Mislim da ti treba posebni alat za skidanje ventila ;)
Printable View
kad bih vec to radio skinuo bih glavu komplet...
radio.....neko mi je uzeo kljuc i nikad ga nije vratio kao i dosta drugih stvari...
+ako skines glavu, moras mijenjat i dihtung glave
a to za alat, to ti je svudje tako, uzme i nikad vise...
2 dihtunga(glave, dekla) + novi sarafi...
50-60€ ti je u Okov 28-240Nm Uniorov 1/2" moment kljuch
Ne treba posebni alat za skidanje ventila, samo malo domishljatosti :) Niti su u najvecem broju sluchajeva potrebni novi sharafi...
za mijenjanje gumica je lako.samo se izbiju ventili,malo ih je mučno vratit nazad.tu treba ključ koji obično ručno prave.sabije se ona opruga i onda se sve polako vraće.
Za sabijanje opruga se ne koristi kljuch no posebna steza...no nije to neophodno (svakako da je lakshe/brzhe), uzmete jednu cijev ili plochicu debljeg lima, probushite da mozhete doc do osiguracha - jedan pritisne, drugi skine/vrati osigurache...
I da, na vecinu motora mozhesh promjenit gumice bez skidanja glave..
Kod ovog mog ima ručno pravljen ključ.Šipka velika na čijem je kraju pričvršćen šraf preko par zglobova kako bi se lakše sa njim manipulisalo.Taj šraf ide na mjesto šrafova od dekle i time se pravi oslonac.Na sredini je je zakačena isto tako pokretna cijev koja se namjesti na ventil i onda jedan pritisne kraj šipke i sabije oprugu a drugi namjesti osigurače.Malo vještiji majstor može i sam to odradit bez pomoći.Ključ sličan tom, tj stega kako ti kažeš, je nešto poprilično skup a ovom ga je otac napravio odavno i funkcioniše savršeno.Vrlo prost komad alata a efikasan i precizan.
Kako to da je moje auto euro 4 standard a proizveden 2001? Buuuu!!!!
Kapiram o chemu prichash...kod dosta starih majstora se mozhe naic na to...Danas je alat lako nabavljiv i cijene su normalne tako da niko ne cijepa glavu oko pravljenja istog...
Zavisi koji motor imas. Ja sam recimo mijenjao gumice bez skidanja glave. Imas dosta takvih motora.
Koji motor imas?
Gledajte kad kupujete alat tipa moment kljuch, mikro-metar i slichno da to ne bude varijanta "pijaca" poshto nikakav posao niste uchinjeli ako nije precizan i bazhdaren..
Mislim da ovaj Unior za tih 50-60€ nije nimalo skup..
nabavio sam manju ultrazvucnu kadicu pa me zanima koju tecnost da sipam da bi cistio dizne sa njom?Da napomenem dizne su obicne ne elektronske.
U principu bilo koja technost koja nece izazvat nekakve hemijske zeebancije...dakle trebalo bi izbjegavat nekakve zapaljive kisjeline i slichno.....Mozhe recimo voda s malo ferry-a, neki "degreaser" i slichno..
a sta kazete na nitro raradjivac?
Probaj sa uljnim razredjivacem, mada moze i nafta.
Ok probam i javljam rezultate.
nitro razredjivac prije svega unishtava plastichne dijelove (a na diznama imash plastike)...
mozhesh da probash i rastvor bikarbone sode i vode...trebalo bi i to da djeluje...
da ne zna neko da li ima dje a4 b6 2.5 quattro rashodovan , da se prodaju djelovi od njega?
ne znam je li bilo pitanje... mislim da nije, a mozda i grijeshim..a mozda i ne grijeshim...a mozda i grijeshim !!
U garazi mi je trenutno malo chuknut auto (porsche 996 techArt) sa custom tablicama...istiche rega za par dana.
Ja sam uzeo drugo auto (zuti audi TT sa remus izduvom i KA EN filterom, nitro i 100 konja) koji cu da prevodim (takodje za par dana kad mu istekne rega).
E sad, moje pitanje je - Mogu li ja da dobijem iste custom tablice sa starog auta i da li treba nesto posebno da se radi/pise zahtjev ili se to podrazumijeva ?
Hvala dobri ljudi
Ja sam imao slucaj da sam slupao auto nedelju dana nakon registracije.
I kad sam uzeo drugo auto htio sam da prebacim registraciju na to novo auto, da ne bacam ponovo 400 eura na reg. Dakle, ne zbog custom tablica (nisu custom), nego cisto da ne bacam pare.
I nije moglo nikako. To je bilo prije 2 god. Ne znam je li se sto promijenilo u medjuvremenu.
dobro, tvoj slucaj se razlikuje... Ti si htio da prebacis obicne tablice da ne bi placao regu opet.
JA mislim da je drugacije kad su custom tablice. Jer ja cu svakako da platim prevod i registraciju za novo auto. Nego mi je nekako logicno da mi nece trazit 200 eura za ISTE custom tablice koje vec 'imam'.
Neces valjda iste targe sa Tech Arta na TT-a?
P.S. zaboravio si da ti TT ima Rejsing Dinamiks izduv.
prodao sam rejsing dinamiks (i zaradio) i stavio remus original (kupio u Sumico za 30 eura)
Osjetim sad da mi nitro bolje puni !
nego da ne idemo u off, treba mi ova info sto prije :)
placas opet 200e a tvoju tablicu niko sem tebe ne moze uzeti...
valjda placa reg novu a tablicu prebaca samo jer se vodi na njega? zar nije to glavna tema bila kad su pocele nove tablice,dal treba svaki put da se placa prilikom reg?
po ovome bi ispalo da bi se i tablica svake god placala uz reg
prvi put platis malo preko 200e,registraciju placas normalno a ako oces na drugo auto da je prebacis opet 200e
Plate ransfer se placa i u USA, ali samo 8 dolara.
Evo info iz prve ruke, ovaj tamo iz Uprave mi je rekao da to samo mogu da rade, Wilson Dusevic i Vesko Barovic
...dok recimo Trilica ne može.
http://www.pic4ever.com/images/acigar.gif
Vilson.... to ime treba da nosi neki macho muskarac, a ne onaj ETF geek....
Koje je najbolje ulje sipati za fiat cromu? I koliko staje litara?
Trebalo bi vjerovatno sipati i za menjac, servo i glicerin.
Treba li jos gdje da dospem ulje? Trebam li filtere da promijenim?
Da li mozda neko zna da li je kvacilo hidraulicno ili na sajlu? Propada do poda i ne vraca se u prvobitni polozaj. I kako da rijesim problem?
O toj cromi sam pricao na predprosloj stranici, ona sto se nije palila godinama. 1993 god, 2.0 turbo.
hidraulichno kvachilo....ili fali kochione technosti (posuda je zajednichka za technost za kochnice i kvachilo) ili treba ozrachit sistem ili ono najvjerovatnije, treba da mjenjash cilindar/re i crijeva ako su pukla....jedan je iza pedale, drugi na mjenjachu a majstor je put Mareze, Acika Fandjov. Na ovo ostalo nemam shto odgovarat, cush treba li da mjenjash filtere, okle, polij ih uljem ako ti ostane shto ;P
'fala ti dje cuo i dje ne cuo! Oprastaj.
Eh da, umalo da zaboravim, sta da radim sa filterima ako ne ostane ulja? :(
Edit: Ja sam cuo za toga Fandja da je fukara i lopuza i svastocina kakve nema na bijeli svijet.
Naravno da treba da pregledash nivoe svih technosti - technost za hladjenje, atf ulje za servo volan, ulje u mjenjach, kochiona technost i da promjenish filter i ulje motora, pogledaj u papire vjerovatno je preporuka 10w40 polusint a i full sint ce te koshtat vishe no auto hahahah Dalje, filter vazduha...i vjerovatno kaisheve/natezache...
Poshto je Fandjo fukara a ti idi kod tih struchnjaka strashnih pa neka ti oni naprave auto....ako ispanu fer bar 10% kolko Acika/Fandjo vazda ispanu procesh dobro ;)
Jesi ti lood druze, boli me tuki za to, sredit cu auto sam i sa drugom koji se razumije vise od mene, to sto se moze srediti, i da smo zdra'o!
Cheers!:cool:
Srecno ;)
nakon punjenja akumulatora Banner, voltaza je 14V
medjutim, nekon desetak minuta padne na 12.6V
Jel to normalno??
recimo Topla akumulatori zadrze voltazu na nepunih 14V
novi akumulatori u u pitanju..