Zar nije obicaj da se treniraju situacije gasenja motora u toku polijetanja, za svaki tip aviona koji ce posada da vozi ? (ili ja previse gledam air crash inv.)
Printable View
Zar nije obicaj da se treniraju situacije gasenja motora u toku polijetanja, za svaki tip aviona koji ce posada da vozi ? (ili ja previse gledam air crash inv.)
Da, mozes ugasit motor na 747 kad je na cruising altitude, mozes da mu ugasis 3 motora, ali ne i pri polijetanju. Cak ne smijes ni pri slijetanju, i tada (pri kocenju) moras imat sve motore. Ali pri polijetanju ATR-a da ugasis jedini motor je malo ludo.
još jedan Airbus...
Od 1991. u prometu.
◼tapatalk
avioni iz ove serije polijecu na svakih 2.5s
a ovaj koji se srusio je jedan od najstarijih...
French Interior Ministry spokesman Pierre-Henry Brandet is quoted by Associated Press saying debris from the crash has been located. The crash site in the Alps was at an altitude of 2,000m (6,560ft).
Katastrofa.
Uopste mi nije jasno zasto su letjeli tako nisko iznad Alpa i ne znam zasto su nastavili sa letom kad su mogli da slete u Marsej jer tu su poceli problemi. A posle, rate od descent je cisti pad.
sad sam htio isto da napisem...poceli su da gube visinu mnogo ranije, i vjerovatno su mogli da slete na neki od mnogih aerodrom u tom dijelu...ali meni ovo djeluje kao da niko niej bio svjestan ovoga... avion leti pravolinijski ima vertical speed koja je normalna za avion koji se spusta kad prilazi aerodromu...i onda bukvlano udara u planinu...
i jos uletis pravo u najveci planinski masiv u Evropi.... a da su promijenili kurs kad su poceli problemi mogli su da se drze mora...mozda bi bilo nesto drugacije...
cak me malo podsjeca na http://en.wikipedia.org/wiki/Helios_Airways_Flight_522
Moguca hypoxia.
A hotel worker in Digne, the closest town to the suspected crash site, has told BBC Radio 5 live the plane was flying "very low"
Mozda su promasili heading, jos ako je bilo magle ili loseg vremena. Ne bi bilo prvi put i to bas kad se leti u blizini visokih planina.
Civil aviation authorities told the agency: "The crew did not send a Mayday. It was air traffic control that decided to declare the plane was in distress because there was no contact with the crew of the plane."
Heading se namijesta nakon polijetanja a onda preuzima autopilot..Oni su leceli na crusing altitude, sto je normalno, ali se izgleda nesto desilo tokom leta da je uzrokovalo pad u visini. Magla nije sigurno jer im na toj visini vidljivost ne treba...
Vrlo je vjerovatno da je kompjuter A320 zakazao nesto jer tu coek malo ima uticaja.. To su greske kod proizvodnje novih aviona.. Vise se ne oslanjaju na skill pilota nego je za sve kompjuter zaduzen..Ako kompjuter zakaze dzabe ti sve..
ali je pitanje ako je kompjuter zasto onda piloti nisu reagovali? jer su imali dovoljno vremena... niti su poslali signal za pomoc...
- The last routine check and inspection of the aircraft took place on 23 March in Duesseldorf -the technicians were from Lufthansa.
- Last regular inspection was carried out in summer 2013.
- The captain has more than 10 years of experience with Lufthansa and Germanwings, and more than 6,000 hours of flying Airbus models.
Detaljno sam pregledao rutu i rekao bih da je imao mehanickih problema. "Hidraulika" ili motori.
da li su motori radilo vjerovatno se vec zna... jer koliko sam vidio postoje svjedoci koji su primjetili avion koji nisko leti... vjerovatno su mogli i cuti da li motori rade ili ne... svakako ce se brzo znati, ali da motori nisu radili kako objasniti to da avion nije ni pokusao da promijeni smjer, vec je uletio u planinski lanac?
problem je sto uospte nije bilo kontakta sa posadom....
mislim da problem sa motorima otpada definitivno. ..
Michel Suhubiette, a mountain guide based in Digne, tells French newspaper La Provence: "We heard a plane passing at a very low altitude but we didn't see it and it was strange as there's not a route that flies at that altitude there," he said.
Ne znam. Sve ovo je nagadanje dok ne pocne istraga da se vrsi.
Jos jedna mogucnost jeste da im se zamrzla Pitot tube pa je pokazivala pogresnu brzinu i da se autopilot iskljucio a kontrola aviona bila prebacena pilotima na 1 MINUT dok se Pitot tube ne odmrzne. Sve sto treba da rade u tom trenutku jeste da drze avion pravo ali mozda ih je instikt cerao da povuku palicu prema gore, time prouzrokujuci potencijalni STALL koji bi objasnio ovakav nagli pad u visini.
Takva gresku su napravili piloti Air France kod Brazila prije nekoliko godina... Ne znam jesu li se piloti Germanwingsa toga sjetili, ako je ovo sto sam naveo uzrok pada..
takvu gresku su nrpavili iznad mora u nevremenu i po noci.... ovo je ipak dan... i koliko sam vidio oblaka nije bilo... a po onom grafiku nijednog momenta se brzina nije povecala do zadnjeg momenta... ako je posada svjesna bila, sigurno bi primjetili nesto cudno...
koji god da je problem meni nije jasno da avion tj pilot nije napravio nista sto bi pokazalo da su bili svjesni problema....
putanja kojom je letio juce, i danas, se poklapaju do zadnjeg metra..., samo sto je ovaj put izgubio visinu iz nekog razloga...a opet niejdan potez ne poakzuje da su bili svjesni toga????
There was some speculation in German media that a computer glitch caused by frozen sensors could have forced the plane into a steep dive. However, Germanwings has confirmed the A320's computer systems had been updated and do not believe this could be a cause.
- Eye-witness report
Sebastien Giroux told France's BFM TV that he saw the plane just before the crash. "There was no smoke, nothing else, but given the altitude he had, he could not pass the mountains."
Jedini senzori koji su mogli dovesti do ovoga je AoA Probe (Angle of Attack). Oni mogu da blokiraju i avion bi za 2-3 minuta letio bez problema, ali onda bi kalkulatori dobili pogresne podatke i centrali slali pogresne kalkulacije i to moze da dovede do totalnog dajva. U tom slucaju pilot treba da iskljuci ADU.
http://i.imgur.com/CbGni9Z.jpg
http://i.imgur.com/WwWUau1.jpg
Evo rekoše da su pronašli crnu kutiju.. Mislim da će im ona dati sve odgovore..
I onaj MH370 nesta bjese u martu ?
Da, godinu dana. Izio vuk magarca.
Slicno se desilo ovima. http://en.wikipedia.org/wiki/XL_Airw...ny_Flight_888T Nego da vidimo sta ce reci podaci iz kutija.
Quote:
In September 2010, the BEA published its final report into the accident. One of the contributing causes was incorrect maintenance procedures which allowed water to enter the angle of attack (AOA) sensors.
Lagano bih mogao da radim za NTSB i BEA.
ja napisah juce da mi najvise lici na Helios...
http://www.theguardian.com/world/201...flight-4u-9525
Ajmo da vidimo rezultate CVR.
Lijepo je vidjeti nas avion van CG, ali takodje lijepo bi bilo kada bi pilot stalno aktivirao rudu i ejlerone dok taksira po pisti.
Inace jednom sam letio sa ovim, ima GE motore, bruka su bucni i prave masu vibracija.
The plane's second flight recorder has been found but is badly damaged,according to the New York Times. It spoke to a senior French official who said that workers on the scene had found the casing of the data recorder, but the memory chip inside had been dislodged and was missing.
It also reports investigators have so far been unable to retrieve any information from the the cockpit voice recorder - recovered by a helicopter team on Tuesday.
U ovom slucaju i VCR bi bio od koristi, i to masu.
Znas li sto je meni nejasno, ovaj A320 je imao SSCVR 2100, koji ima i FDR i CVR. Znaci all in one.
I, Airbus stalno salje podatke u Toulouse. Uz to, naprijed ima el. memoriju koja se nalazi ispod kokpita i tu se snima sveeeee...