Bila je luda i jedinstvena. Nepopravljiva i bezobrazno ravnodušna. Posebna. Smijehom je sakrivala strah, ponosom slabost. Bila je neko ko ne zna ostati.
I nije ostala, nikada. A volio sam je. I ona je mene voljela. Svi su to znali, osim nas.
Printable View
Bila je luda i jedinstvena. Nepopravljiva i bezobrazno ravnodušna. Posebna. Smijehom je sakrivala strah, ponosom slabost. Bila je neko ko ne zna ostati.
I nije ostala, nikada. A volio sam je. I ona je mene voljela. Svi su to znali, osim nas.
"A ona? Ona je prihvatila svaki dio mene i nikada nije tražila da se mijenjam, a promijenila me."
:)
"... Nema potrebe za osvetom, ja cu tebe zaboraviti, to ti je najbolja osveta.
A ti mene? Ti si mene zaboravila pre nego si me ostavila, ali draga moj, zivot cudno vraca. Setices me se onoga dana kada vidis kako moj osmeh dobro stoji na drugoj. Eh, to draga moj, to neces nikada zaboraviti..."
I nije ostala, nikada. A volio sam je. I ona je mene voljela. I svi su to znali, osim nas.
“Ljubav je uvijek otvorenih ruku. Otvorenih ruku dopuštate ljubavi da dolazi i odlazi kako želi, slobodno, jer bi ona to ionako činila. Ako pokušate zarobiti ljubav, shvatit ćete da držite samo sebe.”
(Leo Buscaglia)
“Ljubav nikad ništa ne zahtijeva, već samo daje. Ljubav samo pati, nikada se ne kaje i nikada se ne sveti.”
(Mahatma Ghandi)
“Ma koliko bila okorjela nečija ćud, rastopit se na vatri ljubavi. Ako se pak ne promjeni, to znači da vatra nije bila dovoljna jaka.”
(Mahatma Ghandi)
“Ljubav je ono stanje u kojem je sreća one druge osobe ključna za našu vlastitu sreću.”
(Robert Heinlein)
“Ljubav je kratka riječ, ali u sebi sadrži sve: ona znači tijelo, dušu, život, cijelo biće.”
(Guy de Maupassant)
“Prava ljubav je kad se voli tako strastveno kao da će svakog trenutka ona nestati!”
(Arapska poslovica)
“Cvijet na suncu cvijeta, a čovjek u ljubavi postaje čovjek.”
(Phil Bosmans)
Ljubav oslabljuje jake, a jača slabe; budale čini mudrima, a mudrace budalama; pali strasti, gasi razum; jednom riječju, preokreće sve naopako.”
(Marguerite de Valois)
“Jedino ljubavi nikad ne dobijemo koliko želimo … ali i jedino što ne dajemo dovoljno je ljubav.”
(Henri Miller)
“Bojati se ljubavi znači bojati se života, a oni koji ga se boje već su tri puta mrtvi.”
(Russell)
“Bojimo se samo onoga što volimo.”
(Tolstoj)
“Brak je međusobno pljačkanje slobode uz obostranu suglasnost.”
(Wilde)
“Flertovati bez dubljih namjera isto je, otprilike, kao planirati putovanje, a nemati prijevoz.”
(Mastroianni)
“Iz osobnog iskustva sam naučio da ono što drži ovaj svijet na okupu, to je samo seks.”
(Henry Miller)
“Kad čovjek zna zašto voli, onda ne voli.”
(Jesenski)
“Kad se otkrije ubojstvo supružnika, prva osoba na koju se posumnja je drugi supružnik: to mnogo govori o tome što svijet misli o obitelji.”
(Orwell)
“Tko bi mogao odrediti granice gdje slast prelazi u bol, a gdje je bol još uvijek slast?”
(Balzak)
“Ljubav je divan cvijet koji treba ubrati na ivici strašnog ponora.”
(Mascagni)
“Ljubav je vatreni zaborav svega drugog.”
(Igo)
“Ljubav ne mudruje, a kad mudruje, više nije ljubav.”
(Byron)
“Želio bih da sam knjiga koju najviše voliš iu krevetu čitaš i koja kad zaspiš ostane na tvojim grudima”
(Černov)
"Samo kukavice vole po nekoliko žena. Hrabri muškarci ne plaše se rizika da vole samo jednu ženu."
LIRSKI RAZGOVOR
-Reci kako me voliš.
-Hocu.
-Reci.
-Volim te na suncu. I volim te u senci.Volim te u šeširu.I volim te u žaketu.Kad vetar duva napolju.I kad si na banketu. U zovama u brezama, kraj maline i klena.I kada spavaš .I kad radiš povijena. Volim te kad jaje lepo mutiš. Volim te čak i kad kašiku ispustiš.I u taksiju. I u autu. Bez izuzetka. I od kraja ulice .I od početka. I kad kosu svoju česljem lepo deliš.
I u opasnosti. I kad se veseliš. Na moru. U gorama.U kaljačama. Bosu. Danas. Juče. I sutra.I danju i noću.I u proleće kad dolaze nam laste.
-A leti kako me voliš?
-Kao srž leta , zna se.
-A da li me voliš u jesenje dane.
-Čak i onda kad gubiš kišobrane.
-A kada se zimi posrebre prozori.
- Zimi te volim ko vatru kad veselo gori. Blizu tvoga srca. I uz tvoju nogu. A iza prozora sneg. I vrane na snegu.
Konstantin Galcinjski
Nije ljubav stvar da bi tije vratio al kod mene su i dalje tvoje gacice ... top duet za evroviziju,Goga DZIN I Zeka kepec!
Za ljubav zene nikad ne treba moliti, vec je biti dostojan.
- I najvece vojskovodje su padale u "ratu protiv zena".
- Niti ih pokusajte nadgovoriti, niti natcutati, jer je to unapred izgubljena bitka.
- Energija zene je poput nuklearne: Pametan muskarac ce iz nje crpeti silnu energiju - budali ce napraviti pustos od zivota.
- Ako je ne mozete pridobiti za saveznika, makar je izbegavajte za protivnika.
- Ljubav zene mozete dobiti ili besplatno ili preskupo; zavisi cime placate.
- Sto vise zena ste "procitali", to manje znate o njima.
- Prvi put kada zena vidi vase suze, mozda ce vas i vise voleti, ali vas nikada vise nece postovati.
- Onog trenutka kada joj dokazete da ste fizicki jaci, dokazali ste joj da ste u svakom drugom pogledu slabiji.
Volim te. Eto. A, nebo je u proleće plavo, kao nešto čega se nikad setiti neću.
"Ti si Anđeo!" viknuo je. Tada je devojka ustala,obuhvatila njegovu glavu rukama i pogledala ga duboko u oči.
"Nikada nemoj da zaboraviš", reklaje iskreno, "da ne mogu da budem Anđeo. Najviše leptir."
Ponekad najteže pada upravo to što ne mogu vrisnuti tvoje ime pred svima. Priznati, odgovoriti na upitne poglede zašto mi oči sjaje, čak i kad nema osmijeha na licu. Da im kažem, da ona je taj sjaj, moja ljubav i sreća, tiha patnja i bol. Zbog nje poželim drugog sebe, drugo vrijeme, druge godine. Želim, a ne mogu, i krivca nema, jer smo zajedno u ovome. Sjedinjeni a istovremeno razdvojeni. I tako prokleto srećni.
Tako bih se zaljubila ali ne smem jer znam da ce to biti pogubno po razum, osecam ovoga puta, nekako, ako krenem tim putem nema povratka. Pa dobro, sta me sprecava? Isto to, on, njegova zaljubljenost, previse je sve , previse nekontrolisano jako. Toliko da ne moze ispasti dobro.
Voliš li je? pitali su ga. "Ne znam... Teško je voljeti nju''. Odgovorio je, zastao a potom nastavio:"Još teže ne voljeti je... A najteže je naći voljenu poput nje, koja te voli.''
Znaš prijatelju moj, njoj će nedostajati tvoje poruke za laku noć, pa i onaj način na koji si osmeh znao da izmamiš s njenog lica. Njoj će nedostajati vaši dani, i ono vaše, al' kad njoj prestane sve to da nedostaje, onda će ona prijatelju nedostajati tebi. Al' biće kasno, prijatelju, kasno..
Oci u oci, jedne spavaju, druge itekako budne...
Jedne mirno sanjaju, druge bdiju nad tim snom.
Nista ne smije remetiti taj mir...
Ni suncevi zraci koji ulaze kroz prozor,
ni cvrkut pticica na obliznjim granama...
Disu kao jedno, tiho i mirno.
Oci se otvaraju... pogledi se srecu...
Da to je to... Neprocenjivo...
"Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči.
Kad bih imao dar proricanja i znao sva otajstva i sve spoznaje i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao a ljubavi ne bih imao - ništa sam!..
...Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav,ne zavidi,ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. (Pavle I. Korinćanima 13)
LJUBAV SA MNOM
Ljubav sa mnom nije samo smjesak u tisini srca;
Ljubav sa mnom potres je pod korakom,
Rusenje brane na rijekama razbora,
Ljubav sa mnom udar je groma o visoki bedem tvrdoga uma,
Ljubav sa mnom samoca je u svijetu i neljubav ljudska- da,
Ljubav sa mnom nije samo smjesak u tisini srca
Gdje mirisu jasmini jasnih suza,
Ljubav je sa mnom udar,
Potres i jaka samoca susreta sa istinom.
Vesna Krmpotic
"Koliko je trajalo?! Ne, ne može se reći da je trajalo. Trajati, za mene je to reč koja znači previše, obećava mnogo i traje večno. Ma koliko god to bilo i šta god to značilo. Zato se ne može reći da smo mi trajali. Mi smo se dogodili, onako na tren zasjali. I jos brže se ugasili. Poput plamena u olujnoj noći."
"Mogli smo mi uspeti, naravno da smo mogli, samo, trebalo je neke stvari žrtvovati. Obično, draga, to tako i ide.. Da bi nešto dobio, nešto moraš i izgubiti. Nažalost, ti si izabrala da izgubiš mene."
I onda shvatiš da onu pravu sretneš samo jednom u životu. I nikad više. Da su samo jedne najdraže oči, samo jedan zagrljaj u koji se savršeno uklapaš. Jedan osmeh kojem se uvek obraduješ. I onda kada to izgubiš, celi život tragaš za takvom istom, pravom. Ali je nikad ne nađeš. I sa svakom pogrešnom, uvek se vraćaš njoj, jedinoj pravoj. Koja je daleko našla ono što joj ti nikad nisi pružio.
A mogao si.
Uvijek tražim pravi trenutak da ti se javim. Da ti kažem da si mi još uvijek sve. I kad pomislim da je taj trenutak došao, moj glupi ponos izmisli neku izliku. I tako svaki put iznova.
Najslađe je, u stvari, to saznanje da je nekom stalo.. I da si od onih koji mogu i da biraju.. Taj gest te učini važnim, čovječe.. Uh.. To ti stoji bolje od najbolje frizure...
Balašević