Cesto biva da se nesto sto se ne razumije nazove sekta. Ja bih se zadrzao na tome da je sekta sve sto razbija porodicu kao celiju drustva pa razumjeli mi to nesto ili ne. Ako ne unistava porodicu, a ne razumijemo ga a tice se neracionalnog djelovanja onda obicno uranjamo u vode okultnog i misticizma. Neistrazena teritorija koja se zbog nerazumjevanja naziva sektaskim djelovanjem. Masoni, rozenkrojceri itd. bi bili primjer za ovo, iako se mnoge kolege forumasi ne bi slozili sa ovim.
Medjutim, za mene je robovanje drzavi vid sektaskog djelovanja. Zasto sektaskog? Pa religija je ustanovila jednakost medju ljudima. Religija je forsirala u isto vrijeme i kolektiv i pojedinca. Na mjesto Boga stupila je Drzava. Drzava koja sve isto radi sa tom razlikom sto je pojedinac manje bitan ili nebitan. Ovo izvire uz onog da statisticki jedan covjek u milionima je ipak samo jedan, infinitezimalan, a iz toga ide da smo svi isti - beznacajni. Da covjek je samo ono cega je svjestan je najveca laz takve drzave i drustva. Slavimo i glorifikujemo drzavu isto kao i Boga. Vojne parade, dani nezavisnosti, zastave... Nasa snaga vise nije u nama vec se nalazi izvan nas. Takav pojedinac propada, a sa njim i porodica. Sekta.
Sta bi bilo rjesenje? Redefinisanje religije je neophodno i puna integracija sa drzavom. Nece se to desiti, kao ni pomirenje religije i nauke ali na kraju ni opstanak covjecanstva na ovim temeljima nije vise moguc.
Sent from my GSXR1000 @299