Čuveni srpski falsifikator Medaković
Da, da, naveo si govor koji je izmislio Milorad Medaković.
Falsifikat naravno, nekog Srbina Dimitrijevića
Quote:
Originally Posted by
Boxy
Овај цитат заслужује посебан осврт.
Дакле, поставља се питање зашто Свети Петар Цетињски каже "ми смо Срби такови..."?
Овдје се тврди да мисли на "ми смо православци такови...", али јасно је из посљедње реченице цитата да није тако, јер јасно каже "јер у српском народу, као и у греческом", дакле помиње српски и грчки народ, а то су два православна народа. Дакле, Свети Петар Цетињски је, ван икакве сумње, Србе сматрао народом, а не припадницима неке вјероисповјести.
Ово никако не иде у прилог тврдњама да је појам "Србин" значио православац и супротставља се многим стварима које су овдје изнијете да то поткријепе.
To pismo je objavio neki Srbin Dimitrijevic u Sarajevu 1922. u jeku borbi po Crnoj Gori izmedju srpskih zandara i Crnogoraca, a pismo je navodno nasao u Rusiji.
Pisma Petra I uglavnom je iz arhiva na Cetinju objavio Srbin Dusan Vuksan tridesetih godina 20. vijeka, mislim da je Dusan Vuksan vrlo posteno uradio taj posao, nikada nijesam cuo da je neko imao primjedbu.
Pismo mje vjerovatno falsifikat i izmisljeno, jer zestoko odudara od pisama Petra I koja sam naveo, kao sto je recimo ovo dje su Crnogorci i Brdjani zajedno na jednoj strani perfektno odvojeni od Srba i Rusa.
Blagorodnoj gospodi glavarima
Evo vam novine od rati rusijske i turske, koje možete istinito vjerovati i svakomu ljubitelju opštega hristijanskoga dobra slobodno objaviti.
Rusi su osvojili svu Karavalašku i Karabogdansku i pošto su preko rijeke Dunava bojem srećno priješli, uzeli su silom svojega oružja sve zemlje i gradove do Jedrena, đe je bilo više od četiri stotine hiljadah turske vojske, a rusijske sto i šezdeset i šest hiljadah. Udare se na polje dva sahata daleko od Jedrena, i tu je bio strašni boj i veliko krvoproliće cijeli dan. Na svrhu Rusi, s pomoću božjom, razbiju i proženu Turke; jedni pobjegnu put Carigrada s njihovijem carem, koji je bio došao blizu svoje vojske da naredbe daje i da vojsku sokoli, a ostali se razbježaše kuda je ko moga bježati. I tako Rusi, blagodareći Boga, uljegu u Jedrenu i tu je u istinu bio ranjen carev brat, veliki knjaz Mihail Pavlović i pošto je ranu dobio, nije puštao sablju iz ruke za dva sahata, ni otstupio do svojega mjesta, nego rane faculetom zatisnuo i sveđer naprijed hodio, dokle se prenemoga i s konja panuo. Tada su ga soldati uzeli da ga nose, no i tada nije prestavao govoriti vojski: "Juriš, juriš, naprijed, dobiće je naše". Tu su se bili veliki principi i generali ka i prosti soldati, i tu je bio naš ljubezni Aleksij, sin pokojnoga Karađorđija, velikoga srpskoga viteza, su dvanaest hiljadah volontijerah ili reći vojnikah koji su dobrovoljno pošli da se s Turcima biju. Ovo je bilo do Ilina-dne i potader pošla je morem i suhim velika rusijska vojska na Carigrad, đe se sva turska vojska skupila. Govori se da su Rusi uzeli Bujruk-Deri; znaćemo za malo vremena je li ovo za Bujruk-Deri istina .
Ja krepku u Boga uzdanicu imam, da ćemo ... generala Manuilova rodom Srbina i sina ... s vojskom u Srbiju, pak i u Bosnu i Hercegovinu; ... pa neka paze Crnogorci i Brđani u kakvo će ... ostati ratujući jedni s drugijem i kako će se pred Rusima i pred Srbima prikazati, da ne ostanu zadnji od svakoga u vrijeme kad bi mogli najprvi biti, da hoće slogu i poslušanije imati. No ja znam da ima ljudih, koji neće ni vjerovati ovo što vi pišem, ni poslušati što ja za opšte narodno dobro govorim, i tako mi ne ostaje sluge, no ako živ dočekam da Ruse vidim na ove strane, kako se u Boga uzdam da će doći, onda ću prikazati svačija djela od poslušanija i sloge, oli od neposluha i samovoljstva.
V pročem ostajem vaš dobroželatelj
Na Cetinje,
avgusta 19. - 1828.
VLADIKA PETAR
------
Iz knjige,
Petar I Petrović - DJELA
izdao CID Podgorica 1999. godine
Zatim imamo recimo ovo pismo, ne moze biti jasnije.
PETAR I SAVU PLAMENCU
...U prošasti utornik dođoše tri uskoka, koji su uskočili u Srbiju, i donesoše mi ova pisma od našeg O.... i od Miloša Obrenovića, koja vi šiljem, da vidite, što pišu. Ja se čudim, kako mi verhovni vožd ništa ne piše, ali može biti da ne može bez pozvolenija rosijskoga, oli su ga Njemci zavistljivi obratili na svoju stranu, kako i Simo piše, jer ja dobro znam kakvi su i kako ne bi radi, da se narod slavenski nikad oslobodi, ni da se mi i Srblji sastanemo.
19 apr.
-----------
Pismo Petra I, koje je uputio Savu Plamencu, zavedeno je pod rednim brojem 206, u drugom dijelu knjige - Petar I Petrović: "DJELA"
Drugi dio knjige nosi naslov "Pisma".
Knjigu je izdao CID Podgorica 1999. god., a štampala "Vojna Štamparija" iz Beograda.
____
Zaista je neobično to pismo koje je objavio taj Dimitrijević u Sarajevu 1922. godine.
Neobično logika tog pisma odudara od logike svih ostalih pisama Petra I?!!