Cujete li vi mene, dje kupujete tortilje ? :)
Printable View
Cujete li vi mene, dje kupujete tortilje ? :)
U Mercator ili Voli,mada ako ti nije crnjak ljepše je sam da ih napraviš nije teško:)
izguglajte malo Peri-Peri sauce. Probajte da ga napravite, marinirajte pilece bijelo 24h u tom sosu.. Onda, pilece bijelo razmazite njime, i na rostilj. Garantujem vam nesto savrseno :)
mislish... Pirri-pirri??? :)
Neshto kao ovo:
4 ljute paprichice , ochišshcene i sitno isjeckane
sok od limuna
3 chena bijelog luka , samljevena
jedna kashika sjeckanog svjezheg pershuna , ( opciono )
jedna kashika Paprike
4 kashike maslinovog ulja
1 kashichica soli
???
Oli mi oblasnit kako da marinirash meso 24h a onda da ga namazhesh na to isto meso ako je ono vec marinirano tim sosom?? :)
Unaprijed zahvalna. :)
http://www.recepti.com/kuvar/glavna-...-od-sampinjona
i pomfrit uz ovo jer sam prase...
prijatno! :D
P.S. prijeki svaka ti dala :D (tortilje kidaju) :D
Fala:p Neke ću naćose spremat brzo pa ću i to izbačit:)
spavaću sobu...
tortilje imaš u Voliju na starom, tamo đe stoje kore za pitu...imaš nekoliko vrsta, ja kupujem Grande Tortilje, i lako se pripremaju, na tiganj se samo kratko okrenu.
Ako vas zanima evo vam odličan recept za Buritos:
- 300 gr pilećeg bijelog mesa izrezati na "žilijen" (tanke "štapiće")ili na sitne kockice, narendati jedan korijen đumbira po njoj i iscijediti pola limuna, posoliti, pobiberiti i to popržiti na tiganju onako da porumeni. izvaditi iz tiganja
U istom tiganju, na malo ulja izdinstati glavicu crnog luka, posoliti, pobiberiti, dodati sjeckanu žutu i crvenu baburu (po pola je dovoljno), 200 gr crvenoga pasulja iz konzerve, i pola konzerve (oko 200-250 gr) pelata od paradajza. Malko dinstati pa dodati onu piletinu, sve promiješati i odmah:
Filovati tortilje ovim nadjevom, preko nadjeva narendati gaudu i kao palačinke ih umotavati i složiti jednu do druge u podmazan pleh. Narendati gaude i preko tortilja i peći 15 minuta, izvaditi i preliti gotovom salsom (kupiš po želji blagu ili ljutu). Fenomenalno je! Ko voli može da pravi sam salsu, meni je lakše da je kupim:)
p.s. đumbira ima u Voliju na voćnom sektoru, obavezno kupite i narendajte, nezamjenjiv je!:)
Tortelini u sosu od mrkve i limuna!
Moze! Ovaj najcesce spremam, najbrze mi je.
Tortelini su kupovni (oni sa sirom).
Za sos ti treba glavica luka, 2-3 cena bijelog luka, tikvica, zacini (vegeta, biber, malo karija.. ), 1-2 limuna (zavisi kako ko voli).
Priprema: izdinstas luk, tikvicu sitno izrezanu, i 1 mrkvicu izrezanu na kolutove. Nju ne sitnim radi smeka.
Kad se povrce izdinsta, dodas zaprsku za zacinima, i polijes sokom od limuna. Cim prokuva maknes sa vatre. Limun daje fenomenalan ukus cijeloj kombinaciji pogotovu sa mrkvom, pa je zato i ne sitnim. Jako je pikantan sos pa treba povesti racuna o limunu, da ne bude prejako. Ja ga licno jako volim i bas mi odgovara kiseli ukus koji se dobije.
Danas ću spremati Brzo spremljene špagete. Evo i recepta:
Potrebno je:
3 svježa paradajza
2 čena bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
čaša hladne vode
250 gr špageta
so
Na ulje staviti cijele čenove bijelog luka i lagano pržiti, kada se osjeti miris luka, staviti sjeckan oljušten paradajz i čašu hladne vode. Skloniti iz posude luk, posoliti po ukusu, poklopiti i kuvati otprilike pola sata uz miješanje varjačom s vremena na vrijeme. Kada je sos gotov, isključiti vatru i dodati listiće bosiljka, oprane i usitnjene (rukama) ili cijele, u zavisnosti od ukusa. Skuvati špagete u slanoj vodi, ocijediti ih i začiniti sosom od paradajza. Poslužiti toplo i ko voli posuto struganim parmezanom.
Pa, imaš sijaset recepata sa mljevenim mesom. Ovaj recept sam otkrila prije mjesec i ovako spremljene špagete su mi omiljene, paradajz im daje osvježavajuću notu, lake su, baš za ljeto. Probaj.
A ja bih grizz da mi se skuva.... Obozavam griz.
Ko može pojest životinju, može i čoeka. Čoek nije mesojed, al jes.
moze sto ne moze kad se dobro ispece.. vele da je ljudska guzica najljepse meso :D
ovo samo nisam imala juhu od gljiva ... al svakako je dobro ispalo...
http://www.coolinarika.com/recept/zapecenac-sa-tunom/
Milanske snicle, pire i pirinac (neki mnogo vole pire, a neki treniraju, pa da se svima ugodi) i salaticu :)
Kad već piskarate, dodajte i taj gnjili recept jer me stvarno ne interesuje što jedete, no kako se to sprema.
I mislim da je to tema.
Evo ti recept: http://www.coolinarika.com/recept/726036/
Da oprobas svoje kulinarske sposobnosti. Nadam se da su bolje od hejterskih.
Ođe nije hejt, samo sam gladan pa se iznerviram odma.
A i vježbam za moderatora, izbori će brzo.
Potrebno:
1 vece pakovanje piskota
1 i po l mlijeka
3 pudinga od vanile
3 pudinga od jagode
1 l gustog soka od jagode
1 margarin/puter
100 gr secera u prahu (ili vise po potrebi)
3 slag krema
Priprema:
U 1l mlijeka skuvati 3 pudinga od vanile (nacin pripreme na kesici ;) ), ostaviti da se prohladi, margarin/puter umutiti pjenasto
sa secerom u prahu, dodati prohladjeni puding i sve to fino izmiksati.
Piskote umociti u mlijeko i redjati na pleh (bolje u tepsiju da se fil ne bi razlivao).
Pa staviti puding preko.
U 1l soka skuvati 3 pudinga od jagode i topao preliti preko pudinga od vanile.
Ostaviti da se ohladi.
U 150ml mlijeka izmutiti 3 slaga (ili vise mlijeka, ja mutim u manje nego sto treba jer volim gusci slag :) ) i zavrsiti kolac.
U frizider da se dobro ohladi i dobijete idealnu poslasticu za ove vrele dane :D
...Bentagin!
nesto prosto
krem supa od sampinjona:
sitno isjeckani luk se izdinsta na ulju, posle se dodaju sitno sjeckani sampinjoni, proprzi se i kada dobiju boju i puste sok doda se vode (1-2l zavisi koliko tanjira vam treba), mjesavina zacina, persun, sta ko voli i ne voli ,malo se posoli i pobiberi. onda se tako kuva dok se ne dobije supa, u jednu soljicu se razmuti brasno i voda da se dobije gusta smjesa koja se naspe u supu i promjesa i prokuva jos par minuta i dobije se odlicna krem supa od sampinjona :)
bar se meni svidja
Danas cu probat da zgotovin ovo samo zato sto veceras imam dojavu da ce mi banut neki ljudi, inace nikad ne bih o tom jadu radila.
Punjena puretina sa svjezim sirom
Sastojci:
pureca prsa bez kostiju
kelj
svjesi sir
jaja
brasno
krusne mrvice
sol
Vegeta
ulje
limun
Dakle:Purece snicle malo potucemo, posolimo i pospemo Vegetom. Listove kelja blansiramo u vodi koju smo prethodno posolili. Na odreske stavljamo list kelja, na to svjezi sir, preklopimo i paniramo u brasnu, jajima i mrvicama. Pecemo na umjerenoj vatri. Za prilog posluzujemo pekarski krumpir ili krokete ili povrce.
Danas spremam piletinu. Klasika.
ja sam se sinoc raznio isprzio surimi sticks i squid fingerse hrskavo na teflonu, pa prokuvao sitno u trake sargarepu i njoke to sve ranzirao pa prelio , na maslinovom ulju proprzenom crvenom paprikom sitno sjeckanom prazilukom safranom slatkom pavlakom i gorgonzolom mnjam
cevapi trenutno.. :D steta pa nisu na rostilj.
Predjelo supa od krem supa od tikve iz kesice.
Salata:Koristio sam mijesanu salatu tikvice,sargarepa,zelena salata i jos neke dvije nepoznate vrste trave:)
sve to isjeckano stavio u zdjelu dodao isjeckan crni luk iscijedio sok iz jednog cesnja bijelog luka i dodao maggi aromu za salate,sirce,maslinovo ulje,malo rame i italian salad mix i sve to pomijesao..Ispala je vrhunska salata:)
Riba:Noc prije losos isjeckati na kockice uvaljati ga u kari sos,maslinovo ulje dodati , soli,boranije,kukuruza, i ostaviti da prenoci u frizider.
Sjutra dan je proprzio 10-15 minuta na maslinovom ulju zatim dodao 1 dcl bijelog vina i pustio da se krcka nekih 15 minuta.
Na kraju sam dobio
http://img15.hostingpics.net/thumbs/...949DSC0170.jpg
Ko obožava kafu kao ja, svidjeće mu se i ovo. :love-struck:
Njamiiiii :D uživam.
ps. za jedno ne treba 4 jaja...
http://www1.serbiancafe.com/lat/kuva.../kafa-sa-medom