Sto ces da radis ti tamo 6 mjeseci kad upadnes sa 20, 50 ili 100 ljudi od kojih niko ne zna tvoj jezik, a ti ne znas da beknes engleski? :mrgreen:
Sve i da ti ne treba za posao, a treba ti, makar ti za normalnu komunikaciju sa ljudima treba.
Printable View
Ne pitam za sebe...nego imam par poznanika koji podjose a mislim da ne znaju beknut jednu,pa sam se uvijek pita' sto cine tamo :)
imao sam par kadeta koji su zavrsili skolu u kotoru a da ne znaju beknut engleski.tesko opstaju jer kao sto rece kolega nelogicno je da oficir palube ne zna engleski a preko mu je potreban i u opisu mu je posla.svi papiri za porat i na brodu su na engleskom,niza posada su vecinom indonezani,madagaskar,samoa,oni ne govore crnogorski....
Ne kaže se zalud "hljeb sa 7 kora"
Moj tata je bio pomorac i znam što znači biti pomorac i koliko je to teško. Ljudi samo misle na pare kad se to pomene...a džabe sve pare ovoga svijeta...
Tako je...tesko je sve to ali opet je bolje za nas i ostale za koje sve to radimo-za porodicu..mislim da je bolje da se jedan zrtvuje da bi drugi imali i mogli normalno da zive...mislim iskljuio na svoju familiju i kasnije na svoju porodicu-zenu i djecu..Tuzno je sve to jer nikad nisi kuci,djeca rastu i gube osjecaj za sve to,ali opet ne shvataju da je bolje za njih da je tako...nego da kazem jedno drugaricino vidjenje svega toga :)
tata joj plovi sigurno preko 30 god,znamo se od kako se kaze rodjenja,vec pred kraj osnovne je njoj sve to pocelo smetati,jer joj tata nije tu kad joj treba i kad su nedje svi na okupu,rodjendani,slava,nova god,bozic i sve ostalo...da ne duzim pricu..ona kaze "ja nemam tatu,nikad ga nisam ni imala" (sta pricas to,tata ti plovi i imas ga,radi za sve vas) "ne to nije moj tata,to je samo neki chiko koji dolazi kuci na kratko vrijeme,donese pune ruke poklona i to je sve"
izgubi se taj osjecaj valjda..ali opet sto da se radi,svakome je to jasno i si bi oljeli da su kuci i da imaju para i platu kao tamo na brod,mislim da je bolje poci na brod nego odje jadikovat i kukat kako se nema posla niti para,a onda dodje zena i dijete pa postanari,kirije,racuni,hrana ihaaaa :P
Cuo sam od nekoga da moze tek sa 21 godinu ali dobro je da nije tako. Odlucio sam sa idem, muka mi je raditi odje za 300e (koje ne mogu potrajati za osnovne troskove) i svaki dan nervoza i cuda. Ne kazem da na brodu nema toga ali ti bar plate. Odje nastavljam da radim i trpim ove utripovane sefove tj. tatine sinove jos par mjeseci cisto da pokupim sto para za te brevete i ja odoh. Idem sa drugom sto ce mi biti dodatna olaksica (valjda).
Svaka chast..podrzavam..ve je vise takvih kao ti,kojima je vise sve dojadilo odje i koji idu i pokusavaju da se snadju na brod..tako i treba,ako ne pokusas uvijek ce ti se motati po glavi zasto nisam mozda sam mogao :)
bice to sve dobro samo imaj jaku volju i spremi se za sve to..pusti sad tog druga,ne znam kako milis da ce te zajedno ici,vrlo je tesko to da ti sad znas da ces sa nekim zajedno ic na brod..jedino ako mu je tat kapetan pa jedva sredi nekako vas dvoje u zavisnoti sta je on na brod :) ali polako ,polozi brevete prijavi se i bice nesto.bolje nego da trunes odje i da jedva prezivljavas a oderes se kao ...
mozda ti je dobra opcija ako ikako imas dje da pozajmis te pare i odma polazes brevete,pa ces vratiti pare polako..tako da bi sto prije bio spreman pa neka stoji sve spremno..vidi sam kako mozes..sa srecom pa kako god :)
Pomorstvo je mnooooogo sire nego sto to mnogi zamisljaju. Ali ajde da se fokusiramo samo na 'seagoing' i od toga samo na palubu/makinu opet tu ima milion kompanija, stotine tipova brodova i hiljade drugacijih poslova (ukljucujuci i kruzere naravno). A na sve to svaki covjek ce razlicito prihvatit' sve to...
Tako da sa jedne strane nemojte se plasit' ako vam neko prica kako je pakao jer to moze vama nece bit' a nemojte mislit' ni da je 'med i mlijeko' ako vam neko prica kako mu je super i kako jedva ceka odma da ide...
Izadjite u grad.. svi imate nekog poznanika (da ne kazem prijatelja ili clana porodice) koji plovi pa sa njim popricajte direktno a ne slusat' glupe price... I onda sami ukljucite mozak i razmislite koliko su realne te price koje slusate a na kraju i probajte (ako imate uslova u smislu skole i papira) jer cete jedino tako znat' sta je i kako je...
eto rekosmo ti mi koji smo vidjeli mora.i koji od toga zivimo.svakako odluka je na tebi.probaj pa ces sam vidjet.popricaj jos sa nekim ko je okusio taj zivot,ne slusaj ove savjetnike sa foruma jer ovaj zivot koji mi zivimo je tezak govorim ti to prvenstveno kroz to sto porodicu ostavljamo i djecu.nije lako.tesko je razumjet onome ko to ne radi.
Nikad ne pitah brata (od tetke) jer me nije zanimalo a bogami sad kakvo je vrijeme doslo mozda se i odmetnem za koju godinu...znaci brat mi je prvi oficir a sad bi treba' da zavrsi za kapetana tj. on bi mogao valjda vec ali nema dovoljno godina (ima oko 30) sto znam ja kako to ide,mozda sam ja nesto pobrka' jer se ne razumijem uopste u sve to...znaci moze li se kakva veza uvatit',da li kapetan moze "sredit" nekome da ga brze prime ? (normalno ako ja polozim sve to :) )
Sve moze :)
Kapetan svakako moze (ako oce) da napise preporuku i da ukrca nekog a zavisno od kompanije to moze da prodje i da zovnu 'kandidata' nakon 5 dana a moze da kompanija odgovori sa 'well noted' i da ga nikad ne pozove...
Uglavnom kapetani imaju tu 'moc' da ukrcaju nekoga ukoliko to stvarno zele.. Ako nece, lako ce nac izgovor..
P.S. Godine ne odredjuju poziciju na brodovima danas. Minimalna navigacija da pa prema tome postoji neki minimum koji teorijski moze da ogranicava godine za odredjene poziciju ali u principu nema niceg kao 'moras da imas 27 da bi bio 'chief' ili 30 da budes kapetan'...
kao pomorac morao bih ti reci-hvali more-drz se kopna.ali nema vajde od tih plata na kopnu pa se mora.:strawberry:
Postovanje, zanima me da li znate neke agencije za pomorce koje su dobre za ukrcaj? ja sam zavrsio srednju pomorsku u Baru i imam sva dokumenta. Ja sam pokusao na Mediteran ali nisam mogao da polozim test u Tivat. Otisao bih kao asistent makine jer sam tu struku zavrsio...
Hvala unaprijed :)
Vala test nije toliko tezak
Sent from my MediaPad X1 7.0 using Tapatalk
Pozdrav svima. Zanima me zna li neki pomorac kolike su plate sad mornarima koji se prvi put ukrcaju na MSC? Hvala unaprijed.
cini mi se 1500 dolara
Zavisi od pozicije, i pitas za cargo ili za cruises brodove?
Za kargo OS 1000 dolara plus lasing
Pitam za cargo i sta je lasing, posto bas nisam strucna u tim nazivima :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
kolike su plate po cinovima, mijenaj li se to sto...
koliko kosta polaganje klasa/breveta kako li vec,po cinovima...
kakvo je stanje sa ukrcajem- znam neke momke koji su zavrsili fakultet (4 godine), sjede doma i navodno cekaju ukrcaj uz obrazlozenje da im treba veza...
i vazda me ovo zanimalo- ako imate ugovor na pola godine, kad ugovor istekne trazite li opet novi brod-kompaniju, ili se to produzava-obnavlja... ima li problema za npr druge-prve oficire da se ukrcaju, ili i oni cekaju i traze...
Hvala, a ako neko ima vezu od strane prvog oficira kolika je mogucnost da se ukrca, iako mu je to prvi ukrcaj?
Hvala puno, ako bude jos kojih nejasnoca javljam se :))
Evo me opet :) postoji li neka starosna granica za odlazak na brod prvi put i je li to zavisno od kompanije?
Nema starosne granice za ukrcaj. Doduše sve je lakše kad si mlad.
Da li postoji u CG neki kurs koji traje godin ili tako nesto pa da se moze na brod ali ne kao mornar no da se moze doc do oficira ?
Ako ima dje I kako I koliko?
Znam da ima srednja da se zavrsi nesto pola godine u kotor ali onda se ide kao mornar valjda, cuo sam da ima neki norveski kurs ili tako nesto, zna li iko ista o tome?
Mrzno mi je drugi fakultet upisivat od 31 godinu a I sad se na brod moze tek posle tri godine
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Bio je neki kurs prekvalifikacije u Kotoru. Četiri, pet mjeseci. Raspitaj se.
Imas taj ''kurs'' jos koji te gura do neke pozicije pa ako hoces na vecu ides jos ucis pa sve tako :D
Sa ubrzanim kursom iz Kotora mozes kao kadet tu ne brigaj, samo ne znam kolika je cijena. I jedni problem kolko sam shvatio je obavezno prisustvovanje predavanjima tih pola godine.
KOlika je plata kadetima na brodu ?
ovo je dobra stvar za mlade, ne vjerujem da je lak posao(nije nidje lak posao) ali vidis svasta, nije dosadno eto @Fidel Castro nema ga na forum vec neko vrijeme Bog zna dje je,bio na Kubu/i znam i svaka cast svima koji hoce taj posao da rade. Zelim vam sve najljepse.
aj ako neko sazna nesto o tim kursevima neka malo objasni ovdje
znam da bi sa njima mogao kao kadet ali da li se moze jednog dana do prvog oficira stic?
http://skalaradio.com/2015/10/23/u-k...a-u-pomorstvu/
Sent from my HTC One M9 using Tapatalk
E ovako:
Bio sam na kruzerima nekoliko ugovora (Royal Caribbean) u svojstvu assistant waiter-a i za tih par godina mogu da kažem da su mi bile među najboljim i najgorim, po mnogim pitanjima.
Nakon toga sam batalio morsko konobarisanje i upisao pomenuti kurs u srednjoj pomorskoj u Kotoru. Ukratko o kursu:
Palubarci imaju (ako se dobro sijećam) 15-ak predmeta, od toga 18 ili 19 ispita. Neki imaju dva dijela, teoriju i zadatke. Svi predmeti su stručni:
Pomorski engleski - 1 ispit
Terestrička navigacija - 2 ispita
Astronomska navigacija - 2 ispita
Elektronska navigacija - 1 ispit
Signalizacija i komunikacija - 1 ispit
Praksa (rad na kartama, manuelno plotovanje i mornarske vještine - 1 tročasovni ispit
Pomorsko pravo - 1 ispit
Stabilnost broda - 2 ispita
Teorija broda - 1 ispit
Stabilitet i rukovanje teretom - 2 ispita
Pravila za izbjegavanje sudara na moru - 1 ispit
Bezbjednost i sigurnost na moru - 1 ili 2 ispita, ne mogu se sjetit
Pružanje prve pomoći - 1 ispit
Meteorologija i okeanografija - 1 ispit
Manevrisanje - 1 ispit
Kurs je trajao 4 ipo mjeseca, s tim što se ide od 0800h ujutro do oko 14-1500h popodne, sa pauzom za ručak od 1h. Predavanja su svaki dan, ali u početku (prvih dva mjeseca) imate po jedan, a nekad i dva slobodna dana sedmično - koji ne moraju biti vikend. Jako rijetko se potrefi da ste slobodni u nedelju ili subotu. To su uglavnom neke srijede ili četvrtci. Prisustvo je obavezno, ukoliko 30% nekog predmeta ne odslušate, nećete ispuniti kvotu za izlazak na ispit, što znači da morate čekati iduću grupu da počne i sa njima da odslušate te predmete u cjelosti.
Cijena kursa je 2000€, može se platiti u rate, ali prva da bude 1000€ i prilikom upisa, a drugih 1000€ plaćate 4 x 250€, jednom mjesečno. Ako ne platite do kraja kursa, em što će vam se administracija popeti na glavu, em vam neće dati diplomu. U tih 2000€ uračunajte svakodnevni prevoz do Kotora, kafe, ručkove i lagano izađete na neku cifru od oko 4500€, pod uslovom da živite neđe u Boki. Ja sam iz HN dolazio svojim autom, išlo nas je nekoliko i djelili smo troškove goriva (Polo 1.9 SDI, neće 5kg nafte, pa neće :D ).
Kada dobijete diplomu ostaje vam da položite osnovne brevete za kadeta navigacije, a to su: First Aid, Basic Safety, Security Awareness i Duty. PAžnja sad: samim kursem ste obučeni i sa diplomom i potvrdom iz škole idete u Lučku Kapetaniju da polažete, dakle NE IDE SE na obuke za brevete u Azaleu u Bijelu ili u Tivat ili FZP Kotor! Ima ljudi koji su išli ne znajući i tako BUKVALNO BACILI oko 500 eurića.
Poslije kupite kadetski dnevnik (ima jedna mala knjižara u KO kod bolnice - 10€) i žutu knjižicu (5€), izvadite pomorsku knjižicu (ne znam koja je procedura ođe, nisam državljanin CG, pomorska mi je iz druge zemlje koja nije članica EU. Ukoliko idete preko npr. slovenačkog ili hrvatskog pasoša - brevete morate polagati u SLO ili CRO ustanovama, a diplomu i potvrdu nostrifiovati i prevesti kod sudskog tumača). Sve ovo kad završite možete pravo u agencije da se prijavljujete ili da pozovete sopstvenu vezu - barbu ili ćifa. Niži rank nemojte ni da cimate, nemaju uticaja.
Sve ovo sam pričao naravno za kadeta palube, za makinu ne dosta drugačije, pa ako ima neko da je odradio kurs za mašinca neka se javi.
Ovu školu morate da shvatite dosta ozbiljno, imaju svoja pravila kojih se drže i NIKO neće biti tolerisan ako bude odstupao. Momke su isključivali sa kursa, gledao sam. Škola je podržana od strane Biro Veritasa (pomorske osiguravajuće kuće) tako da ste mirni po pitanju validnosti dipome i u svijetu i kod nas.
Nadam se da sam nekome pomogao.
EDIT:
Pravo upisa imaju svi koji su stekli IV stepen obrazovanja.
Zadnjih jedno dva mjeseca kursa neće imati slobodnog dana.
Nemoguće je raditi neđe i ispratiti kurs kako Bog zapovijeda, fizički ne može da se stigne.
Starosne granice za upis nema, bilo je likova 40+ sa nama u grupi.