Oce, evo kupci cekaju red a stanova za prodaju nema.
Kako ce cijene da polete ali dolje.
Printable View
Oce, evo kupci cekaju red a stanova za prodaju nema.
Kako ce cijene da polete ali dolje.
prica je bila da ce da se radi saobracajnica pored podvoznjaka za ove 2-3-5 zgrada...
inace, bemax ima jos jedan plac u nastavku kvarta, tako da ce sigurno i tu nekad zgrada da bude
kapital ili ne, neka u polovinu neko useli to ti je barem 2000 dusa i 700-800 auta
nece cijene centa dolje slobodno, nako prsne cijela ekonomija i drzava - u kom slucaju ce biti svejedno jer ce samo ovi iz prethodnoga quotea imati da kupuju
prije ce poc na 2000
https://www.bankar.me/2023/10/14/zbo...-nekvalitetni/
"zakon treba da ukine mogućnost investitorima da sami biraju i plaćaju organ koji nadzire njihovu gradnju"
Dva zaključka:
- Biranje nadzornog organa je oksimoron. Ali to očigledno nije dovoljno zdravorazumski, nego nam treba zakon da to raščivijamo.
- Taj planirani zakon će dići cijene gradnje. Jer i nadzorni organ će zaista morati nešto i da radi.
Da se osnuje drzavna firma koja bi se bavila gradnjom. Kad moze bilo ko, i jos zaradjuje...zasto ne bi mogla drzava?
Pokretati non profit projekte za stambene objekte gradjanima i to je to.
Nisu to ideje nego cinjenice i sve smo to imali.
Zgrade bile kvalitetnije, jeftinije, svi radili i lako mogli doci do krova nad glavom.
Sad cujes komsiju kad sapuce, nadzora nema, okrepavas ga cijeli zivot i to ako imas srece da ti odobre kredit...a ne daj boze da pricamo na sta ce te zgrade izgledati nakon 50 godina...danasnja starogradnja se renovira a tada kad ovo sad bude starogradnja, bice da se ruse komplet zgrade.
Stan u potkrovlju novogradnja iskustva?
U novogradnji ga prodaju za iste novce kao ostale spratove, ako hoces da ga prodas tesko da prodaje i ide dosta jeftinija cijena nego ostali spratovi. Rizik od problema sa prokisnjavanjem, toplije/hladnije nego na ostalim spratovima.
Sto se tice prodora vode pompravilu ne treba sam da rjesavas bec skupstina stanara jer je krov zajednicki ne samo tvoj.
Prednosti je naveo kolega iznad.
Potkrovlje je jeftinije, ali zadnji spratovi bez kosina nisu jeftiniji. Cesto su skuplji.
Znam da su u new city (kips) 50€ jeftiniji bili tj mogao se dobiti “popust”
kao sto rekose kolege - jedna cijena kad kupujes, nikad ista kad prodajes... ali da racunamo da neces skorije prodavat :) bitne stvari su
racunaj da ako ces tu da zivis 20-30+ godina i da dosta puta morati da se popnes pjeske (neka struje, nema lifta, lift u kvaru...) nekad ces da se penjes i punih ruku sa kesama, kolicima s bebom, biciklom...
druga stvar je, kao sto su rekli, izolacija - hidroizolacija ce kad tad da strada, cak i da je najbolja, a prvi si na udaru (citaj trosak na tebe dok se ostali sjete)... termoizolacija - znam ih nekoliko da su imali problem sa time da se ne mogu otarasiti budji po sobama jer su ostali hladni mostovi i kondenzuje li kondenzuje
Jednak je procenat da popusti izolacija na krovu kao i da komsiji iznad popuste fuge i izolacija ili izlomi plocice u tus kabini. Ili da nekom iznad pukne cijev, sto se desava svaki dan.
Ja znam i drugi slucaj, platili sve sa racuna zgrade ali krecenje stana, podizanje parketa i slicno morali vlasnici stana.
Ovo je bilo u radnoj verziji novog zakona o izgradnji i bio sam izričito protiv na javnoj raspravi , jer je ovo glupost.
Problem u kvalitetu nadzora postoji , ali se ovako problem ne rešava, već se pravi mnogo veći problem.
Da bi bio nadzor kod ozbiljnih stranih investitora treba da znaš jezik, da imaš adekvatno iskustvo, da prođeš njihovu HR službu koja ozbiljno radi posao. I onda ti takvima hoćeš da zabraniš da izaberu kvalitetan nadzor i po ključu ( tj. vezi) im odrediš nekoga ko je radio nadzor par manjih zgrada.
Sa druge strane, nema toga zakona i para koji bi mene natjerao da po ključu dopadnem da radim nadzor kod recimo Čeda Popovića.
Rešenje je u komisiji za tehnički prijem koji će opet biti uveden. Ali Ministarstvo uprkos sugestijama nije htjelo da uvede poseban kriterijum za inženjere koji bi radili tehnički prijem.
Predlagano je da rade samo to i da kao izvršitelji svojom ličnom imovinom garantuju za to što rade. Ali da imaju ovlašćenje da narede rušenje objekta koji nije po standardima.
Samo jedan objekat da se tako sruši, Investitori bi se grabili da angažuju najbolje inženjere za projektante, izvođače i nadzor. I plaćali znanje.
Muljanje bi bilo neisplativo.
ALI..... takvo rešenje većini ne odgovara. Većina i dalje želi da mulja, a tobože uvodi red....koji treba da važi za nekog drugog.
Da ne bude sve negativno, pozitivno je što je konačno donesen pravilnik za stambene zgrade.
https://youtu.be/VOimLbFk6l8?si=meqd8QcRfnCSuQ13
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kazu da su zgrade u Bloku V/VI kopije socijalnih (sirotinjskih) kompleksa zgrada iz Francuske. Ne vidim zasto je tip dobio nagradu. Jesu bolje radjene, imaju bolji raspored prostorija nego nove zgrade, ali u sustini nista specijalno.
Kazu ljudi, originalne kombinacije boja u stanovima u tim zgradama kao da su radjene za psihopate/manijake - tamne boje svuda, malo svjetlosti u stanovima. Atmosferska kanalizacija na balkonima (totalni promasaj). Izolacija nula, elektro instalacije vidimo se (u smislu promjera kablova, i postovanja cak i tadasnjih standarda struke). Nidje maltera, ispod podova sljunak/sut sta li vec, a tamo dje su plocice neka vrsta materijala koji se mrvi lako te podovi tonu. Treba coek da ulozi 30K EUR da dovede date stanove u pristojno stanje, bez ikakvog luksuza. Toliko o tome. Klasicni komunjarski posao, ka i sve unazad dugi niz godina, ukljucujuci i gradnju KAP-a (dje su strani strucnjaci savjetovali da se tu ne gradi jer je to promasaj, i ekoloski i svaki drugi, ali jbga moralo je biti, i izgleda i dalje mora biti kako Komunjarci kazu, ali je doslo do 'promjena' ali u k-cu - mislim u velicini istog koji gradjani dobijaju :joy:).
Ne razumijem se u arhitekturu, ali jesi li siguran da arhitekta odlučuje o tome koje će elektroinstalacije da se postavljaju, koji promjer kablova, koje pločice, oće li šljunak ispod poda i tako dalje?
To zavisi od zgrade do zgrade. Ja sam renovirao kompletno stan u Bloku 5 i najveći problem je neodrzavanje zgrada. Zvučna izolacija je dobra što se tiče komšija i lifta. Kada smo mijenjali podnu košuljicu vidjeli smo da ima i neka vrsta izolacije izmedju spratova a i stari parket je bio na lijepku što nisam očekivao. Svi strujni kablovi su provuceni u buziru što je olakšalo zamjenu na nekim pozicijama. Meni najviše smeta mali prozor u dnevnoj sobi tj. moglo bi da ima malo vise svijetla. Ali nema boljeg kvarta u CG za mlade porodice što se tiče sadržaja... Za sve treba naći balans.
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Ne odlucuju arhitekte, ali odlucuju o boljem planiranju prostora, tipa lokacija kuhinje, kupatila i sl. Odlucuju o pozicioniranju ventilacionih sistema (sto kazu da je u Bloku V/VI katastrofa), kao i prisustvu sistema za centralno grijanje/hladjenje - onolike zgrade da nemaju centralnu ventilaciju/grijanje/hladjenje/solarne kolektore i sl. Ma totalni promasaj, dobar projekat bi to obuhvatio kao jednu od osnova, a ne tolike zgrade i toliki gubitak na grijanje/hladjenje - ne vjerujem da ima stana u tim zgradama (sem ako nije renoviran, i ako nije stavljena dobra fasada) da mu je racun za struju ispod 100-120 EUR zimi minimum. Na dobru toplotnu pumpu po ulazu (ili cak na vise ulaza), ne bi bio vise od 20-30-ak EUR po stanu (ima firmi koje griju 300+ m2 za 120 EUR zimi preko toplotne pumpe, i ne razmisljaju hoce li biti celzijus vise ili manje).