Avgust je ove godine bio u prosijeku 1.9°C topliji nego prošle godine, u mom mjestu.
Dnevna t + 2.97°C
Noćna t + 0.84°C
Bi li da razložimo dalje na sate i jeftinu i skupu struju? [emoji23]
Послато са Mi Pad 6 помоћу Тапатока
Printable View
Za sve je bolje da ja ne razlažem koliko skok prosječne temp. u % utiče na skok prosječne potrošnje energije jer nisam izučavao ni izučio termodinamiku.Ti ako jesi-izvoli.Ja se brukat neću[emoji23].
Ali u prilog tome evo jedan (ne)bitan podatak:prosječna temp.u avgustu u PG je za oko 8°C veća nego u Pljevljima.Znači li to da ću, ako u PG u avgustu hladim kuću od 100 m˛ 30 dana na 25°C i za to potrošim recimo 30€ struje i ako istu takvu kuću u PV hladim istim klimama u avgustu 30 dana na 25°C,tamo potrošiti ~22€ struje?
Ili je sve to malo veća nauka za nas ili ti se neko ovog avgusta prikačio od komšija a prošlog nije ili te EPCG ovog avgusta krala a prošlog nije ili je zaboravila...ili su gremlini.
PS.U prilog mom primjeru ne ide to da ako u PV postaviš klimu da radi 24/30 na 25°C,ona će preči na mod grijanja u pojedinim djelovima dana pa će i potrošnja biti veća.[emoji23]
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Jel plaćate račune u prvih 15dana narednog mjeseca? Pitam ner vidim na računu popust 18.5%. Možda i kod vas je to bilo a da njste obratili pažnju na popust??
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Ma ovo su LOPOVI, nema druge.
Znaci u poslovni, klima se pali u 08 gasi se u 21h, kako u Julu tako i u Avgustu, sve sve isto i evo za dva poslovna po 25% više došlo u avgustu.
Ispašće da radim u EPCG,ali moram:Stefke,uključi klime sad u septembar u oba poslovna od 8-21 i nek sve sve bude isto,doći če ti manje no u jul,da ne kažem da ćeš ti njih pokrasti[emoji6]
Znači klime su trošile 25-30% više struje zbog 2-3 stepena u prosjeku veće temp napolje?
inverter klima a+++ ?
Jul 110€, avgust 143€?
Što znam, može biti…
Gledam u jednom stanu isto 125€ (eo sam gori od bitrate-a 😂)
Možda bi neki dobar inžinjer mogao proračunati koliko je u % veći utrošak energije kod klime ako spoljna prosječna temp.poraste za 2-3°C (što je ~ nekih +10%) a svi ostali uslovi ostanu isti.
Ili @Bugi.On je zakačio po jednog policajca sa radarom na svaki uređaj u domaćinstvu,pa možda ima rezultate u julu i avgustu pod uslovom da je isto vrijeme i na isti način koristio klime.Njega EPCG više ne krade.Sad ga kradu uređaji,a njih može vazda zamijenit[emoji6]
Ono što je lako provjeriti(par tema na forumu) je da kad prosječna temp. skoči za 10% (npr Avg u odnosu na Jul) onda kuknjava(u stilu "ovo je neizdrživo,pogoresmo,kad će više doć decembar...") kod većine forumaša poraste za neki 240%[emoji23]
Ili ako je vjerovati najvećem meteorologu sa ovih prostora, @Jakuza ,sa porastom od 20% prosječne temperature,broj sexualnih aktivnosti opada za 100%,odnosno teži 0.
Ili za većinu je temp.morske vode idealno 26°C a samo +/- 4°C tu vodu kod većine pretvara u nemoguću za kupanje
Sto znaci ovo na racun.
Vaša ukupna deponovana energija iznosila bi po važećim cijenama
94,31 €
Sent from my iPhone using Tapatalk
To znaci da energija koju si predao mrezi, iznosi toliko u eurima, to jest energija koju si prodao EPCG.
Послато са 2201116TG помоћу Тапатока
16 e mi je račun došao, ali cijeli avgust sam bila odsutna.
Drug što radi u CEDIS za Avgust veli nikad veća potrošnja od kad se mjeri...
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Eo koliko mi je potrosila led traka koju koristim kao rasvjetu u dnevnoj sobi (ovo ni Budi ne mjeri).
A za ovaj mjesec sam stavio na mjerenje produzni kabal gdje se puni usisivač, telefon i na koji se upaljuje pegla.
Neće mene cedis da krade xaxxaxaxa
Inace klima ovaj mjesec, to jest prošli, 97,9Kwh potrošila. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...40fbc5df97.jpg
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Kako to sad u avgust nikad veca potrosnja, zar nije za manje potrosnje padao napon po trafostanica i nestajao internet/struja u citavoj drzavi prije par mjeseci?
Jun 30e, jul 50, avgust 65e na neku foru.
Naknada za gubitke na mrezi 7 postenih eura, samo treba krasti u ovoj nam veseloj drzavi i nista vise.
A pazi da ocitaju svako brojilo svaki mjesec. Na dosta upisu otprilike stanja. Jedino svakog prvog da vidis stanje na brojilo i upisujes i pomnozis s tarifama
Kad je veća potrošnja dolazi do pada napona...
A opšti ispad, npr. Imaš 2 kapela ista i jedan crkne, onda sve ide po drugom ispravnom znači x2 opterećenje...
Kad već kuckam... u naselje ckla faza pa oprerećenje preko ova dvije poraslo... pa u jednom momentu onaj kabel između bandera počeo da se trese?!? Od velikog opterećenja! Banderaš gore što popravlja, kaže ne može da ga pipne koliko je vreo!
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Kad je jedna faza u ispadu ne ide to na druge faze,osim ako ne prespojite u stansku tablu(nikad to niko ne radi) fazu koja je ispala ili sve potrošače koji tada ne rade ne ispremještate po kući do utičnica na druge dvije faze koje imaju napon.
@nicky ako možeš pristupit brojilu,sa njega možeš očitati(npr poslije 1.septembra) potrošnju više i niže tarife za prethodni period(avgust).Ta dva stanja zapišeš i na sajtu EPCG imaš kalkulator u koji uneseš ta dva stanja i on ti proračuna potrošnju za prošli mjesec.Ta dva stanja koja si zapisao uporediš sa stanjem koje ti dođe oko 15. na računu i vidiš jesu li ti očitali.Meni ivjek očitaju,t.j. daljinski očitaju
Meni je bilo 105 € za jul, dvije klime su non stip radile.
Sent from my S23 ultra using Tapatalk
Kabal između TS i potrošača ili visokonaponski kabal do TS?