Što bi rekli buksovci po euro dnevno x 365dana - 200 eura :)
Printable View
Što bi rekli buksovci po euro dnevno x 365dana - 200 eura :)
Hemija neophodna za domacinstvo za samca ne moze ispasti preko 50 eura pa sve najskuplje da kupujes i da si bolesna osoba koja svaki dan cisti kucu po 5 sati.
Prasak za ves, sapun, toalet pair, sampon, kupka, pasta za zube, deterdzent za sude, neko univerzalno sredstvo za sanitarije, sprej za stakla, sad dalje jedino da lupam jer tu je nekih 10ak artikla koje moras imati ali su svi u rasponu od 1-4 eura. Da vidim tog junaka samca koji moze potrositi 5 kg praska ili 20 toalet papira za mjesec pa sve da ce sjedjet na wc solju da ga odmotava po vazdan.
Edit: dodatnu kozmetiku ne uracunavam jer realno mozes potrositi i 100 eura za samo jednu kremicu.
Odje sve neki paraši, ja ne smijem reći koliko potrošim za mjesec...
i ja sam mislila na te stvari OSNOVNE. što jes, jes, ima i parfem od 150€ i puder od 70, ali nije neophodan...
kad bi 70 000 ljudi jedan mjesec dali po 1€, eto nekome krov nad glavom... niko od njih ne bi osjetio, a ovi bi itekako....
hercules, smanji potrošnju, greota je, majke mi...
/me zivi sa tatom i mamom, u prilichno demokratskim uslovima, pa nemam rashoda za hranu, vodu, i sl. chinjenica je da sam pushach i da ne vozim, pa dosta novca ode na cigarete i taxi na dnevnoj osnovi. ali josh ne provaljujem kako uspijevam sama da potroshim platu od 500 eura i honorare od dodatnih poslova i projekata do 20. u mjesecu. mozda zbog rachuna za tel svakog mjeseca od 200 e, jer poslove tako zavrshavam ili zbog neobuzdanih strasti za trgovinom i kafanama? ccc, stv ne znam ;) ali da sam sluchaj za ispitivanje - jesam :)
Sad kad primam 600, pola u stek, malo ostavim kuci da ih maknem s vrata i ostalo mi je sasvim dovoljno za mjesec dana.
(na sisu sam jos, jbg)
I ja bi kunem ti se po 5 'iljada maraka trošio da mi se može! U stvari ne bih, bilo bi mi žao da ih bačam po ruletima i gradu, prije bih čašćavao bližnje, isplativije bi mi bilo.
A štedim guzice štedim nemam kud više :D
Trenutno sam ograničio sebe na 350€ mjesečno. A živim sa mojima sad za sad. A da može i manje, može svakako :) naročito kafana.
Doduše nijesam pušač pa nemam tih izdataka, telefon je 20€, gorivo od 70€ do 100€, izlasci, pauze i kafe do 100-120€€ i graderoba 50€-70€ i ostalo je do 30€.
Ostatak štedim za vanredne okolnosti - registracija kola, čestitke, i ostali neredovni troškovi koji su mahom veći od redovnih.
Pri tome dajem kući nešto para čisto da pomognem moje iako nije prijeka potreba.
A da štedim, trudim se vala nije da se ne trudim. Ali sporo raste to nešto :)
I ja bih se rado udao :mrgreen:
mene hiljadu ne bi potkrpilo mjesecno
ja sam jednom pokusao da stedim,kupili su mi metalnu kao konzervu,ubacao sam u onaj otvor za metalni novac krupne novcanice...
i nedje kad mi je prihvalilo para uzeo sam je,i posto nije bilo nacina da se otvori krenuo sam da je razbucam klijestima,ali posto je bio poklon zao mi je bilo,pa sam lega na krevet,uzeo cackalicu i sve one papirne pare opet nazad nekako iscackao... bolesno
I ja opet zivim s mojima i ne trosim puno para maksimum 100-130 eura mjesecno jer mi je zao da ih bacam u podgoricu po kafana i ostalih podgorickih gluposti. Ostatak ide u stek za putovanja i druge projekte. A dok sam zivio sam jedno vrijeme(srece moje, doduse ne ovdje) trosio sam skoro oko 700-800 eura ukljucujuci stan i hranu, dok je veliki dio kolaca isao u stek opet za putovanja i za kisne dane.
Sto se tice zivota ovdje mislim da bih sa 500 eura prolazio komotno(sve i da stanarinu ukljucim, sa cimerima naravno). E sad bi valjalo vise para kad bi se htjelo stedjeti i pohadjati razni kursevi i nastaviti sa obrazovanjem.
Bez kirije za stan prodjem sa oko 400 mjesecno... Niti previse stedim, niti se razbacujem, trenutno trosim taman koliko treba.
Nadam se da ovo citaju ovi iz vlade i vec gledaju kako ce da smanje to kad vam je 400e komotno.
Ja zivim sa mojima, a potrosim 100 Eura mjesecno, ponekad bude vise, a to sve ide na gorivo, odjecu, izlaske, 10 Eura na vaucher, ponekad hranu.
Ih odlicno je ako i zena radi, TO JE SRECA, ali s obzirom na ekonomske okolnosti u zemlji, nezaposljenost...nije to bas toliko vjerovatno. Pa ako ocete djecu odma, zena moze da prima platu a da ne ide na posa jedino ako je udomljena u neku drzavnu firmu. Rijetko kod privatnika, no joj recu ajde ti lijepa malo doma.
A onda je sve na tebe, na muza.
Muz i zena koji zapocinju porodicu, da ne placaju stan, da imaju kola ne nova a da nemaju kredita koje otplacuju po meni moraju imat minimum onu minimalnu MONSTAT-ovu potrosacku korpu a to je nekih 750eura. Ako nemaju makar toliko onda se krpe 100% i jedva kraj sa krajem sastavljaju. Znam iz iskustva kojeg zapravo i sad prozivljavam.
Sa 1000e moglo bi se mozda ustedjet i provuc i neke malo ambicioznije stvari, recimo da se podje po 5-6 dana zimi na odmor na Zabljak i ljeti na more, dakle ne nidje van CG.
Sa 1500e, san mnogih mladih u CG, e sa toliko bi se moga uzet i neki kredit pa eto usudio bih se da kazem mogao bi se nazirat neki evropski san. Naravno sve uz uslov da se radi o sigurnom poslu tj zaposlenje na neodredjeno, dje su oboje full osigurani, primaju platu preko banke naprosto da su kreditno sposobni. Taj san je trenutno tesko ostvarljiv za dosta mladih koji oce porodicu u CG.
Ima ih koji imaju sve to ali je pitanje koliki je to procenat. A shvatite da je 1500e budzeta tek minimalni evropski prosjek po osobi CAK, a kod nas su cijene proizvoda i usluga na skoro istom nivou kao u Evropi.
2000e
400 eura samo na cigare,gorivo,kafe,telefon,zvake,papirne maramice,kladionicu itd..Zivim sa mojima.
Ujutro kupi kutiju cigara i popij kafu, to ti je vec 5 eura.Vec 150 mjesecno.
Ja ne znam za vas,ali meni vazda nesto fali :D