Originally Posted by
Buva+gacce
Naravno da mogu da ti kopiraju i list nepokretnosti kao što to često rade sa ličnom kartom, ali i za to treba da im doneseš original na uvid, i to vrlo frešak:) Što opet znači da si ipak morao da ga pribaviš.
Elektronski prikaz katastarskih evidencija nije dokument, nego upravo to što govoriš: Servis, i to informativni. Izuzetno značajan, i od velike pomoći svima koji su na bilo koji način u dodiru sa tematikom, ali nije i ne može biti javna isprava. Iz mnogo razloga.
Za efikasnost rada upravnih organa se i te kako slažemo.
Naravno, sa jedne strane im se svakako mora uzeti u obzir i to što su nam u državu, i to redom svi sistemi za vođenje evidencija i izdavanje javnih isprava, sub-dimenzionirani za kapacitet kojim rade.
Takođe, djelimično opravdavajuća okolnost za njih je i što mi, krajnji korisnici, redom nismo dovoljno opismenjeni za korištenje tih sistema u punom kapacitetu, pa tako, recimo, velik broj ljudi ideju nema da list nepokretnosti može dobit u par dana na kućnu adresu, bez da ide u katastar, isto i sa matičnim evidencijama. Ili, recimo, da se većina tih papira za koje čekaju satima po šalterima MUP-a da ih predaju, može poslat poštom.
Sa druge strane, zakonska rješenja u upravnom postupku, još od Titovih vremena predviđaju da upravni organ, koji vodi evidenciju potrebnu u postupku drugom upravom organu, po službenoj dužnosti mora da mu dostavi potreban dokument za isto. Jedinu vidnu primjenu ovog rješenja možeš viđet kod izdavanja UTU, kad nadležni sekretarijat za urbanističke poslove sam pribavlja list nepokretnosti koji mu je potreban u postupku, jer mu je omogućen pristup evidenciji.
I upravo tu nam je ubjedljivo najširi prostor za popravljanje stvari: primjena drugačijih sistemsko-organizacionih procesnih rješenja. Digitalizacija je tu samo sredstvo, a ono što je kritično i što joj mora prethoditi su poboljšana sistemska rješenja, kako pravna tako i organizaciona.
Što je, naravno, već sve neko radio i prije nas. Samo još kad bi mi naučili učit se na tuđu muku, a ne isključivo na svoju, i to ponajčešće glavom-o-zid metodom.