“When the negative mind is neutralized through meditation, the body is set free to do what nature designed it to do: repair itself.”
“Mind guides brain and brain guides body.”
Jose Silva
Printable View
“When the negative mind is neutralized through meditation, the body is set free to do what nature designed it to do: repair itself.”
“Mind guides brain and brain guides body.”
Jose Silva
"The mind thinks involutarily, just like the heart beats involuntarily."
"If you think you have to do it alone, you will grossly underestimate what you are capable of."
"You are the medicine."
- Učitelju, šta znači raditi na sebi?
- To znači da prestanemo da čekamo da se drugi promijene.
"Ono što čovjeka čini srećnijim je dobro koje je učinio za druge. To mu se vraća. Čovjek ne postaje srećan radeći pogrešno. Postaje srećan jer je učinio dobro drugima i to dobro mu se vraća. I sada je srećan."
"Your nervous system is like the roots of a tree - both intricate networks that nourish, stabilize and connect.
Just as roots draw life from the soil, nourishing the tree through every storm, meditation nurtures your nervous system, providing resilience, strength, and grounding amid life's stresses. This practice doesn't just relax you; it rewires your relationship whit stress, allowing you to thrive, even in turbulet times."
Osvježavanje. Konstantno <3
"Duhovnost se mora dovesti na praktični nivo života. Čemu inače ona služi?
Duhovnost mora da uzdigne srce i dom, pojedinca i većinu, društvo i narod."
"Za puni razvoj kreativne inteligencije neophodno je da se meditacija i aktivnost naizmjenično smjenjuju. Na taj način čovjek razvija sposobnost da održava unutrašnju tišinu zajedno sa dinamičnom aktivnošću i tako postaje sposoban da koristi puni rezervoar kreativne inteligencije za maksimalne rezultate u životu."
"A mantra is not an affirmation. It is simply a silent, internal tool we use during “our” time.
The sound quality of mantra is what de-excites your nervous system. When that happens your metabolic rate decreses, your heart rate slows and your body temperature cools. What’s happening is your body is getting deep, healing rest.
One of the things your body is healing from? Stress. And as you are undergoind this stress release, your mind is going to start to launch into a bit of activity. What is mind activity? Thoughts!
Behold, these thoughts you’ve been trying so hard to stop having while you’re meditationg? They’re acctually proof that your body is ridding itself of a lifelong of stress and ushering you into a higher state of consciousness".
https://www.youtube.com/watch?v=zIZHu4rGE5M
Da ja posvjedočim. Doduše sasvim sporedan efekat ali interesantan. Ledne noge prije mantre i tople posle. To sam nekad imao i bilo mi je jako neprijatno nekad čitav dan lednih nogu. I ne bih nazvao to efektom hlađenja ili grijanja već eto nekakvim balansiranjem. I nekako to sve dođe kad treba, mantra nađe nas i tako... Ja sam savim slučajno to otkrio zajedno sa jednom slikom koja je tako dubok utisak ostavila na mene. Na njoj je prikazan bio jedan malo znan religijski motiv. Nikad više nisam uspio da ga vidim. Ali recimo da sam bio, pokušavam naći riječ, opijen u najmanju ruku. A kad me mantra našla posledično i spontano... E to je bila ljubaf na prvi pogled.
Da samo kažem da mantra nije samo vibracija već i pranayama. Kroz mantru se uči disanje. Ko nauči da diše pravilno taj i misli pravilno. I obrnuto važi. Da ne misli ko da se samo radi o hindu tradiciji potrebno je znati da su pravoslavci najveći mantraši na svijet. Kirije elejson... Ko je pjevao, a ja jesam sve to, efekat je isti. Zapravo jači u pravoslavlju. Ali sve je to samo alat - pomoćno sredstvo koje se na kraju odbaci. Na kraju...Važno je vjerovati. Reče to pokojni mitropolit Amfilohije uz osmjeh i odobravanje jednom CPC pristalici kad se sretoše u prolazu za paljenje badnjaka.
Pridružujem se klubu lednih nogica :D Hvala što dijeliš. Da, interesantno je kako je izgovaranje mantre usklađeno sa disanjem i kako lako padne (na stranu jezik) pa čak djeluje i da imam fin glas dok mantram, iako suštinski veze sa pjevanjem nemam :D
Life goes on, with or without friends, with or without love.
You were born alone, you'll die alone.
Focus on yourself.
Poslije 100 ponavljanja diže, kažu, iz mrtvih...
https://www.youtube.com/watch?v=Usi1qTqwPgU
Intelektualna agonija je kad živ čovjek ima potrebu da se digne iz mrtvih :D
"Možemo i anđeoske jezike govoriti, ali ako ljubavi nemamo, onda smo kao praporci koji zveče, rekoše naši mudraci.
Dobismo sve što nam je potrebno da se borimo protiv mraka i neznanja.
Dobismo, jer smo se uzdigli na ljestvici svijesti...i mi znamo kako dalje da koračamo.
Znamo da u transcendentalno treba uroniti, u njemu plivati...i do kosmičkog, božanskog i jedinstva stići.
Dobismo vrijedne darove...da ih čuvamo...vrijedno radimo...i da rastemo...da sijamo.
Naš sjaj će tamu rastjerati...Mir će zavladati...u našim srcima ljubav rasplamsati...
Ljubav će naša i susjede grijati...i umiriti...raznježiti...
Dobrota će nas voditi...i znanje da stvorimo prvo u našim mislima i srcima jednu novu zajednicu.
Neka se ona zove Yogaslavija i neka živi do beskraja.
Neka na Balkanu nastane i postane sjeme svega što je dobro za razvoj čovjeka i života..."
A emocionalna agonija je kad formirana osoba počne da traži sebe.
Ni tamo, veli, ni ovamo...