Vrh McLarena je sve ovo prouzrokovao (jer su Coughlan i Lowe - članovi vrha McLarena), a vozači su sarađivali sa FIA-om, pa su dobili neku vrstu imuniteta, koji će im važiti sve do trenutka izlaska McLarna pred apelacioni sud...
Printable View
Ja iscitah malo po netu, izgleda je Ron Denis javio FIA da ima dokaza novih u vezi spijunske afere. Sam Ron Denis je postao toga svjestan poslije kvialifikacije u Madjarskoj kada su se odsnosi u McLarenu pogorsali. Alonso je izgleda tada objelodanio Denisu da imaju dokazi, i valjda ga sa tim ucjenjivao.
A FIA nije kaznila vozace jer im je dala potpuni imunitet u zamjenu za dokaze.
I najbolje od svega, sto alonso ima jos 2 godine ugovora, i ako McLaren odluci da ga ekspeduje na kraju sezone, morace da mu isplati te 2 sezone. A pored 100 miliona kazne, to bi ga kostalo jos 50 miliona, jer Alonso zaradjuje oko 25 miliona po sezoni.
Ali poslije ovoga ne znam koja bi ga to ekipa pozeljela u timu?:D
mali alonso razmjenjuje mailove mali decak...hahah sto ti je internet;)
NE ZNAM OKLE VIJEST DA CE DA ODE IZ MCLARENA,EVO VAM STO ZNAM:
http://www.f1-hr.com/vijesti.php?id=2079
LJUDI,TO SU SVE PRICE I RAZNE SPEKULACIJE,OKLE ZNATE DA JE ALONSO UCJENJIVAO DENISA,TO SE SAMO NAGADJA,MOZDA MU JE ALONSO REKAO DA MOGU DA IH KOMPROMITUJU E-MAIL PORUKE KOJE SU RAZMJENJIVALI I OVAJ JE TO PRIJAVIO FIA-I!!!
POGLEDAJTE SLIKU IZ CLANKA KOJI SAM VAM DAO,RON DENIS JE PRESRECAN BIO POBJEDOM,DA JE BILA UCJENA MISLIM DA MU NEBI BILA TAKVA FACA,SLIKA JE SA PODIJUMA IZ MONCE!!!
pricajte sad sto ocete, ali izgleda da je princeza od asturije prodala meklarena za jos jednu titulu, ko je kriv denisu sto nije umio sakrit da mu je hamilton miliji...
jebiga, nesmo svi telegentni kao ti.Quote:
Originally Posted by primarius
Proguglah i nadjoh na podatke iz 2003 godine vezane za Ferrari.Quote:
Originally Posted by hercules
F1 Magazine 2003 budgets
Engine budgets $175,000,000
Operating the cars at tests $88,000,000
Operating the cars at races $28,500,000
Research and development $20,000,000
Driver salaries $44,000,000
Wind tunnel operating costs $15,100,000
Travel and accommodation $18,000,000
Car manufacturing costs $2,700,000
+ racunaj jos gomilu drugih stvari vezanih za bolid.
Eh da moram reci da sam zadovoljan kavlifikacijama. Konacno 2 Ferraria da budu u prvom redu. Mislim da su strategije priblizno iste i McLarenu i Ferrariu ali vidjecemo vise sjtura.
Ocekujem duplu pobjedu Ferraria sjutra :D
Samo da dodam. Definitivno ovaj komentator je sad najgori, Gori je od onoga proslog, iako sam mislio da je to nemoguce.
Stepigejt afera.... u Q2 Fizikela je zavrsio 11 i nije se kvalifikovao za zadnju rundu, a ovaj govori kako ce morat jace da pritisne.
Kako se namlatio sto je ovo :roll::roll:
Mozda momak misli na development bolida,tj.,zeli reci da Mercedes zbog skresanog budzeta dogodine nece imati kvalitetan bolid.Opet ce development da kosta,pogotovo aerodinamika,jer ce zbog micanja electronic tractiona,koncept aerodinamike biti promjenjen.
Danas...Kimi ochekivano,Masa neochekivano,Alonso nesiguran,Hamilton,slab u drugom sektoru.
Hvala Zodiac :)
ili, izmiejnite i dodajte u onaj moj post - "za godinu dana" :)
Dje su mi sad McLarenovci?
I don't give a flying efjusikej, srecan sam sto je Ferra br.1 u cons champ i sjutra 1-2 u Spa, tamo gdje je najveci po prvi put pobjedio.
samo zamislite tu sramotu da su alonsu i hamiltonu oduzeti bodovi i da nesrecni kimi osvoji titulu. zamrzio bih covjeka bez potrebe. :)
Alonso je trebao ostat bez bodova.
On je znao kad imi ide u box, jos koliko krugova ima, znao je svu njegovu telemetriju i taktike.
I ako Alonso/Hamilton osvoji naslov, to ce ostat kao najprljaviji naslov u istoriji F1.
1994-a je mala beba za ovo.
Meni je od pocetka McLarenova brzina i izdrzljivost bili nekako cudni i pod znakom pitanja, cak jednom sam napisao da ovo je nevjerovatno i da za ovo nije samo Newey zasluzan.
Bash me interesuje ko ce da ispane sjutra od velike "cetvorke",ubjedjen sam da nechiji motor nece izdrzhat,jer skoro 80% staze se vozi pod punim gasom.
A ovo oko afere...zhao mi je samo shto ce kimi ostat bez titule,jer je mogo ove godine.Makar ce pokupit tu nagradu DHL-a za najbrzeg vozacha.
pri izradi bolida (ko sto to divno opisa Herki kao "ferari, al sivi") nisu, i to nije dokazano.
Aham, bra'o! Postavis slike koje ni sam ne znas sto si ih postavio (spusta se ferari kranom, kakav scoop, sunac ti tvoj!). Ja ne poricem sta je denis reako, ako citiras 2 recenice, citiraj i i trecu, koja je u okviru ISTOG PASUSA. Ili da citiram tebe na taj nacin:
aha, znaci priznao si da si glup i da postavljas fotke koje veze nemaju nisacim? :rolleyes:
Kazna koja je izrečena McLarenu bit će umanjena za iznos koji bi inače pripao momčadi pa će se tako kazna barem prepoloviti.
McLaren, 40% čijih dionica ima Daimler Chryslerov Mercedes, jedna je od najbogatijih momčadi u Formuli 1 potpuno je bez dugova iako su potrošili preko 600 milijuna dolara na ultramodernu tvornicu u Wokingu.
Godišnja zarada im je otprilike 450 do 500 milijuna $.
"Ne postoji više od jedne momčadi koja, osim nas, može podnijeti kaznu od 100 milijuna $."
"Na kraju krajeva, mi to možemo podnijeti." - izjavio je El presidente- Ron Denis !!!
p.s.Dusmani,znaci nista od bankrota!!!GO GO GO MCLAREN
Evo vam dokaz kako su "pomogli" Alonsu,a u malom uglu imate kadar shumija u nirburgringu:
http://www.youtube.com/watch?v=fojK1fERB-4
Evo vam i odvratni potezi u karijeri mihaela schumachera,mozda nisu svi jer bi snimak dugo trajao i ovako je dugacak:
http://www.youtube.com/watch?v=7__-hESRD0g
To je bilo za dozivotnu suspenziju!!!
Za 50% incidenata ne mozhe se utvrditi je li kriv ili nije,a ovo ostalo je istorija.
Meni je preticanje Masse od strane Hamiltona u prvoj krivini Monze lako moglo da preraste u incident.Lewis je onu krivinu jedino mogo da prodje sa kontaktom,koji mu je kasnije opravdo ono skracivanje krivine.Ti "prljavi" trikovi u motorsportu su prisutni kod svih vozacha.Recimo,Alonso je prosle godine kazhnjen u Monzi zbog blokiranja Masse.Tako da kod svakog mozhemo nac poneshto.Jedina je razlika shto ce svi pamtit Shumaherove ispade,jer je to Shumaher,a Alonsovih se niko nece sjecat,jer je njegova karijera manje medijski propracena.
apple mac treba da razlikujes nekolliko termina a to su godisnji obrt, bruto dobit, neto dobit i tako dalje. Pa ces vidjet da McLaren ne moze bas tako lako da proguta kaznu. I naravno uslijedice pad vrijednosti akcija pa neki sponzori ce odustat i tako dalje.
Drugo izdvajanje klipova sa Sumijem ti je bijeg od ove sramote sto ste sad napravili?
Ovo je veca sramota. Krast podatke suparnika, ovo su bili incidenti na stazu, a ne izvan nje niti smo se igrali email dopisivanja i tako to.
Jer da se Sumi tako igrao ne bi imao potrebu da pravi pola ovih ispada.
I pola ispada kao sto rece Zodiac je na ivici krivice oba vozaca.
ALi dobro samo se vi tako tjesite.
Samo mi nije jasno kako mozes da poslije ovoga anvijas za Alonsa.
Direktni krivac za sve, jos vas je otkucao kod FIA-e.
E da necu postavlajt klip kad dizalica donosi Hamiltona nazad na stazu jer to nije bilo pomaganje...
Od 13 trka ove sezone,Ferrari je na 9 imo najbrzi krug.Raikonen 5 puta,Massa 4,Alonso 3,Hamilton 1.Smjeshno...
http://www.formula1.com/results/seas...test_laps.html
"Coughlan mu je odgovorio e-mail porukom u kojoj je naveo sve detalje o raspodjeli težine kod F2007." A ovo je inače nebitno ;) Ima još 288 ovakvih mailova. Nema svrhe da raspravljamo, ako ti ne vjeruješ ovome što piše ja tu ne mogu ništa. Zaključujem moju i tvoju raspravu :)
Apple Mac lijepo se provedi na ekskurziju ;) I vazad kad nemaš argumenata za raspravu a ti se vrati na priču o Mihaleu Šumaheru ;). To je jajo bitno za ono o čemu odje raspravljamo. Ja mislim da je Šumaher glavni krivac za ovu aferu :D
Nevjerovatno je da nezavisno ko za koga navija, neko ima opravdanje za ovu Mclarenovu (Alonsovu) prljavu rabotu.
Jasno mi nije (ustvari jes'- nazalost) kako se neki ljudi slade ovolikom kaznom McLarena, na kraju Ferrari ove sezone nece dobiti nishta od titule vozaca (nazalost ja sam Kimijev fan), dodushe oce konstruktore to je njima i vaznije ali...
Sto god da su uradili iz McLarena, zna se i eto, kaznjeni su, cinjenica je da se svi timovi, Ferrari pogotovo sluzi prljavim trikovima, samo **** ga, McLaren je kriv i neka ispashta sto je uopshte angazovao ono ***** od Alonsa, mada ni Pedreo nije manje kriv...
Ne zelim da ulazim u to, sta koliko i zbog cega, kaznjeni su i gotovo, tesko ce se oporavit to je sigurno, ali brate, meni se ne gleda prvenstvo dje ce jedan tim da pobjedjuje svaku trku, pa makar bio i tim za koga ja bezuslovno, slijepo i fanaticno navijam (nema ga na srecu ali opet ;) )
U pravu si, teshko da neko moze nac' opravdanje, ali ne mogu da vjerujem da odje ima ljudi (a kao prate F1) koji su toliko bezobrazni da kazu da je samo McLaren radio "prljave stvari" Mada opet kazem, jedina razlika je sto su ove ufatili, a druge nisu....
A ovi sto oce da zive u bajkama, neka se i dalje raduju ocigledno prljavim i ne fer pobjedama svojih pulena u F1 ;) ( ne prozivam nikoga konkretno, cisto da se zna)
Koji crni Ron Denis otac svih prevara, ono u USA 2005, Minardi i Jordan se slozili da se doda krivina, a njima su bodovi bili prijeko potrebni, a Ferrari dade zadnju rijec i sve ode do djavola!!! Nije Michelin kriv nego Ferrari, a tek ono `99 kad su Michael i Eddie, uzeli duplu pobjedu (naravno bolid neregularan) na sudjenju u Parizu, pare uradile svoje i Ferrari uze titulu, 2003 ispade Michael sa staze, vratise ga redari, i osvoji 3 boda, taman za titulu (a te godine uvedeno pravilo da redari ne smiju da guraju bolide i sl.) Kada se gurao sa Klienom u Kinu, prvo je Michael izbacio njega sa staze, pa mu ovaj vratio, i na kraj Klien `drive trough penalty` a ovaj nista, nastavi svoje bez kazne, a tek prosle godine, kad je zakocio Trulija u San Marino na kvalifikacije (jos je to primjetio jedan komentator da ga spominjem, koji inace nista ne vidi), jos se ovaj zalio, FIA ga nije ni pogledala, naravno vrhunac je bio kad je izbacio Hila sa staze, kad su mu oduzeti svi bodovi, pa vi vidite kakav je to sportista, nije nikome primjer
SUMI je najci vozac u istoriji f1 i to ce ostati zauvijek.
Mislim da "verbalni" svojom pojavom umanjuje znachaj ovog topica,jer dotichni,ochigledno nije kompetentan da raspravlja o bilo chemu shto zahtjeva iq veci od 100.
Nijesam vjernik,ali kad procitah ovaj post iznad,reakcija mi je bila "O gospode"./ignore
sumaher je legenda, onaj klip je zbilja dobar i pokazuje da mu titule nijesu bas lako dolazile, svaka trka na zivot i smrt...samo ne shvatam kakve veze ima sena s tim.
interesantno je da jos ima pacenika koji se nijesu pomirili s tim da je covjek osvojio najvise titula, ako ne mozes da izdrzis gledaj odbojku ili badminton, tamo nema mnogo svadja i, sto je najvaznije, nema sumahera da te nervira svojim nepostenim i odvratnim gestovima...
haha, moja greska (jopet). Dodajte u tekstu "zamrzio bih covjeka (kimija) bez potrebe" :DQuote:
Originally Posted by montenegrina
Mislio sam na Kimija ne na Alonsa.
Ehh zasto sam znao da ce prica na ovo da se svodi :roll::roll:
Ali dobro nema veze, nije McLaren kriv nista.
Cekamo trku u 14h.
Potpuna je laz da ja skrecem sa teme i da nemam dalje argumenata,nego sam juce kopao po youtube i naletio na klip i naravno postavio ga,to je sve!
Hercules,da bi znao vise o f1 od mene moras malo da citas vise,a ne da se baziras na price Nebojse Sofranca i Studia Sport 2,svatas.O ucjeni Alonsa je glupo pricat,jer je nije ni bilo,nego je obavijestio Rona da ce e-mailovi izac na vidjelo,i onda je denis prijavio,NEMOJTE DA IZMISLJATE I OBRCETE PRICE,to je stil Gazzette dello sporte,na koju se pozivaju i nasi mediji jer su nam zabarcine najblizi,a znamo odlicno kakvi su italijani spletkarosi i muckarosi.
Zasto bi Alonso ucjenjivao Denisa?Ajde kazite,razlog!
I sad najvaznije,kazna!Znaci,za najelitniju gradjevinu u 2006,tj. fabriku novu u Wokingu potroseno je 600$ mil. i mclaren nema nikakvih ni dugova ni kredita,i taj iznos se cak nije ni osjetio na tim,jer vidimo da gaze sampionski ka tituli.
Da bi neko bio legenda,mora da bude prvo covjek pa onda ostalo,ne znam da li se moze reci za Schumachera da je covjek,znam da za Senu i Hakkinena moze!
p.s.Po izvjestaju FIA su krivi,ali samo da znate,SVI DOKAZI MOGU DA SE NAMJESTE,nista vise!
Pogledajte sliku,po novinarima,ucjena je bila na vn madjarske,a ovo je na monci,znaci da li bi se ron ovako veselio pobjedi covjeka koji ga je ucijenio!!!
Svake godine se bolid radi po istom konceptu,znachi svaki bolid je u sushtini isti,a konstruktori znaju kod kojih djelova smiju da rade prepravke i do koje mjere.Timovi iz nedjelje u nedjelju imaju inovacije na bolidu,jer podeshavaju bolid onako kako ih koja staza uslovi.Ako Ferrari dominira na jednoj stazi nekoliko godina i ima naprednija rjeshenja za tu trku nego Mclaren,mislish li da Ron Denis ne bi iskoristio dokumenta sa tim podeshavanjima,a svjestan je da idejno rjeshenje ferraria,npr,donosi vecu brzinu na pravcu?
Jesi li svjestan kakve su restrikcije prisutne u timovima kad motor bolida ne smije da se slika,a ne da imash skicirano sve,ko sto je Mclaren imo?
Ukradena tehnologija,eto shta je.