Aha. Koča direktor. Eno se raspada katastar, po godinu dana se upisuju i brišu hipoteke iako je zakonski rok 15 dana.
Printable View
evo za sve ove što vele kako je kvadrat skočio nerealno i što misle da bi trebalo da se vrati na staro, ali ipak ako može da mu se plata ne dira:
https://bankar.me/bankar-analiza-za-...osjecne-plate/
Svakoga zulja njegovo, isto tako i tebe no se pravis fin kao po obicaju. Jel' moramo otvarati temu da si ovdje javno gurao pricu kako svjesno ulazes u piramidalnu shemu a znas da ce se ta ista shema obiti nekome o ledja? Nemoj se igrati laznog moraliste.
Mali hint za tebe... Na zalost od 91. sam bio podstanar do 2020. Znam veoma dobro sta to znaci i sta povlaci sa sobom, te koje su muke.
Srecom pa sam i tad radio za stranu firmu te rast moje plate nije pratio inflaciju vec nesto totalno drugo.
---
I jos jedan stvar eto cisto da se na zaboravi. Nekretnine su prakticno isto dostupne (sto se tice platezne moci) danas kao i recimo 2018/2019. U cijeloj ovoj prici su najvise zeznuti podstanari, kupci ne bih bas rekao.
Nije isto kupcima nikako, npr neko ko je imao u steku 100 000, 2018 je mogao da kupi u master kvart dvosoban stan i garazu, sad sa tih sto hiljada moze garsonjeru, a ne zaradjuju svi vise nego 2018 i ne moze svako ko radi za sebe privatno da digne svoju uslugu 100 posto da bi ispratio tu razliku, 20-30 posto maksimum, jedva i to ih nikad vise ustedjeti ne moze sa ovako skupim zivotom, sem ako se ne bavi nekim kriminalom.
Onda se prica o povecanjima, polovina ljudi sto ih znam zaradjuje skoro isto kao i tad, samo im je tad islo preko banke 240 a sad 600. Pricam o ljudima koji znaju neki posao, rade za procenat itd ne za drzavne sluzbenike.
Oni koji morališu su po pravilu najveće splačine od ljudi, tako da ne morališem. Samo velim da su ovdje ljudi srećni što rastu nekretnine, jer su ih obezbijedili, i nemaju ništa protiv građevinskih firmi koji ih skupo prodaju, ali imaju protiv marketa jer su tamo u minus.
Pišem da je društvena solidarnost penis na biciklu, svi gledamo svoju zicagu i to je OK. Samo što neki idioti pokušavaju da naprave karijere navodno brinući za "malog čovjeka" što je OK. Nisu mi jasni likovi koji se na to primaju malo ih bockam.
Što se tržišta nekretnina tiče, zanima me samo kroz upotrebnu vrijednost. Primjetim poneku boleštinu, poput nekog solitera Zetagradnje pored Delte (moderno Kula) gdje ide 4000 m2 i više. Al dobro, miran kraj, čisti vazduh nem, nema buke, ima škole i vrtića :). Pomislim da neke lijepe djelove Pule ili Zadra pored rive gdje se udomiš sa 3.000. No, dok je ovaca, neće falit vune, štono reče dubioza.
Nisam siguran da u perspektivi sadašnje cijene nisu isto neka piramida. Za utjehu, neće biti nula. Vidjećemo kuda će tržište. Kada uskoro prestane rat u Ukrajini npr... Ruski keš iz banaka, prebačen kad se zaratilo, polako se počeo povlačiti kako mi kažu. Biće za zakupce (podstanari najgrđa riječ na svijet) vjerovatno jeftinije u narednom periodu.
Makar relativno, u odnosu na zaradu, kad se smanji inostrana tražnja.
Upravo si objasnio da su sve Evrope sad bile penisi na biciklu. I da ništa naaaaaaaaarodu nisu donijeli. Što je realno i tako funkcioniše evo koju hiljadu godina. Ali 450>220.Quote:
I jos jedan stvar eto cisto da se na zaboravi. Nekretnine su prakticno isto dostupne (sto se tice platezne moci) danas kao i recimo 2018/2019. U cijeloj ovoj prici su najvise zeznuti podstanari, kupci ne bih bas rekao.
Ljudi koji znaju neki posao zaraduju 600€? Možda neđe po Africi.
Neće pomoćni radnik ispod 800-1000€ da radi, a ne oni koji nešto znaju.
Ne poznajem nikog ko ne zarađuje značajno više sad u odnosu na 5 god ranije, posebno niže kvalifikovani radnici (pomoćni radnici, magacioneri, kasirke, radnici/u u buticima i sl).
P.S. Da se ne bi ko zakačio sa glupostima, ne pričam o kupovnoj moći.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ko je imao stambeni kredit na 220 eura. Niko vala. Da se ne preganjamo.
Moguće da je ES pomogla onima koji su ranije podigli stambene kredite ako se nisu zayebali sa varijabilnom kamatom. Prije raznih evropi sad. Ponovo su znači najbolje prošli privilegovaniji i imućniji za vrijeme DPS koji su tada imali primanje da podignu stambeni kredit.
Pobjednici svake tranzicije :p .
2014 podignut je jedan stambeni kredit za kupovinu nekretnine.
Pola tadašnje plate, iznos kredita 266e
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5b209ea9c1.jpg
Ročnost 30 godina, fiksna stopa, sada nekretnina vrijedi preko 100.000e.
Tako da ima, ali veoma malo.
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Kredit 40K, vraće se 95K. Doduše posle određenog vremena inflacija vazda pojede ratu.
Da si za ove pare kupio bitokin, Nvidiu, ili big tech Apple, Google, MSoft, Facebook 2014... :). Smiješan bi bio stan. Obezbijedio bi i sebe i djecu. Ima i takvih, ali malo :)
Ima ko ga je fino proša. Ali da bi se dobio kredit od 30 godina 2014. trebalo je imati stalan posao u državi ili nekoj banci&TK operateru ili nešto slično i biti prilično mlad. Opet pričamo o ljudima koji su uvijek dobitnici.
Poenta je da taj stan ako danas prodaš 100.000e i vratiš ostatak glavnice daleko si u plusu.
Da ne računam da 10 godina ne plaćaš kiriju koja je sigurno došla na 2000e godišnje [emoji6]
Poenta je da si te pare uložio u najveće američke tehnološke kompanije kupio bi danas najmanje pet takvih stanova:).
Kapiram tvoju poentu. Ali objašnjavam da je to moglo da odradi nekih 5% zaposlenih u to vrijeme. Starosni kriterijum, zaposlenje za stalno i poslodavac kriterijum.
Koliki god da je bio kredit, svi sa fixnom kamatnom su u popriličnom plusu (što zbog uvećanja zarade, što zbog rasta cijene nekretnine), a takvih je podosta, jer su se i ranije stanovi kupovali podjednako kao i sad (što se naših državljana tiče).
Pretpostavljam da CBCG ima preciznu statistiku.
P.S. U Nk si do 2020. za 30-35k mogao kupit i dvosoban stan u starogradnji, a jednosoban u novogradnji.
2019. podignut stambeni 244€ rata, fixna kamatna.
Nekom ko živi u toj nekretnini trenutna vrijednost i nije previše bitna (2.5x u odnosu na kupovnu cijenu), s obzirom da za iste pare vjerovatno ne može uzeti ništa bolje.
Ne može bolje, ali dobar je preduslov da uzme veće [emoji6]
Vraćemo se da si za stambeni kredit morao biti zaposlen za stalno, da radiš u dobroj firmi i da je plata iznad prosjeka da bi išta mogao kupit. Isto kao i danas.
Stambene kredite u 99% slučajeva uzimaju ljudi koji tu žive i, kao što kažeš, cijena im ništa ne znači, nego upotrebna vrijednosti. Do posle korone cijene su slabo rasle, jer su većinu tražnje, makar u Podgorici, u to vrijeme generisali narko klanovi.
Danas oni takođe učestvuju, ali manje, a u taj prostor upali su stranci koji ne mogu da kupe u EU i ljudi bliski novoj vlasti koji su ušli u pare.
Odatle, 4k+ za soliter na kružni tok kod Delte, što je skuplje nego pjena od mora u Hrvatsku.
Akcije, a ne obveznice. Moglo se uzeti tada na 8 godina, a već u periodu 2014-2022 bi tako zaradio da bi kupio nekoliko stanova. No aj da ne duljim. Svakako se to ne radi iz kredita ni pod razno. Ja sam se tako bez kredita skućio uz pomoć tržišta, ali to je tek teeeeeeški izuzetak.
Više mi je poenta da ti predočim da spadaš u nekih 5%, maksimum 10% koji od plate servisira stambeni kredit.
Pogledaj svakako statistiku i učešće stambenih kredita u ukupnom kreditiranju stanovištva. Ispod 10%.
Moja priča je da sam 3 mjeseca radio u jednoj firmi, znači ugovor za stalno je bio tako daaaaleeeka budućnost.
Nije bila ni državna.
Ali dao sam hipoteku na stan, dali su i moji na njihov stan i tako je krenulo.
Takođe i to može danas, najteže je do prvog miliona, čuj mene stana [emoji1787]
Znam dosta malih privatnika koji su imali tad, ciji su radnici primali po 1500-2000, koji ne mogu da povecaju cijenu svojih usluga sad vise od 20 posto, samim tim ni radnicima ne mogu vise od 20 posto da povecaju, a troskovi svega su im porasli 100posto, od sirovina za rad, troskova zivota, glupih inspekcija koje ulaze i maltretiraju.
Sad vise ni taj privatnik ne moze da ustedi, a ni radnik njegov, a to je veliki procenat ljudi, niko o njima ne prica, samo je li radnicama u kladionici ili kasirki u voli povecano za 200 eura ili nije
A ako im je i ostalo nesto ustede iz tog perioda, mogu da kupe garsonjeru u mojkovac
Pogledajte vi samo ovaj kompleks kad ljudi nece da kazu da grade na Konik jer bi im tako kvadrat bio jeftiniji, a lokacija je duboko na teritoriji Konika. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b389ea5a40.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0441b6b69a.jpg
Sent from my SM-A556E using Tapatalk
U suštini dodje na isto, danas ili prije 10 godina.
Tada je trebalo oko pola prosječne plate za stan od 40m2, a isto i danas.
Evo 100k sa kamatom 5% na 30 godina kako bi bilo.
Overall dohodovna elastičnost…
Gdje nema uvoznog supstituta, kao šzo su nekretnine i usluge, cijene su maltene u % prosječne plate.
A @Bugi kad si uspio posle tri mjeseca rada bez ugovora za stalno i tada o sad, svaka čast.
Banke ne interesuju hipoteke, nego da se rate plaćaju. Da nisu možda uz založenu nekretninu roditelji i žirirali?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a78a25e340.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam iskljucivo pricao o obicnim ljudima (o ljudima koji pokusavaju da rijese stambeno pitanje) a ne o ljudima koji imaju po 100k+ u steku. Ne brinem za takve, definitivno su vec rijesili stambeno pitanje a nadam se da su iole normalni pa mogu unovciti tih 100k+ na neki drugi nacin.
1. Mogli su kupiti i prije 2-3 godine nego su se vjerovatno vodili pricom "ma vratiti ce se stare cijene kvadrata od prije 7-8 godina, sad ipak zaradjujem vise pa cu lagano za koju godinu uzeti nesto jos bolje".
2. Znaci znas ljude koji su primali ~300 preko banke a ostatak (~1200€ do te magicne cifre od 1500) su im ti isti privatnici koje poznajes davali na ruke? Iskreno tesko mi je povjerovati da ima takvih al' nek ti bude - ajmo ovako brzinski da vidimo sta se tu desilo tacno, jel' moze?
- Prije definitivno nisu bili kreditno sposobni
- Prije je taj isti radnik kostao poslodavca nekih (ne sjecam se tacno koliki su doprinosi bili, ali tuda negdje oko 63%) ~300 + ~190 (doprinosi) + ~1200 = ~1690
- Sada taj isti radnik kosta poslodavca, u situaciji da ide sve preko banke, nekih ~1880 € jer su doprinosi nenormalno srezani (to je vec posebna tema, te ce nam upravo to, u kombinaciji sa previse zaposlenih u javnom sektoru, i doci glave ). U situaciji da daje 600 preko banke a ostatak na ruke taj isti radnik kosta poslodavca ~1580€ ali se postavlja niz pitanja medju kojima i prvo - dal' taj privatnik radi sve legalno da bi izvukao tih 900€ u kesu koje mora da da na ruke, ako radi onda ga skuplje izadje ova opcija 600 banka + 900 na ruke radi poreza koje mora da plati, kao i radi cinjenice da ako sve isplati na racun to mu se odbija prilikom isplate sosptvene dobiti na kraju godine...
- Sada je taj radnik itekako kreditno sposoban, dok ranije nije bio. Ne moramo ulaziti u pricu hoce li uzeti stan ili ne ali jeste kreditno sposoban sa takvom platom.
Upravo ti radnici o kojima pricas ce sada lakse doci do stana (kredit) nego ikada ranije. Mada sa kretanjem cijena nekretnina pitanje je do kada, jer ovome izgleda nema kraja.
No uzevsi u obzir da je ta situacija iz proslosti o kojoj pricas (minimalac na bankovni racun + 1000 i nesto na ruke) bila mozda za <1% zaposlenih u CG dolazimo do onoga sto pomenuh ranije, za vecinu obicnih ljudi se nije puno promijenilo sto se tice uzimanja nekretnine.
---
Zivo me interesuje o kojoj privatnoj bransi pricas gdje su povecali cijenu usluge samo za 20%.
Banke zanimaju hipoteke i te kako, ali ako je vrijednost hipoteke recimo 3x veća od tržišne tj procijenjene.
Nije bilo dodatnih žiranata ali je bilo hipoteke na procijenu i/ili tržišnu vrijednost od 100.000e.
Zato su 40.000e dali, ne mogu reći bez problema, ali sa jedno 20 dana natezanja.
I dan danas sam klijent te banke i zamisli dobio sam kredit prije mjesec dana potrošački na 4.6%. Iznos 30.000e.
Generalno sam ispoštovao svaki put banku i banka to vidi kroz svoje papire...
Što se tiče stambenih kredita, uslov je u 4 banke sa koje sarađujem,
Maksimalna rata može da bude 50% primanja nosioca kredita.
Maksimalna rata se može povećati, ako uključite sudužnika. Primanja se sabiraju i dijele sa 2.
Hipoteka mora biti procijenjena minimalno 115% vrijednosti. Ukoliko je manje mora se raditi učešće (ovdje postoji mogućnost da se učešće obavi preko nekog drugog kredita).
Postoji i još dosta papira, među njima je i zdravstveni karton kao zanimljivost koja prije 15 godina nije ni uzimanja u razmišljanje [emoji6]
Ročnost može da varira, a jedna Banka daje do 30 godina, većina drugih je do 25.
Znači, ti porediš kupovinu stana na 30 godina sa investiranjem u Nvidiu i Bitkoine?
Porediš nekoga ko je dizao kredit da ne bi placao kiriju, računajući da će ga otplatit do penzije (ako ga zdravlje posluži, ako ne, neka vrace familija) i ulaganje u tamo neke akcije?
Seems legit...
ali možda si u pravu da nekim ljudima odgovaraju ove cijene. Ima onih koji su riješili stambeno pitanje u fullu ili imaju po 5-6 nekretnina itd. Zatim stranci što su ovdje u prolazu pa će pičit nedje drugo. Njima ovakva situacija vjerovatno odgovara jer su kupovinu stanova gledali kao stednju ili investiciju.
Evo ja npr imam riješeno stambeno pitanje, imam kucu i zemlju što mi je ostala od čukundjeda a kupio sam stan tik poslije korone kad su cijene bile rekordno niske. Stan koji sam tada kupio sad vrijedi x3, ali BUKVALNO, tri puta vise ako je vjerovati oglasima.
Po tome, ja bih trebao da budem presrecan. I jeste dobro ispalo, ne zato sto sam bio previse pametan nego sam imao i malo srece. Ali mi se uopšte ne dopada ovo sto se desava, a evo i zasto.
Iako imam krov nad glavom, odgovarao bi mi veci stan. Prije par godina, za 20-30 hiljada eura, mogao sam lagano ovaj stan da zamijenim za veci na istoj lokaciji. Sad mi za takav poduhvat treba jedno 70 hiljada eura, ili u prevodu 500 eura rate na 20 godina.
Nije da sam sebican, isto bih razmišljao i da sam kupio veci stan. Možda bih sjutra pozelio stan na moru, planini, još neku nekretninu za izdavanje, da ostavim nesto djeci kad krepam itd.
1000-1200 eura, iako su mnogi kukali da je to preskupo za Pg, je bila skroz korektna cijena u to vrijeme. Jednostavno zapalis nekolke godine vani, mogao si da uzmes stan kad se vratis. Svaki privatnik koji je znao nesto o svom poslu, dobar majstor i zanatlija, mogao je da usteka malo para i kupi nesto. Ako dignes kredit, tih par stotina sto ti fali 20.og u mjesec si nekako mogao da se stisnes ili ih zaradis sa strane.
Mozda nije bilo korektno za kasirku u Voli ili one koji su primali minimalac i jos par stotina na ruke, a znam da je takvih ljudi bilo dosta. Medjutim, prije nego se uključe ovi partijski botovi, ta ista kasirka u Voli danas umjesto 30-40 hiljada, za garsonjeru treba da odvoji 80-100 hiljada eura, pa me bas zanima je li im bolje ili gore. Kad je rata za garsonjeru 500 eura na 25-30 godina, a racuni, hrana, troškovi zivota još 1000.
E bijah sa jednim investitorom u obilazak zgrade sto se radi, ako me ne laze, sve prodato u Nk po 2k, radice zgradu kod Markove, ici ce do 2.5k :) poslovni, to sto je bilo u ponudi 1.8k+...
Vise puta i ja rekoh, mene je ova inflacija pojela i kamatu (digao 30k, platio stan toliko, vracam 40400), par puta ponio po 2k, dosla rata na 190e za stan.
A sto je bolje sto mi stan sad vrijedi mozda 75k, opet tesko da se moze kupiti malo veci dvosoban :)
( A Neko je prosuo pricu u ulaz da prodajem stan, troje me zaustavlja da im se obavezno javim) :D
Znam i neke koji bi sa 100 000 napravili 1000 eura na pojedine kriptovalute, lako je poslije 10 godina pricat price o akcijama nvidije, bitcoinu itd...
Kako ne odigrah danas tacan rezultat 3-3 zvezda partizan sa 5000 eura, moga sam sjutra stan uzet, a u pm...
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Otvori ti gomilu tema.
Pokušah objasnit da gotovo nije bilo investicije u poslednjih deset godina na koju se nije zaradilo. Evo pomenuh i Google, Apple, Meta... :) Samo je pitanje gdje se više zaradilo. BTC i Nvidiu pomenuh kao ekstremne.Quote:
Znači, ti porediš kupovinu stana na 30 godina sa investiranjem u Nvidiu i Bitkoine?
Porediš nekoga ko je dizao kredit da ne bi placao kiriju, računajući da će ga otplatit do penzije (ako ga zdravlje posluži, ako ne, neka vrace familija) i ulaganje u tamo neke akcije?
Seems legit...
Recimo neke sitne pare od dječijih babina ubacih na market u Big Tech kompanije. Nisu više sitne pare.
Ali, kako je jedno vrijeme sve raslo, može se desiti da jedno vrijeme sve pada. Pa i nekretnine.
Investicione nekretnine. Tu se gleda koliki se prinos odbacuje. Sad je OK, možda bude malo plakanja kad odu Rusi nakon što se uskoro sklopi neki mir u Ukraini. Spanuće se na Turke.Quote:
ali možda si u pravu da nekim ljudima odgovaraju ove cijene. Ima onih koji su riješili stambeno pitanje u fullu ili imaju po 5-6 nekretnina itd. Zatim stranci što su ovdje u prolazu pa će pičit nedje drugo. Njima ovakva situacija vjerovatno odgovara jer su kupovinu stanova gledali kao stednju ili investiciju.
Ljudi su skloni da zaboravljaju... recimo 2008-2009 kad su cijene kvadrata pale paaaaaa... makar 30-40%.
I oporavljale se posle deceniju.
Vrijedi svakome stan više. Postojeći sam ja kupio 2009. kad su se građevinari svakodnevno "samoubijali" kako se po pljaci pričalo. Nisam ja bio genije, no su se pojavile pare od prodaje akcija u privatizaciji Elektroprivrede, taman da se iz jednosobnog preselim u trosbni a da za to ne "kopam". Sad je takođe x3.Quote:
Evo ja npr imam riješeno stambeno pitanje, imam kucu i zemlju što mi je ostala od čukundjeda a kupio sam stan tik poslije korone kad su cijene bile rekordno niske. Stan koji sam tada kupio sad vrijedi x3, ali BUKVALNO, tri puta vise ako je vjerovati oglasima.
Po tome, ja bih trebao da budem presrecan. I jeste dobro ispalo, ne zato sto sam bio previse pametan nego sam imao i malo srece. Ali mi se uopšte ne dopada ovo sto se desava, a evo i zasto.
Iako imam krov nad glavom, odgovarao bi mi veci stan. Prije par godina, za 20-30 hiljada eura, mogao sam lagano ovaj stan da zamijenim za veci na istoj lokaciji. Sad mi za takav poduhvat treba jedno 70 hiljada eura, ili u prevodu 500 eura rate na 20 godina.
Nije da sam sebican, isto bih razmišljao i da sam kupio veci stan. Možda bih sjutra pozelio stan na moru, planini, još neku nekretninu za izdavanje, da ostavim nesto djeci kad krepam itd.
1000-1200 eura, iako su mnogi kukali da je to preskupo za Pg, je bila skroz korektna cijena u to vrijeme. Jednostavno zapalis nekolke godine vani, mogao si da uzmes stan kad se vratis. Svaki privatnik koji je znao nesto o svom poslu, dobar majstor i zanatlija, mogao je da usteka malo para i kupi nesto. Ako dignes kredit, tih par stotina sto ti fali 20.og u mjesec si nekako mogao da se stisnes ili ih zaradis sa strane.
Za dalje ne znam. Drugu nekretninu, izuzev možda neka kućica u nekoj ljetnoj ladovini (al treba to druže održavat) sigurno ne bi bila u Crnoj Gori. Da plaćam 3K po Podgorici, a 4K u onu favelu od Budve, pored Pule ili Zadra za 3000. A makse.
Kod nas cijenu drže oni koji ne mogu kupiti nekretninu u EU, po svoj prilici. I perači para. Izuzev ako misliš da je šverc droge stao, a ne samo preuzela druga ekipa ponovo bliska sa vlastima koju niko ne dira.
No da ne šaram. Izuzev onoga što se zove "dom" ostalo se izrentira i stalno se negdje drugo ode. Ljepota.
A za ostavljanje djeci. Kako da ne... Baš će to da ti cijene.
Poslušaj mene ludoga, slomi pare da se dobro obrazuju i to je to. A za nekrentine, neka se sami potrude. Ove koje ih roditelji časte stanovima često završe na Crno 29.
Pominjah ovje dohodovnu elastičnost cijena. To je ispitno pitanje na Teoriji cijena. Sa ovim što si napisa, skoro bi ga odgovorio. Đe nema supstituta, cijene su ozbiljno dohodovno elastične i prate dohodak. Nekrentine, usluge...
Pričasmo neđe oko starogradnja vs novogradnja.Rekoh da je novogradnja samo nov,neuseljavan stan.Sad bijah do famili kvarta na Zabjelo ispod tornja.Vidim krpljena fasada hidroizolacijom mazana,veli mi drug,vlaže im bočni zidovi u stanove,svaka tabla stiropora,t.j.svaki sastav, se nazire na fasadi spolja.Useljeno valjda prije 6-7 godina
Od sad klasifikujem na +40g i -40g.
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Ti izaberi.Samo da ima dobra sljiva [emoji1787] 5god od korone moj brate...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1eeef97953.jpg
Prva je 2011.
4 ture mi dodjes :D
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Jel ovo pocetak gradnje 2012 ili useljenja?