedna od 'najjacih' stvari kod vjernika... Mozes i da ubijes i da ne znam ni ja sto napravis, odes da se ispovijedas i sve ti je oprosteno, kao nov si. Srecom pa postoje i zakoni drzave inace ne bi da zamislim sto bi tek bilo sa takvim 'vjernicima'...
Bog prasta onome kome On hoce. To ispovijedanje svestenicima i ostalim sluzbenicima nema nikakve veze. Jer ti znash isto dobro da ljudimogu da se zaludjuju. Ajde nadji jednog koji zlo cini i ne patishe da se osjeca sto nelagodno zbog toga.
Covjek treba da je srecan kad ima savjest i kad se nelagodno osjeca zbog neceg sto je lose uradio, jer je Bogu mio pa ga ne pusta. A koga Bog pusti taj je daleko zaluta.
A ko se iskreno pokajao i promijenio ko to ima pravo da prigovori da mu se oprosti? Tesko ce to vjerujuci covjek rec, no ce prije rec : Oprosti i meni!
Svako grijesi, ljudi se mjenjaju.
Cekam odgovor.
To je dokument koji je Prorok Muhamed potpisao i ostavio na cuvanje u manastiru na Sinaju u kojem pruza veliku zastitu Hriscanima i naziva ih svojim gradjanima. Stavku po stavku je naveo cega treba Muslimani da se uzdrze i kako treba da se ophode prema hriscanima u raznim situacijama od njihovog prava da posjecuju svoje crkve i praktikuju vjeru do neplacanja poreza i slicno.
Muhamed je zaista bio veliki covjek! Moje veliko postovanje prema njemu kao covjeku! On je poslednji prorok koji ce nam doci sto znaci da ono sto je proreceno hriscanima blizu.
Evo dio je odje preveden
http://balkanbreakingnews.com/pismo-...skim-monasima/
Svaki covjek je jednak pred Bogom. To sto smo mi hriscani ili jevreji ili muslimani ili drugi za koje nismo culi to ne znaci da smo mi miljenici a vi niste. Bog voli sve ljude.
On je nama blizi od zile kuckavice, kako je to receno u Kuranu.
Dali je to tako kako ti rece za savjest ili ne ja neznam. Ja predpostavljam da ljudi samo savjest ignorishu i uvjeravaju sebe da to nije bitno pa posle odredjenog vremena kad preceraju ih savjest (ili savjetnik) napusti ostavi da tumaraju sami za svojim prohtjevima.
Avram, vjerovatno ste culi za njega, njega je Bog izabrao kao primjer vjere.
Kad su mu andjeli dosli (u obliku ljudi) da mu saopste radosnu vijest, oni su mu rekli "Ne gubi nadu donosimo ti vijest...".
A on im je odgovorio: " Samo onaj koji je zalutao moze izgubiti nadu u dobrotu Gospodara svoga." (Parafraziram u Kuranu je izvor).
Zato nikad ne gubite nadu.
Jel' to onaj Avram isti sto je htio da prikolje sina da bi dokazao vjeru ?
Jel' bi ti priklao svoje dijete isto da bi dokazao kako si vjerujuci ?
Jeste to je taj, i sigurno ga nije priklao no je od njega veliki narod nastao od cijih djela mi svi ostali dobra imamo iako ih je masu od njih zalutalo. A bili ja reagovao kao on da i meni dodje takva uputa u snu, ja se bojim odgovora na to pitanje.
Ja rekoh sto je htio da prikolje a ne sto je priklao.
A naravno da se bojis. Posto zamisli koliko to ide. Da ti se Bog javi i kaze ti da zakoljes dijete imas 2 opcije :
a). Da ga zakoljes i dokazes svoju vjeru - samim tim ubijes dijete iako si mozda sizofrenican
b). Da ga ne zakoljes i samim tim pogazis svoju vjeru, a pri tom nikada neces znati da li ti se Bog stvarno obratio.
c). Da Bog postoji nikada od tebe ne bi trazio da ubijes bilo sta, posto su sva stvorenja njegova i nema razloga da se ubijaju
Ja bih radije zamisljao da sam vjere kao njegove. Pa kad bi me muka stisla i nevolja sa svake strane da panem nicice na zemlju i recem:" Ne gubi nadu, Gospodar tvoj je sigurno dobar i On zeli da te iskusha i ucvrsti u vjeri."
E vidis, ja bas smatram da su ovakvi ljudi i najopasniji i da ih vjerovatno treba zatvorit'. Ozbiljan sam.
Jer bez dubokog ulazenja u psihologiju, mnogi ljudi rijedje ili cesce snove dozivljavaju 'ozbiljno'. Nekad se oni cine toliko realnim da covjek kad se probudi nije ni siguran da li je to sanjao ili je stvarno bilo. I nije to trenutak bunila nego nekad to traje dok ne nadje nacin da se (raz)uvjeri sta je zaparavo bilo - java ili san.
I uzmimo realan primjer da ti sanjas da ti se bog obratio i rekao ti da pobijes svoju familiju jer si recimo prethodno imao nekih problema sa njima (da ne sirim pricu previse) i tebi taj san bude toliko realan da stvarno povjerujes u to. I na kraju, prije nego se uvjeris u to da je bio samo san, ti pokoljes sve svoje... Nemoj ovo shvatit' licno sto se tice tebe i tvoje familije (ja vam sve najbolje zelim) nego samo sagledavam, po meni realan, primjer.
Ja ti nijesam negirao da imam problema sa pisanjem. Ali ti ocigledno imash sa citanjem.
Pa ja reko samo da utvrdimo. Posto je ovo sto si rekao potpuno bolesno, fanatizam a u isto vrijeme susrecemo se sa ozbiljnim psiholoskim poremecajima...
interesantan pristup. Prvo ustvrdish pa bi da utvrdish. I onda se naljutish kad ne ispadne kako si ustvrdio.
Treba bi malo da poradish na tu metodologiju, jer se bojim da cesh vrlo malo uspjeha postici.
Prvu viziju kad sam saznao da zaista Bog postoji, ja sam vidio nebo otvoreno i Kosmos kao zjenicu oka nadamnom. Nikad nista ljepse u zibvotu nisam vidio. I cucnuh da se divim tome sto sam vidio kad odjednom vatrene kugle pocese da padaju sa neba na ljude oko mene koji su u panici bjezali. Ja sam se veoma bio uznemirio zbog toga sto sam vidio.
Pa sam imao viziju i citao Kuran u snu a nikad ga u zivot vidio nijesam prije. I kad sam ga nasao ja sam vidio da je ta vizija bila istinita.
Kad sam pricao ljudima o tome, neki su mi govorili da sam poludio, drugi ispod oka gledali a ko zna jeli ikog bilo ko je vjerovao. E pa vrijeme pokazuje sve. Ja samo Boga falim na svakom dobru sto mi je ucinio i ja znam da On ne uci ljude da rade zle stvari no je za tu namjenu ostavio crnog djavola da ih vara i zanosi.
A to sto ljudi mogu da garantuju da nece pamet izgubit bilo koji momenat i sebe potpuno upropastiti, to mosh macku o rep objesiti.
Aj da vidimo sta ce biti. Oce li zaista ovi sto im je mudrost da se posprduju onome o cemu nista neznaju bit od koristi.
Novine su svaki dan pune slucajeva dje ljudi djavoljijem putem ojdu i zavrshe a dan prije toga su mislili da su najpametniji na svijet.
Pohlepa, zavist, ljuboimora i citava armija nagona kad stisne ljude koji kocnica nemaju navedu na najgnusnije stvari. Jedino oni koji ma je Bog dao snagu duha da odole tim izazovima ce uspjet da ih savladaju.
Ali ko sto rekoh vidjecemo. Za kraj da zakljucim sa Solomonovom recenicom:
Strah od Boga pocetak je svake mudrosti.
Strah ne moze biti pocetak nicega.
A zamisli kako si ti los covjek kad pricas o ljubavi i spoznaji Boga a ubio bi rodjeno dijete.
Nije li to kontradiktorno sa 'ne ubij' bozjom zapovijesti?
Nije li onda bog paradoksalno stvorenje posto je u konfliktu sam sa sobom jer je on donio zakon Ne ubij a kaze ti da ubijes?
Nije li isti taj Bog ubio na stotine hiljada potopom i u Gomori?
Religija je stvorena upravo za prostodusne ljude kao sto si ti. Da vjeruju da su odabrani, da sluze necemu, da ih Bog voli... Kako bi dali sebi neku svrhu posto im je zivot beznacajan i za sobom nece ostaviti traga....
Prvo sam mislio da si neki klinac, pa vidjeh neko ima tvoj quote da si fakultet zavrshio...
Idesh odje unakolo po ovom forumu pa se samo sprdash ljudima. Te su ti neki vjernici odje zajebanti te suplji na vrh glave te momci sa durmitora irvasi i ko zna sto sve si pisao da nisam vidio.
Samo na ovom postu se moze vidjet kako rijeci izvrcesh, istinu ne govorish i snujesh puste snove.
Znash sto neka mene Bog prsa rasiri prema ljudima koliko idje moze, a kome ih je stisnuo uz njihovu saglasnost taj nek se nosi sa time.
A te tvoje mentalne konstrukcije... neznam sto da ti recem vishe. Mozda bolje nista.
Bjezi sceko odavde ako te nije ko sveza e cesh prsnut i ti.
Kakvi ste vi salabajzeri.
A on je odabran da nam odje na forumu mozak ispira njegovim glupostima. Puka si ti brale potpuno nema tebi spasa :) kakve ti vizije imas. Tacno cu zavoljet ove teme svaki dan novu neku pokrenes.